Last news in Fakti

16 Март, 2014 12:36 1 611 0

Балотаж на президентските избори в Словакия

  • словакия-
  • балотаж-
  • президентски избори

За поста на държавен глава ще премерят сили досегашният премиер на страната и милионер филантроп

Балотаж на президентските избори в Словакия - 1
Снимка АП/БТА

Премиерът на Словакия Роберт Фицо и милионерът Андрей Кишка ще премерят сили за президентския пост в страната на балотаж, съобщава Би Би Си.

Резултатите след преброяването на 90% от бюлетините от първия тур на вота, който се състоя в събота, сочат, че Фицо е събрал 28% от гласовете, а Кишка – 24%, оповестени от Централната избирателна комисия.

Тъй като нито един от 14-те кандидата, които се явиха не спечели 50% от гласовете, на 29 март ще се проведе втори тур.

Избирателната активност вчера е била около 43,4%.

Лявата партия на Фицо спечели парламентарните избори през 2012 година. "Тези избори са вид референдум за самия мен и за моята партия "Смер – Социална демокрация", каза снощи Роберт Фицо. Изявлението беше направено в отговор на безпокойството на опонентите му, които смятат, че ако Фицо спечели президентския пост, управляващата партия ще получи прекалено много власт.

Освен че е управляваща, партията "Смер - Социална демокрация" контролира и парламента, разполагайки с 83 от 150 депутатски места. Следващият президент на Словакия ще положи клетва на 15 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: