21 Август, 2024 09:10 2 562 15

Треска за злато: какво я причини?

  • злато-
  • треска за злато-
  • сащ-
  • пари-
  • богатство-
  • метал-
  • благородни метали-
  • уорън бъфет-
  • унция

От началото на годината цената на златото скочи с 20 на сто и достигна нови рекорди

Треска за злато: какво я причини? - 1
Снимка: Shutterstock

За някои то е сигурно пристанище, за други "няма особено голяма полза и не е продуктивно". Сред вторите е например борсовата акула Уорън Бъфет, който смята, че златото няма особено голяма стойност - щом не носи печалби за разлика от акциите и държавните облигации.

Но въпреки това в момент се забелязва истински "щурм" към златото - в петък цената му надмина 2500 долара за унция, т.е. е толкова висока, колкото не е била никога. От началото на годината златото е поскъпнало с 20 процента, информира АРД.

Инвеститорите очакват спад на лихвите в САЩ

Финансовият анализатор Карстен Фрич назовава една от причините: "Най-силният стимул е очакването Централната банка в САЩ още през септември да започне да намалява лихвите, и то сериозно". Междувременно пазарът очаква спад от най-малко 25 пункта в лихвените равнища през септември и общо сто до края на годината.

Когато лихвите на капиталовия пазар са високи, вложенията в злато са по-скоро неефективни, тъй като то не носи приходи. Но ако лихвите спаднат, благородният метал отново става интересен, посочва АРД.

Тревожен поглед към Близкия изток

Към това се добавят геополитическите несигурности и на първо място близкоизточният конфликт. Загрижеността от ескалация на положението кара много инвеститори да увеличат вложенията си в злато, посочва Фрич. "Златото като сигурно пристанище и напрежението в Близкия изток са фактори за увеличаването на цената на златото, тъй като именно в несигурни времена се търсят сигурни пристанища като златото."

Финансовият анализатор казва пред АРД, че напоследък интерес към златните резерви проявяват не само частните вложители и големите инвеститори - и някои централни банки, особено в Азия, допринасят за увеличаването на търсенето, респективно за скока в цените.

Търсят го и развиващите се страни

"От една страна делът на златото във валутните резерви на развиващите се страни все още е сравнително ограничен - много по-ограничен, отколкото в индустриалните държави. Т.е. там съществува необходимост от диверсификация - от намаляване на дела на доларовите запаси", посочва Фрич. "Заради това някои от развиващите се страни в последните едва-две години купуват рекордни количества злато." И това е още един фактор за поскъпването му.

Инвестиционният бос Бъфет има и своя собствена интерпретация на нещата, отбелязва АРД. Германската обществено-правна медия цитира казаното от него, че в случая със златото става дума за това да залагаш на страха. Това, което мотивира повечето покупки на злато, е вярата, че броят на страхуващите се ще нарасне. Оттам нататък уравнението гласи: колкото повече е страхът, толкова по-висока е цената на златото.

Автор: Бианка Фон дер Ау (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха хахаха

    20 1 Отговор
    Фалита на Ротшилдите я предизвика.
  • 2 Реалист

    25 2 Отговор
    Единствения шанс за спасение на ФАЩ е фалит и делене на отделни държави само тогва външния дълг може да отпадне.
  • 3 Сталин

    28 2 Отговор
    Дълга на Сащ расте с един трилион на всеки три месеца,скоро очаквайте финансов колапс и само тези които имат злато ще оцелеят,нашето злато заминава за Канада,така че българския цървул е труп
  • 4 Калпазанин

    25 3 Отговор
    Който има долари да яде долари, който има злато да яде злато, на мен ми трябват на година 100 кг брашно едно женско магаре и половин декар земя. Да ви е сладко и златото и доларите

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Фактор

    17 0 Отговор
    Недоверието към ЮЕС Долара, към Световния ред!
  • 6 Генерал 🇧🇬

    27 1 Отговор
    Франция има четвъртите по големина златни резерви от 2436 тона, докато на френска територия няма нито една златна мина.

    Мали, окупирана от Франция, няма златни резерви в своите банки, въпреки че има повече от 860 златни мини и произвежда 50 тона злато годишно.

    България е богата на златни залежи.
    А къде е българското злато, кой го буквално краде?? Чия колония сме?
  • 7 Сталин

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Абе хайванин,за кво ти е женско магаре ,нямаш ли жена

    Коментиран от #9

  • 8 Колкото по скъпо

    13 1 Отговор
    Става ЗЛАТОТО толкова по близко е края на световната икономика демек 1-2 година максимум срок,финансовия апокалипсис ще повлече...работни места,имоти и т.н всичко надолу
  • 9 Стенли

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    За всеки случай ако жената избяга все пак по добре женско от колкото мъжко
  • 10 Али с коза

    14 1 Отговор
    Златото е най малко спекулативния актив.....затова Бъфет не го харесва.
    Кой наду акциите на Тесла до 1200$ и после ги събори до 200$.
    Опичайте си акъла.
  • 11 Инкогнито

    12 2 Отговор
    Това са ви приготвили жидовете кризи, войни и що пък не и една световна вонйничка ?
  • 12 Анонимен

    10 0 Отговор
    Злато се купува в спокойни времена за неспокойни такива.Когато ние купувахме под 2000 долара унцията ,Вие къде СПАХТЕ ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хикс

    7 2 Отговор
    Има ли статия , вече сте закъснели . Сега в момента е скъпо за покупки. В статията пише ,че ще има евентуален ръст . Моето мнение е малко по друго , може да има някакъв ръст който е краткосрочен 1-3 месеца , но после посоката е надолу .Не сте длъжни да ми вярвате . Преди време писах за петрола , че ще видим 77 долара и никой не вярваше , колко е цената днес ?
  • 15 Стършел

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    ,,Брашното" го изяде ,,гъггрицата"(през ,,ония" години- амброзията) ,но магарето е Живо защото БАБХ не са го Докопали!