18 Август, 2024 14:53 5 593 37

Турция в пламъци! Евакуирани са повече от 4 хиляди души

  • турция-
  • измир-
  • горски пожари-
  • реджеп ердоган

Ситуацията в района на Измир е критична, продължава борбата за потушаване на разразилите се в събота горски пожари, при които бяха засегнати три квартала в града

Турция в пламъци! Евакуирани са повече от 4 хиляди души - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В осем окръга на Турция, сред които Измир, Айдън, Маниса, Болу, Карабюк, Ушак, продължават да бушуват пожарите, които се разразиха преди няколко дни, пише БТА.

Денем и нощем продължава борбата срещу огнените стихии по въздух и земя, заяви министърът на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ пред ТРТ-Хабер. В потушаването на огъня в Измир по въздуха участват 3 самолета, 15 хеликоптера, 60 булдозера и хиляди огнеборци.

Властите са задържали общо единадесет души – седем в Измир и четирима в Болу, за които се подозира, че са причинили пожарите. Двама от тях са в ареста.

До момента на безопасно място са евакуирани 4 159 души, съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая в акаунта си в мрежата "Екс". За евакуирането на хората от бюджета на министерството са били преведени 13,5 млн. турски лири на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Ситуацията в района на Измир продължава да е критична. Продължава борбата за потушаване на разразилите се в събота горски пожари, при които бяха засегнати три квартала в града.

Вчера е избухнал още един пожар в куротното селище Урла в близост до Измир. В курортното селище, до което са достигнали пламъците, са били евакуирани обитателите на 400 жилища, заяви валията на Измир Сюлейман Елбан пред Хаберлер. Той посочи, че в разследването на причината за пожара е било установено, че е възникнал от електрически кабел. Силният вятър е раздухал пламъците и те бързо достигнали до жилищата. В потушаването са се включили екипи на АФАД, както и екипи на пожарната в Измир, жандармерията, полицията и гражданската отбрана.

В района на Болу борбата срещу огнената стихия продължава. Пожарът там не е изцяло овладян, но на много места е потушен. Води се разследване за причините за пожара, според което има предположение, че пламъците са тръгнали от запалени стърнища. Затова предупреждаваме хората да бъдат изключително внимателни, заяви валията на Болу Еркан Кълъч пред журналисти. Той подчерта,че са взети допълнителни мерки за сигурността на хората и на животните, както и че към момента не се налага евакуация.

"За потушаване на пожарите в Измир, Айдън и Болу са изпратени допълнително два хеликоптера за гасене, с което общо 13 хеликоптера участват в гасенето", се посочва в информация на уебстраницата на турското Министерство на националната отбрана.

Турски медии съобщиха, че за гасене на пожарите е бил изпратен един самолет от Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укрофоб

    5 15 Отговор
    Може да е дело на Путин

    Коментиран от #2

  • 2 кукуш

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "Укрофоб":

    Защо трябва да се шегуваш с нещастието на хората. Нека не забравим преди седмица докато имаше пожари в България ,турските пожарникари бяха тези с, които гасяхме рамо до рамо за да соасиме български села и гори......ти явно пак си бил тогава скрит зад компютъра като миш.ок

    Коментиран от #6

  • 3 Варварско племе

    12 18 Отговор
    Вместо да полагат грижи за турския народ,оня ден в турския парламент си спретнаха масов бой,мъже ,жени се млатиха като добитък,има ранени, осакатени

    Коментиран от #7, #8, #20

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 2 Отговор
    Това е нов метод на война!Държавите се палят едни други!!!Просто техни шпиони намират нископородни животни на 2 крака,които за някакви пари правят тези пожари.докато власти са нехайни и няма жестоки наказания свързани със смъртна присъда маргиналите ще безчинстват.няма по лесно от това да направиш палеж!Може би само да застреляш някой е по лесно.Всичко е въпрос на Морал!ПС.Какво постигнаха ,просиянците като направиха маса зулуми в бг???Нищо едно нищо!Много повече щяха да постигнат,ако вместо война бяха създали условя за хубав живот на населението в Донбас,крим и луганск!
  • 5 Съчувствие

    23 3 Отговор
    Турците не са ни чужди, въпреки надпреварата, която съществува между нас от типа на "кой е по- по- най-".
    Затова се чудя как може да им помогнем. За начало може би с искрени молитви. Всички сме хора.
  • 6 Ясемин А Чатлъ

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "кукуш":

    Що не е запознат. Измир- Смирна столица на държава Лидия. И още над град Ефес в планината е домът на Св.Богородица. и още Кападокия е населена и с християни освен мюсюлмани. И още...

    Коментиран от #9, #13, #19, #23

  • 7 така е

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варварско племе":

    А у нас всички са задружни и задружно кл@тят народа 😀
  • 8 До Че Ти не Па Па Гълчи

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варварско племе":

    Ако някой парламентарист излезе на трибуната в Българския парламент и заяви че тази държава трябва да се съсипе.
    Дали ще се намери българин да му свие перките разбира се аз мисля че да.
    Не всички български граждани са екземпляри като вас подобните.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    3 0 Отговор
    Не разбирам защо търкате упорито.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    14 1 Отговор
    Древната страна Лидия не е Гърция както си фантазират такива псевдо историци като вас и нейна столица не била нито Смирна нито Измир разбира се..
    Същото е и с Византия дето постоянно я свързвате с гърците а тя е била център на Римската Империя тогава когато през 2 век след Христа е нямало Рим и е бил безпомощен десетки години. В продължение на столетия е управлявана от траки, македонци, пелаги и други а когато дошли гърците и разкатали м @ й н а т а както се казва в българския.
    Манастирът на Богородица все още е там и поддържан от турците.
    За Кападокия да не ви разправям.
  • 19 123

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ясемин А Чатлъ":

    Същото важи и за люлката на католицизма намиращ се в гр. Антакия на областа Хатай където миналата година имаше страшно земетресение.
    Турците ще реставрират и издигнат от руините не само мюсюлманските молитвени домове а и всичко.

    Така както подържат и Българските храмове не само в Истанбул, Одрин а и другаде.
  • 20 Тъй кат гледам

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Варварско племе":

    Май те е яд, че това "варварско племе" реално е на "три континента", а ти се чувстваш "на три морета" след три ракии. Войските им влязоха в Либия, имат военни контингенти и инструкторски екипи в Босна, Косово, Македония, Албания. Ти си гледай българския парламентарен зоопарк, отколе пълен с "квичащи", които изядоха народа и държавата. Да те говорим за резила при гасенето на пожарите и борбата с природните бедствия.
  • 21 Ясемин А.Чатлъ

    1 4 Отговор
    "Съединението прави силата"? Менделеев: -Кое съединение? Нютон: -Законът за гравитацията, как кое? Виц🤣
  • 22 Ясемин А.Чатлъ

    4 2 Отговор
    Вицът охарактеризира българския Парламент. Що се отнася до Турция, винаги са ни помагали, ние на тях не. Месец 12.2021 имаха сериозна криза с лирата. Помощ получиха от републики към Руската Федерация с окончание "-стан" и т.н.
  • 23 Дгх

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ясемин А Чатлъ":

    А ти каква си. Много ми е интересно.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Ясемин А.Чатлъ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дгх":

    Живея в България на Балканите с бг документи и име още от раждането ми. Българска гражданка. Как така каква съм?
  • 25 Ясемин А. Чатлъ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дгх":

    Ако искате да разберете коя съм. Тук не е мястото. Ще кажа само, че майка ми е славянка! Той е бил женен, семеен, което е достатъчен мотив да съм и израстна в България.

    Коментиран от #26

  • 26 123

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Да но защо сте толкова загрижена по гръцко с това мюсюлманско име и фамилия в никът ви.
    Повярвах ви нали

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Ясемин А. Чатлъ

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Защото не е гръцко, а тракийско !!! Долината на тракийските царе е в Родопи планина. Славянка е тракийска планина. В Република Северна (заради гръцете) Македония е населявало славянското племе българи тези земи. Ако искате ми вярвайте. Аз не губя.

    Коментиран от #29

  • 28 Ясемин А. Чатлъ

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Близначката е пратена в Сърбия. Вероятно там е майка ни, която не познавам и не ми липсва. Чатлъ се срещна с мен тук в Родопите 1996 или 2 месеца преди да го убият. Отказах да отида с него в Турция. Тук, България е забележителна🙂страна. Трябва само подходящи хора на власт, за да се развива правилно.
  • 29 123

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Не се правете на ударен с мокър парцал.
    Въпросът ми е относно древната страна Лидия дето според вас е била със столица Смирна.
    Както сте загрижен/а за градът държава Ефес и Кападокия все територии по Анадола(Анатолия).
    Кеко или къро няма значение стига да сте човек?

    А за планината Славянка то това си е само един връх с името Алиботуш.

    Коментиран от #31

  • 30 Ясемин А. Чатлъ

    1 1 Отговор
    Нося името Лидия с бг лична карта, родена в София. Лидийците са населявали половин ден.Турция. Столица на Царство Лидия (1200 - 546 пр.н.е.) е била град Сарди, вилает Маниса. Цар Крез е бил последния държавник (монетите).

    Коментиран от #32

  • 31 Ясемин А. Чатлъ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    По въпроса за Ефес и дома на Богородица в планината над града. Кръстена съм в България в църква Св.Богородица на 14.08. ден преди празника й.
    Славянка е от Рило-Родопския масив.
  • 32 123

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Да лидиците са въвели монетите като обменна средство за заплащане и са считани за откриватели на парите.
    Също така и първото училище ГИМНАЗИУМ като днешните гимназии.
    Но лидиците едва ли си нямат нищо общо с гърците.
    По скоро името на полуостров Пелопонес е една историческа личност от Лидия а също така и историята Тснталос минава в него време.
    Няма нищо общо с гърците просто присвоено от другите митология.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Ясемин А. Чатлъ

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    То и аз нямам общо с гърците. Има светица с име Лидия и цял манастир 1974 Св.Лидия в Гърция, който бил изографисан от сръбски зограф. Добре, че не съм стъпвала в тази държава. А в Турция ме е страх да отида сама, а много ми се иска да видя Маниса. М.01.2023 един кюрд тук в България каза, че щял да ме види в Диарбекир. Едва се измъкнах.

    Коментиран от #35

  • 34 Ясемин А. Чатлъ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Вие сте роден 1966. Така ли е? Аз съм 1978, но по бг документи съм 1977. Град Коня (1966, 1978 година на коня) в Турция ли е ?
  • 35 123

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ясемин А. Чатлъ":

    Разбрах че имате загриженост за тях(кюрт и то Дисрбакър)
    Напразно толкова са ви наплашили относно Турция.
    Е както и да е и там все пак има хора.
  • 36 джевдет

    1 0 Отговор
    Нищо де ,главният фес каза на фесовете че алах ше ги акбари !

    Коментиран от #37

  • 37 Ка Пикан 5ко

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "джевдет":

    А вас ще ви правят Грос Бери ли Лост Бери ли не знам
Новини по държави: