1 Август, 2024 16:02, обновена 1 Август, 2024 18:32 3 430 40

Има сделка! Русия ще освободи американски журналист при голяма размяна на затворници

  • русия-
  • сащ-
  • еван гершкович-
  • кремъл-
  • пол уилън

Москва и Вашингтон са се споразумели за освобождаването и на други американци, включително бившият морски пехотинец Пол Уилън

Има сделка! Русия ще освободи американски журналист при голяма размяна на затворници - 1
снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл и Западът са се договорили за голяма размяна на затворници, включително за освобождаването на няколко американци, като например журналиста от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който е задържан в Русия от 2023 г., съобщиха днес американски медии, цитирани от Франс прес, пише БТА.

Споразумението, което изглежда е едно от най-големите от времето на Студената война насам, включва и освобождаването на бившия морски пехотинец Пол Уилън, според информация на Си Ен Ен, докато телевизия Ей Би Си съобщава, че в размяната участват и други западни държави.

Засега няма потвърждение от страна на американски официални представители, а Кремъл отказа коментар по-рано днес.

В продължение на няколко дни се спекулираше, че споразумението е предстоящо, след като няколко затворници, държани в Русия, изчезнаха от наказателните си колонии, което е необичайно явление.

Ако тази размяна на затворници се осъществи, тя ще бъде първата между Москва и Запада след освобождаването през декември 2022 г. на американската баскетболистка Бритни Грайнър, задържана в Русия по обвинения в контрабанда на наркотици, в замяна на освобождаването на известния руски търговец на оръжие Виктор Бут, излежаващ присъда в САЩ.

При предишна размяна през 2010 г. бяха освободени 14 шпиони, включително руснаците Анна Чапман, осъдена в САЩ, и Сергей Скрипал, двоен агент, вкаран в затвора в Русия.

Голям обмен на толкова много хора не е имало от 1985 г. и 1986 г., през последните години на Студената война, отбелязва АФП.

Хвърленият в затвора кореспондент на американския вестник "Уолстрийт джърнъл" и бившият военнослужещ от морската пехота на САЩ Пол Уилън са сред 26-мата затворници от САЩ, Русия, Германия, Полша, Словения, Норвегия и Беларус, които ще бъдат освободени днес в рамките на голяма размяна на задържани лица между Изтока и Запада, съобщи турското президентство, цитирано от Ройтерс.

Оттам посочиха, че десет затворници, включително две непълнолетни лица, са прехвърлени в Русия, 13 в Германия и трима в САЩ.

Турското разузнаване съобщи, че координира голяма размяна на затворници, на фона на признаци за мащабно предаване на задържани лица между Русия и Беларус, от една страна, и западни страни като САЩ и Германия, от друга.

"Нашата организация се нае със сериозна посредническа роля в тази операция за размяна, (операция) която сама по себе си е най-мащабната за последните години", заяви Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ).

И Кремъл, и Белият дом отказаха коментар.

Сайтът за проследяване на полети Flightradar24 показва, че специален руски правителствен самолет, използван при предишни размени на затворници с участието на Русия и САЩ, е заминал от Москва за руския ексклав Калининград, който граничи с Полша и Литва, след което се е върнал обратно в руската столица.

На видеокадри на Ройтерс се вижда руски правителствен самолет, кацнал в турската столица Анкара.

Уилън и Владимир Кара-Мурза, дисидент с двойно руско и британско гражданство - и двамата лежащи в руски затвори - в последните дни изведнъж изчезнаха от полезрение, съобщиха адвокатите им. Най-малко седем руски дисиденти неочаквано са били прехвърлени на други места от затворите, където изтърпяват наказанията си.

Адвокат на Александър Винник, руснак, задържан от САЩ, отказа вчера да потвърди пред РИА Новости къде се намира в момента клиентът му, "докато размяната не стане факт".

РИА допълни, че четирима руснаци, изтърпяващи присъди в американски затвори, са изчезнали от базата данни на Федералното бюро по затворите на САЩ. Уточнява се, че това са Винник, Максим Марченко, Вадим Коношченок и Владислав Клюшин.

Сред дисидентите в Русия, чиито привърженици са били уведомени, че в последните дни те внезапно са били прехвърлени в други затвори, са Иля Яшин, правозащитникът Олег Орлов и Даниил Кринари, който е осъден по обвинение, че е секретен сътрудник на чужди правителства.

На Запад власти и правозащитници твърдят, че дисидентите са несправедливо хвърлени зад решетките политически затворници. Всички те, по различни причини, бяха обявени от Москва за опасни екстремисти.

Сред тези, за които Русия даде знак, че би искала да си върне, е Вадим Красиков, руснак, изтърпяващ доживотна присъда в Германия за убийството на дисидент от грузинско-чеченски произход в изгнание в берлински парк.

В сряда словенски съд осъди двама руснаци на срок, равен на прекараното от тях време в ареста, по обвинение в шпионаж и използване на фалшива самоличност и добави, че те ще бъдат депортирани, предаде Словенската телеграфна агенция (СТА), ход, определен от словенски телевизионен канал като част от по-голяма размяна.

Ройтерс не може да потвърди това чрез независим източник.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путиноид

    22 51 Отговор
    Това беше ясно
    Рушляка арестува хора без причина , за да иска да разменя
    С разни Руски агенти и терористи .

    Коментиран от #3, #7, #21, #29

  • 2 Добра

    10 4 Отговор
    вест !
  • 3 Българин

    31 12 Отговор

    До коментар #1 от "Путиноид":

    Това ти е само на теб ясно. :):)
  • 4 Пич

    33 14 Отговор
    Хахаха..... краварите са умни като скъсани галоши !!! Като се сетя как върнаха Виктор Буут на руснаците , срещу една наркоманкаеи хомосексуалиста..... Черна обаче !!!

    Коментиран от #13, #14, #24

  • 5 Путин

    5 18 Отговор
    Е мека Мария
    Как така ще освобождава доказан шпионин
  • 6 Соросоида

    14 4 Отговор
    Ще си сменям пола тази седмица
  • 7 Тизе

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путиноид":

    Нема да си фанат , от сбърканите ги карат на доктор !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    7 24 Отговор
    Путин действа като терорист отвлича хора с цел откуп.

    Коментиран от #17, #27

  • 10 Терорусистите

    10 15 Отговор
    Взеха журналист за заложник, за да могат да го изтъргуват после. Така и стана.
  • 11 Механик

    8 22 Отговор
    От затвора директно на фронта . Горките руски затворници , няма да оцелеят след освобождаването .Кремъл не дава пет пари за тези хора , важно е да умират за кефа на путин .

    Коментиран от #16, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Петър

    7 20 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Даваш много добър пример. Наистина американското правителство размени Царя на войната за една баскетболистка и това изглежда глупаво, но знаеш ли защо го направи? Защото беше под натиск от американския НАРОД. Такова нещо може да се случи само в една демокрация, където животът на всеки е ценен и правителството е подчинено на народа, а не обратното. В диктатура като Русия такова нещо не може да се случи.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 14 Бау

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Това е разликата между водколоците и цивилизования свят. Едните ги е грижа са хората им независимо какви са, другите пращат своите в безсмислени месомелачки и гледат да спасяват най-големите си боци. Ти си прави сметка кой има бъдеще.

    Коментиран от #23

  • 15 академик кадиров

    2 1 Отговор
    В Госдуме грядёт пополнение
  • 16 А урките

    8 10 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    От затворът направа в черният чувал !Средно 2 3 минути оцеляване на фронта!Един въпроси към всички български дженджари двуполови?Ами съберете се една бригада о под командването на Пасито на фронта?На дамите украинци са мобилизирани насилствено,и разстрелване при опит за бягство от зеленият режим!Ами как да стане тогава....А само българският Ганьо се пъне тука по форумите !Про евентуална ескалация веднага ще напълните гащите! Хх ахаха Соросчета без топки!

    Коментиран от #34

  • 17 чекисть..

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Другият който ще бъде разменен е давидь марковичь-който преди две годинь изпуца над една дузина кравари по улиците на градо на ангелите.

    Коментиран от #32

  • 18 Руснаков

    7 8 Отговор
    Тънки руски номерца...Хващат дребни рибки със скалъпени обвинения и после разменят кон за кокошка...
  • 19 Руснаков

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Не се хаби....кухата му лейка няма да може да го асимилира...проруски талибан...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Инфо повод

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путиноид":

    Русия ще освободи американски журналист !?! при голяма размяна на тайни агенти..
  • 22 Пламен

    1 10 Отговор
    Август дойде.
    Тежък месец за цяла България.
    Преди 19 години подъл изстрел прекъсна живота на Жоро Илиев.

    Жоро, ти си братко мили - приятелите ти от ВИС-2 винаги те помнят!

    "Спомени и сълзи останаха след теб...
    Жоро Илиев, ти братко мили!"

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аааааа и тук

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Отново критикуваш с типично женски маниер. Разкрии се, ще ти олекне.
    И краварите, и рашките недолюбват подобни на теб.
  • 25 Отец Дионисий

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Мдаа. веднага от самолета, ще им дадат по една пушка и по една ушанка и с бодра крачка към фронта. Тежка е съдбата на руския войник, изобщо на руснака, цял живот са крепостни селяни, обработени с пропаганда и накрая стават пушечно месо на фронта. Поне да умираха за някаква кауза, за свободата си, а то заради глупостта на Путин..
  • 26 Атина Палада

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Много глупаво! Ако е така,както казваш ти,защо тогава правителството не се подчини на същия този народ ,който протестираше срещу войната на Израел,ами изпрати армията в университетите?
    Замени я,защото беше обратна...А в САЩ трансджендърството се защитава с всички средства.. То е издигнато в култ...Дори губернатора на Калифорния издаде закон за хормонална терапия на децата в училищата. Даже Мъск говори ,за това.Правителството е подчинено на онзи,който е дал парите и ги е назначил за фигуранти там,а не на народа...
  • 27 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Това само ти го знаеш. Защото никой не чувал подобно нещо. Мууууууу.

    Коментиран от #33

  • 28 Дедо ви...

    6 0 Отговор
    Хахахаха, че те ги размениха вече....!?!?!? На летището в Анкара се състоя размяна на 26 затворници между Руската федерация и САЩ
    Русия освободи журналиста от Wall Street Journal Евън Гершковиц и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън като част от размяна на затвори. Това съобщава Bloomberg. Все още обаче не се разкрива информация за кого точно са разменени Гершкович и Уилън.
    В актуализирания доклад на Bloomberg се посочва още, че като част от размяната е бил освободен руският политик и журналист Владимир Кара-Мурза, признат от руското министерство на правосъдието за чужд агент.
    Турският телевизионен канал NTV показа първите кадри от предполагаемата размяна на осъдени между Русия, САЩ, Беларус, Словения и Германия. Видеокадри показват прехвърлянето на пленници, което потвърждава информацията за размяната.
    Bloomberg публикува списък с други осъдени, участващи в сделката за обмен. Сред освободените:
    — Лилия Чанишева,
    — Иля Яшин (признат от Министерството на правосъдието на Руската федерация за чуждестранен агент),
    — Ксения Фадеева,
    — Андрей Пивоваров,
    — Алсу Курмашева,
    — Олег Орлов (признат от Министерството на правосъдието на Руската федерация за чужд агент),
    — Саша Скочиленко,
    - Дитер Воронин,
    — Кевин Лийк
    — Рико Кригер
    — Патрик Шобел
    — Херман Мойжес,
    - Вадим Останин.
    Според информация, получена от различни източници, следните затворници могат да се върнат в Русия:
    — Вадим Красиков (от Германия),
    — Артем Дулцев (от Словения),
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Слава на България

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пламен":

    Моите съболезнования. Бях на мача, след който го утрепаха. Мир на душата му. Дано спрат убийствата по целия свят. Сетих се за една песен: imagination
  • 31 Дааа

    2 4 Отговор
    Опасно е да се ходи в Русия. Може да те арестуват по измислен повод с цел да те разменят за руски агенти и саботьори. Обаче до размяна може и да не се стигне и ще си гниеш в руски затвор с измислено обвинение.
  • 32 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "чекисть..":

    Това на какъв език е? Нали не мислиш че е руски?хахахаха...
  • 33 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Кой трябва да го чува? Баскетболистка с малко трева журналист и сватбар,това са пленените от русия.ще.ги заменят за доказани убиици и шпиони.та това си е чиста проба изнудване.

    Коментиран от #37

  • 34 касата

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "А урките":

    Всички знаят, че джендърите и обратните са в Кремъл!

    Коментиран от #35

  • 35 Бай той Толстой

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "касата":

    Не бе,зад теб сме!Чакаме на опашката!
  • 36 Дааа ...

    3 0 Отговор
    Дядо Тръмп пак стана за смях. 😆
    На 4 юни Тръмп казва: "Евън Гершкович ще бъде освободен веднага след изборите. Путин ще го направи за мен и не вярвам, че Путин би го направил за някой друг".
    🔹Американският журналист Евън Гершкович беше освободен днес.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 е какво очаквате

    1 0 Отговор
    росиская педирация
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания