1 Август, 2024 12:43 1 947 19

"Мозъкът" зад атентатите от 9/11 се договори с властите

  • 11 септември-
  • сащ-
  • ал кайда-
  • терористична атака-
  • тероризъм-
  • ню йорк-
  • халид шейх мохамед-
  • смъртно наказание

Така "мозъкът" зад атентатите ще избегне смъртното наказание

"Мозъкът" зад атентатите от 9/11 се договори с властите - 1
Снимка: Shutterstock

Предполагаемият главен организатор на терористичните атентати в САЩ от 11 септември 2001 г. и двама негови съучастници искат да сключат споразумение със съда и да се признаят за виновни. Халид Шейх Мохамед и двамата му съучастници са се съгласили на такова споразумение, съобщи Министерството на отбраната на САЩ. Точните подробности все още не са оповестени публично. По-нататъшната процедура също засега остава неясна.

Халид Шейх Мохамед от дълги години се намира в известния американски затворнически лагер Гуантанамо на остров Куба. В резултат на споразумението той ще избегне смъртното наказание, съобщават американски медии.

През март 2022 година адвокатите на задържаните потвърдиха, че се водят преговори за евентуално споразумение за наказание, вместо те да бъдат изправяни пред военния трибунал в Гуантанамо. Обвиняемите са искали да получат гаранция, че ще останат в Гуантанамо и че няма да бъдат преместени във федерален затвор на американския континент, където биха се озовали в изолационни килии, предаде и БТА.

3 000 жертви при нападението в Ню Йорк

На 11 септември 2001 г. около 3000 души загинаха при най-тежкото досега терористично нападение в САЩ. Ислямски терористи разбиха два отвлечени пътнически самолета в Световния търговски център в Ню Йорк и трети в сградата на Пентагона край Вашингтон. Четвърти самолет се разби в щата Пенсилвания.

Халид Шейх Мохамед е смятан за „мозъка" зад нападенията. Смята се, че той е организирал и комуникацията и финансирането на атаките. Задържан беше в Пакистан през 2003 г. и според доклад на американския Сенат е бил измъчван от ЦРУ по време на разпитите си. От 2006 г. Мохамед е държан в американския затворнически лагер Гуантанамо, Куба. Там е трябвало да бъде съден от военен трибунал за ролята му в атентатите от 11 септември. Процесът срещу него и още няколко други подсъдими обаче се забави с години.

Спорният център за задържане се намира в Куба, във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо. Навремето там са били задържани близо 800 души. Лагерът е създаден в САЩ по времето на президента републиканец Джордж Буш след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. с цел задържане на заподозрени ислямистки терористи без съдебен процес. Организациите за защита на правата на човека отдавна призовават лагерът да бъде закрит. В момента в него са останали само малцина затворници.

Емилиян Лилов (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!

    5 8 Отговор
    Разстрел!
  • 2 Робин Хорсфол

    16 2 Отговор
    Заради една вътрешна работа им даде право да унищожат няколко държави...
  • 3 Седалгин Нео

    18 3 Отговор
    Хем "мозъкът", хем "Предполагаемият главен организатор ... "

    Кое от двете? Ние знаем, че не енито едно от двете (вътрешно дело си беше), но поне си изберете една линия за фантазиране.
    ПП. И за капак - всичките 19 участници с неизгорели паспорти бяха саудити, пък Афганистан го отнесе. Цялата история беше чиста проба постановка.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    🇺🇲Още ли я дъвчат тази дъвка🤔❓
    Всички видяха как падат двете сгради, като от видео за професионално събаряне на стара сграда ‼️
    И никой не каза ЗАЩО падна и сграда 7‼️

    Коментиран от #18

  • 5 ЗОРО

    15 3 Отговор
    МОЗЪКЪТ, планирал атентатите от 9/11 е някъде в сградата на цереуто и белия дом......
  • 6 Помнещ

    5 3 Отговор
    Ами след засадата на Ал Кайда срещу Вагнер в Мали то терористите пак са "приятели" на краварите и на нашите им подлоги така че съвсем в реда на нещата е да "избегне смъртното наказание" - все пак това си е обучен терорист и могат да го ползват някъде другаде по света. Пък 3000-те жертви кой ги слага в сметките - въпроса е че и тогава постигнаха целите си - "атентатът" им даде оправдание да нападат когото си искат и да заграбват петрола му.

    Те всички съвременни терористични организации са отрочета на ЦРУ - нашите козячета сигурно са забравили че терористите талибани преди бяха "братята ни талибани", Осама бин Ладен е възпитаник на ЦРУ и даже е посрещан като държавен глава лично от Хиларито.
  • 7 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 7 Отговор
    ЗА ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ ........,......... ИСТОРИЯТА ДОКАЗА ................. КОМУНИСТИ ТЕРОРИСТИ И ИСЛЯМИСТИ СА ................... ПОД ЕДИН ОБЩ ZHAMEHATEЛ .................... УБИЙЦЙ И ВАРВАРИ ...............,. ФАКТ !

    Коментиран от #9

  • 8 Пилот

    12 3 Отговор
    "всичките 19 участници с неизгорели паспорти бяха саудити, пък Афганистан го отнесе"

    Не само Афганистан ами и Ирак, Либия, Сирия и кой ли още не както и няколко "арабски пролети" всичките под предлог "борба с тероризма". Само Саудитска Арабия не я закачаха пък и "лидера" на терористите Осама бин Ладен също саудитец е възпитаник на ЦРУ.

    Цялата работа беше една постановка - как от козари пратили ги на курс за пилоти на Цесна и едва научили се да излитат и кацат с нея изведнъж подкарват пътнически лайнери и се справят по-добре даже и от професионални пилоти - той първо не може намери къде е копчето на автопилота да го изключи.

    Даже и професионален пилот с много часове стаж например на Боиг 737 според наредбите няма право да кара А-320 които са почти еднакви а трябва да мине дълго обучение за този тип самолет - лиценза на пилотите важи само за определен самолет. А тия уцелиха сградите почти точно в средата и на определената височина.

    Коментиран от #10

  • 9 Учуден

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    "КОМУНИСТИ ТЕРОРИСТИ И ИСЛЯМИСТИ"

    Ами да не си се объркал нещо - нали комунистите са ви приятели вече или поне френските - Макрон нали се съюзи с тези развяващи червени знамена със сърп и чук срещу "крайно десните" и вие се радвахте. Второ нали също се радвахте на ислямските терористи от Ал Кайда че били направили засада на частната групировка Вагнер в Мали.

    Последно комунистите и терористите приятели ли са ви или не или зависи от случая какво ще наредят от посолството.

    Коментиран от #11

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Пилот":

    ТОЙ И "МИСТЪР КЕШ" Е БИЛ "НАТОВСКИ ВЪZПИТАНИК" И ..................... СЕ ОКАZA ШПИОНИН НА КГБ И УБИЕЦА ПУТЛЕР .............. ФАКТ !

    Коментиран от #12

  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФРЕНСКИТЕ КОМУНИСТИ И ................... БЪЛГАРСКИТЕ "ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ" НА ПУТЛЕР И КГБ Е ....................... ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО .................. ФАКТ !
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Д.П. , ти само с ГЛАВНИ букви ли можеш да пишеш ❓

    Коментиран от #13

  • 13 Седалгин Нео

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всякакви субекти скъсали синджира се навъртат тук. Тоя пише само с главни, стоенчо само с малки букви. Всеки луд с номерата си.

    Коментиран от #19

  • 14 КоЛкоХу

    3 1 Отговор
    Колко хуманно: "цел задържане на заподозрени ислямистки терористи без съдебен процес" - нали уж правова държава, ала ба ни лъжат вече 35 години ... сега се оказало, че в тяхното Белене се влизало и без процес даже.
  • 15 Биби Кинг

    1 2 Отговор
    Убаво им е на чаршафосаните резбари у Гуянтанамо и за туй им се не излиза! Цел ден слушат Металика и Сеполтура. Коги ги пуштят из зандана у жамията место аяти рецетират Унфоргибен и Мастер оф да пипетс деа! Бой извръщениа и траш метъл, да видат кво е и да се не чудат още ка издържеме на запад! Внетен ли сме?
  • 16 От страни

    2 0 Отговор
    "Предполагаем", "смятан", давай още лъжи.......пирамиди, фараони, и балъци за милиони, куче влачи рейс дира няма няма хееееййй.
    То ние знаем кой е организатора, същият дойде и хвърли отгоре на срутената сграда куп нови паспорти на "терористите". А единият от терористите си копал лозето през същото време...или ориза...абе нещо е копал...
  • 17 От страни

    1 0 Отговор
    Хората разнищиха нещата до всяка секунда и всяка прашинка от сградата. Мрежата е пълна.
  • 18 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Дъвката я извадиха за друго - пуснали са в широк достъп записа който обвинява саудитите та да могат сега американските граждани да подават искове в американски съд за компенсации и съда ще ги дава та малко ще поопоскат саудитските шейхове. Щото виж взели мода от русняците да не се подчиняват за продажбата на нефт само за долари. Ми ако се срути нефтения долар то той няма никво друго покритие.
  • 19 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Седалгин Нео":

    Всеки луд с номера си а тия си имат цяла програма.