Тема: Украйна

29 Август, 2024 19:37 2 903 26

Арестуваха руски зам.-министър на отбраната

  • русия-
  • павел попов-
  • украйна-
  • армия-
  • владимир путин-
  • корупция

Съдът постанови Попов да бъде задържан до 29 октомври, съобщиха руските медии

Арестуваха руски зам.-министър на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Московски военен съд днес постанови бившият заместник-министър на отбраната Павел Попов да остане в ареста по започнатото срещу него от Следствения комитет на Русия дело за измама в рамките на поредното разследване за корупция на служители, свързани с бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Съдът постанови Попов да бъде задържан до 29 октомври, съобщиха руските медии. Той отрича да е виновен, заяви адвокатът му пред агенция РИА Новости. Съдебното дело срещу Попов, заемал този пост от 2013 г. и освободен от военна служба с президентски указ през юни тази година, е третото разследване срещу висш служител в сферата на отбраната, свързано с изграждането на военния тематичен парк "Патриот" край Москва.

Още новини от Украйна

Според руския Следствен комитет в периода от 2021 г. до 2024 г. Попов, отговаряйки за развитието, поддръжката и експлоатацията на парк "Патриот", се е обогатил за сметка на парка, действайки заедно с директора Вячеслав Ахмедов и генерал-майор Владимир Шестеров, заместник-началник на главното управление за иновационно развитие в министерството на отбраната на Русия, които преди това бяха подведени под отговорност и задържани по-рано този месец по подозрение в измама.

Паркът "Патриот", който е основна туристическа атракция край Москва, показва огромна колекция от руски и съветски оръжия и предлага на посетителите възможност да се качат на танкове и да участват в симулации на бойни действия. Разследващите заявиха, че от 2021 г. Попов е пренасочвал различни строителни материали от парка към собствената си къща за строително-монтажни работи. Няколко имота, които са собственост на Попов и членове на семейството му, възлизащи на стойност над 500 милиона рубли (5,47 милиона долара), се проверяват като част от разследването за измама, съобщиха разследващите органи.

Скоро след първите арести през май тази година руският президент Владимир Путин неочаквано отстрани дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов. Това беше възприето като ход, целящ да осигури по-строго управление на огромния бюджет за отбрана на Русия и премахване на разхищенията и подкупите. Шейсет и седем годишният Попов е завършил военна академия и е работил в продължение на 17 години в руското министерство на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия. Шойгу, сега секретар на Съвета за сигурност на Русия, от 1991 до 2012 г. е бил ръководител на същото министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктаторски стил

    20 12 Отговор
    Тоталитарна работа, ето резултата. Добре, че ние сме в демократично общество и за 30 години, няма нито един арестуван, а още по малко осъден, даже на ниско ниво. Ето това е разликата.

    Коментиран от #5, #9

  • 2 стоян георгиев

    16 12 Отговор
    Чудо голямо.то половината генерален щаб на руската армия е по затворите ама всичко е по план.
  • 3 Хахаха

    20 16 Отговор
    Човекът бил се обогатил за сметка на парка. Ами защо да не се обогати, при положение, че най-големите крадци Путин и шайката комуняги крадат от 20г, То се вижда ,че е скалъпено обвинение и истинската причина е както обикновено - казал е истината зради Путин , Русия претърпя най- голямата катастрофа в историята, след ленинския преврат и всв.
  • 4 Порно

    5 9 Отговор
    Кому война , а кому мать родная
  • 5 Диктатор зеленнаркос

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Диктаторски стил":

    Според Арестович в Украйна има система, в която властта е собственост, но няма отговорност за действия, които разрушават държавата и обществото отвътре. Елитите в Украйна са системно корумпирани и никой не носи отговорност „за спада на икономиката 2,5 пъти, за разбиването на армията“ и за това, че сега Украйна „губи градове“ по същата схема.
    „Перспективата да загубим Авдеевка, след като вече загубихме Попасня, Северодонецк, Лисичанск и Бахмут, е присъда за системата“, каза Арестович.
    Недоволството от управлението на Зеленски назрява и в украинското общество. Обещанията на Киев за връщане на загубените територии до пролетта не са изпълнени, а срещу тоталната мобилизация са вече над 80% от украинците. Това показват дори тенденциозните проправителствени социологически проучвания. В социалните мрежи се въртят натрапчиви флашмобове от типа: „Отиди в украинските въоръжени сили = падни в робство!“.
  • 6 Путин

    12 8 Отговор
    Само аз мога да крада
  • 7 Град Козлодуй

    8 11 Отговор
    Господин Путин е Велик и Добър Човек!

    Коментиран от #15

  • 8 Швейк

    8 4 Отговор
    Това е фейк.
    В Русия никой не краде !
  • 9 Костадин Костадинов

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Диктаторски стил":

    Не е в това разликата. Това е твоето ограничено мислене.
  • 10 Костадин Костадинов

    9 7 Отговор
    Май има вътрешно напрежение. Има опасност Путин да го удари тока, защото в такива диктатури началника не слиза сам.
  • 11 Шиши

    14 5 Отговор
    Генералът имал имоти за 5,5 милиона долара.(?) Като го прочетох, умрях от смях. И Боко се смя.Той е редник, бе, и трябва да ни козирува.

    Коментиран от #14

  • 12 хихик

    14 4 Отговор
    Според някои да приложиш закона е диктатура, а ако не го приложиш е демокрация
  • 13 ИВАН

    10 7 Отговор
    Путин КОГА ?????

    Коментиран от #17

  • 14 Р.К.И.

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Шиши":

    " Няколко имота, които са собственост на Попов и членове на семейството му, възлизащи на стойност над 500 милиона рубли (5,47 милиона долара) ". Няколко имота. Не пише всичките.
  • 15 Швейк

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Град Козлодуй":

    Господин Козлодуй малко тъпичък ми се вижда.
  • 16 Пиян победител гази в кал

    3 3 Отговор
    Сменили са го на хранилката просто.
  • 17 Р.К.И.

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "ИВАН":

    Държавният глава е най-ясен. Той не може да получава повече от една заплата. Ако съвместява няколко длъжности има правото само на една заплата - най-високата, но една. Няма право на частен бизнес. Заплатата му се гласува в парламент и е публично известна. Той може да не харчи лични пари за нищо и всичко да спестява, но то се знае точно колко е! Умножаваш заплатите по годините президенстване и всичко над сбора е корупция. Няма откъде другаде законно да влезе.
  • 18 Сократ

    5 2 Отговор
    Бъркал ли е в кацата? Бъркал е. Сега няма да яде мед. Ще яде друго. Това е държава, която отстоява своите интереси. Крадеш ли, мястото ти е в затвора. Ама в Русия действа и конфискацията. В България кога ще почнат да арестуват, съдят и конфискуват имуществото на продажбите ни политици?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Р.К.И.

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сократ":

    И каква е тази държава и къде е спала, когато този е натрупал 5 млн долари от кражби. Защото това не е единичен акт, нали. Това са били продължаващи с години кражби. Къде беше великата държава през всичките тези години? Или онова е било друга някаква държава.

    Коментиран от #22

  • 21 Ха-ха-ха

    5 1 Отговор
    Сега разбирам защо нашите жълтопаветни евроатлантичета толкова плюят по Русия и Путин. Страх ги е, че ако у нас дойде някой такъв ще им спре далаверата и ще прекарат остатъка от живота си в затвора.
  • 22 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Р.К.И.":

    По-добре късно, отколкото никога, както е при нас.

    Коментиран от #24

  • 23 Антиаматьор

    2 1 Отговор
    Всичко в Русия е подкуп. ..корупция.Вероятно.ген.Павел Попов,се е заблудил ,полакомил или дал подкупи не на когото трябва.Такава грешка в Русия се наказва тежко и безпощадно.Иначе ,в тая гнила империя Русия,всички крадат и всеки началник от най-големия,до най-дребния ,взимат рушвети

    Коментиран от #26

  • 24 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха-ха":

    Ако не се реагира веднага ,съществува една друга опасност, която остава в сянка. Колкото по-дълго продължава нещо, толкова повече хора научават за него. Ако е престъпление, повече хора научават за него, а ... са си мълчали. Тези хора вече са зависими! Едно престъпление, една кражба, може да замърси много хора.Затова , засечеш ли - удряш веднага. Ама той права имал, права има редовият гражданин, овластеният има власт и неговата отговорноост и "права" са по-различни. Защото той е крал не като гражданин, крал е като служебно лице.

    Коментиран от #25

  • 25 Ха-ха-ха

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Р.К.И.":

    Напълно съм съгласен с теб. Но все пак е добре да видиш че нещо се прави за корупцията макар и със закъснение, отколкото нашия безнадежден случай. Имам чувството че ако у нас осъдят поне един от тези които окрадоха България нещата у нас ще потръгнат, ще се появи надежда
  • 26 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Антиаматьор":

    Съжалявам но така е навсякъде. Ние например не сме империя но не сме по-малко гнили. Като гледам Урсуката какво крадене прави в ЕС също е много зле. Но руснаците явно имат желание да оправят положението, а ние не
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания