27 Юли, 2024 20:25 5 370 46

Китай предупреди САЩ: Не наливайте масло в огъня

  • китай-
  • сащ-
  • филипините-
  • азия-
  • лаос-
  • антъни блинкън

Първите дипломати на САЩ и на Китай разговаряха в кулоарите на регионална среща на върха в Лаос

Китай предупреди САЩ: Не наливайте масло в огъня - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският външен министър Ван И призова днес американския държавен секретар Антъни Блинкън САЩ „да не наливат масло в огъня“ в териториалния спор между Китай и Филипините в Южнокитайско море, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Първите дипломати на САЩ и на Китай разговаряха в кулоарите на регионална среща на върха на АСЕАН в Лаос. Конфронтацията между Пекин и Манила се засили през последните месеци, като един от основните източници на напрежение е оспорваният атол Втори Томас в Южнокитайско море, посочва АФП. Там има заседнал кораб, който е обитаван от филипински войници. Манила умишлено изпрати плавателния съд през 1999 г., за да заяви претенциите си за суверенитет върху атола.

Въпреки напрежението Пекин и Манила проведоха разговори през този месец и постигнаха временно споразумение, което урежда въпроса за снабдяването на филипинските войници на атола. „САЩ не бива да наливат масло в огъня и да създават проблеми и да подкопават стабилността“, каза Ван на Блинкън на днешната им среща в лаоската столица Виентян.

„Филипините трябва да удържат на думата си и да спрат да изпращат строителни материали“ на Втори Томас, каза китайският външен министър в изявление, публикувано от неговото министерство.

Пекин редовно обвинява Манила, че изпраща строителни материали на атола, за да укрепи заседналия кораб, който е в лошо състояние, и за да потвърди претенциите си за суверенитет. Китай предявява претенции към голяма част от рифовете в Южнокитайско море, а останалите съседни държави (Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия) също имат съперничещи си претенции. Китайско-филипинската конфронтация обаче подхранва опасенията от потенциален конфликт, който може да доведе до намесата на Вашингтон, поради договора му за взаимна отбрана с Манила, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    72 12 Отговор
    Русия ги предупреди по телефона, сега Китай. Абе ще им се случи случка на краварчетата.

    Коментиран от #11, #42

  • 2 Минало настояще

    12 67 Отговор
    Както е тръгнало китайчетата ще се върнат на купичка ориз.

    Коментиран от #3, #4, #34

  • 3 Госあ

    60 8 Отговор

    До коментар #2 от "Минало настояще":

    Както е тръгнало, пак ше ги налегне депресия краварчетата
  • 4 Хихихи

    52 5 Отговор

    До коментар #2 от "Минало настояще":

    Както е тръгнало сащисаните и ориз няма да ядат. Износа на ориз за ФАЩ от Китай е намалял до минимум.

    Коментиран от #31

  • 5 чифутя

    27 2 Отговор
    поне шамари трябват за да му се отпушат ушите
  • 6 Много

    5 49 Отговор
    Виждам че освен русопоклонници вече има и китайскипоклонници. А бе големи веждународнизи сме. Вке отбор юнаци на ядене и пиене.

    Коментиран от #8, #25

  • 7 Име

    2 12 Отговор
    Споко...Ич, не ми дреме......на България, нищо лошо няма да и се случи ...Сава ....
  • 8 Ко каза ко

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Много":

    Научи се да пишеш, бе негр@м0тниййй.

    Коментиран от #12

  • 9 Не предполагах

    29 4 Отговор
    Че китайците са толкова наивни
    Какъв по сгоден случай за американците да се намесят като си има предвид че се дори и без сгоден случай се намесват където трябва и където не трябва
  • 10 Госあ

    46 6 Отговор
    Сега, да разясня как стоят нещата: ресурса на Русия от ЕС се пренасочи към Китай, Китай произвежда - квалифицирани кадри, работна ръка, инфраструктура. Европа няма такива възможности, нито електроника може да произвежда, нито има такава инфраструктура, нито толкова инженери. Това обаче не е никакъв проблем. От Китай направо идва готовата продукция на достъпна цена. А енергоизточници и суровини от Русия към Китай. Това, което е по малко в Русия като редки метали е в изобилие в Китай или собствеността им в Австралия и Африка. И защо мислите са тези совалки от всички европейски лидери при нас ? От Макрон, три пъти Шолц, Джорджа и т.н. ? За украине ? Хахаха Си ги посреща приветливо на червения килим с усмивка и всички си тръгват доволни, освен урсулина, която я посрещнаха и изпратиха като туристка. И наистина всички са доволни - Русия е с увеличен износ, Китай - също, а Европа направо внася готовата продукция. Освен кой ? Жидосаксончетата от краварника ! Не мисля че гледат на този кръг с добро око. Козячетата к’во мислят по въпроса ? Докато при нас идват по няколко пъти, кой отиде при памперса ? И за какво ? За фъстъчено масло ? Рекета в нато е ясен, та затова памперса всъщност обикаляше наляво и надясно (в буквален и преносен смисъл 😂) Та затова, жидосаксите от краварника ще направят всичко възможно са запалят ТСВ. Мисля че Китай обаче ще ги пуснат по пързалката елегантно и с търпение.

    Коментиран от #33

  • 11 РФ ще отиде при СССР то

    5 40 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Що,кво ще стане? Пу тин ще се наяде с боб и ще обс трелва Вашингтон ли? Само българските безродни русоф илистици не видяха че ножа е дървен...Запада и САЩ ако си закрият филиалите на концерните в Китай,жълтурите на прилепи, ще почнат да се самоизяждат....Хаха

    Коментиран от #15

  • 12 Няма как да стане

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ко каза ко":

    Той е соросоид
  • 13 Ми то.....

    37 3 Отговор
    Краварите само това правят от едно време , само интриги и войни между народите !!!!! Явно това им се отдава най много !!!!!!
  • 14 СЛАВА РУСИЯ !

    32 2 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!
    СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!
  • 15 Хахахахс

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "РФ ще отиде при СССР то":

    Само нашите прооосссти сорисни не схванаха, че Китай превзе икономически Европа и ФАЩ. Ако Китай си изтегли акции, облигации и активи от зап.банки и си поиска сумите, които е отпуснало на ФАЩисаните и "хегемона" е опънал моментално петалите, както каза гл.банкстер..Но тази тема не е за хора с празен горен етаж.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Рашка с чашка

    5 28 Отговор
    Китай има териториални претенции към всичките си съседи! Тайван, Тайланд, Виетнам, Филипини, Япония и дори Русия. Почустваха се силни защото Запада им даде технологии за да са фабриката на света, заради безумно евтината работна ръка , бетер роби. Направо роби. И забравиха как САЩ ги спаси от японската окупация и пълно унищожение през Втората световна война!

    Коментиран от #17, #36

  • 17 Госあ

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    Краварника от третокласна държава тип Мексико, изведнъж се напомпа и стана хегемонче след кражбите от цял свят след ВСВ. Възползваха се умело известно време и издърпаха с пари кадри от Китай, Япония, Русия и Европа. Робския труд в краварника отблъсна обаче дори японците за които работата е дълг. Дълг, дълг, ама с достойнство. Този балон в кратката историйка на тази държавичка няма как да издържи дълго. Вече издиша, а когато спихне, всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рашка с чашка

    4 26 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахахс":

    А ти като човек с пълен горен етаж защо още живееш в губещия Запад? Защо не си емигрирал в Китай, където ще живееш щастливо с 50 долара на месец??? Където ако публикуваш нещо срещу Си Дзинпин ще те осъдят на смърт за предателство? Ще си ,,свободен и независим" мизерник, който мечтае да избяга от Социалистическия Рай! Това сме го играли и ние през социализма.

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 20 Госあ

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо":

    Няма проблем с китайския. Китайците действително са националистчета (нормално), но изобщо не искат да налагат език, култура и религия. Знаят че езика им е труден, особено писмеността и при положение, че английския е толкова прост език, изобщо не държат на китайски. Тези които трябва знаят английски.
  • 21 Чан Гъм

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Кой Ви упълномощи да говорите нелепости за Китай и как си позволявате да лъжите? Обидата, която използвате важи за Вас с пълна сила.
  • 22 Госあ

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Нещо богатите европейци скимтят, че китайците с по 50$ месечно спряха да обикалят по европейските бардаци. А ? Чудесна стратегия на ККП беше да се насърчи вътрешния туризъм. Много китайци с по 50$ месечно 😂 се чудят к’во изобщо са търсели у Европа. Е, Италия им е сантимент
  • 23 Китайски дракон

    2 25 Отговор
    Путлерчо е малката булка на другаря Си

    Коментиран от #26

  • 24 За Китай

    22 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Защото Китай НЕ приема имигранти. Вече проучих въпроса.
  • 25 Краси

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Много":

    Ориентирай се на къде върви светът. "Брикс" говорили ти нещо. Виж долара до къде е стигнал.

    Коментиран от #30

  • 26 Затова ли преди дни, зеления

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Китайски дракон":

    джугач ревеше, че Китай изпълнява всяка заповед на Путин. Голям си мозък, спор няма🤣😂🤣😂

    Коментиран от #28

  • 27 🇺🇲 статуята на свободата

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    И този век няма да стане другари, рисувайте по пет петолъчки на ден за успокояване

    Коментиран от #37

  • 28 ру БЛАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Затова ли преди дни, зеления":

    Щом го казваш значи е истина
  • 29 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 30 Финанси

    3 13 Отговор

    До коментар #25 от "Краси":

    Доларът си е добре. Пак лъжеш, но виж и рублата. Китайските йоани вървят само в русия. Няма да тИ се отвори парашута да славиш ККП, както преди КПСС.

    Коментиран от #35

  • 31 да допълня

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи":

    както е тръгнало,ще има достатъчно...кравешки кърваво приготвени пържоли!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АУУУУУ

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    АБЕ ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ САЛДОТО НА ТЪРГОВИЯТА НА МАТУШКА С КИТАЙ Е СТИГНАЛО ПОЧТИ.....НУЛА......ИЗНОСЪТ НА МАТУШКА КАТО ТОВА Е ГАЗ И НЕФТ СА СТАНАЛИ С 28% НАДОЛУ ЗАРАДИ ОТСТЪПКИТЕ КОИТО КИТАЙ Е ИЗИСКВАЛ.......А СЪЩЕВРЕМЕННО КИТАЙСКИЯ ИЗНОС СЕ Е ВДИГНАЛ 41% ЗАРАДИ ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ ОТНОВО ПО ИЗИСКВАНИЯ НА КИТАЙ ...И ТОВА. ВСИЧКО Е ИНФОРМАЦИЯ ОТ РОССТАТ ........🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Ще има ядрена Гъба над Пекин

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Минало настояще":

    Иде края на китайчетата
  • 35 Краси

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Финанси":

    Много е добре долара. Виж обменния курс спрямо рублата, спрямо еврото. Да не говорим тук в България спрямо лева. А кой лъже и сее пропаганда умните хора го разбират.
  • 36 Ха-ха-ха

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    САЩ нищо не им е давал. Това си беше сделка
    С прословутото си англосалсонско високомерие ги мислиха за диваци , че няма да могат да схванат нищо от технологиите и ще си останат евтина работна ръка. Не си мисли че англосаксите са някакви самаряни, никога и никъде не са постъпвали с благородни мисли. Никога не са направили някъде добро. Никога и никъде.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Голям праз

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "🇺🇲 статуята на свободата":

    Скъпа , времената се променят, Китай е минал през всичко, но ти явно мислиш като статуя.

    Коментиран от #45

  • 38 Голям праз

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ха-ха-ха":

    Навремето китайците измислиха барута, а европейците с неговата помощ ги завладяха.Сега се случва обратното.
  • 39 историк

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ха-ха-ха":

    Чест и слава че имаме още хора които не само са знаещи но умеещи да анализирът А ТОВА Е НАЙ ВАЖНО СЕГА!!! хиляди книги може да си прочел но ако не си ги анализирал няма полза от прочетеното !при нас тук са тези от вът локвата
  • 40 Казуар

    0 1 Отговор
    Много китайци се опитват да проникнат в САЩ през Мексико.
  • 41 Отреазвяващ

    1 0 Отговор
    Едно място,един случай една ситуация ,в която САЩ да не си ,,бутат гагата"?Чакам!

    Коментиран от #43, #44, #46

  • 42 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Що се заблуждаваш че китай и рф са некъф фактор.
    Китайците се облягат на мозъка на сащ, а ония рф чакат сащ да дое да пазарува. Папурена смешка си!
  • 43 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Отреазвяващ":

    За сега не са ти го набутали нали, или можеби са?
  • 44 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Отреазвяващ":

    Ами полицията по принцип требе да си бута гагата навсякъде, това и е рабогата.
  • 45 Шавар и кал

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Голям праз":

    Ти мислиш като гранитен блок или можеби като сляба, сащ освободиха китай от японците, без възмездно а сталин се опита да ги завладее и ссср яде бой, сталин разбра че така няма да стане и обърна клмунистическата палачинка и китай беше даже по голяма мизерия и от ссср. И това продължи докато китай не разбра че трябва да звънне на сащ преди около 25 години и са се мислят за фактор, всичко се свежда до думите, рани куче да те лае.
    Китай е нищо друго освен фабрика на ишлеме. Не се заблуждавайте, все още китайците събират червей по земята и гъсеници по дърветата зада се нахранят.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания