Last news in Fakti

3 Юни, 2024 18:51 3 964 41

Рекорден износ на руско злато и диаманти. Но не от Русия.

  • диаманти-
  • армения-
  • русия-
  • злато-
  • санкции-
  • износ-
  • дубай-
  • скъпоценни камъни

Съобщения за нарастващия реекспорт на руски скъпоценни камъни и злато започнаха да се появяват в арменските медии още в средата на миналата година

Рекорден износ на руско злато и диаманти. Но не от Русия. - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на 2024 година действа пълна забрана за внос на естествени и синтетични диаманти и бижута с брилянти от Русия в Европейския съюз. Това са решения от 12-ия пакет със санкции на ЕС, наложени на Русия заради пълномащабната агресия срещу Украйна. Частичното европейско ембарго върху руски диаманти, обработени в трети страни, обаче започна да се налага от 1 март, а пълното ембарго ще влезе в сила на 1 септември 2024 година.

Очевидно Русия е решила активно да използва тези „вратички“ за заобикаляне на западните санкции, а Армения изпълнява ролята на канал, през който руските диаманти стигат до световния пазар. Пак по същия начин активно се изнася и руско злато, ембаргото върху което беше наложено още по-рано - през лятото на 2022 година.

Злато за 4 милиарда долара

Съобщения за нарастващия реекспорт на руски скъпоценни камъни и злато започнаха да се появяват в арменските медии още в средата на миналата година. Според официалната статистика през 2023 г. Армения е изнесла злато на стойност 1,8 млрд. долара и диаманти за 589 млн. долара - рекорд за арменската икономика.

От ноември 2023 година руско злато се реекспортира в особено големи размери, а от началото на тази година доставките продължават да нарастват. През първото тримесечие на 2024 г. износът на злато възлиза на 2,5 млрд. долара, а износът на полирани диаманти - на 185 млн. долара.

Преработката на тези суровини в Армения също се е увеличило рязко - с безпрецедентните 31%. Както през миналата година, така и от януари до март тази година вносът на шлифовани диаманти и злато в Армения, главно от Русия, е нараснал в същите мащаби. Според изчисленията на икономиста Сурен Парсян от Ереван, от ноември миналата година досега Армения е изнесла руско злато на стойност 4 млрд. долара.

От Русия през Армения до Дубай и Хонконг

Това е знак, че Армения всъщност се е превърнала в транзитен канал за доставки на руски скъпоценни камъни и злато към световните пазари, по-специално към Дубай и Хонконг, отбелязват и други експерти. Именно към Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай се наблюдава сегашният необичаен ръст на износ от Армения.

Икономистът Агаси Тавадян говори за добре изградена финансова схема за осигуряване на търговията с руски скъпоценни камъни и злато. „През 2022 г. значителна част от парите, изнесени от Русия, са били прехвърлени именно в Армения и сега тези средства се използват за разплащанията между Русия и ОАЕ при търговията с диаманти и злато през арменските канали", казва той за ДВ. По всичко личи, че ембаргото върху руския износ на злато и почти пълната забрана за износ на скъпоценни камъни не пречат експортът да продължи – през Армения. Данните за април все още не са публикувани, но през март, според официалната статистика, износът на диаманти в огромни мащаби е продължил.

Преди руските диаманти се купуваха от арменското държавно дружество „Ай-Алмаст“, създадено през 2021 г. главно за покупки на едро от руската компания „Алроса“ и за по-нататъшна продажба на скъпоценните камъни. Но с въвеждането на санкциите на ЕС този канал трябваше да бъде затворен. Очевидно е, че сега посредниците в Армения са се променили.

От няколко месеца насам „Ай-Алмаст“ не купува необработени диаманти от руската “Алроса“, която до неотдавна осигуряваше до 40% от внасяните от арменската компания количества скъпоценни камъни. „Сега внасяме диаманти основно от африкански страни", потвърди за ДВ нейният изпълнителен директор Тигран Хачатрян. По думите му се водят преговори и с De Beers, най-голямата в света фирма за добив и търговия с естествени диаманти.

Нова инфраструктура за реекспорт

Очевидно е, че мястото на арменската държавна компания „Ай-Алмаст“ междувременно е било заето от други – най-вероятно частни предприятия, тъй като реекспортът продължава. Арменското разследващо издание „Hetq“ посочва три големи компании, които са изнасяли най-много диаманти от Армения. Една от тях е ADM DIAMONDS LLC, която има връзки с арменските власти, по-точно с крупния бизнесмен Хачатур Сукиасян, депутат в парламента от управляващата партия „Граждански договор“.

Другата компания е VDA DIAMONDS LLC, регистрирана през април 2022 година. Неин собственик е руският гражданин Витхалбхаем Рамани, основател на фирмата за обработка на диаманти ДДК. Третата компания, която изнася големи пратки шлифовани диаманти от Армения, е DIMEX CAPITAL, която работи на арменския пазар на бижута и шлифовани диаманти от около десет години.

Автор: Аршалуйс Мгдесян


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    16 24 Отговор
    Абе арменците скоро ще глътнат водица. Кеворк да иде да ги спасява.
  • 3 Хахаха, не се сърди човече за Г7

    46 7 Отговор
    Анериканки виене ветеран Дрейвън заключава, че Путин играе петизмерен шах, а Западът просто не вижда това.
  • 4 Ццц

    58 8 Отговор
    Санкциите работят! До одеве четем, че НАТО разполага само с 5 % от нужния ресурс за ПВО, а руснаците ги стрелят тия 5 % на седмица. Но иначе санкциите работят, Русия фалира, а златото й е все така на ЕС пазара. Е не идва точно от Русия де, ама си е руско. 🤣🤣. Евроатлантиче да се наричам първа радост е за мене, син съм на лицемерно племе.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дойчо пак дрънка глупости

    41 5 Отговор
    Русия всъщност складира злато. Китай също.

    DW дори се сещат с каква цел, но не им разрешено да го напишат.

    Коментиран от #9

  • 7 Хехехе

    25 3 Отговор
    На диамантите няма печат madein Russia
  • 8 Гориил

    39 4 Отговор
    Русия започна да продава повече злато, петрол (ОПЕК+ намали производството) и газ на цени с два до три процента под пазарните. Това няма нищо общо с таваните на цените, които никой в ​​света не спазва и не налага. Световната икономика изпитва недостиг на енергия и суровини. На първо място, световните центрове на индустрията, финансите и търговията, включително индустриалните гиганти на Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Индонезия и др. Русия продава милиони тонове петрол на хиляди фирми и компании, разпръснати из целия свят. свят, които след това се бутилират в гигантски танкери и се доставят на купувача. Никой в ​​света не обръща и най-малко внимание на опитите за проследяване и контрол на маршрутите за доставка на ценни продукти. Нямате нито ресурси, нито сили, нито услуги, нито финанси, нито технически средства. Това ще се отрази на стандарта на живот на тези, които решиха да играят адски игри с Русия.
  • 9 факуса

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дойчо пак дрънка глупости":

    валутите им ще са обезпечени с злато,и тогас,доларес и евракис на боклукис

    Коментиран от #14

  • 10 Няма сила която може да спре

    39 3 Отговор
    покупко продажбата на стоки.
    Само западните тъпи тикви не го разбраха
  • 11 Икономист

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "Sкаnкhunt42":

    Русия е икономически растеж, а обеДнения запад в перманентна рецесия

    И всъщност не "разпродава" злато, а трупа злато. Чети икономически новини от западни слециализирани икономически източници, а не от пропагандни парцали.

    Коментиран от #13, #29

  • 12 Е, ми

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Sкаnкhunt42":

    Имаш крава, пиеш млвко

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай араб

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "факуса":

    Факуса- ум белия делфин
  • 15 Само да питам

    5 26 Отговор
    Ама за долари ли го продава, или за рубли хе хе? Хората като ви разправяха, че Русия ще плати американският дълг, вие не вярвахте! Сега като свърши и златото...
  • 16 $$$

    4 32 Отговор
    Русия е единствената държава в света, която добива златото си на загуба. Другата беше Бай Тошовска България.
  • 17 МаДа

    6 21 Отговор
    Тези които опропастиха русия се готвят да се изнасят към изгнилия запад.
    Защо Дубай, а не Монголия където роснефт царува?
  • 18 Гориил

    25 5 Отговор
    В абсолютен мир и тишина се увеличи износът на руски високотехнологични стоки. Този износ (през 2023 г.) се е увеличил с 13 процента и се очаква да нарасне с още 20 процента (през 2024 г.): металорежещи машини, турбини, лагери, железопътни и метро вагони, трансформатори, електрически двигатели, пътно и строително оборудване, луксозни автомобили, търговски и кетъринг оборудване, хранителни продукти, полимери и изкуствени влакна. , фармацевтични продукти, лекарства, битова химия, стоки от висша мода, моторни масла, бои, компютърен софтуер, микрочипове (засега средно ниво), оръжия, храни, торове и др. и така нататък.

    Коментиран от #24

  • 19 Мия чинии

    11 0 Отговор
    Нямам злато , брилянти никога не сьм виждал ! Слава !
  • 20 Остап Бендер

    3 21 Отговор
    Арменците пак излязоха по умни от руснаците.
    За справка: Гари Каспаров
  • 21 Капитан Салам

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Sкаnкhunt42":

    36 трилиона външен повтарям ВЪНШЕН дълг само на САЩ. Италия 2.3 трилона и така нататъка.Това само с едно лекинко намигване ти го казвам,ако се разровя в източници ще ти прилошее и ще се убиеш някъде.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Икономист

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Sкаnкhunt42":

    Ами напиши в гуглето това Russians bought record number of gold bars

    И чети на воля

    Коментиран от #34

  • 24 Ххфф

    5 25 Отговор

    До коментар #18 от "Гориил":

    Това е нищо. По времето на социализма България беше N1 по компютри, електрокари, мотокари... но в магазините нямаше и тоалетна хартия и се налагаше да крадем посуда от столовете на хай-тех фабриките ни. Бай Тошо печелеше изборите с 99%, без да гласуваме.

    Коментиран от #26, #30, #35

  • 25 Эээ

    1 10 Отговор
    Конго с ядрени ракети.
  • 26 Гориил

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ххфф":

    Времената се промениха.

    Коментиран от #27

  • 27 ххфф

    1 13 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    В Русия не са.
  • 28 Калпазанин

    12 1 Отговор
    Жалки сте вече, бе. И още по жалкото е че не го осъзнавате. Имало санкции ама щели да влязат на куково лято, само устите и лъжите ви големи да залъгвате вашите овце, да ви вярват
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Яяяяя

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ххфф":

    Наистина ли сте крадял посуда? Сигурно е било някакъв вид предизвикателство. Тогава и на циганите не им се налагаше да упражняват усърдно поминъка си, че ако ги хванат ….

    Коментиран от #32

  • 31 Хах

    2 2 Отговор
    Нормално! Преди СВО, Русия купувяше, като луда злато.
  • 32 Ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Яяяяя":

    Явно амнезията те е хванала и се е превърнала в анавнеза! Самият бай Тошо го каза тогава " Социализъма се оказа едно недонокче".
  • 33 Минчо Празников

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Sкаnкhunt42":

    Да ти кажа, тая крава е вечна, стопаните бяха лоши. Сега стопаните си я гледат и пазят.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Без коментар

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ххфф":

    По времето на социализма имаше всичко. Краденето и нямането започна, след 89-та.

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Аха

    5 7 Отговор

    До коментар #35 от "Без коментар":

    Имаше.... даже и режим на тока и водата имаше.
  • 37 Икономист

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Sкаnкhunt42":

    Ами прочети сега и други линкове. Където пише че и Китай и Русия трупат злато за обезпечена със злато валута.
  • 38 имаше наистина

    4 1 Отговор
    Имаше и купонна система за почти всичко. Само чай и оцет можеше да си купи човек без купон.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ех времена

    2 0 Отговор
    Имаше и кoвpи по 30 лв. А за някои бяха безплатни. Ако си шеф на предприятие по закон можеше да назначаваш спортисти които по закон не идваха на работа. Защото тогава по закон, спортистите не бяха професионалисти, а самодейци от средите на работническата класа. И така, началника си назначава някоя кoвpичкa с атлетично тяло и тя не идва на работа, но носи радост на нахалника. Понякога спортистката се убиваше от работа и работеше на две и повече работни места. Същата схема ползваше и Paдев като назначи Дecи на две работни места.
  • 41 Светът се променя

    1 0 Отговор
    Китай , Русия и САрабия и Индия и Юга са огромни територии и за производство и за потребление. Евроатлантиците ще го закъсат.Германия го усеща защото доскоро беше локомотива на Европа, но вече не е. От санкциите губи преди всичко Европа, защото е прокси на САЩ. Добре че Турция е наблизо и ще ядем плодове и зеленчуци с всички екстри в тях забранени в Европа. Иначе ще яде този дето си произведе. Ще има всичко, нощи е безумно скъпо.