Тема: Украйна

12 Август, 2024 11:48 1 811 53

Пожар в охладителната кула на атомната централа в Запорожие

  • украйна-
  • преглед на печата-
  • русия-
  • аец-
  • пожар-
  • запорожка аец-
  • запорожие-
  • курска област-
  • война-
  • атомна централа

Пожарът в АЕЦ "Запорожие" е изгасен напълно, Москва и Киев се обвиняват взаимно

Пожар в охладителната кула на атомната централа в Запорожие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Снощният пожар на територията на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала е водеща тема в световните медии, пише БТА в прегледа на печата.

"Пожар в охладителната кула на атомната електроцентрала в Запорожие", гласи водещо заглавие на френския в. "Журнал дю диманш". Според назначения от Москва губернатор на украинската Запорожка област Евгений Балицки в охладителната кула на най-голямата атомна електроцентрала в Европа е избухнал пожар. Той обвини за това украинския обстрел по град Енергодар.

Според Международната агенция за атомна енергия (MAAE), която разполага с екип от експерти в централата, този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Пожарът в АЕЦ "Запорожие" е изгасен напълно, съобщава френският в. "Монд", като цитира представител на назначената от Русия местна администрация. Както Москва, така и Киев се обвиниха взаимно, че стоят зад инцидента, отбелязва френското издание.

Друг френски вестник - "Фигаро", цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който съобщи в социалните медии, че "руските окупатори започнаха пожар" в централата, но подчерта, че "в момента нивата на радиация са в нормите". Тази информация е потвърдена и от назначения от Москва губернатор Балицки, който добавя, че работата на шестте реактора е спряна като предпазна мярка.

Руските сили многократно са обвинявали украинската армия в умишлен обстрел на съоръжението, което Киев отрича. От своя страна Украйна обвинява Русия, че е милитаризирала обекта, като е инсталирала тежки оръжия в периметъра на завода. МААЕ многократно е призовавала за сдържаност, опасявайки се, че "необмислени" военни действия могат да предизвикат "мащабна ядрена авария", припомня "Фигаро".

От своя страна британският в. "Дейли Телеграф" цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски, че руските сили са предизвикали пожар в АЕЦ "Запорожие", за да "изнудват" Киев, чиито сили навлязоха в руска територия. Според украински официален представител има "неофициална" информация, че вчера Русия е подпалила голям брой автомобилни гуми на охладителните кули на съоръжението в Запорожие, което окупира малко след началото на нашествието си през февруари 2022 г.

"Само с (възстановяването на) украинския контрол над АЕЦ "Запорожие" може да се гарантира връщане към нормалното и пълна безопасност", подчерта Зеленски.

Това се случва в момент, когато Киев се опитва да навлезе още по-навътре в Курска област, след като по-рано този месец започна изненадваща офанзива - първото чуждестранно нахлуване на руска земя след Втората световна война, припомня в. "Дейли Телеграф". Руското министерство на отбраната съобщава, че Украйна е навлязла на повече от 30 км навътре в територията на страната, но руските сили са "осуетили опитите" на групи, използващи бронирани машини, да пробият отбранителните линии край селата Толпино и Обшчий Колодез.

Целта на украинското нападение в Курска област е да дестабилизира Русия, отбелязва друг британски вестник - "Гардиън". Остава неясно доколко операцията ще издържи в средносрочен план на фона на заплахите на Кремъл, че тя ще бъде смазана с помощта на руските подкрепления. Русия смята, че в нея участват няколкостотин украински войници, но според цитиран от "Гардиън" украински официален представител броят им възлиза на хиляди.

Киев хвана Русия неподготвена, като нанесе удар в слабо защитен сектор на фронта, в който не е имало значителни боеве от пролетта на 2022 г., като проби ограничената гранична отбрана.

След няколко дни на сражения в югозападната част на Русия и двете страни отчитат успехи, но сраженията продължават, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    10 35 Отговор
    Лъжите на престъпните руснаци са всеизвестен факт. Чернобил никога не бива да се забравя. Запорожие неслучайно беше завзета от самото начало на войната от престъпните агресори и 3 години тероризират Украйна и Европа, защото всички знаят на какво са способни терористите. Наглостта им не спира като обвиняват Украйна, която воюва срещу себе си според тях. Трябва да бъде ликвидирана империята на злото лъжата,смъртта и войната. Световните организации нямат никаква сила и стойност срещу варвари,които държи в своите редици и ги пита как да ги накаже. Какво още трябва да се случи? Запорожие е ядрена заплаха и Путин затова я превзе веднага. Чудовището няма никакви задръжки,докога ще го търпят?

    Коментиран от #12, #21, #46, #51

  • 2 az #СВО

    39 4 Отговор
    Снощи ВСУ е атакувало АЕЦ-а с дронове.

    Киев не за първи път обстрелва АЕЦ-а!

    Коментиран от #6, #9, #15

  • 3 Шланга

    6 22 Отговор
    Пияниците сами ще се изпозапалят.
  • 4 Последния Софиянец

    16 9 Отговор
    Два български дрона камикадзе от завод ТЕРЕМ са ударили централата.Като родят жените ви изродчета се сърдете на Сглобката.
  • 5 Изобщо

    12 18 Отговор
    Каква работа имат там руски войски ??!

    Коментиран от #7, #39, #47

  • 6 ПедикКЮР,

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "az #СВО":

    Не вървиш.Премести се на съседната статия

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джендъри

    18 5 Отговор
    Стреснати са ЕС,НАТО,САЩ, но не виждат че на Путин му писва и ще натисне копчето!

    Коментиран от #42

  • 9 Мдаа

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "az #СВО":

    Къде е Рафаел Гроси и всичко МААЕ? Къде има поне някаква имитация на работата на тази структура на ООН в тази критична област? Терористите в Киев, под ръководството на колективния Запад, унищожиха страната си, убиха народа на Украйна, подкопаха глобалната енергийна и продоволствена сигурност и сега започнаха ядрен терор на континента.
     — пише Захарова в канала си в Telegram
  • 10 ред булл

    2 5 Отговор
    гори гори ясно шоб не погасло
  • 11 Трол

    5 8 Отговор
    Трябваше да думне централата, за да направим още по-голям интернет трафик.
  • 12 Не си демократ а джендър!

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Тиква празна!

    Коментиран от #34, #50

  • 13 Абе важното е

    7 2 Отговор
    да сме живи и здрави и да има петица за пица, всичко останало е преходно...
  • 14 Евроатлантик

    18 5 Отговор
    Тъпите бандеровци от безсилие ще докарат ядрен апокалипсис в европа! Сега всички са им виновни, че губят и са обречени!
  • 15 Добре направили.

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "az #СВО":

    Ватенките да бягат да им не падат дронове по празните тикви Вече нямат работа в централа.ВСУ вече се чудят къде да "настаняват" военнопленници.Само на ахматовците се обръща "специално " внимание.

    Коментиран от #17

  • 16 az #СВО

    14 4 Отговор
    Киев показа военен парад от 2021г. като го представя за военен парад на ВСУ в "превзетия" гр. Курск! :)))))

    Още преди няколко дни ви казах, че след провала на нападението западът включи антикризисния PR! :)))))

    Коментиран от #22

  • 17 !!!?

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Добре направили.":

    Опорки от козяк или просто си си глупва 😅

    Коментиран от #23

  • 18 Още 2022г. украинците трямбваше

    5 12 Отговор
    да гръмнат АЕЦ а , защото маскалите ги излъгаха 1994 и им взеха атомните бомби. Няма друг начин да се озаптят маскалите .
  • 19 Ракиджия

    3 8 Отговор
    Варили са самогон с автомобилни гуми.
  • 20 ватата

    6 11 Отговор
    Където стъпи руския ботуш ... трева не никне

    Коментиран от #24

  • 21 АБЕ

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Дрон-камикадзе, с помощта на който въоръжените сили на Украйна атакуваха Запорожката атомна електроцентрала, беше изстрелян от контролирания от Киев Никопол, Днепропетровска област“, съобщи Владимир Рогов, председател на Комисията по суверенитет на Обществената камара на Руската федерация.
    Рогов подчерта, че операторът на украинския дрон-камикадзе „вижда отлично къде удря“ и нарече обстрела на атомната електроцентрала „умишлен удар“. 

    Коментиран от #49

  • 22 стоян георгиев

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "az #СВО":

    Опитват се да скрия укто трагедията по фронта, ама ... не става, хахах
    Единственото, което постигнаха е да изпратят остатъка от всу бандеровците на готово пред руската армия, така няма да ги търсят за денацификация още една година 😁
  • 23 *"**""

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Гледай видеата с пленници.Много са!!Виждам,че имаш достъп до интернет.

    Коментиран от #25

  • 24 !!!?

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "ватата":

    И фашист не расте! Хахаха
  • 25 !!!?

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "*"**""":

    Гледам, гледам ... като ония видеа са дето се снимат на руската граница и специално си носят стълб и табела, за да се снимат с нея 😂😂😂
  • 26 спасибу дядя

    4 6 Отговор
    Водата в кулата ли гори или гумите запалени от тези които са вътре в централата.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Еййй

    8 9 Отговор
    където стъпи руско краче, веднага става авария или инцидент. То бива простотия и некадърност, но руската няма аналог

    Коментиран от #30

  • 29 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПедикКЮР,":

    Той не върви, а пък ти от бягане си паднал и си одарил главта си много лошо.
  • 30 Жоро

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Еййй":

    Най-вече е авария за фалистка 404, хахах
    Настъпвайте братя, бандеровски баклук да не остане!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Нийл Амстронг 🤡

    7 2 Отговор
    Виждам бандеровските гробища от космоса, кво става в Крайна, пандемия ли има? Що не се ваксате бе хора?
  • 33 Хахахаха

    6 6 Отговор
    Рашите са запалили гуми отпред да горят, за да обвинят украинците. Виждате ли долу пожара? Как ще го запалят украинци, като те нямат достъп?

    Коментиран от #36

  • 34 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Не си демократ а джендър!":

    Ти защо обиждаш тоя дермократ, ще ти се карам.
  • 35 Варненец

    8 2 Отговор
    Е нали Зелето трябва да защитава името и имаджа на терористична покрайна!
    Скоро ичакваме да пусне видеа с исканията си, ако не ще взриви някой аец или язовир, а може и да го е направил, затова ес хвърля млрд на режима му!
  • 36 Хахахах

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахахаха":

    А то си пишело в статията как са го запалили бандеровците! Ясно!

    Коментиран от #38

  • 37 Артилерист

    6 2 Отговор
    Защо им е на руснаците да палят атомната централа? Това е безумие, но англосаксите най-цинично повтарят какво е казал клоуна...
  • 38 Нееее 😉

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахах":

    пише "руснаците се предизвикали пожар".Прочети, то няма и нужда да четеш, има ли някаква авария, руската некадърност стои зад нея. Освен това АЕЦ Запорожие не е централа от "съветски тип", руснаците нямат специалисти, които да поддържат и работят с американско ядрено гориво, с което работи АЕЦ Запорожие.

    Коментиран от #40

  • 39 1551

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изобщо":

    Защо не отидеш да ги попиташ??
  • 40 Абе

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Нееее 😉":

    Все пак не е написано че експертите от МААЕ са докладвали че пожара е започнал след взрив в района.
  • 41 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Руснаците бяха запалили гуми да имитират пожар. Пожар в охладителна кула е невъзможен. Водата не гори.

    Коментиран от #43

  • 42 Копчето

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Джендъри":

    За което говориш не съществува.
  • 43 Хохохо

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ха ха ха":

    Там има пластмасови филтри които са се запалили в следствие на взрива.
  • 44 Гост

    1 0 Отговор
    Много странна работа - кой пали пожар в комин?
  • 45 Журналисти на лизинг

    1 2 Отговор
    БТА манипулира умишлено!
    Според Международната агенция за атомна енергия (MAAE), пожарът е причинен от украински дрон камикадзе! Не вярвам на български медии!

    Коментиран от #52

  • 46 Хохо Бохо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Верно ли бе умен? Искаш да ни кажеш, че руснаците обстрелват завзета от тях централа, предизвикват огромен пожар и после хвърлят огромни сили и средства за да го потушат незабавно. Това ли се опитваш да внушиш? Масово хората са далеч по-умни от тебе да знаеш. Тея лафове ги пускай в сектата, в която членуваш. Не тук

    Коментиран от #48

  • 47 Хохо Бохо

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Изобщо":

    Ми тя централата е руска, строена от руснаци с руски пари и на руска земя. Къв го дирят краварите в руската област окраина???
  • 48 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хохо Бохо":

    Вие чугунените глави с една гънка в мозъка,свързана с Кремъл, не четете и не знаете,че Запорожие е в Украйна, а не в Русия и АЕЦ е украински, а не руски. Вие не знаете и че Кремъл е в Москва, а не в София и му се кълнете във вярност и се наричате патриоти, а сте чисти национални предатели.
  • 49 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "АБЕ":

    Чугунените глави с една гънка в мозъка ,свързана с Кремъл, защитавате крайцера Аврора на болшевиките на амбразурата и оправдавате всичките ужасяващи престъпления на Путин в Украйна. Вие сте същите свирепи и озверели българи,които оправдавате чудовищните престъпления на комунистите в България. Питам се защо не заминете за Москва и там се радвайте на Путин, а не от тук. Не тровете повече въздуха.
  • 50 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не си демократ а джендър!":

    В празна глава има една дума, нищо чудно.
  • 51 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Доста хора не приемат истината и по путински я наричат лъжа и за тях путинската война е мир. Заминавайте си за Москва при Путин и му се възхищавайте.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ползуваййте читави медии

    0 0 Отговор
    Анонимен автор, криейки се зад БТА заблуждава умишлено!
Новини по държави: