30 Юли, 2024 18:11 1 746 18

Беларус: Осъденият на смърт германски гражданин поиска амнистия

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • германия-
  • рико кригер

Молбата на Рико Кригер е отправена в момент, когато Русия води преговори със Запада във връзка в евентуална размяна на затворници, в която ще бъде включен американският журналист Еван Гершкович

Беларус: Осъденият на смърт германски гражданин поиска амнистия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският гражданин Рико Кригер, осъден на смърт в Беларус по обвинения в тероризъм, е поискал официално помилване, написа "Пул Первого", канал в "Телеграм", близък до президента Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Молбата на Кригер е отправена в момент, когато Русия води преговори със Запада във връзка в евентуална размяна на затворници, в която ще бъде включен американският журналист Еван Гершкович. Журналистът бе осъден в руски съд по обвинения в шпионаж, които той отхвърля. Сред тези, които Русия иска да освободи, е Вадим Красиков, руснак, който излежава доживотна присъда за убийство в Германия.

Германското министерство на външните работи потвърди по-рано този месец, че германският гражданин е бил осъден на смърт в Беларус, близък съюзник на Русия, който позволи на Москва да използва територията му през 2022 г., за да изпрати войски в Украйна, и единствената страна в Европа, която все още прилага смъртното наказание.

В интервю за държавната телевизия "Беларус 1", публикувано миналата седмица, Кригер каза, че миналия октомври е получил нареждане от украинската служба за сигурност да снима военни обекти в Беларус и да разположи експлозиви по железопътна линия югоизточно от Минск. Устройствата са се взривили, но не е имало ранени.

Не е ясно дали Кригер е говорил под натиск или не. В интервюто той казва, че съжалява за действията си и се надява да бъде помилван от Лукашенко.

Цитиран от националната агенция БелТА, Лукашенко каза днес, че като президент, той ще има "последната дума" по случая на Кригер.

БелТА съобщи, че Лукашенко е поканил хора, замесени в случая на Кригер, да говорят с него, но не каза кои точно са били те. Агенцията публикува снимка на Лукашнко, който седи разговаря с още петима души.

"Вече казах веднъж, че най-трудните неща в съдбата на президента са такива случаи, в които става дума за тежко наказание", каза Лукашенко. "Но все пак трябва да вземем решение. Искам да го обсъдя с вас", добави беларуският президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По тази логика трябва ли да признаем

    6 27 Отговор
    всички руснаци и беларуси за терористи?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тоя да не е извънземен

    23 1 Отговор
    Че да иска квиро му е на душа. Осъден и толкоз.
  • 4 ПОМНЯ В СИНГАПУР

    25 1 Отговор
    2003 БЯХА ОСЪДИЛИ НЕМКИНЯ НА СМЪРТ ЗА ПРИТЕЖАНИЕ НА ДРОГА .КАНЦЛЕРА КОЛ СЕ ОБАДИ И КОЙ ЛИ ОЩЕ НЕ ДА ИСКАТ ПОМИЛВАНЕ НО СИНАГАПУР БЯХА НЕПРЕКЛОННИ С МОТИВА ,ЧЕ АКО ВЕДНЪЖ ПОМИЛВАТ ТОГАВА ВСЕКИ СЛЕДВАЩ ЩЕ ИСКА СЪЩО. КОМПРОМИС 0 И ТОВА Е.
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    24 3 Отговор
    Ще го "помилват" с 9 мм в тила.

    С АК в ръцете тръгнал да убива( за пари) какво очаква, а?
  • 6 123467898

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "По тази логика трябва ли да признаем":

    Беларус не трябва да преговаря с терористи.Да вземе пример от америка.Смърт и го забравяме ,какво като е германски терорист.
  • 7 И ще му я дадат.

    1 5 Отговор
    Спор няма.
  • 8 Няма да се плашиш

    0 6 Отговор
    Саша, след мъдуро си ти....

    Коментиран от #10

  • 9 Анонимен

    7 0 Отговор
    Германец взривил влакови линии в Беларус търси помощ от Русия. Сега се разкайва че УЖнезнаел а са му превели хиляди долари по сметка. И ако мине номера ..При Бай Тошо щяха да го гръмнат на секундата а да не говорим в краварника че там даже някои да извади оръжие публично и веднага го гръмват ченгетата без да питат ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    15 1 Отговор
    Ако в краварника заловят някой който взривява железопътни линии и може да загинат хиляди хора какво ще го правят според законите в краварника????? Как се процедира в краватистан?
  • 12 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор
    АКО ЩОЛЦ СИ СЛОЖИ МОРКОВ В П...
    И СЕ СНИМА ВЪВ ФЕЙСБУК , ЩО ПЪК
    ДА НЕ ГО ПОМИЛВАТ ?

    Коментиран от #16

  • 13 НАДАЙ СЕ

    4 0 Отговор
    Батюшка ни прощава на англосаксонски терористи.
  • 14 Антифашист

    7 0 Отговор
    Смърт на фашизма!
  • 15 стоян георгиев - мераклията

    4 0 Отговор
    Пускайте го в преразход този 6ибба Някк,а после може да върнете на роднините му тялото ,та да го зако патт с почести като"герой".
  • 16 Олаф Шолц

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Ей дечкооо(meine junge) ще ме обидиш с този морков,на по малко от ряпа Дайкон не се навивам.

    Коментиран от #17

  • 17 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Олаф Шолц":

    БЪДИ ПАТРИОТ МАЙНЕ ФЮРЕР .. СЛАГАЙ АКО ТРЯБВА И РЯПАТА И СПАСИ ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК :))

    Коментиран от #18

  • 18 Олаф Шолц

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Яяяяявоооол майне золдааатннн.
Новини по държави: