5 Август, 2024 12:32 1 738 18

Броят на сключените бракове в Китай падна до 12-годишно дъно

  • раждаемост-
  • китай-
  • китайци-
  • брак-
  • бракове

Много млади китайци предпочитат да останат неженени или отлагат женитбата заради слаби перспективи да си намерят работа

Броят на сключените бракове в Китай падна до 12-годишно дъно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на китайските двойки, които са сключили брак през първата половина на годината е паднал до най-ниското си ниво от 2013 г., тъй като все повече млади хора отлагат женитбата на фона на забавящата се икономика и увеличаването на разходите за живот, предаде Ройтерс като се позова на данни на китайските власти, съобщи БТА.

Броят на браковете в Китай е тясно свързан с раждаемостта, а спадът им вероятно ще обърка плановете на политиците, които се опитват да увеличат намаляващия от години брой на населението.

Общо 3,43 млн. двойки са се оженили през първите шест месеца на годината в Китай, което бележи спад с 498 000 в сравнение със същия период предната година, показва официалната статистика.

Бракът се смята за предпоставка за раждането на деца заради широко разпространени политики и поощрения за родителите, сред които и изискването на брачен сертификат, за да бъде регистрирано детето им за получаване на държавни плащания.

Много млади китайци предпочитат да останат неженени или отлагат женитбата заради слаби перспективи да си намерят работа и безпокойство за бъдещето, докато ръстът на втората в света икономика се забавя. Броят на браковете в Китай намалява от 2014 г. насам. През 2023 г. беше отбелязан лек ръст след облекчаване на пандемичните мерки. Тази година се очаква сватбите да достигнат най-ниското си ниво от 1980 г., каза пред финансирания от държавата вестник „Глобал таймс“ експертът Хъ Яфу.

Причините за спада на сключените бракове включва по-малък брой млади хора, по-голям брой мъже на възраст за женитба, високите разходи за сватбите и променящо се отношение към брака, обясни Хъ. "Тенденцията за намаляване на раждаемостта в Китай в дългосрочен план трудно ще се промени из основи, освен ако в бъдеще не се приложат съществени политики за подпомагането ѝ, за да се справим с това предизвикателство", каза той.

Китайският университет по граждански въпроси обяви нова бакалавърска програма за развитие на индустриите и културата, свързани с брака, с което си навлече подигравки от потребителите в социалните мрежи, които поставиха под въпрос необходимостта от такъв курс, тъй като процентът на браковете намалява.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 4 Отговор
    Европа св закъхарила за Китай. Аланколу, ми те са 1 500 000 000. Хаха

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    5 0 Отговор
    В Китай има липса на жени, в Русия, Украйна и България излишък.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    4 0 Отговор
    Трябва да се действа резко срещу капитализма. Политиката за едно дете на двойка е добра за целия свят. Населението трябва да се намали. Като погледнеш сателитни снимки, светещата част от планетата е почти колкото зелената. А има графики с тренда за намаляване на зелената част. Това се гледа, а не колко суша има. Сушата расте.

    Коментиран от #7

  • 5 Хахахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ммммм, все пак нали трябва да чуем как върви в напредналия комунизъм според копейките. Това нали беше великия БРИКС? Това всъщност е водещата държава в БРИКС.

    Коментиран от #9

  • 6 Госあ

    6 3 Отговор
    Това е водещата сила в света, не в БРИКС
  • 7 Хахахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Така е. Но като помислиш малко по-дълбоко, всяка икономика с ниска раждаемост фалира. Когато един ден населението остарее, няма да има кой да им изкарва пенсиите! Няма да има кой да работи, защото е имало ниска раждаемост. А и не само това. Всяка икономика се свива, когато населението намалява.

    Коментиран от #16

  • 8 И кво лошо казах?!

    4 0 Отговор
    Че ме отрязахте като Комунистическа Цензура...?!
    Казах и повтарям!
    Китайските бракове...б.а...бла...блааа-не са важни!
    Важното е,че Икономиката им е на Върха...!
  • 9 Хе хе хе!

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    Това всъщност е смешна пропаганда срещу Велик Китай... с Велика и Мощна Икономика...!
    Кучетата лаят по Китай...А керванът си върви Успешно напред...!
  • 10 Смешен плач

    3 0 Отговор
    Пак плачете на чужди гробове. 3.43 милиона двойки незнам за 100 години дали ще направите, а не за 6 месеца. Данни на НСИ за миналата година в България има 21 800 брака, по 100 са 2.18 милиона, пак по малко от 6 месечният резултат на Китай.
  • 11 Сметки

    3 0 Отговор
    Като сметнем, че уж сме само 200 пъти по малко от Китай, излиза че сме близо с 40 процента по-ниска брачност от най-лошите им резултати

    Коментиран от #14

  • 12 Китай - държавата на ментетата,

    3 3 Отговор
    некачествената, вредна за здравето стока и храни
  • 13 Бай Иван - Циганина

    0 0 Отговор
    Аз знам, че в Китай мъжете са чувствително повече от жените.
  • 14 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сметки":

    Това е ясно. В България вече не живеят мъже, а копейки-джендъри. Те деца не правят.
  • 15 Петьо

    1 0 Отговор
    В Китай се случи това, което се случи в Япония преди 15 години - икономиката прегря и населението достигна своя пик. От тук нататък трендът е надолу. В Европа се случва същото, с някои изключения. В същото време населението на САЩ не само продължава да расте, но се очаква то да достигне своя пик чак около 2100 г. Най-бързо разбира се расте Африка, а по-назад са Близкия Изток и Южна Азия. Най-бързо в света се свива бившият източен блок - хората бягат на запад.

    Коментиран от #17

  • 16 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Така е, и без да мислиш толкова дълбоко. Затова съм писал, че срещу капитализма трябва да се действа резко. Настоящата икономика е непригодна. Раздута и нереална. Ресурсите не са неограничени и няма нужда всеки да “граби с пълни шепи” за да бъде щастлив
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Джендо

    0 0 Отговор
    Ами така ще е, докато им разрешат еднополовите бракове.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания