30 Юли, 2024 22:50 2 799 17

22 милиарда паунда: лейбъристите пред огромен проблем

  • киър стармър-
  • великобритания-
  • риши сунак-
  • лейбъристка партия-
  • консервативна партия

Торите по всичко изглежда са поели един след друг неизпълними ангажименти

22 милиарда паунда: лейбъристите пред огромен проблем - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

22 милиарда британски паунда - такава е дупката в бюджета, която торите оставиха на лейбъристите. Новото правителство трябва здраво да затегне коланите. Но как?

Новата финансова министърка на Великобритания Рейчъл Рийвс е изправена пред огромен проблем. Когато тя започва да се запознава с наследството, оставено ѝ от правителството на Консервативната партия, Рийвс открива, че дефицитът е много по-голям, отколкото си е мислила. Липсват цели 22 милиарда британски паунда.

Торите са поели един след друг неизпълними ангажименти, съобщава тя в британската Камара на общините. Те са обещали болници, пътища и обществен транспорт - въпреки че няма пари за тях, пише АРД. Защото са знаели, че някой друг ще се наложи да решава тези проблеми.

Прикриване на прекомерни харчове?

Има обаче и по-лоши новини, казва Рийвс: консерваторите дори не са съобщавали прекомерните си разходи, почти са ги прикривали. С други думи, отворила се е "черна дупка", пише АРД. Според Рийвс Лондон трябва да преосмисля всеки харч оттук нататък. Това е така, защото лейбъристите се бяха ангажирали да запазят стария средносрочен бюджетен план на консерваторите. А той не дава много възможности за маневриране.

В същото време обаче нуждата от пари е огромна - например в здравопазването, което е в изключително лошо състояние или в разпадащата се инфраструктура. Заплатите в публичния сектор са замразени, а из цялата страна има десетки строителни площадки. Лейбъристите бяха избрани и по тази причина - хората искаха някой да разреши всички тези проблеми.

Вместо да харчат, лейбъристите трябва да затегнат още коланите

Вместо да си позволява да харчи пари за решаването на изброените предизвикателства, Рийвс ще трябва да пести. През следващите две години трябва да се компенсират около 16 милиарда евро. Дори министрите е необходимо да се замислят какво и как могат да спестят - например като плащат по-малко за маркетинг и консултантски услуги, обяснява германската обществено-правна медия.

Някои от мерките, които Рийвс трябва да предприеме, ще се отразят пряко на гражданите. Правителството ще изплаща помощи за отопление през зимата само на нуждаещи се пенсионери, вместо на всички, както беше досега. Задължителните уроци по математика за всички деца до 18-годишна възраст ще бъдат прекратени, ще бъде сложен край и на няколко проекта за изграждане на пътища. Изграждането на нови болници също ще трябва да бъде преустановено.

Не е съвсем вярно обаче, че лейбъристите започват нова политика на строги икономии, както направиха техните предшественици консерватори през последните години, обяснява АРД. Рийвс обяви увеличение на заплатите в публичния сектор, и то достойно: Учителите, медицинските сестри, лекарите и военните ще получат между 5,5 и 6% по-високи заплати. Спорът с медицинските сестри относно увеличението на заплатите, който доведе до множество стачки, също е разрешен.

Икономистите говорят за шок

Предшественикът на Рийвс Джеръми Хънт предупреждаваше, че лейбъристите ще използват дефицита като оправдание да вдигнат данъците. Оказва се обаче, че плановете на Рийвс са съвсем други - министърката няма намерение да вдига данък общ доход, ДДС и социалните осигуровки, пише АРД.

Британските икономисти са съгласни с посоката на Рийвс. Джонатан Портес от Кралския колеж в Лондон казва, че е било очаквано, че торите са оставили сериозен дефицит, но истинският му размер е бил шокиращ. Дори финансовите експерти не са смятали, че консерваторите могат да похарчат шест милиарда повече само за противоречивия план за изпращане на мигранти в Руанда. Според Портес мерките за икономии, замислени от Рийвс, са смислени, защото ще причинят минимално количество проблеми и икономическият растеж няма да пострада особено.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 4 Отговор
    Нема Кинти а! Върти още Санкции срещу Русия и Фалирай Волно! Което води до Бунтове и Хубавини де. Путин е Виновен ей! ХАХХХАХ
  • 2 Хайли лайкли

    31 6 Отговор
    Мда, санкциите работят успешно!
    Малобритания за първи път в своята история изпадна от топ 10 на страните в света по индустриално производство .
    Всъщност, някой знае ли какво се произвежда в тази държава освен ягоди , войни и кралски клюки?

    Коментиран от #5, #16

  • 3 1212

    9 2 Отговор
    Коалиция с тия комунисти са левичарското ЛГБТ консерваторите,торите се оказаха болшевики
  • 4 Папата

    22 5 Отговор
    Важно е да се дава на бездънната яма Украйна, глупа-ци.

    Коментиран от #6

  • 5 ЕДНА РУБЛА=ЕДИН ЕВРОЦЕНТ

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хайли лайкли":

    Санкциите не работят

    Коментиран от #8

  • 6 Папесата

    2 13 Отговор

    До коментар #4 от "Папата":

    Докато има руснак с пушка в Украйна пари ще се дават.Иноще как.

    Коментиран от #14

  • 7 Пешо от панелката

    8 3 Отговор
    Къде е Джеймс Бонд агент 007 отново да ги спаси?
  • 8 Ти да видиш

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДНА РУБЛА=ЕДИН ЕВРОЦЕНТ":

    А една японска йена е 0.56 рубли!

    Коментиран от #9

  • 9 Пфффф

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти да видиш":

    Гледай си.
  • 10 ДоЦент

    10 3 Отговор
    Какво е това цент?
    Не съм срещал такава парична единица, къде я използват?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тра-ла-ла

    4 2 Отговор
    Каквото искате правете само парите за героичните елфи на Зеля не пипайте. Казали сме до последния - значи докато има жив украинец (дори самият Зеля) пари за там никакви икономии. Ама доста бели хора още са останали на този остров - можете да помислите как да икономисате от тях.
  • 13 Зеленски съм

    4 1 Отговор
    Оправяйте се там.
    Само да не ми спирате милиардите. Защото вашия Борис Джонсън и британското ви разузнаване и медии ни набутаха в това. И аз трябва да плащам заплати и пенсии, кокото и да намаляват украинците.

    " Някои от мерките, които Рийвс трябва да предприеме, ще се отразят пряко на гражданите."

    Не ми пука за вашите граждани. Щом и на вас не ви пука.
  • 14 Папи

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Папесата":

    Да! И британците никой няма защо и да ги пита.
    Както и финландците и шведите.
    Просто бизнес.
  • 15 Демоктацията и ценностите

    2 1 Отговор
    в Украйна, цена нямат. Колкото и да се плати си струва.

    / Зеленски/
  • 16 Дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хайли лайкли":

    Бившите колонии да се стегнат и да помагат, че ще изпаднат и от Г-20 !
  • 17 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Няма роби,няма кинти! Ингилиза лежи на стара слава, отдавна.Техният паунд също.Ако Скоча се отцепи от тях ( което е сигурно,без значение кога) ще се превърнат в парче островна земя, без суровините и въглеодородите на Скоча,без мощното пристанище за подводници,по малка от нашата Родина.SIG TRANSIT, GLORIA MUNDI! Бъдещето принадлежи на държавите от БРИКС - колкото и да не им се иска на западните мечтатели.
Новини по държави: