20 Юли, 2024 13:10 1 526 19

Китай няма да спре реформите, въпреки предизвикателствата

  • китай-
  • реформи-
  • предизвикателства

Третият пленум на 20-ия Централен комитет на КПК се проведе в Пекин от 15 до 18 юли

Китай няма да спре реформите, въпреки предизвикателствата  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай няма да спре по-нататъшните реформи и ще следва пътя на отваряне, въпреки нарастващата външна несигурност и различни предизвикателства. Това мнение изрази Лю Джун, заместник-директор на Института по политика и международни отношения към Източнокитайския педагогически университет, коментирайки решенията на 3-ия пленум на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай ( ЦК на КПК) на 20-то свикване.

„Пленумът изпрати много ясен сигнал, че въпреки нарастващата външна несигурност и различни предизвикателства, това няма да повлияе на по-нататъшното задълбочаване на реформите и разширяването на отварянето на Китай“, каза той.

Целта на изминалия пленум е била по-нататъшното подобряване и развитие на социалистическата система с китайска специфика, както и модернизирането на системата на публичната администрация, за да се изгради социалистическа пазарна икономическа система на високо ниво до 2035 г. „Това е от голямо и решаващо значение за бъдещото развитие на Китай“, смята той.

На свой ред изпълнителният директор на Chongyang Institute of Financial Studies (КНР) Ван Уен посочи, че на пленума са взети важни решения относно по-нататъшното цялостно задълбочаване на реформи. „Това показва, че Китай ще продължи да насърчава сигурността и стабилността, осигурени от политиката на реформи и отваряне. Китай със стабилна стратегия за развитие е от полза за целия свят“, смята експертът.

„За да извършим тези реформи и да постигнем отваряне към света, ние ще продължим да прилагаме редица важни мерки, насочени към насърчаване на устойчив икономически растеж и икономическа глобализация, които ще имат най-голямо въздействие върху бъдещето на Китай. Реформите не са в застой, няма връщане назад по пътя на отвореността“, каза Ван Уен.

Третият пленум на 20-ия Централен комитет на КПК се проведе в Пекин от 15 до 18 юли. То беше посветено на въпросите за цялостното задълбочаване на реформите и продължаването на модернизацията на страната. На пленума беше изслушан и обсъден работният доклад, представен от генералния секретар Си Дзинпин от името на Политбюро на ЦК на КПК, и беше разгледано и одобрено решението на ЦК на ККП за по-нататъшно цялостно задълбочаване на реформите и модернизацията с китайска специфика .

Източник: tass.ru


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фъп си и фъп ще

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    си останеш.
    За цял живот.
    Едно си debil знае, едно си бае, за корекома и москвичите и милиционерите.
  • 3 Ти си като Мирча Кришан

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    и краставицата.
    Няма значение статията за кво е, ДА Я ОСТАВИМ ЗА МОМЕНТ, и започваш твоите си неумности.
  • 4 Анджо

    2 0 Отговор
    Писах един път, че да си комунист, трябва да станеш мазохист. Това кадето си написал колко псувни отнесеш.
  • 5 Анджо

    0 0 Отговор
    Котарак познах.
  • 6 Комуняга от Китай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Облекчени сме, глюпавия котарак ни остави за момет.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Преди 30г. китайците

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Явно имаш дефицит на":

    бяха икономическа нула. Благодарение на Запада купиха десетки хиляди западни заводи и китайското чудо е компилация от западни технологии, многобройният, трудолюбив, ниско платен и жестоко експлоатиран от комунистическата диктатура китайски народ и не на последно място скъпия западен пазар. Китай сам нищо не е постигнал, на глава от населението БВП е по-малко от на бедна България, просто са много. БВП на България е 100млрд. и ако го умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получава 23трлн., а китайският е 18трлн.

    Коментиран от #17, #18

  • 11 Китайчо,

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Комуняга от Китай":

    Като бяхте със СССР какво постигна Китай - доменни пещи в селата, скачане против врабчетата (ядели зърното и затова било дефицит), хунвейбини, "Бандата на четиримата", поддръжка на кръволока Пол Пот, война с Виетнам, че и с СССР, събитията на площад Тянънмън. Само за 30г. благодарение на Запада и неговите пазари Китай е това което е. Западът се отвори за вас благодарение на Хенри Кисинджър, а не реформите на Дън Сяопин.
  • 12 Живков

    1 3 Отговор
    Ей защо не го каза това преди 1989г че може и ние така да се РЕФОРМИРАМЕ а пък и нямаше нужда да махаме чл 1 Щяхме вече да сме построили комунизЪма преди Китай УМНИК

    Коментиран от #13

  • 13 В последните си

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Живков":

    интервюта Кисинджър нарече отварянето към Китай грешка. Всичко е било Китай да бъде в противовес на СССР.. Ние сме малка държава и у нас това нямаше да проработи, а и сме русофили в очите на Запада, ти си добър пример.
  • 14 Първанов

    3 2 Отговор
    Най- готиното е ,че се потвърждава плана Китай да вкара Путин във война. Сега Путин се затваря,а Китай правилно търси разширение и отваряне ,след като Русия става негов суповитен склад,а и някои плащания стават в юани. Честито на мужиците
  • 15 Браво

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Явно имаш дефицит на":

    Реформи направени от Дън Сяо Пин : лично поканва в Китай Коносуке Мацушита - основателят на “ Мацушита Денки Когйо “ (днешната “Панасоник”) , с молба да помогне за електрификацията на страната по японски образец . Отваряне и реформиране на икономиката : В Шангхай е построен с японски инвестиции първият завод в Китай за производство на черно-бели ТВ кинескопи по лиценз на “Мацушита” …
  • 16 Китайските реформи

    0 1 Отговор
    Наводняване на световните пазари с китайски стоки и загробване на други народи с неплатими заеми.
  • 17 Точно наблюдение

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Преди 30г. китайците":

    Китайците не знаят как да поддържат икономиката си без да паразитират западните страни. Опитват вече 10 години, но нищо не се получава. Затвори ли запада пазарите си с тях е свършено.
  • 18 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Преди 30г. китайците":

    сериозно ли ве ганьо? Ти какво постигна за последните 30г?
  • 19 Госあ

    1 0 Отговор
    Нема да е зле ганяка да не коментира много прогреса на Китай, защото е неук. Освен това, доста смешен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания