16 Юли, 2024 18:55 4 920 34

50 градуса по Целзий! Фермери се борят да спасят реколтата

  • русия-
  • климат-
  • пшеница-
  • зърно-
  • зърнена сделка

Русия се превърна във водещ световен износител на пшеница, благодарение на масивната държавна подкрепа и въпреки западните санкции върху технологии и оборудване, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

50 градуса по Целзий! Фермери се борят да спасят реколтата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Под знойното слънце и температури от 50 градуса по Целзий фермерите в Ростовска област, житницата на Русия, се мъчат да спасят реколта, поразена от горещини, студове и наводнения, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник на 11 на сто от общата реколта от зърно в Русия миналата година, Ростовска област е един от ключовите региони, които земеделското министерство на страната заяви, че наблюдава, за да направи допълнителни корекции на прогнозата за реколтата през 2024 г.

Последната оценка на министерството, направена през април и потвърдена през миналата седмица, е зърнената реколта в Русия да достигне 132 милиона тона през 2024 г. - спад с 9 на сто спрямо 145 милиона през 2023 г., както и с 16 на сто спрямо рекордните 158 милиона през 2022 г.

Миналата седмица Ростовска област съобщи, че очаква реколтата от зърно там да намалее с 38 на сто тази година - до 10 милиона тона, тъй като гореща вълна последва пролетните мразове.

"Пшеницата излезе от зимата в добро състояние и перспективите за реколтата бяха отлични, но сега прибираме това, което ни е останало", коментира Сергей Сасунов, главен агроном на ферма в Ростовска област.

Той изчислява, че фермата е прибрала само половината от обема от миналата година.

Русия се превърна във водещ световен износител на пшеница, благодарение на масивната държавна подкрепа и въпреки западните санкции върху технологии и оборудване, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Селскостопанският бум преобрази много южни региони като Ростовския и култивираните полета сега доминират в пейзажа. Той също така подобри стандарта на живот в регионите.

Глобалното затопляне отвори нови северни райони в Русия за селско стопанство, но екстремните климатични условия направиха нестабилни реколтите в южните региони като Ростовска област.

Министърът на земеделието на Русия Оксана Лут посочи сушата като основен фактор, който може да принуди правителството да преразгледа прогнозата си за реколтата от зърно тази година.

По-слаба от очакваното реколта ще подхранва руската инфлация, която достигна 8,6 на сто на годишна база през юни, на фона на високите държавни разходи и ръста на заплатите в икономика, показваща признаци на прегряване.

Консултантската компания за земеделие "Совекон" (Sovecon) заяви, че температурите в ключовите зърнопроизводствени региони ще останат с 2-6 градуса над нормата през следващите седмици.

Според главния метеоролог на Русия Роман Вилфанд периодите на екстремни горещини в страната ще станат по-дълги през следващите години, а наводненията и ураганите ще зачестят.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    42 19 Отговор
    Мисирлък, Русия дори не тори посевите си, не сее всичките си площи за да не наводни пазара с продукция.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 2 Отстрани

    33 14 Отговор
    Да не би мисирките да са се загрижили за Русия?
    Всеки ден вече взеха да ни информират за събитията там, ние обаче го четем наопаки, за да разберем истината, защото те винаги я изопачават.

    Коментиран от #4

  • 3 копейка

    15 19 Отговор
    И с какво ще храним африканските "братя"???!!!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Отстрани":

    Осрани викаш до ушите ❗
  • 5 Хаха

    18 31 Отговор
    с кражбите от Украйна всеки може да е водещ износител !
  • 6 Умен по цялата глава

    16 33 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Ми те що нападнаха Украйна - основния им конкурент в производството на зърно и не само...???

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    34 4 Отговор
    Да ви имам проблема,ние нащи си бакии не можем да оправим загрижили сме се за руските проблеми 50С ,иди@ти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Супер

    9 27 Отговор
    Това значи по-малко пари за руските фашисти
  • 11 Европеец

    10 26 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    И на кой Борса търгуват руснаците,щото са изхвърлени отвсякъде вече !!!Ще го пращат на Братските Славянски народи като Северна Корея и Китай!!!

    Коментиран от #18, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    11 7 Отговор
    Ес ни храни Мато ни брани,нъл тъй глобалистки евроедеотчета ?
  • 14 Ти да видиш

    20 8 Отговор
    Какво сте вгледали в тази Русия бе, много ви боде очите тази огромна и могъща страна!!! Ракети нямат, самолети нямат, кораби нямат, хора нямат, яйца нямат сега и жито ли няма да имат?!
    Както нямат нищо на хляб и сол и с лопати пак ви спукаха от бой!!!
  • 15 ЧИСТА РАБОТА

    12 3 Отговор
    Зърно без ГМО.
  • 16 cтрелок

    5 6 Отговор
    аз си мислех че е за гондор, а то било за мордор
  • 17 Тц,тц

    9 14 Отговор
    Ами не е само горещината, пожарите и наводненията! Когато крадоха житото на Украйна ,си приписаха рекордна реколта! Ама веднъж стомна за вода,втори път и ето, назад,назад моме Калино!

    Коментиран от #33

  • 18 Атина Палада

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    Какъв европеец си ти,щом не знаеш,че ЕС купува жито от Русия?
    При сделката с т.н.украинско жито на Монсанто и руското,ЕС прибра руското жито а ГМо житото на Монсанто го пусна за Африка и за такива като нас -България...

    Коментиран от #28

  • 19 Супер са

    6 2 Отговор
    Безаналогови

  • 20 Ксаниба

    5 13 Отговор
    Задигнха техника от Украйна да има с какво да бъхтят.
  • 21 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Европския сбиршаин.,злослови и проклина по РОССИЯ ..ахаха
  • 22 Емиии

    13 0 Отговор
    Те са толкова големи, че климатичните промени вна юг се компенсират от тези на север.
    Такива като нас да му мислят. Една градушка и почваме да ревем.
  • 23 Вашето мнение

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Европеец":

    Цяла европа, включително и ти мааш руско жито, умник.

    Коментиран от #24

  • 24 Последния софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Вашето мнение":

    Рашкото жито е фуражно с ниско качество.Нашето е хлебно с високо качество.За съжаление мафията изнася нашето жито на висока цена и внася рушямско на ниска.

    Коментиран от #27

  • 25 Коментатор

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Умен по цялата глава":

    Щоту за да разбереш, трябва да си изключиш телевизора и да си включиш мозъчето!

    Въпрос:
    Ако Русия разположи свои военни бази (плюс био лаборатории) в Канада, или Мексико, като преди това е инвестирала и осъществила успешен преврат на неудобните, има ли право фащ да се защити, или трябва да чака нападение???

    Когато евроатлантизмът ви е стигнал до ниво, което не ви позволява да мислите самостоятелно, то няма как да си отговорите на фундаменталния въпрос "защо"!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Мим33

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Коментатор":

    Абсолютно съм съгласен с анализа....Това е така!Америте никога няма да позволят,някой другомислещ да им е зад портите...
  • 27 Вашето мнение

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Последния софиянец":

    Глупости 90% от нашето жито е френски и италиански фуражни сортове, затова ги изнасяме в Азия. Руската пшеница е с отлично качество, затова внасяме от там.
  • 28 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Атина Палада":

    До 18 ком - лъжеш - никой от ЕС не купува руско зърно защото в ЕС има излишъци - и затова в България остана 2 милиона тона не продадено зърно

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Госあ

    0 1 Отговор
    Да я блъскат с хийтшокови протеини. Простолюдието трябва да приеме, че оттук нататък ше руча само ГМО ! И ще си плаща за него подобаващо. Месото от биореактори също трябва да му бъде наложено със сила. И обществен транспорт, без много, много да шава налево надесно по света без да има работа
  • 31 Земеделец

    4 0 Отговор
    Абсолютно невярно некомпетентно твърдение. Нашат пшеница е първо качество и превъзхожда руската и тази на някои западни държави.
  • 32 Р.К.И.

    1 0 Отговор
    За това от веме говорим - в московията ще има дефицит на храни. Колкото и да ни обясняват за обеми и милиони тони. Продадоха каквото имаха срещу ракети, сега при слаба реколта, следва дефицит. Прехваленото огромно производство на пшеница в руско, ще се окаже само на хартия. Сега ще обвиняват сушата и кишата и американския империализъм. Ще ядат ракети.
  • 33 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тц,тц":

    Големите им проблеми са поне два и са количествени, колкото и на някои да им изглежда невъзможно. Количество хора на село - колко са мобилизираните; колко избягаха от страната? Количество техника - мобилизирани ли са трактори и камиони за войната? Трябват хора за да работят земята и техника с която да я работят. Мери се в конски сили на декар площ - руснаците как са по този параметър, сравнено с развитите? Само с мотика и със стари жени на полето, цяла държава не се изхранва.
  • 34 вай вай вай

    0 0 Отговор
    там ако е 50 градуса ,тук трябва да е 65, кви глупости дрънкате
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания