Тема: Украйна

25 Август, 2024 18:48 7 774 149

Правителството на Орбан оставя украински бежанци на улицата

  • унгария-
  • бежанци-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украински бежанци-
  • виктор орбан-
  • орбан-
  • роми

Правителството на Виктор Орбан спря държавните помощи за настаняването на украинските бежанци, но не желае да каже истинската причина

Правителството на Орбан оставя украински бежанци на улицата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малки деца спят върху чанти. Жени с уморени и безпомощни лица седят върху куфари, сгъваеми столчета или просто на земята, а полицай бди децата да не тичат по улицата. Тези дни унгарските медии показват именно такива кадри – те са от село Коч в северозападната част на Унгария.

На сто украински бежанци, предимно жени и деца, им се наложи да напуснат мястото, в което бяха настанени, и те изведнъж се оказаха на улицата, а нощта прекараха под открито небе. Сътрудници на неправителствени унгарски организации се опитаха да им намерят подслон – но напразно.

Още новини от Украйна

Наред с хората от Коч, тези дни над 3000 украински бежанци в Унгария останаха без покрив. Тъй като на 21 август влезе в сила нов декрет на премиера Виктор Орбан, който силно ограничава помощите за украинските бежанци.

"Само за засегнати от бойните действия"

Съгласно декрета държавно финансиране за настаняване ще се предоставя само на украинските бежанци, които са от райони, пряко засегнати от бойните действия в Украйна. Това ще трябва да се удостоверява с актуална адресна регистрация.

Освен това в бъдеще държавното финансиране за настаняване ще е ограничено по време – от датата на регистрацията на съответния бежанец до края на следващия месец. А списъкът на районите, които са пряко засегнати от бойните действия в Украйна, ще се актуализира от унгарското правителство ежемесечно.

Въз основа на декрета над 3000 украински бежанци губят покрив над главата си. Те са предимно от най-западната част на Украйна и имат официален статут на „временно нуждаещи се от защита“. Повечето от тези хора са унгарскиговорящи роми. До момента те са били настанени или в сгради, които са били празни, или в големи частни пансиони.

"Който иска, може да стъпи на собствените си крака"

Пълномощникът на унгарското правителство за украинските бежанци Норберт Пал още в началото на юли обоснова ограничаването на помощите по следния начин: „След 2,5 години това е разумна и правилна мярка, тъй като през това време онези, които са искали да стъпят на собствените си крака в Унгария, са можели да го направят“.

Гергей Гуляш, шеф на канцеларията на унгарския премиер Орбан, заяви на пресконференция: „Неприемливо е да се злоупотребява, защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни“. В какво се състоят въпросните злоупотреби не бе обяснено.

"Ново дъно на унгарската миграционна политика"

„Всъщност се твърди, че засегнатите сами са си виновни, ако не са успели да си намерят дом“, казва пред ДВ Андреас Ледерер от Хелзинкския комитет в Унгария. „В повечето от засегнатите семейства мъжете работят. Но въпреки това семействата не могат да си позволят да наемат жилище или пък просто не могат да си намерят.“ Ледерер определя декрета като „ново дъно на унгарската миграционна политика“.

„Това, което прави унгарската държава, е позорно и възмутително, тъй като бежанците не само идват от страна, която е във война, а и официално имат статут на хора, които се нуждаят от временна защита. Затова противоречи на унгарското и на международното право да им се отнема възможността за настаняване и те просто да бъдат оставени на улицата.“

Антиукраинска пропаганда

Декретът се вписва в цяла поредица антиукраински мерки и декларации на правителството на Орбан. Отношенията между Унгария и Украйна са изключително лоши от години, а след нахлуването на Русия в Украйна те са влошиха още повече. Унгария е единствената държава членка на ЕС, която все още поддържа приятелски отношения с Русия.

Унгария не участва във военната помощ за Украйна и отхвърля доставките на оръжие за съседната страна през нейна територия. Унгария е и единствената страна от ЕС, която не участва в актуалната финансова помощ за Украйна.

Орбан пледира за край на санкциите на ЕС срещу Русия, постоянно нарича руската агресия „славянска братоубийствена война“ и определя Украйна като „ничия земя“. Близките до правителството унгарски медии публикуват ежедневно проруски, антиукраински и антизападни пропагандни материали.

Целенасочени мерки срещу ромите?

Декретът фактически противоречи в известен смисъл на предишната унгарска правителствена пропаганда - тъй като Орбан и неговото правителство с удоволствие подчертават защитата на унгарските малцинства в съседните държави, включително в Украйна. Според предишни правителствени твърдения, унгарското малцинство в Западна Украйна е било подложено на „принудителна мобилизация“, поради което защитата на тамошните унгарци била особено важна задача за унгарското правителство. В действителност мобилизацията там се извършва по нормален начин, а представителите на унгарското малцинство не са представени непропорционално силно в украинската армия.

Причина за декрета може да е това, че повечето от нуждаещите се от защита са унгарскиговорящи роми от Западна Украйна. Виктор Орбан и други унгарски правителствени представители постоянно се изказват пряко или косвено по дискриминационен начин за ромите. През последните години Орбан многократно е казвал за ромите, че „всички трябва да живеят от честен труд, а не от престъпност“.

Представителите на Хелзинкския комитет обаче продължават да гадаят какви са мотивите за декрета и казват, че едва ли става дума за мерки за икономии. „Месечните разходи за настаняването на украинските бежанци са около един милион евро. А само тазгодишната заря в Будапеща по случай националния празник на 20 август струваше пет пъти повече“, посочва пред ДВ Жолт Шекереш от Хелзинкския комитет.

„Така или иначе трябва да се каже, че унгарското правителство отново провокира съзнателно хуманитарна катастрофа, тъй като остави без покрив хиляди нуждаещи се от защита хора.“

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    318 28 Отговор
    Да ги пратят в Полша, там са състрадатвлни.

    Коментиран от #115

  • 2 00014

    323 37 Отговор
    САЩ след като иницираха войната и дават толкова пари за оръжие, защо подкокоросват слугите си от ДВ да плюят срещу Орбан? Отговор не искам.

    Коментиран от #6, #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Примати

    50 322 Отговор
    Украинците ще пребъдат и ще си имат една страхотна държава във НАТО

    Коментиран от #7, #20, #74, #80, #84, #87, #95, #107

  • 5 Наблюдател

    280 16 Отговор
    Ами като не им се работи така ще е който не работи няма да яде не може да са на хранилка вечно кой им е виновен че си дадоха държавата за трамплин на прокси хм
  • 6 хххх

    36 332 Отговор

    До коментар #2 от "00014":

    Орбана е кретен и пръв рашън в Европа. Може би затова!

    Коментиран от #68

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опааа

    307 28 Отговор
    Браво на Орбан! Браво! Вън укрите-фашисти от Европа!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 DW - Пропаганден машинен

    307 15 Отговор
    Айде пак сълзливи истории, я питайте хотелиерите по Велинград, морето и другите места, като подадеш ръка на yкpoп, какво става!
  • 11 Яяяяяя

    196 9 Отговор
    Напротив ясно казаха Дачо районите засегнати от военни действия. Майките от Лвов могат да останат в къщи
  • 12 браво

    296 19 Отговор
    Ето това е държавник ,а не като нашите мизерници !!!

    Коментиран от #75, #85

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Украйна е голяма територия

    200 12 Отговор
    Има къде да се скрият. Тези сега ще поемат към Слънчака.
  • 15 Швейк

    22 219 Отговор
    И тоя се оказа изрод като божеството му в бункера.

    Коментиран от #24, #46

  • 16 И Киев е Руски

    236 16 Отговор
    Адмирации за Орбан.Там е мястото на тия кърлежи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Галигео Галигей

    119 19 Отговор
    Ведтага да ги настани в хотели пет звезди!Казах!🥳🤡👍

    Коментиран от #21

  • 19 .....

    24 106 Отговор
    Забравиха кога ги освобождаваха 1956......
  • 20 Край

    178 16 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Сега Русия ще поправи политическата грешка на Ленин. Укрия престава да съществува в сегашния й вид. Нито един натювец и кравар няма да стъпят на тази земя. Юнските мирни предложения на Русия вече са невалидни. Русия повече не се интересува от Запада/Сащ и ще се погрижи единствено за своята национална сигурност. С лъжци няма да преговаря!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Помак

    157 15 Отговор
    Зашто нашите не са толко умни като Орбан

    Коментиран от #145

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 404

    53 6 Отговор

    До коментар #15 от "Швейк":

    Про.т съедин...л
  • 25 стоян георгиев

    175 12 Отговор
    Браво на Орбан! 3 години тия лежат по хотелите!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лежим си

    204 12 Отговор
    На плажа, аз и няколко украинки с децата си - скъпи коли, скъпи бански и аксесоари, скъпи коктейли… Има, обаче, разлика - аз си плащам за всичко това, а на тях им плаща моята държава, с моите пари, итнети ми като данъци!

    Коментиран от #146

  • 28 Винаги лъгаха

    151 7 Отговор
    ДВ е долнокачествен субпродукт на Фабриката за лъжи ЦРУ. Вече е ясно, че крахът на Сащ наближава и изобилната лъже пропаганда няма да го отложи. Само поражда все повече симпатии по света към Русия.
  • 29 Вале-каро

    146 7 Отговор
    Така и не разбрах от какво бягат: от войната или от политиката на Зеленски.

    Коментиран от #34

  • 30 УдоМача

    54 2 Отговор
    Да ги препратят у Бантускотия.
  • 31 бачо

    103 4 Отговор
    Ей ся наш кирчо ще ги покани и настани по морето
  • 32 Мда

    118 7 Отговор
    А ние кога ще ги пратим на фронта?
    Наши една тетка украинка ни учеше на родолюбие по Националното радио!
    Кога ще ги натоварим на влака и към 404 да умират за Наркомана?
  • 33 Дедо ви....

    157 6 Отговор
    Да бе само Орбан ги гонил, гонят ги навсякъде само ние ги дундуркаме тука. Че и наглеят. Съветникът на Зеленски Подоляк към Бълария: Давайте оръжие, за да не се наложи да давате хора

    Коментиран от #125

  • 34 Слава на МУ ХО НАСР АНСК

    24 76 Отговор

    До коментар #29 от "Вале-каро":

    Та ти не видя ли още преди две години, че танкове, самолети и пехота на САЩ и ЕС нахлуха в Украйна и започнаха убийства, изнасилвания, огромни разрушения, грабене на бяла и черна техника.......??? 😲😲😲Даже бяха с латинската буква Z , в азбуката на братушките няма такава.......... 😟😟

    Коментиран от #47

  • 35 Срам и корупция

    143 3 Отговор
    А българските политици кога ще спрат помощите? Близо 1 милиард, а българите спът при бедствие в изгнили фургони.
  • 36 Употребени

    116 4 Отговор
    и изоставени. САЩ нямат съюзници, а интереси. Ще го научат по трудният начин. Много интересно защо САЩ не ги взе при себе си. В крайна сметка загиват за САЩ.

    Коментиран от #38

  • 37 Стойко

    11 140 Отговор
    Преди 12 години Унгария имаше 2 пъти по висок стандарт от нашия! Скоро всички медии излязоха със статии "България вече не е най бедна в ЕС. Унгария е след нас" ..Миналия месец десетки хиляди излязоха в Будапеща с транспаранти "Орбан махай се"...Демонстранти афишираха че ще свърши като Саддам. Където управляват русофили там е бедността и корупцията

    Коментиран от #43, #45

  • 38 Бай Орков

    6 83 Отговор

    До коментар #36 от "Употребени":

    Байдън накарал Кремъл да нападне Украйна...Путин изпълнил чинно.....Аман от руски дебили
  • 39 ФЕЙК

    50 13 Отговор
    Камала Харис само за един месец е събрала 540 милиона долара! ОБЕЩАЛА Е ПОЛОВИНАТА ДА ДАДЕ НА УКРАИНСКИТЕ "БЕЖАНЦИ" !
  • 40 👏👏👏👏👏👏

    124 2 Отговор
    Браво на Орбан. Велик!!!!
    Чест и почитания.
  • 41 Напротив

    114 1 Отговор
    Вкарва ред срещу курортистите са сметка на Народа !
    У нас всеки украинец е свещена крава !
  • 42 Уса

    91 1 Отговор
    Ние питаме,къде отидоха 200 милиарда долара по дяволите.С некадърното си ЛГБТ управление демократите сближиха Китай с Русия.Ако преди години САЩ са имали само един враг в лицето на прогресивен Китай в момента имат повече врагове много по-силни обединени,както никога и надъхани.Тръмп ще опита да сплоти и спаси нацията,но Соросови и Ротшилдови,които се крият на 15 етажа под земята искат смърт и зрелища за техните внуци
  • 43 Стойко

    33 1 Отговор

    До коментар #37 от "Стойко":

    А един мърмот завиваше шоколада в ... 😅
  • 44 Гошо

    54 3 Отговор
    Нормално.Много мургави Джанговци на снимката
    Как да ги приемат за украинци
  • 45 Хахаха

    46 2 Отговор

    До коментар #37 от "Стойко":

    Дженджарче двуполово!С нас какво ни управляват???Та нямаме ли ни корупцията при Главата и Пеевски!Мисли лата пишеш !Не само прейда за обратни да ти е в главата!

    Коментиран от #81

  • 46 Да бе

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Швейк":

    Но не е като тебе със шизофринични наклоности .
  • 47 Ха-ха-ха

    85 4 Отговор

    До коментар #34 от "Слава на МУ ХО НАСР АНСК":

    Това го видяхме след 2014, когато украинските фашисти с благословията на запада започнаха да бомбардират, да изнасилват, да убиват деца и жени, да горят живи хора в Донбас и Луганск.
  • 48 !!!?

    95 4 Отговор
    Само така с наглата напаст! Как пък за 3 години не си намериха работа, у нас само по плажовете лежат и чакат всеки месец да им дойде новата помощ в банката!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 да де

    82 5 Отговор
    е как да е , украинците им спряха петрола и газта под измислен предлог ,а пък унгарците да им хранят семействата без да работят
  • 51 Към коментар# 15 швейк

    78 6 Отговор
    Ти колко украински семейства ще поканиш в дома си и ще ги хрантутиш безсрочно.
  • 52 Ха-ха-ха

    86 3 Отговор

    До коментар #26 от "09876":

    Може да живеем в цивилизована страна в 21 век но трябва ли да сме балами и да дундуркаме украинските търтеи.

    Коментиран от #61

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пешо

    50 2 Отговор
    Браво,когато ти спират ресурсите а ти помагаш,вънка!!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тогава да

    11 70 Отговор
    върне помощите, получени от ЕС за приютяване на тези бежанци. Той на й ги изхарчи вече за "миротворческите си екскурзии. Ай стига сме го търпяли!

    Коментиран от #137

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Унгарско говорящи роми?

    5 24 Отговор
    Защо тогава изоставя своите?
  • 60 мира

    73 8 Отговор
    Орбан е политик, Орбан служи на народа си и Държавата! Жалко много жалко за булгарските политици , в София и по големите градове да оставят да се вихрят и развява украинското фашисто знаме е позор за народа ни! Вън на тези нагли укри, които втора година мутрите и продажните "политици" да хранят и глезят по летните и зимни курорти тези навлеци!!! Вън да заминават на фронта за пушечно месо!!!

    Коментиран от #78

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ

    9 43 Отговор
    ОРБАН АКО НЕ ВНИМАВА УРСУЛАТА ЩЕ МУ ПРАТИ ТАНКОВЕТЕ.
  • 63 Коментар

    82 6 Отговор
    Браво на унгарците, единствените НОРМАЛНИ европейци. Прекрасна политика да не хранят мързеливите укри. Искаш убежище, заповядай, намери си работа, жилище, плащай си режийните разходи и живей. С какво укрите са по-различни от другите мигранти??? Живял съм във Великобритания години наред, да дават ти пребиваване, но сам се грижиш за себе си. Търсиш си работа, жилище и сам се справяш. А укрите отиват в която и да е държава и започват да чакат като малките пиленца с отворени уста, която и да е държава да ги нахрани. И да ми е жал за тях- а дано, ама надали??? С какво българите да сме по-различни от укрите??? А да не говорим, че повечето укри мигранти дори не знаят какво е истинска война, защото са от западна украйна, но са решили да ,,грабнат" момента. ПОКЛОН пред ВИКТОР ОРБАН, МЪДРИЯ ПОЛИТИК.

    Коментиран от #77

  • 64 Сандо

    52 4 Отговор
    Към паразитите трябва да се прилагат само крути мерки,иначе ще те изядат и унищожат,след което,станали още по-големи и лакоми,ще се прехвърлят към следващия наивник и глупак.

    Коментиран от #67

  • 65 Този

    8 63 Отговор
    диктатор явно не е добре в главата и е тотален нацист. В Европа нацизмът е забранен със закон. Орбан - в Хага!

    Коментиран от #127

  • 66 Коста

    16 14 Отговор
    Значи могат окраинците да отидат в Германия, Франция, Болгария, Романия, и други брацки держави. Където ще им дават пари и храни. Нема ко да чакат на Орбан.

    Коментиран от #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Малко им е било през 1956 г.на маджарите

    6 62 Отговор
    Този клоун е без.мозъчен , действа по команда от П.утьо.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Коста

    20 8 Отговор
    Аз между другото приемам окраинки в моя хотел. Може и с деца. Но да са хубави и дашни
  • 72 Защо?

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мале":

    Това е публична тайна.
  • 73 Коста

    3 21 Отговор

    До коментар #70 от "Руснак, ти не се обаждай!":

    Вий от Куминтерна ли зехте туй решение?

    Коментиран от #76

  • 74 Сигурен ли сте???

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Ще си имат, ама друг път...Скоро даже няма да има такава държава на картата, или въобще ако има тя ще е една трета от това което е била до сега. ГАРАНЦИЯ. Ако човек е по-прозорлив ще го види и разбере...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Не може да ти се вярва

    1 24 Отговор

    До коментар #63 от "Коментар":

    Защото не си нормален и много ти личи. Не си хаби патроните. Само се перчиш пред другите копейки в сайта и пред пасьолството. Из сайта - файда йок!
  • 78 Някой те е излъгал много лошо,

    17 3 Отговор

    До коментар #60 от "мира":

    за да те направи безмозъчно. Съчувствам ти, но не мога да ти помогна.

    Коментиран от #97

  • 79 Лллл

    37 2 Отговор
    Браво на Унгария !!!
  • 80 Рико

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Мечтите са безплатни
  • 81 Батка,

    1 29 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    сбъркал си адреса. Бисексуалните пеевци останаха във Възраждане. Търси ги там.
  • 82 ОСА

    48 2 Отговор
    Какво им гледате колко струва зарята ???? Парите са си от техния бюджет .не са от помощи и не са длъжни да ги раздават на пришълците !! Браво на Орбан , който започна войната той да си издържа бежанците....защо ще ни ги пращат по държави в ЕС, които нямат нищо общо с тази не нужна война в Украйна ???? Да си ги вземат в Америка !
  • 83 Пипи

    39 1 Отговор
    Браво! Време беше вече да се интегрират и работят!
  • 84 АРЕС Z

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    КРЕ..ЕН
  • 85 Тогава ще последваме примера му

    2 33 Отговор

    До коментар #12 от "браво":

    Той е изгонил на улицата унгарски украински роми, би е ще изгоним руските възрожденски роми, начело с Коцето.
  • 86 отан

    14 2 Отговор
    Примати и някои Българи се радваха,че са в нато но дадохме доста жертви за тия които не са искали БЪЛГАРИЯ да се освободи от османците
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Тея Бежанци не са Украинци!!!!

    16 2 Отговор
    DW палщк Лъжете!
  • 89 Това е добре

    10 1 Отговор
    А ни кога???
  • 90 Българчето от ДПС

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Путин инициира войната":

    Моля прочетете коментар 84.
  • 91 Орбан е моя герой!

    40 2 Отговор
    Жалко, че в нашата кочина, никога няма да се появи нещо подобно на него. Нашите слушат, папкат и изпълняват. Друго не ги интересува. Принципа им е: "След нас и потоп". И понеже са безнадеждно прости, хич не разбират, че потопа ще отнесе и тях, независимо колко са гепили...
  • 92 Трейд

    35 1 Отговор
    Да ги пращат в Англия и Германия там им е местото.Там е супер само за бежанци.Даже и ще станат обратни
  • 93 дядото

    44 2 Отговор
    не си спомням унгария да е канила украинците на пълен пансион
  • 94 българин 777

    37 3 Отговор
    сбъркали са държавата трябвало да дойдат в бг където продажниците дават всичко за усраинците а за българите нищо добре че след време няма да има бг идеално
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 млък

    6 0 Отговор

    До коментар #78 от "Някой те е излъгал много лошо,":

    м-.;ъ„;.р„;-ш.-;о
  • 98 Сократ

    38 2 Отговор
    А нашите курортисти кога ще ги резнат? Или българина ще бачка за стотинки, а укрите повече от две години се търкалят по хотелите и са недоволни от всичко.
  • 99 Тома

    26 0 Отговор
    Ами който не работи две години е така
  • 100 тасс кебап

    2 31 Отговор
    Види се, маджарите малко бой ядоха 1956г.
  • 101 а твойто

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "Ехаааа, улучи болното място":

    от„;.-за.;-„д„;.-ли е боли а
  • 102 бг хотелиер от слънчака

    24 1 Отговор
    Веднага да идват насам да спасят сезона:
    тези дни над 3000 украински бежанци в Унгария останаха без покрив.
    Ще ги настаня само да работят без пари
  • 103 БАНко

    26 3 Отговор
    БРАВО !!! ИСТИНСКИ ПАТРИОТ !!!
  • 104 Унгарският

    26 2 Отговор
    Хелзинкски комитет няма ли собствен бюджет,за да помогне на тези бежанци и да им осигури подслон?
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Прав

    39 1 Отговор
    Неблагодарните хрантутници, това да не е България управлявана от изтривалки на посолствата. Пък вие събирайте капачки за лечение на деца и настаняване българите от пожари и наводнения във фургоните, които укрите не пожелаха и да погледнат. Народ мърша сме.
  • 107 Морски

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Ти и някой хора в България(за съжаление не малко)живеете в някакъв си ваш свят,света на наивниците и празно главците,или в паралелна вселена.
  • 108 Перо

    21 0 Отговор
    Гювеча свърши! Време е да махнат украинците незаконния бивш президент и настоящ султан, иначе ще започне спане по улиците и в другите страни!

    Коментиран от #112

  • 109 Ник

    3 34 Отговор
    Орбан е дъно на човечеството като приятеля му Путлер
  • 110 БРАВО ОРБАН , ВЕЛИК,ВЕЛИК ,ИСТИНСКИ СИ!!

    28 2 Отговор
    И ПРАВИЛНО !!!!!!!САМО ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ВОЙНАТА И ТО ТРЕТА ГОДИНА ВЕЧЕ , ТРЯБВА ДА СА СИ НАМЕРИЛИ РАБОТА , НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ИЗДЪРЖА НЯКОЙ, КОЙТО Е ПРАВ И ЧИТАВ ДА РАБОТИ.
    ЕЛАТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ НАСТАНЕНИ В ЛУКС ХОТЕЛИ ,КАРАТ ДЖИПОВДЕ , 1300 ЕВРО НА МЕСЕЦ И ПАК НЕ СА ДОВОЛНИ,ЧИТАВИ,ЯКИ ПРАВИ. САМО И САМО ДА ИМ ЗАПУШВАТ УСТИТЕ ДА НЕ РОПТАЯТ ЗА ВОЙНАТА НА САЩ ПОЛЗВАЙКИ ЖИВАТА СИЛА НА УК , ДА ТЪРПЯТ УЖАСИТЕ , ДА СА МАШАТА НА ГОСПОДАРЯ. ТО ЗА ТОВА СА И СТОТИЦИТЕ МИЛЯРДИ С КОИТО ГИ ЗАЛИВАТ ,И ТАКА ИМ ТУШИРАТ МОЗЪЦИТЕ.
    БРАВО НА ОРБАН !! ЕДИНСТВЕНИЯ ,КОЙТО ДЕЙСТВА ОБЕКТИВНО ,БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ФАЛШПОДКУПНИТЕ ПРАВИЛА НА ЕВРОВЪРХУШКАТА . НЕ ЧЕ И ДРУГИ НЕ МИСЛЯТ КАТО НЕГО, НО НЯМАТ ТОПКИ ДА ГО НАПРАВЯТ. ЕВАЛА ОРБАН , ВЕЛИК СИ , В ИСТИНАТА Е СИЛАТА.

    Коментиран от #111, #123

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Нещо за

    1 16 Отговор

    До коментар #108 от "Перо":

    Ка Путлер да кажеш и за неговите крепостни.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Жйхдйк

    25 1 Отговор
    Едно грамотно нещо!! Тук ги дондуркат като бебета с помощи всекидневно... а за моето дете няма и 50 лв на месец?!?

    Коментиран от #122

  • 115 Порно

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Да, имат едно място за настаняване близо до Краков, малко стари са бараките, ама става

    Коментиран от #121

  • 116 Съдията Дред

    16 1 Отговор
    Според нашата поговорка, който не работи, не трябва да яде. Повече от две години са напълно достатъчни да научат езика, че и професия да усвоят. На морето имам съседи руснаци, мъжът е морски капитан, жената може да не работи, но почти веднага се хвана в Лидл, в началото подреждаше стока. Защото не искат да се връщат в Русия, и си търсят мястото в живота. Има и украинци които работят
  • 117 666

    24 2 Отговор
    само аз ли виждам клипове как тия хубаво живуркат по морето в България и ни теглят "благословии"
  • 118 бай Иван

    17 1 Отговор
    Разумна политика . Няма разни да ходят на почивка и някой да ги издържа . Такива глупаци има само в Брюксел и тези с наколенки като нас. Каква война има в западна Украйна ?Даже си ходят по заведения и дискотеки. Има клип може да се види при който жена решила да помогне в началото на войната предлага дома си в Гърция на бежанци от Украйна. Хората били две деца ,майка и бабата. Попитали какви са условията и жената обяснила ,че има всичко ,пералня хладилник , кухня и жилището става за обитаване. Попитали на колко е от плажа?Жената учудено обяснила ,че е на 5 минути с автобус и тогава "бежанците" прекъснали разговора. Жената решила ,че нещо е станало с връзката и се опитала да се обади отново, но вече "бежанците " не вдигали. Та извода за всеки. Пак казвам жената е с лицето и разказа си в клипа.
  • 119 Прав

    16 2 Отговор
    е Орбан. Унгария им дундурка бежанците а Зеленски спира газопровода Дружба. Това е вид санкция към Унгария. Малко му войната с Русия и се конфронтира със страна от ЕС.
  • 120 Копейките пак са бесни

    3 11 Отговор
    Неясно от какво. Нали Орбан играе по Путинската свирка. Пак нещо не им се угоди. Напълниха коментарни със с дъра-бъра-пет чадъра.
  • 121 От личен опит май

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Порно":

    говориш. Е, щом ти харесва, дай Боже да те въдворят пак там.
  • 122 Ми работи, бре!

    14 0 Отговор

    До коментар #114 от "Жйхдйк":

    Ти не си бежанец от войната. По международните закони трябва сам да си изкарваш прехраната..Не може цял живот на социални помощи, че и да завиждаш.
  • 123 И какво като си си изцепил

    1 18 Отговор

    До коментар #110 от "БРАВО ОРБАН , ВЕЛИК,ВЕЛИК ,ИСТИНСКИ СИ!!":

    по.върнята тук да и се радваш? Светът не се развива по жалките ти нацистки правила. А диктаторите свършват на бунището. На историята. Орбан сега се Пери, но при първата заплаха за комфорта му, клюмва перчем. Много е смешен и бъзлив, като всеки нацист.

    Коментиран от #139

  • 124 Орбан е смешникът

    2 14 Отговор
    на ЕС. Много шум за нищо. Кучетата лаят, керванът си върви.
  • 125 Ти се прочу тук

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Дедо ви....":

    като голям фантазьор и нацистка клакьорка. ))))
  • 126 Няма учудени

    4 9 Отговор
    Обикновен фашизъм.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 666

    13 1 Отговор
    Зеленият се чуди как да намери свестни хора те се крият в хотелите.
  • 129 Маджарите

    2 16 Отговор
    Са най подлото племе
    В Източна Европа.

    Коментиран от #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Равновесие

    20 1 Отговор
    Орбан не дава оружие нито на Украйна, нито на Русия! Значи, според ЕС е приятел на Русия? Не пасват нещата!
    А роми си имат над 800000 в Унгария, да ги приемат в Брюксел тези роми.
    Неутрална остана само Унгария, и Щвейцария дава оръжия на Украйна. Ха сега де?
  • 132 Все трябва да им се обяснява на DW

    16 0 Отговор
    „Неприемливо е да се злоупотребява, защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни“. В какво се състоят въпросните злоупотреби не бе обяснено"

    Не са ме питали - не съм обяснил.
    Ами защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни, а те получавайки тези пари не си търсят работа защото на държавна издръжка е най-сладко. Това се нарича злоупотреба Дойчо!!!!.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 АМИ КУФАРИТЕ

    11 1 Отговор
    И СЪС САМОЛЕТА В КАНАДА
    ПРИ СТАРИТЕ БАНДЕРИ
    ДА СИ ГИ ХРАНЯТ
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 АБЕ КАКЪВ ЦВЯТ

    5 0 Отговор

    До коментар #130 от "А сега вече":

    Е ПЯНАТА ПО УСТАТА НА РОЗОВОТО ПОНИ
    СИГУРНО Е ЗЕЛЕНА ОТ ЖЛЪЧКА
  • 137 ЧЕКАЙ МАЛКО

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Тогава да":

    АДЕ ДА НЕ НИ КАЗВАШ КО ДА ПРАЙМ
    СТАВА ЛИ
    А ТИ НЕДЕЙ ДА ГО ТЪРПИШ ОРБАНА
    А И НЕ СИ ХВЪРЛЯЙ БОКЛУКА ОКОЛО КАЗАНА
  • 138 Безпристрастен

    18 0 Отговор
    Абсолютно коректна мярка на Унгарците.Ако се прилага и у нас,знаете ли ,колко хиляди ще" изплуват" че по адресна регистрация и местожителство,са на стотици километри от зоните на военен сблъсък.У нас е разграден двор! Стъпва на ГКПП, показват техни паспорти и Заповядайте! Ние сме много гостоприемни! Ето ви ключове от хотелски апартаменти,ще ви храним и три пъти- безплатно.Ако искате под наем- няма страшно.Ние ще поемем почти цялата сума.Ваканцуване безкрай! Вече трета година,а главчо заедно с другите побърза,да им гласува продължавне на държавната помощ- за цялата 2025 г.Болен ,здрав носи!
  • 139 Мухаа ха!

    16 0 Отговор

    До коментар #123 от "И какво като си си изцепил":

    Теб сигурно те кефи,че сме похарчили за две години и половина,над сто милиона-за огромна част от тези хитри търтей? Отделно,за да е пълно,главчо им отпусна / гласуваха/през пролетта,още 76 милиона(?) за цялата 2025 г.Що за извратено ганъовско мислене имаш? Имаш ли представа, колко болни,тежко болни българчета на невръстна възраст,чакат да бъдат изпратени на лечение в чужбина - за което са необходими 150-200К зелено.Смешни суми за цяла държава.А ние им осигуряваме пълен комфорт. Без да се задава въпрос: От коя част на Незалежная идвате! Поне това е лесно,и не може да се скрие! Има паспорт,с печат за постоянен адрес , населено място,до област.Храним и издържаме туристи- за наша сметка.В тик тока е пълно с такива- който нагло ни обясняват ,колко сме мръсни,т,пи,мързеливи! От морето, трети сезон.Разни олеси,милинки- калинки и други кифли.- и от там копаят кинти- без да бачкат.
  • 140 Съмърсът сподели

    4 0 Отговор
    Ромите във Факултета и у Сливен.А може и на Козяк да ги приютят.
  • 141 факуса

    11 1 Отговор
    зелки вкиснати,що не пишете как сащ приемат бежанци,преминават специален подбор,е приемат масово кат тъпите авропци,браво на орбан,не кат у нас с коли по 100 000 и нагоре коли и по хотелите,а в великия запад спят по туристически спални не по плажовете
  • 142 Вельо

    14 2 Отговор
    А нашите паразити кога? Докога бедна България ще изд ържа над 100000 мързеливци със скъпи джипове? На светът отдавна му писна от наглите,вечно искащи украинци
    Не ни стигат почти милион римляни,та и тия!!
  • 143 ники

    6 1 Отговор
    Истината е някъде в златната среда. Ако човек иска да се впише на новото място ще положи усилия. Ще учи език ако не го говори, ще търси работа. Здрави, прави хора да чакат на готово не е справедливо спрямо месното население. Виждаме и у нас какво се случва - настаниха ги в хотели, бази....а, хората в наводнените села, в изгорелите села ?!... държавата не прави нищо. Нямало средства. За нищо няма средства...... Боли те сърцето като гледаш тъжните лица, опустошената земя...., без да има война на нашата територия. Умира, всеки ден умира България... А, тя войната е страшна. За всички, без значение на религия, етнос, цвят на кожата...Всеки човек има право да живее достойно и сигурно. Да отглежда децата си....Не бива да бъдем кракни, да съдим.... Нека сме обективни. Има решение, просто не искат да го предложат и приложат...
  • 144 орбан Фашист

    2 6 Отговор
    Благодарение на ЕС унгария се разви промишлено!
  • 145 Не става въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Помак":

    за ум ,а за подлоги и продажници
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Перо

    10 0 Отговор
    Браво на Орбан! Никой не иска неканени гости и измислени бежанци, минали през 10 държави! Това ги прави икономически имигранти! Всеки, който спасява кожата отива в най-близката страна, където е защитен от властите на неговата държава. Такава страна се явява Турция! А поканата на Меркел, не касае другите държави! Орбан е прав!
  • 148 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    ощи Георгий Димитров е казал: кой не работи нема иде!
  • 149 Орбан нее канил Бежанци в Унгария!

    4 0 Отговор
    Те отиват в Германия, там ги Каниха!?
Новини по държави: