10 Октомври, 2024 07:34 1 826 19

Печалби за милиарди: бизнесът с дрогата каптагон

  • наркотици-
  • каптагон-
  • дрога-
  • организирана престъпност-
  • наркотик

Това е един от най-печелившите бизнеси в наркотърговията: производството на 100 килограма струва 50 000 евро, а продажбата носи над 8 милиона

Печалби за милиарди: бизнесът с дрогата каптагон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само допреди няколко години стимулиращият наркотик каптагон бе известен единствено на полицията, тайните служби и учените. Междувременно обаче малките хапчета са се превърнали в синоним за един от най-печелившите бизнеси в международната наркотърговия: много скъпи на улицата, но евтини за производство, тъй като основните вещества, от които се състоят - амфетамин и кофеин - изобщо не са скъпи.

Огромни печалби

Хапчетата са най-търсени в арабските страни - в Рияд, Джида или Дубай една таблетка струва между 15 и 20 долара. Наркотикът се внася с тонове, а печалбите са огромни. Производството на 100 килограма каптагон струва около 50 000 евро, продажбата на улицата носи над 8 милиона, изчислява германската обществена медия АРД.

Междувременно бизнесът се върти и през Германия, са установили разследващи журналисти от германската медия. В рамките на разследването, продължило две години, са били прегледани хиляди страници поверителна информация, след което са били проведени разговори с десетки германски, европейски, американски и арабски експерти по сигурността. Основният извод: в следващите години има риск търговията и производството на каптагон да се превърнат в сериозен проблем за Германия и Европа.

Разкрит е само върхът на айсберга

Пред АРД следователят от Федералната криминална служба Луц Прайслер, който работи в сферата на синтетичните наркотици, споделя преценката си, че полицията успява да разкрие едва 10 процента от незаконния бизнес с дрогата. Тоест, 90 процента остават на тъмно. А става дума за огромни количества. През последните три години митницата и полицията в Германия са разкрили 1,2 тона каптагон. Оттам нататък може да се пресметне какво е цялото количество и какви са размерите на контрабандата към Германия, извършвана от сирийски и ливански картели.

Каптагон се произвежда и в Германия

Междувременно обаче са настъпили промени. Германия вече не е само транзитна страна за контрабандата - хапчета каптагон се произвеждат и във Федералната република. Миналото лято следователи разкриха фабрика за каптагон в Регенсбург. Суровините и машината за производството на таблетките идвали от Нидерландия. Бизнесът се развива в международен мащаб и очевидно се базира на комплексна мрежа: според разследванията основните действащи лица в Германия са предимно сирийски дилъри, които се познават добре помежду си.

Престъпната мрежа е отлично организирана

Журналистите от германската медия са успели да разговарят и с един контрабандист на каптагон в Германия. Негови източници в сирийските и ливанските картели са му обяснили, че от там в Европа вече трябва се внася само прах, а таблетките да се произвеждат в Германия, след което да се пласират. Експертите предполагат, че готовият прах за хапчетата каптагон вече се доставя в Германия не само от Сирия и Ливан, а и от лаборатории в Нидерландия. Смята се, че по тази начин картелите се опитват да се еманципират от режими като този на Асад в Сирия. Предполага се, че режимът на Асад печели от търговията с каптагон до 50 милиарда долара годишно, пояснява АРД. Хизбула също участва в бизнеса със стимулиращата дрога, като за това нейно участие се плащат пари, които биха могли да бъдат спестени, ако производството се изнесе в държави като Германия.

Автори: Арне Майер-Фюнффингер (ARD) | Лудвиг Кендзия (ARD) | Маргерита Бетони (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    22 3 Отговор
    През соца НРБ произвеждаше и продаваше във Арабистан.
  • 2 Значи

    24 1 Отговор
    Полицията и тайните служби излиза че са разпространителите
  • 3 Град Козлодуй

    5 2 Отговор
    Дрогата убива
  • 4 С това Зеленски

    6 6 Отговор
    черпи, тези които лови насила по площадите. И е част от помощите!

    Статията е изпреварваща!
  • 5 Последния Софиянец

    7 6 Отговор
    Камала Харис и нейното вице се борят да легализират дрогата и абортите в напреднал стадий.
  • 6 Пане Бичев

    22 0 Отговор
    Пез Живково време в гр.Дупница, под контрола на ДС НРБ произвежаше каптагон и го продаваше в арабският свят. След 1989 г. за каптагона отговаряха сестри Галеви, сега ..........Домуз баба в Разград!
  • 7 Васо

    14 4 Отговор
    Каптагонът беше източник на несметни богатства за БКП преди 89-та. БКП държеше контрабандните канали през и от България. Трупаха огромно състояние агенти, генерали, комунистически величия. Тогава, когато скотът работеше за 120 лева заплата и викаше- При бай Тошо беше много хубаво, и всичко беше истинско...

    Коментиран от #19

  • 8 Пък аз се чудех

    3 7 Отговор
    Откъде на възрожденците им остават пари за електронни устройства и неограничен интернет, след като не работят. И защо се сдушиха с немските алтернативници. И откъде нацитата имат пари за пропаганда, за да се надигат тук-там из Европа
    Благодаря, изЯсни ми се.

    Коментиран от #10, #17

  • 9 дцвес

    12 1 Отговор
    ГЕРБ стои зад каналите за дрога в България. Разбойнка от Банкя дето лъже и краде като сиганин, докато беше на власт спомогна наркотиците да се продават като бонбони. Бившия СИК бнадит с другарчетата си бнадити си прибират печалбите и от наркоканалите, а българските деца ходят надрусани и заради ГЕРБ некадърниците. За награда че са спали и не са си вършили работата шефовете на МВР стават депутати от ГЕРБ. От затвора не трябва да излизат ГЕРБ бандитите, съсипаха държавата и Слава Богу сега на изборите за начало могат да бъдат изритани от властта.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 0 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПЕЧАЛБИ СА ОТ ЛЕКАРСТВА И ТЕМ ПОДОБНИ 80% ОТ РЕКЛАМИТЕ СА ЗА ЛЕКАРСТВА А НАЙ СПЕЧЕЛИ УРСУЛИТА

    Коментиран от #14

  • 12 Минев

    8 0 Отговор
    Сега кой държи каптагона? Баце или Домуза?

    Коментиран от #16

  • 13 Бустер

    5 0 Отговор
    Фармацевтична индустрия - бизнес с дрога за стотици милиарди.
  • 14 урсулита спечели щото краварите

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    я остават да краде колкото може както и любимеца на народа зелен клоун 🤡🤑
  • 15 Магелан

    8 0 Отговор
    Шок и ужас.Мама Домуз през 90 гд.беше управител комунистическа номенклатура на завод Фармация Разград.Сещай те се от къде Кирчо Домуз за нула време стана милионер?И какви нарко каптагон пари през 2006 гд. купи Български морски флот.Чесния бизнесмен????Ха,ха,ха,ха,
  • 16 Справедлив

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Минев":

    Домуз паша има протекция от хамериканските крави за производство, а баце му е дилър.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Луд

    1 0 Отговор
    Хисбула бечелии по 50 милярда годошно , а сащ по 500 милярда .
  • 19 Аман от тикви!

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Васо":

    Що скот, бе, какаванин?!? Сега, ако си нормален човек и нямаш парите на Бил Гейтс или Джеф Безос, скот ли си, а?
Новини по държави: