30 Юли, 2024 09:11 3 404 7

Началото на края на наркокартела "Синалоа"?

  • синалоа-
  • картел-
  • мексико-
  • наркотици-
  • ел чапо-
  • алехандро майоркас-
  • сащ-
  • фентанил-
  • ел майо

Картелът е разделен на четири фракции, които действат независимо една от друга

Началото на края на наркокартела "Синалоа"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските власти обявиха в края на миналата седмица, че са задържали Исмаел “Ел Майо” Самбада, един от ръководителите на мексиканския картел “Синалоа”. Според министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас “Синалоа” е най-големият вносител на наркотици на американския пазар. Защо той е толкова силен?

Един от наследниците на Ел Чапо

Картелът е основан през 1980-те години в едноименния мексикански щат. Заедно със съседните щати Дуранго и Чиуауа регионът е известен като „златния триъгълник на наркотрафика“, тъй като там живеят най-големите мексикански наркобарони и техните семейства.

Ел Майо е смятан за един основателите на картела “Синалоа”. Смята се, че той, заедно със синовете на Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, е ръководител на организацията.

Основателят на картела „Ел Чапо“ е известен със зрелищните си бягства от затвора. За първи път е арестуван в Гватемала на 9 юни 1993 г., екстрадиран е в Мексико и е осъден на 20 години и 9 месеца затвор. През 2001 г. той се скрива в пране и така успява да избяга от строго охранявания затвор Пуенте Гранде в мексиканския щат Халиско.

През 2014 година той отново бе задържан, но успя да избяга само година по-късно от затвора Масатлан през тунел.

На 8 януари 2016 г., шест месеца след второто си бягство, той отново е арестуван от мексикански следователи и година по-късно е екстрадиран в САЩ. Там е държан в строго охранявания затвор ADX във Флорънс, Колорадо.

Медии съобщават, че американските власти са успели да задържат Самбада с измама. Високопоставен член на картела подвел наркобоса да се качи на частен самолет, уж за да инспектира нивите за незаконно отглеждане на наркотици в Мексико. Вместо да лети на юг обаче, самолетът завил на север и кацнал в Ел Пасо, Тексас. Там Ел Майо и синът на Ел Чапо - Хоакин Гусман Лопес - били задържани.

“Синалоа” е водещият мексикански картел

След като американските власти обявяват война на колумбийските картели през 1980-те години, Мексико е в центъра на трафика за САЩ. Те започват да изграждат множество турнели, които се използват за контрабанда. През 90-те години на ХХ век засилената борба на мексиканското правителство срещу наркомафията води до отслабване и фрагментиране на картелите в страната. “Синалоа” успява обаче да надделее срещу конкурентите си и да се наложи.

Картелът е разделен на четири фракции - едната е подчинена на Ел Майо, а втората "Лос Чапитос" - на синовете на Ел Чапо. Третата фракция се контролира от брата на Хоакин Гусман - Аурелиано, а четвъртата - от Рафаел Каро Кинтеро, който бе арестуван през 2022 година в Северно Мексико.

В последния годишен доклад на американската Агенция за борба с наркотиците DEA структурата на престъпната организация е описана така: „Четирите групи нямат общ лидер. Те действат независимо една от друга, но си сътрудничат помежду си.“ Въпреки това „вътрешните борби за власт и променящите се съюзи поставят под въпрос жизнеспособността на модела”.

Основните виновници за кризата с фентанила

Картелът “Синалоа” оперира в над 50 държави. Най-сериозният им пазар са Съединените щати, където картелът контролира по-голямата част от контрабандираните наркотици от Мексико - марихуана, кокаин, хероин, метамфетамини и други. Според различни източници годишната им печалба е между 3 и 39 милиарда долара.

Картелът “Синалоа”, заедно с друга мексиканска престъпна организация - “Халиско”, са смятани за отговорни за нелегалната търговия с фентанил в САЩ. Синтетичният опиоид е болкоуспокояващо, което е между 75 и 100 пъти по-силно от морфина.

Според оценки на американските власти през 2021 г. около 70 000 души в САЩ са починали от употребата на фентанил не за медицински цели. Това превръща опиоида в най-честата причина за смърт сред населението на САЩ на възраст между 18 и 45 години.

Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами гълъб боевски и родата му

    14 0 Отговор
    от това се прехранват . я ги гледайте . в бг няма присъда, конфискации , нищо . синалоа са му братя . брендо също им подлизва . ахахахахах
  • 2 голям голям колко да е голям

    16 1 Отговор
    не вярвам че има по-голям вносител от се ре у!!!

    Коментиран от #5

  • 3 емии

    8 2 Отговор
    “Според оценки на американските власти през 2021 г. около 70 000 души в САЩ са починали от употребата на фентанил не за медицински цели. Това превръща опиоида в най-честата причина за смърт сред населението на САЩ на възраст между 18 и 45 години.” а някой да ги е карал на сила да се друсат???
  • 4 ПСР

    7 0 Отговор
    Все е краят,а краят се не види,въпреки "успехите" на ДЕА е местните правителства.За съжаление.
    В началото е Феликс Мигел Анхел Гаярдо,основал картела Гуадалахара.Хоакин Гусман,освен,че е само 1.64 м.,е и дребен в организацията му.Развива се бързо в трафика на кокаин.Ел Майо,наистина е емблематична фитура и при Гаярдо,и при Ел Чапо.Синовете на Гусман,"Чапитосите",въртят много от бизнеса на баща си,в остатъците от Синалоа.А по-отвратилена дрога/отрова от фентанила,който пласират-няма.
  • 5 Феликс Дж

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "голям голям колко да е голям":

    Големия вносител отстранява конкуренцията.
  • 6 разделяй,

    11 0 Отговор
    и владей, от времето на римската империя, за какво трябва да има един силен играч, като може да са 4-ри, и когато е нужно да оперираш/насъскваш като питбул/ с един или двама срещу другите играчи, няма по голям вносител на наркотици в САЩ от ЦРУ и ДЕА, един грам наркотик не може да влезе в САЩ без покровителството на тези две агенции, ако имате нерви да изгледате трите серии на кървавия "Сикарио", там ще ви стане ясно за какво става въпрос, а преди тези две агенции, тайни звена на Американската армия внасяха най чистия хероин от АФганистан за САЩ, с годишна печалба от десетки милиарди.
  • 7 и тука картела го мъчиха бавно, бавно

    5 0 Отговор
    каптагона дето фатик брата на павлов носеше на палестягите на хамас , си се правее с фентанол и се складираше на едни тайни складове . пуики официално бяха тайно отглеждани там . брат му не се е подрусвал . канала на фатик си работеше, а татарчев не разбра как да го смаже . даде гласнос и похленчваше и проплакваше по тв докато павлов се пъчеше от екрана . борчетата надебелеха . пръв утрепаха илиев 95г . а 10-15г по-късно разбиха картела и махнаха фатик и павлов с Спартак и Корона инс . така сиганЛоата свърши .