19 Юли, 2024 18:39 2 366 21

Съдът в Хага: Израелските селища в палестинските територии са незаконни

  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • международен съд в хага

Тел Авив не участва в изслушванията, но подаде писмено изявление, в което заяви, че издаването на консултативно становище би било вредно за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт

Съдът в Хага: Израелските селища в палестинските територии са незаконни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви в петък, че израелските селища в окупираните палестински територии са незаконни и че всички държави трябва да сътрудничат за прекратяването на конфликта между Израел и Палестина. Това становище, въпреки че не е задължително, има голяма тежест в международното право и може да отслаби подкрепата за Израел, предава Ройтерс.

"Израелските селища в Западния бряг и Източен Йерусалим, както и режимът, свързан с тях, са създадени и се поддържат в нарушение на международното право", заяви председателят на съдебния състав Науаф Салам от Ливан, четейки заключенията на 15-членния панел съдии. Становището също така посочва, че Израел трябва да плати репарации на палестинците за щетите, причинени от окупацията.

Съдът установи, че Съветът за сигурност на ООН, Общото събрание и всички държави имат задължението да не признават окупацията за законна и да не предоставят помощ или подкрепа за нейното поддържане.

Казусът произлиза от искане на Общото събрание на ООН от 2022 година, предшестващо войната в Газа, която започна през октомври. Израел завладя Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим - територии на историческа Палестина, които палестинците искат за своя държава, през войната през 1967 година и оттогава е изградил селища в Западния бряг, които постоянно се разширяват.

Израелските лидери твърдят, че териториите не са окупирани в юридически смисъл, защото са на спорни земи, но ООН и по-голямата част от международната общност ги разглеждат като окупирани от Израел територии. През февруари повече от 50 държави представиха своите становища пред съда, като палестинските представители поискаха съдът да установи, че Израел трябва да се изтегли от всички окупирани територии и да премахне незаконните селища.

Израел не участва в изслушванията, но подаде писмено изявление, в което заяви, че издаването на консултативно становище би било "вредно" за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Повечето държави, участващи в процеса, поискаха съдът да обяви окупацията за незаконна, докато малък брой, включително Канада и Великобритания, аргументираха, че съдът трябва да откаже да даде консултативно становище.

Съединените щати, най-силният съюзник на Израел, призоваха съда да ограничи всяко консултативно становище и да не нарежда безусловно изтегляне на израелските сили от палестинските територии. През 2004 година Международният съд издаде консултативно решение, че израелската разделителна бариера около по-голямата част от Западния бряг е "в противоречие с международното право" и че израелските селища са създадени в нарушение на международното право. Израел отхвърли това решение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    34 2 Отговор
    сега ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дрфтгъхуйи

    40 5 Отговор
    Някак излиза, че жидовете СА ОКУПАТОРИ... А според всякакви официални версии на какво ли не всеки има пълното право да се бори със всякакви средства срещу ПОРОБИТЕЛЯ СИ?
  • 4 Ний ша Ва упрайм

    25 2 Отговор
    ами сега??? Я посолството да им идърпа ушите!
  • 5 Мдааа

    56 4 Отговор
    Разбира се, че са незаконни, израелците от години крадат земите там и избиват хората, сега направо ги заличават и светът си мълчи, защото евреите са се обявили за световните "жертви"?
  • 6 Браво

    30 4 Отговор
    Сионистките сви..ни...
  • 7 Злобното Джуджи

    36 3 Отговор
    Съда в Хага да арестува незаконния "президент" Зеленски и всички Азiвски главорези за Геноцида в Буча , Нарушения на Женевската конвенция и Престъпления срещу човечеството.
  • 8 Ха ха ха а така

    20 7 Отговор
    Тоя съд е едно голямо нищо , само дето една шайка псевдосъдии взимат заплатки и ревът по команда, и нищо повече .
  • 9 Мозъчен тръст

    35 2 Отговор
    Съдът в Хага кога ще обяви за незаконно окупирането на сирийски територии от САЩ?

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нетаняхо

    20 5 Отговор
    Дреме ми на ........за тоя съд !!! Аз и деменцията казваме кое е правилно и кое не , кое е законно и кое не , кое е геноцид и кое не !!!!
  • 12 Хи хи хи . Голям майтап !

    29 2 Отговор
    Ми тоя съд , да разгледа как е възникнал Израел .....дали е законно ????
  • 13 Нетаняхо във затвора !!!!!!

    22 3 Отговор
    Съд за всички негови касапи !!!!
  • 14 Докато Израел не изчезне от картата

    25 3 Отговор
    На света , няма да има мир във близкия изток !
  • 15 а ве тия Хага

    10 2 Отговор
    що не дойдат у Бг да видят циган квартали
    колко са законни а
  • 16 ТА-И ТЕР-Я ЩЕ СТА-Е ПАЛЕСТИНА ЗА ВИНАГИ

    10 2 Отговор
    ТО И ЕВРЕЙИИИТЕ И ТЕ СА НЕ ЗАКОННННИ ВЪВ ТАЗИ ТЕРЕТОРИЯ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА АААМА КРАВАРИТЕ СА ЗАД ТЯХ И СИ НАДИГНАХА НОСОВЕТЕ ...... ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН .....
  • 17 Слаб 2+

    6 4 Отговор
    Това е Върховния съд на ООН в Хага а не ония измисления ,който не е признат от никой важен.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аспарух

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мозъчен тръст":

    Да, а също да обяви и САЩ, Австралия и Канада за незаконно окупирани територии на индианците и аборигените.
  • 20 Търновец

    1 1 Отговор
    Цял Израел е създаден след нощни набези и кланета над Канаани - извършени са по заповед на Бог Яхве сътворен от Абрахам по подобие на Шумерския Бог Ануннаки - монотеистичен Бог. Йесус в смислов превод значи "Яхве е Спасител" Градовете Йерихон Йерусалем Беершива, Ашкелон, Газа и други са строени хиляди години от Кананите на Левант. Днес няма нито един от тях - жив.
  • 21 БАРС

    0 1 Отговор
    ДОБРЕДЕ,РАША КОЯТО ЗА НИЩО НЕ Е ВИНОВНА ПРЕДИ 10 ГОД.ОБВИНИХА Я ,ЧЕ ТЯ БОНТУВАЛА ДОНБАС ДА ТОВА СИ БЕШЕ ЧИСТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА КОЯТО НАРОЧНО НЕ Я ПРИЗНАВАХА ЗАПЪДА ТА УКРО НАЦИТАТА ОТ НОВОТО ТОГАВ ПРАВИТЕЛСТВО ДОШЛО С КЪРВАВ ПРЕВРАТ НАСИЛА.ТА ВЕДНАГА ПОЧНАХА САНКЦИИ НА РАША.СЕГА СЛЕД КАТО Е ВСИЧКО ЯСНО ХА ДА ВИДИМ КАКВИ САНКЦИИ ЩЕ НАЛОЖИ ООН И НАЙ ВЕЧЕ УКРАИНА ТА И САЩ НА ИЗРАЕЛ ЗАРАДИ ГРАБИТЕЛСКАТА ПОЛИТИКА НА ЮДЕИТЕ.ПРЕДИ 28 ГОД.ОТИДОХ В ИЗРАЕЛ И ОЩЕ ТОГАВА НАЙ ЧЕСТНИЯТ НАРОД НА ПЛАНЕТАТА ЕВРЕИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ ТА ОЩЕ ТОГАВА ГРАБЕХА ЗЕМЯТА НА АРАБИТЕ ДАЖЕ РУСКИ ЕВРЕИН МИ КАЗА ВИЖДАШЛИ НАШИТЕ СА ВИНОВНИ СТРОЯТ НА ПАЛЕСТИНСКА ТЕРИТОРИЯ А НА АРАБИТЕ НЕ ДАВАТ ДА МТРОЯТ ПОСОКА ЕЙРУСАЛИМ НА СОБСТВЕННАТА СИ ЗЕМЯ БИЛО БУФЕРНА ЗОНА КАЗВАТ ЕВРЕИТЕ.ЧАКАТ АРАБИНА ДА ПОСТРОИ 2 РИЯТ ЕТАЖ И ПОСЛЕ УТИВАТ С ТАНК И ЕДНА РОТА ВЪОРАЖЕНА И ЕДНО КАМАТЦУ И БУТАТ КЬЩАТА НА ПАЛЕСТИНИЮЕЦА.ДА ЧАКАТ ГО ДО ВТОРИЯТ ЕТАЖ НЯМА ДА СЕ СЕТИТЕ ЗАЩО,ТА ДА ВИ ПОДСЕТЯ ДА СИ ИЗХАРЧИ ПАРИТЕ И ПОСЛЕ Я ГЪТНАТ И Я ОСТАВЯТ И СЕ ПРИБИРАТ В ИЗРАЕЛ.ТОВА СЬМ ГО ВИЖДАЛ С ОЧИТЕ СИ.ДА АРКОМА ГРАДЬТ МЕЛААДОИЮМИМ СА ПОСТРОЕНИ НА ПАЛЕСТИНСКА ЗЕМЯ И ДРУГИ ИМАШЕ НО ИМ ЗАБРАВИХ ИМЕНАТА
Новини по държави: