Last news in Fakti

6 Март, 2014 13:42 1 668 0

Крим решава с референдум дали да се присъедини към Русия

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • референдум-
  • присъединяване

Парламентът вече гласува за присъединяването, всенародното допитване е изтеглено за 16 март и въпросът е поставен по нов начин

Крим решава с референдум дали да се присъедини към Русия - 1
Проруски митинг в столицата на Крим - Симферопол. Снимка: АП/БТА

Жителите на Крим ще трябва да определят на референдума искат ли полуостровът да премине в състава на Руската федерация, обяви министър-председателят на автономната република Сергей Аксьонов, цитиран от Нюзру. Кримският парламент днес вече гласува в полза на влизането на автономията в състава на Русия.

Премиерът обясни, че както се е предполагало, референдумът ще се състои по-рано от планираното. Според последното прието решение референдумът за статута на автономията ще се проведе на 16 март, след като веднъж беше изтеглен на 30 март – с 2 месеца по-рано от първоначалната дата за месец май.

Освен новата дата, Аксьонов съобщи в Туитър и главната новост – на референдума предстои да се реши ще остане ли автономната република в състава на Украйна или ще влезе в състава на Руската федерация.
По-рано ставаше дума само за усъвършенстване на автономията, без да се поставя въпрос за излизането от Украйна и присъединяване към друга държава или за самостоятелност.

Новината бе официално потвърдена от Върховния съвет (парламента) на Крим: на извънредно пленарно заседание в четвъртък той е взел решение за влизане на автономията в състава на Русия. Това съобщава пресцентърът на институцията.

Решението е взето „във връзка с отсъствието на легитимни органи на държавната власт в Украйна“, отбелязва се в съобщението.

На референдума ще бъдат поставени два алтернативни въпроса: „Вие за присъединяването на Крим към Русия с правата на субект на Руската федерация ли сте?“ и „Вие за възстановяване на действието на Конституцията на

Република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част на Украйна ли сте?“, уточнява съобщението на пресцентъра.

Въпросът, получил по-голям брой гласове, ще се смята за израз на пряката воля на населението на Крим. Бюлетините ще бъдат отпечатани на руски, украински и кримско-татарски.

Върховният съвет на републиката вече се обърна към руския президент Путин и руската Дума с предложение да се започне процедура за влизането на Крим в състава на Руската федерация в качеството на субект.
В близко време и в други региони на Украйна може да бъдат организирани референдуми за статута им, коментират руски медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: