1 Август, 2024 19:13 3 366 17

Кой е бившият американски морски пехотинец Пол Уилън

  • пол уилън-
  • сащ-
  • русия-
  • затворници

Той беше задържан от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС/ФСБ) на 28 декември 2018 г. в московския хотел „Метропол“ по обвинения в шпионаж, припомни Ройтерс

Кой е бившият американски морски пехотинец Пол Уилън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън е сред лицата, включени днес в размяната на затворници между Русия, САЩ, Германия и Словения, предадоха световните агенции.

Той беше задържан от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС/ФСБ) на 28 декември 2018 г. в московския хотел „Метропол“ по обвинения в шпионаж, припомни Ройтерс.

През следващите шест години руските власти отказваха да го освободят при няколко размени на затворници, включително и тази през 2022 г., когато в родината ѝ беше върната баскетболистката Британи Грайнър.

Американските власти заявиха, че 54-годишният Уилън, който беше осъден на 16 години затвор в наказателна колония, е „несправедливо задържан“ от руските агенти и е станал тяхна мишена само, защото е американски гражданин.

Неговият случай беше отнесен до най-високо равнище в американското правителство, а държавният секретар Антъни Блинкън подчерта, че срещу Уилън са повдигнати „фалшиви обвинения в шпионаж“ и съобщи, че той е третиран от Москва по различен начин от останалите затворници, за да бъдат засилени страданията на семейството му.

Уилън също отрече да е бил шпионин и обясни, че флашката, която е била намерена у него и беше посочена като доказателство за шпионската му дейност от руските власти, е съдържала снимки от ваканцията му в Русия, където е пристигал за сватбата на приятел.

След процес, проведен при закрити врата, за който американските дипломати казаха, че е бил нечестен и непрозрачен, през 2020 г. Уилън беше осъден за шпионаж на 16 години при строг тъмничен режим. Той беше отведен в наказателната колония ИК-17 в Мордовска област, източно от Москва.

Докато беше в затвора, той беше нападнат от друг затворник, който го удари в лицето и го принуди да се защитава. През ноември миналата година московски съд отхвърли молбата му да бъде преместен да излежи присъдата си в американски затвор.

През декември Уилън каза в интервю за Би Би Си, че американските предложения за освобождаването му са като „хвърляне на спагети срещу стена, за да се види коя ще залепне“ и ги нарече "сериозно предателство". "Проблемът е, че животът ми изтича, докато те правят това", каза той пред телевизионния канал.

Седмици преди освобождаването му, той посочи пред Си Ен Ен, че се надява президентът Джо Байдън да се отнесе към неговия случай като на случай на негов собствен син, държан в затвора.

Той все пак изказа благодарност към американското правителство, че работи за освобождаването му, а семейството му подкрепи сделката за завръщането на Грайнър, макар да призова за повече действия по случая на Уилън.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    26 9 Отговор
    А какво стана със смъртта на Навални, нали беше убит - млъкнаха.

    Явно е умряла човека естествено.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аааа и тук

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Отново критикуваш с типично женски маниер. Разкрии се, ще ти олекне. Важи и за останало ти никове.
  • 7 Ха хи хо

    24 5 Отговор
    Да бе знаем! Всички задържани хамериканци са невинни а руснаците са ишпиони още от рождението си

    Коментиран от #10

  • 8 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Невинни няма .Всички са виновни.оня с коня ,също..
  • 9 В.В.П.

    11 5 Отговор
    Янките са виновни ,винаги .!!
  • 10 мара бандерката..

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ха хи хо":

    Аз..това цел ден ви го казвам,заболяха ме ръцете от писане против вова-ама нали козяците плащать,а требва да се руча..
  • 11 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Тоя чичка си е разказал всичко..Затова не го пускат.
  • 12 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Бивш военен ,НЯМА..Всички трябва да ядат .пенсиите са малки .глад у мизерия ..Аз вземам 2000 ,и трябва да работя .от септември почвам в Казан..Високоякостни бетонни конструкции..за 2000 евра ,кола и квартира ..Но аз не съм бивш пехотинец

    Коментиран от #17

  • 13 ТаУмВзе

    7 11 Отговор
    Бункерното пусна журналисти и проавозащитници, а прибра само убийци и терористи, това е блатная!
  • 14 Последния Софиянец

    6 13 Отговор
    Благните терористи се прибират в ямата заградена с бодлива тел, ако знаят какво ги чака само!
  • 15 Афганистанец със Симсон

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    той един наш пробва вече
    на левски нещо беше почитател
    не изкара и една седмица
    та давай пробвайте се всички коментиращи мъжленца, запишете се доброволци
    да ама не смеете, мъже сте само в коментарите
  • 16 Ееееееееех

    1 2 Отговор
    И на мен ми се ходи на рибалка зад Урал като едно време...... ама ме е страх !!!!
  • 17 Лелеееее

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    За две хиляди евро в Казан??!! Май бая си закъсал
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания