Тема: Украйна

30 Август, 2024 14:45 6 810 117

Защо за Путин украинският град Покровск е по-важен от Курск

  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • курск-
  • курска област-
  • покровск-
  • донбас

Фокусът на Путин е върху рухването на украинската държава, а не върху Курск

Защо за Путин украинският град Покровск е по-важен от Курск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След три седмици сражения Русия все още се мъчи да изтласка украинските сили от Курска област - изненадващо бавен и сдържан отговор на първата окупация на нейна територия след Втората световна война, пише БТА, цитирайки AP.

Всичко се свежда до личния състав на руските сили и приоритетите на Русия. И тъй като по-голямата част от руските военни наблягат на офанзивата в Украйна, засега Кремъл изглежда няма достатъчно резерви, за да изтласка силите на Киев.

Още новини от Украйна

Изглежда, че президентът Владимир Путин не разглежда нападението - или поне не създава впечатление, че го разглежда - като достатъчно сериозна заплаха, за да оправдае изтеглянето на руските войски от източния украински регион Донбас, който е негова приоритетна цел. "Фокусът на Путин е върху рухването на украинската държава, което според него автоматично ще направи неуместен всякакъв териториален контрол", коментира Татяна Становая, старши изследовател в Центъра "Карнеги Русия-Евразия".

Месеци след започването на пълномащабната инвазия през 2022 г. Путин незаконно анексира украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област като част от руската територия и пълното им завладяване е основен приоритет. През юни той заяви, че Киев трябва да изтегли силите си от части от тези региони, които контролира, като условие за мирни преговори - искане, което Украйна отхвърля. "При мобилизирането на сили в отговор на украинското навлизане Русия прави всичко възможно, за да избегне привличането на части от собствената си офанзива в Донбас", отбеляза Найджъл Гулд-Дейвис от Международния институт за стратегически изследвания. "В момента Русия преценява, че може да овладее заплахата на своя територия, без да компрометира най-важната си цел в Украйна", добави той.

Дори когато украинските сили навлязоха в Курска област на 6 август, руските войски продължиха бавното си настъпление в района на стратегическия град Покровск и други части на Донецка област. "Русия много държи да продължи атаките към Покровск и да не пренасочва ресурси от Покровск към Курска област", посочи Нико Ланге, старши изследовател във вашингтонския Център за анализ на европейската политика.

За разлика от Покровск, където украинските сили са изградили обширни укрепления, другите части на Донецка област, които все още са под украински контрол, са по-слабо защитени и биха могли да бъдат значително по-уязвими на руско нападение, ако Покровск падне. Говорейки за Курска област по време на срещи чрез видеовръзка с официални представители, Путин определи нахлуването като опит на Киев да забави руската офанзива в Донецка област, където според него руското настъпление само се е ускорило въпреки събитията в Курска област.

Русия също така нанася постоянно удари с голям обсег по електропреносната мрежа на Украйна. Нападението в понеделник срещу енергийни съоръжения беше едно от най-мащабните по време на войната - с над 200 ракети и дронове - и предизвика мащабни прекъсвания на електроснабдяването. Това подчерта пропуските в украинската противовъздушна отбрана, която трябва едновременно да защитава фронтовите войски и инфраструктурата. Съсредоточен върху превземането на четирите региона на Украйна, Путин се опитва да придаде слабо значение на настъплението на Киев в Курска област. "Вместо да мобилизира населението срещу заплахата за родината, Кремъл се стреми да омаловажи нахлуването", коментира Гулд-Дейвис от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания.

Изправена пред реалността от окупацията на територията на Русия, държавната пропагандна машина се опитва да отклони вниманието от очевидния военен провал, като се фокусира върху усилията на правителството да помогне на над 130 000 жители, принудени да напуснат домовете си.

Контролираните от държавата медии представят нападението в Курска област като доказателство за агресивните намерения на Киев и още едно доказателство, че Русия е имала право да нахлуе в Украйна на 24 февруари 2022 г. Становая отбеляза, че макар много жители на Курска област да са гневни на Кремъл, общите настроения в страната всъщност може да са от полза за властите. "Макар че това със сигурност е удар по репутацията на Кремъл, малко вероятно е да предизвика значително нарастване на социалното или политическото недоволство сред населението", посочи тя. "Украинската атака всъщност може да доведе до сплотяване около знамето и до нарастване на антиукраинските и антизападните настроения", добави Становая.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че навлизането в Курска област има за цел да създаде буферна зона, която да възпрепятства руските атаки. Главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски заяви, че силите на Киев контролират близо 1300 кв. км. и около 100 селища в региона - твърдение, което не може да бъде проверено чрез независими източници.

Тъй като бойната обстановка в Курск е променлива, за разлика от статичните фронтови линии в Донецка област, украинските части биха могли да обикалят региона, без да установят трайно присъствие в много от селищата, за които претендират. Според наблюдатели Русия не разполага с достатъчно добре координирани ресурси, за да преследва украинските сили в Курска област. "Усилията на Москва да противодейства на новата украинска офанзива изглеждат ограничени до изпращане на части от цяла Русия, включително части от милиции и сили, които не са на редовна служба", коментира Бен Бари, старши изследовател в областта на сухопътните войни в Международния институт за стратегически изследвания.

До нахлуването в Курска област Путин се въздържаше да използва наборни военнослужещи във войната, за да избегне обществения отпор. Младите наборни войници, призовани за задължителна едногодишна служба, служеха далече от фронта, а тези, които бяха изпратени да защитават границата в района на Курска област, станаха лесна плячка за закалените в битки механизирани пехотни части на Украйна. Стотици от тях бяха пленени, а 115 бяха разменени за украински военнопленници през уикенда. Наблюдатели отбелязват, че Путин също така не желае да повика повече резервисти, опасявайки се от вътрешна дестабилизация, каквато се случи, когато той нареди крайно непопулярна мобилизация на 300 000 души в отговор на украинската контраофанзива през 2022 г. Стотици хиляди от тях напуснаха Русия, за да избегнат изпращането им в бойни действия.

Оттогава насам Кремъл подсилва своите сили в Украйна с доброволци, привлечени от сравнително високите заплати, но през последните месеци този поток намаля. Необходими са десетки хиляди руски военнослужещи, за да бъдат напълно изтласкани украинските сили, за които се смята, че са около 10 000 души и използват гъстите гори на региона като прикритие. Тъй като очевидно не разполага с ресурси за такава мащабна операция, засега Русия се е съсредоточила върху спирането на по-дълбокия украински напредък чрез блокиране на пътища и насочване към резервите на Киев - тактика, която е отчасти успешна.

Междувременно Украйна обърка руските военни, като разруши мостовете над река Сейм в Курска област, наруши логистиката на някои части на Русия в региона и създаде условия за установяване на изолиран район на контрол.

Ланге прогнозира, че украинските войски могат да използват реката, за да обособят буферна зона. "Бих очаквал украинците да открият още няколко трудни точки за руската логистика и инфраструктура, не непременно само мостове, и да ги вземат под контрол", посочи той. Завладявайки част от руската територия, Украйна постави Кремъл в неудобно положение и промени формата на бойното поле. Пренасочването на някои от най-боеспособните сили на страната от източната част обаче е риск за Киев. "Всичко това крие значителен риск, особено ако усилията за изтощаване на руските сили доведат до изтощаване и на по-малобройните украински сили", смята Бари от Международния институт за стратегически изследвания.

Опитът за създаване на опорeн пункт в Курска област ще удължи допълнително над 1000-километровата фронтова линия и засили предизвикателствата, пред които са изправени недостатъчните и недобре въоръжени украински сили. Защитата на позиции на територията на Русия би довела до сериозни логистични проблеми, а удължените маршрути за доставки биха се превърнали в лесна мишена. "Руската система е много йерархична и закостеняла, така че винаги им е необходимо значително време, за да се адаптират към нова ситуация", подчерта Ланге, "но ще трябва да видим как Украйна ще може да се задържи там, след като Русия се адаптира и настъпи с пълна сила".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    53 61 Отговор
    За Путин е важен Донбас, защото там са ресурсите, които иска да заграби и заради което започна тази война.

    Всички останали "версии" са "ала бала".

    Коментиран от #13, #15, #24, #42, #105

  • 2 Реалист

    81 43 Отговор
    В Курска област всичко приключи за окраинските фашисти денацифицирани са всичките терористи от спецназа се погрижи.

    Коментиран от #41

  • 3 МирО

    89 47 Отговор
    Много ясно- защото Путин е много умен и предвидлив. Името му ще се изпише със златни букви в историята на Велика Русия.

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хелоу

    101 35 Отговор
    Е те са превзели 10 села и едно 5 хилядно градче в Курска област по границата. Какво да жертва. Нека си хабят Укрите техника и хора там. Донбас фронта Руснаците яко напредват, цели градове падат тия дни и то градове по 30 или 40 хиляди ама кой да каже от нашите папагалски медии.

    Коментиран от #70

  • 6 Вашето мнение

    76 39 Отговор
    Най-ме кефят козяшките напъни за анализ примесен с пропаганда

    Коментиран от #109

  • 7 Сатана Z

    36 43 Отговор
    Покровск няма стратегическо значение за Зеления фашист и затова ще го хариже на ВВП.
  • 8 Гръч

    85 42 Отговор
    В Курск руснаците ловуват а не водят война.Прострелват укри и наемници катопрасета и пада яко квичене

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хохо Бохо

    69 34 Отговор
    Също лакто руско-финладската война. Запада наливаше оръжия, даже аха да се включи, накрая Русия прибра повече територия от първоначално договорните. Сега апять и агейн, щом 404 не се съгласи на донецка и луганска области ще загуби всичко. Четете историята, там е написано кой кого и как

    Коментиран от #103

  • 11 Румен Радев

    34 23 Отговор
    Курск е руски !
  • 12 И той не знае защо

    10 20 Отговор
    Защото така!
  • 13 Хохо Бохо

    39 19 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Що бе, няма си ресурси вовата ли? Комедиант си като смъркача

    Коментиран от #21

  • 14 реру

    36 20 Отговор
    "... Русия също така нанася постоянно удари с голям обсег по електропреносната мрежа на Украйна..."


    Също и по други цивилни обекти. В същото време...

  • 15 Глупак

    58 25 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    По същият начин Дънди Прешъс превзеха над 100 кв.км територия в България ,от която крадат нашето злато.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хохо Бохо

    49 25 Отговор

    До коментар #9 от "За Путлер е важно неговия "план"":

    Колосалните загуби са само в пропагандното направление на козяците. ОФАБ разорава мощно защитните линии на саловермахта.
  • 18 Леле-леле

    53 28 Отговор
    Само в тази курска щуротия Зеленски изгуби досега 8000 укри и повече ракетни комплекси , отколкото България някога е имала ! А нашите натовци си правеха устите да му дадем и нашите .
  • 19 Глупава статия

    51 16 Отговор
    Пълна с клишета,дезинформация и пропаганда.До последният укроинец.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Историк

    18 32 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    "Що бе, няма си ресурси вовата ли?"

    Логически провален аргумент.

    Това, че има, не пречи да краде тези на другите - хем има още повече, хем другите нямат, за да са му конкуренция.

    Коментиран от #99

  • 22 Хохо Бохо

    28 19 Отговор

    До коментар #16 от "Дагестанке,":

    Верно не е. Там боравят с факти, снимки и клипове. Тука със свободни съчинения на бездарни пропагандатори

    Коментиран от #29

  • 23 Реалист

    41 17 Отговор
    В Курск се случва нещо само според пропагандата на третополовите.
  • 24 Западът

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Който не иска тези ресурси, си мисли, че ще му ги отстъпят току така...
  • 25 Голем смях

    22 39 Отговор

    До коментар #3 от "МирО":

    Да бе ...Като на Сталин ...Поне путин ще изгние в Хага.Той и Милошевич голям го вадеше ....ахахха Киев за три дня ...за ...300 години....Няма да е жив урода ...да види ..хахахах руски Киев ..

    Коментиран от #86

  • 26 Колеги, може ли

    15 28 Отговор
    да сте толкова недосетливи? Най-големият стратег и тактик на света има много по-дълбок план, отколкото смятате. Скрит дълбоко в дебрите на подсъзнанието му, толкова дълбоко, че и той не може да си го намери. Но ще се сети. А докато това стане, само вперьод и без оглядки.
  • 27 Пропаганда за наивници

    49 17 Отговор
    Путин нищо не е анексирал незаконно, а въпросните области и републики се самоопределиха по подобие на Косово според устава на ООН чрез референдум, с тази разлика че в Косово евроатлантиците даже и референдум не проведоха , а го наложиха силово.

    Коментиран от #28

  • 28 Историк

    18 33 Отговор

    До коментар #27 от "Пропаганда за наивници":

    Пропаганда за наивници е, че тези територии не били анексирани, и също, че руските фашисти знаят какво е "рефередум".

    Коментиран от #34, #35, #74

  • 29 Анджък

    19 14 Отговор

    До коментар #22 от "Хохо Бохо":

    снимките им с педофилско порно и садистични извращения със сигурност са истински. Затова арестуваха Дуров.

    Коментиран от #47

  • 30 Виж

    40 14 Отговор
    Путин не клъвна на кукичката на зелето и сега голям вой!До няколко дни като се оправят в ПОКРОВСК и тогава следва Курск !
  • 31 Сандо

    21 12 Отговор
    Някакво си нахлуване или пък бавните темпове на настъпление са само дребни щрихи от това,което става по света.Всички са се вгледали в дърветата,а не виждат гората!Впрочем създаването и обработването на стада също е един,макар и немаловажен,щрих от общата картина.
  • 32 Много ниско качество на статията

    38 12 Отговор
    Толкова ли не може да напишете нещо смислено за четене?

    Псевдоанализ с основна цел пропаганда - още на третото изречение хората спират да четат. Вземете се научете как се пише, как се правят разсъждения. Начинът на структурирането и излагането им не трябва да отблъсква читателите.

    Нивото ви е кръгла нула. Така показвате какви низши хора защитават украйна и защо масово народът е за Путин.
  • 33 Механик

    40 14 Отговор
    Не четох статията, защото съм убеден, че там ще се окаже как Путин отново е свършил войниците, ракетите и поне 10 пъти ще прочета за "с нищо непредизвиканата и пълномащбна война. Отделно поне още 15 пъти се ползва думичката "агерсор", а накрая чрез силно изкилифирчен език ще се окаже, че в същност Украина печели понеже губи

    Коментиран от #44

  • 34 Пропаганда за наивници

    41 12 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Ами явно знаят , защото в тези области се проведоха по два референдума, за самоопределение, докато Косово беше брутално заграбено след което признато дори от България.
    Във фашистка България евроатлантиците също ги е страх от референдуми и дори ги забраняват.

    Коментиран от #37

  • 35 Сандо

    17 11 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Щото българите много пък знаят какво е референдум и как се изпълняват резултатите му!Имаш ли нужда от примери?

    Коментиран от #40

  • 36 Димо

    13 35 Отговор
    Младото момиче се върна преди дни от фронта в Украйна, където става свидетел и документира зверствата на кремълските терористи. И отива след обяд пред руския "културен" център и в знак на протест пали руският парцал. Веднага пристигат ченгета и жандармерия. Използват момента, че е сама и избиват компексите си върху нея, блъскат я, обиждат я, заплашват я. Правят се на мъже боклуците. И я арестуват – белезници зад гърба, отнемане на телефона, забрана да звъни на адвокат и тн. – всички ченгеджийски изродщини",

    Коментиран от #83

  • 37 Историк

    11 23 Отговор

    До коментар #34 от "Пропаганда за наивници":

    "Ами явно знаят , защото в тези области се проведоха по два референдума"

    Ц. Проведоха се бутафории на референдуми.

    Коментиран от #64

  • 38 az #СВО

    38 10 Отговор
    Нека ви разкрия една страшна тайна!

    Първо, Курск не е застрашен, така че внушението което се прави още в заглавието на материала е невярно.

    Второ, когато ВСУ на територията на бивша Украйна бъдат разбити, то и частите в Курска област автоматично губят почва под краката си...

    Общото внушение, което западната пропаганда се опитва да направи, т.к. и Курската авантюра и положението в Донбас са провал за ВСУ, е че Путин нехае за руския интерес..., което както всички вече много добре разбраха е пълна лъжа!
  • 39 Дедовия

    30 11 Отговор
    Бай бай Харков, бай бай Украйна, бай бай НАТО, бай бай Ротшилди.

    Коментиран от #43, #53

  • 40 Историк

    11 18 Отговор

    До коментар #35 от "Сандо":

    " и как се изпълняват резултатите му!"

    Със сигурност ти не знаеш.

    Коментиран от #61

  • 41 Варненец

    14 25 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Това ТАСС ли ти го нашепна? Вече две седмици, всеки ден били унищожени украинските войски в Курск, днес пак ли?

    Коментиран от #45, #58

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Откъм корените

    12 8 Отговор

    До коментар #39 от "Дедовия":

    Когато си вземаш довиждане, защото потегляш, обикновено става в по-тесен семеен кръг.
  • 44 Ние пък не се интересуваме

    12 25 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    от мнението на човек, който редовно пише "изСтребител" вместо "изтребител", чете само руски сайтове и е мъжка клюкарка (на всяко гърне мерудия).

    Коментиран от #51

  • 45 с майка ти гледаме

    25 10 Отговор

    До коментар #41 от "Варненец":

    следим ситуацията и тя не е никак хубава за твойте урки ама никак
  • 46 И НАТО ще се кротне нал тъй войнолюбци

    31 8 Отговор
    Само можете да мечтае те за управник като Путин!🇷🇺!!

    Коментиран от #87, #101

  • 47 Хохо Бохо

    21 9 Отговор

    До коментар #29 от "Анджък":

    Елементарно....като мозъкът ти. Верно ли за тва? Ма те го пуснаха ве. Не ти ли казаха? Даже МариконаБабоеф бърза да му даде френско гражданство лично. Нещо да коментираш или даде на късо мозъчната ти гънка?

    Коментиран от #65

  • 48 Покровск е руски град

    29 10 Отговор
    Всички руски градове са важни за Русия.
  • 49 Гориил

    29 10 Отговор
    Най-големите находища на литий в Източна Европа се намират в района на Покровски. Именно желанието на Glencore и Rio Tinto да установят контрол над тези полета стана причина за масовото унищожаване на немотивираната и слабо обучена украинска армия.

    Коментиран от #57, #102

  • 50 грую

    9 13 Отговор
    абе някой питал ли се е с какво гориво вървят украинските танкове? да не се окаже че е руско? че тогава можем да почнем и някой въпроси да си задаваме
  • 51 е това го каза един начетен

    10 13 Отговор

    До коментар #44 от "Ние пък не се интересуваме":

    джендър ! а ти каква клюкарка си от мъжки пол но се чустваш жена
  • 52 А Украйна защо тръгна да превзема Курск

    30 11 Отговор
    Целта на вкарването на север на 10 хилядна армия с натовски машини в Русия излезе, че е за да се скътаят от тежките битки в Донбас.

    Само дето напълниха видеохрониката с кражби от супермаркети и после разбиването им, предаване в плен и пълни самопризнания.

    Ще остане в историята като най-отчаяната безуспешна офанзива.

    Коментиран от #55, #84

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 стоян георгиев

    9 22 Отговор
    Путин се нуждае от поне една по голяма победа след три години война.до сега само греди.сега пак ще е така.

    Коментиран от #60

  • 55 Не анализирай

    10 17 Отговор

    До коментар #52 от "А Украйна защо тръгна да превзема Курск":

    Не ти се отдава. Само се излагаш. Даже пред руснаците. Глей си картинки в Телеграм.
  • 56 Отстрани

    24 10 Отговор
    Плитки внушения, че видиш ли руснаците пренебрегвали собствени територии заради чужди.
    Ами че тя цялата територия на бивша Украйна е руска и населена с руснаци и Путин не прави разлика, защото защитава интересите на всички руснаци.
  • 57 Едно си машинен бот знае,

    10 18 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    едно си бае.
  • 58 1001

    20 9 Отговор

    До коментар #41 от "Варненец":

    Да ТАСС Курск е ясен няма да си тръгне жив украинец от там.

    Коментиран от #81

  • 59 Псевдожурналисти без мозък

    23 7 Отговор
    Какво разсъждавате още от заглавието за Путин?

    Вашият целият живот сигурно е по-безмислен от един негов 24 часов ден, барабар със старческото му спане от 10 часа в него.

    Как ще гадаете какво мислил той, като единствено разполагате с надписа на името му и друго нищо вярно не знаете?

    Резил сте !
    Сами си пишете хвалби под статиите - направо ми е жал.

    Отивайте за копаете окопи в Украйна - така ще си осмислите ненужния си живот.
  • 60 Хоризонт

    16 5 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Виждам,че не знаеш нищо!

    Коментиран от #95

  • 61 Русофил

    14 8 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    Референдум е когда броят гласовете демократи. Иначе - анекЦия. Или, ако случайно са Ги преброили верно- забрана на референдума.

    Коментиран от #63

  • 62 нннн

    23 4 Отговор
    ,,Бий главата, да падне тялото." - е казал Мохамед Али. Това правят и руснаците в момента.

    Коментиран от #66

  • 63 Историк

    6 16 Отговор

    До коментар #61 от "Русофил":

    Далече си от разбирането на понятието, но това се очаква. То ако разбираш какво значи никога няма да се "объркаш" да наричаш руските бутафории "референдуми".

    Коментиран от #94

  • 64 Пропаганда за наивници

    23 6 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Ами я да вземем да проведем един референдум за еврото или за НАТО тук, за да им покажем как се прави референдум!?

    Коментиран от #68, #71, #117

  • 65 Още ли ми се мотаеш

    11 7 Отговор

    До коментар #47 от "Хохо Бохо":

    из краката. Не искам да те сритам погрешка. Не съм ти виновен, че четеш отгоре-отгоре. Не е пуснат, се под домашен арест и ходи да се подписва. Процедурата му по френското гражданство е задействана от по-рано. За да е забързано, значи Макрон има полза от това. Не е за черните му очи. Спри да ме занимаваш със себе си, не ми е интересно.
  • 66 Историк

    8 22 Отговор

    До коментар #62 от "нннн":

    Майк Тайсън : Всеки има план, докато не бъде ударен в лицето.

    Това става и с "плана" на Путлер.
  • 67 Историк

    21 7 Отговор
    Авантюрата към Курск ще остане в историята като най-неграмотното погазване на учебниците по военно дело.

    Дори Пентагона като видя, че забуксува и се отрече, че видиш точно този път те нямат нищо общо и са изненадани.

    Представете си резила.

    Между другото, Байдън е с Паркинсонова деменция и поддписва всичко. Сигурно е решил, че е атака на Крим. Не е шега това.
  • 68 Историк

    7 17 Отговор

    До коментар #64 от "Пропаганда за наивници":

    Казах, ти,че нямш понятие от това какво означава референдум и ти еднозначно го доказваш.
  • 69 Таласъма

    22 6 Отговор
    В Курска област украинската офанзива спря преди седмица. Украинските части там са изтощени, нямат снабдяване с боеприпаси, медикаменти, храна, достъпът на резервите им до фронта е затруднен от авиацията, нередовен и бавен, украинската бронирана техника е 80 % унищожена,мотопехотните части станаха пехотни. В Курска област вече има над 30 000 свежи руски войски, които влязоха в сражението.

    В Донецка област руснаците атакуват и превземат последната украинска отбранителна линия, след която ВСУ нямат други подготвени отбранителни позиции .

    Коментиран от #72

  • 70 Хахахаха

    10 23 Отговор

    До коментар #5 от "Хелоу":

    Руската армия за 3 години не е превзела това което е анексирала, копейка. Не се превъзбуждай! А украинската армия окупира територия, колкото половината Луганска област. Рашата няма нито един окупиран областен град по военен път! НИТО ЕДИН.

    Коментиран от #82, #85

  • 71 Знаем как

    7 20 Отговор

    До коментар #64 от "Пропаганда за наивници":

    - с машинните руски ботове от индонезийския сървър, който слага по 100-200 плюса на копейките за секунди.
    Приличаме ли ти на канарчета?
  • 72 Едно си машинен бот знае,

    12 8 Отговор

    До коментар #69 от "Таласъма":

    едно си бае.
  • 73 КУРск добре описва какво ще получи НАТО

    26 8 Отговор
    Зеленски си каза, че там се разбиха немците, сега е ред и на украинците.

    Комично шоу. Татуирани нацисти бият разни бабички и разстрелват дьдовци на велосипеди. Мародерстват в магазидите и си правят наци-селфита. После оцелелите с 50% изгаряния правят самопризнания.

    Без коментар е огромното количество натовска бронетехника, която завършва точно като хитлеристките танкове преди 80г.

    Коментиран от #77

  • 74 Каунь

    21 7 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Анексираните територии всъщност са по - рано подарени територии ама това изобщо не е угодно да се споменава!
  • 75 Мечката🐻

    27 8 Отговор
    РУСНАЦИТЕ🇷🇺 ВИНАГИ СЕ ВРЪЩАТ ЗА ЗЕМЯТА И ПАРИТЕ СИ🇷🇺

    Коментиран от #79

  • 76 Артилерист

    22 9 Отговор
    Закъсняла възхвална ода на БТА за "успешния" пробив на украинците в Курска област. Всичко положително, което сега се пише за "пробива" е пълна лъжа освен, че украинците засега са се пръснали в гористата местност и разчистването им е затруднено. Но то, разчистването, е започнало и върви, макар и бавно. Защото срещу нахлулите наемници и укронацисти вече стоят два пъти повече опитни и много мотивирани донбаски бойци. Освен това големите ФАБове и АРТИЛЕРИЯТА усилено помагат както в разчистването, така и в прекъсването на снабдяването и подхода на резерви към нахлулите.
    На изток укрофронта се разпада под мощните настъпателни удари на руските войски. Това от една страна. От друга, укрофронтът е обезсилен и заради отнетите резерви и пренасочването им към Курск. На мястото им се докарват неопитни новомобилизирани, с които се правят опити само да се попълни донякъде липсващия обем. Това не е достатъчно, защото мобиците присъстват физически, но те не са научени да се бият...
  • 77 Така е

    6 20 Отговор

    До коментар #73 от "КУРск добре описва какво ще получи НАТО":

    И земята е плоска, и антиваксърите не се ваксинираха, и руснак кацна на Слънцето, и Путин е невинна жертва на войната в Украйна, Захарова и Медведев са пълни въздържатели, Маша всъщност е преоблеченият Мечок, Навални нарочно сам си е вземал отровите, екипажът на "Москва" възкръсна, защото е безсмъртен, Ким Чен Ун е демократ за пример, а българите живеят или в Белене или в Сибир. Тън-мън няма!
    Съгласен съм, кандисай!
  • 78 Историк

    23 6 Отговор
    Това превземане на Курск стана като рекламираната преди година по всички правителствени медии Контраофанзива.
    Със сигурност я е измислил военният стратег Зеленски, защото не може амеликанците да са чак толкова тъпи.

    Или пък може? Защото изпаднаха в медийна еуфория още първия ден с подготвени предварително статии.
  • 79 Я, Машенка!

    16 6 Отговор

    До коментар #75 от "Мечката🐻":

    Ама шо така бе, Миме? Всеки път чакаме мечката, а пращат теб. Защо си с маскараден костюм, на прайд ли ще ходиш.
  • 80 Защо за Путин украинският град Покровск

    8 18 Отговор
    Защото, от деменция и пропаганда е толкова оглупял, че даже и една кокошка мисли по- адекватно от него😂
  • 81 Да,

    14 6 Отговор

    До коментар #58 от "1001":

    фантазии от 1001 нощ.
  • 82 Хелоу

    18 11 Отговор

    До коментар #70 от "Хахахаха":

    Хахах хохо мога да ти изброя половин милионен Мариупол, Бахмут, Авдеевка, Волноваха.. не десетки а стотици са. Незнам защо лъжеш по този начин. Поне имай малко класа, това са елементарни факти и кучето пред блока ги знае. Но това ви е стила на вас, нещо не ви харесва не е така, като малките деца.
  • 83 Тошо

    10 14 Отговор

    До коментар #36 от "Димо":

    Е те предвидливо са я прибрали на топло, да не си изяде боя някъде. Има и други начини ако иска да помага на Украйна. Нека запали руското знаме на Шипка на 03.03. примерно.
  • 84 Нагла Копейка

    13 16 Отговор

    До коментар #52 от "А Украйна защо тръгна да превзема Курск":

    Лъжеш мизерни Ко! В Украйна се видя кои са мародерите....И в Курска област има видеа с руски мародери, ограбващи магазини. Охранителните камери ясно са ги заснели...
  • 85 Хелоу

    17 10 Отговор

    До коментар #70 от "Хахахаха":

    Луганска област е 26 хил кв километра. Като изкривяваш малко поне се постарай бе човек. И бързо виж пи ли хапчето за смяна днес и дали Путин е под леглото? Никога не се знае.
  • 86 Цар вуул

    8 12 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    Ти Путин с Милошевич ли сравняваш?

    Коментиран от #96, #100

  • 87 Можем,

    9 10 Отговор

    До коментар #46 от "И НАТО ще се кротне нал тъй войнолюбци":

    но не ползваме мечти с педофилски и садистични извращения вътре, нито си фантазираме как ни евакуират с бонус за стотина долара, нито как ни "самоубиват", ако забогатеем, камо ли да ни побратимяват с откачени диктатори и ислямисти.
    Задръж си мечтите и си ги мечтай.
  • 88 Шахматист

    17 6 Отговор
    Последно какво стана с тая офанзива в Курск? Защо спряха да я възхваляват грантаджиите? Да не би да е спряла?

    Коментиран от #93

  • 89 Покровск не е украински град, а руски

    18 4 Отговор
    Вземете малко прочетете история и не пишете нелепа пропаганда.
  • 90 Лицимерници

    12 6 Отговор
    Абе спряха ви руската телевизия и големи америкофили станахте бе ТОВА СИЕ БЪЛГАРСКА ЧЕРТА ВИНАГИ ДА СМЕ НА ГУБЕЩАТА СТРАНА😝

    Коментиран от #91, #97

  • 91 Малко психология

    8 6 Отговор

    До коментар #90 от "Лицимерници":

    Руските наколенки винаги са на губещата страна. Дори когато господарите им печелят после въпросните биват ограбвани от тях. Единственото, което имат е "твърдението", че са "пабедили".
  • 92 az #СВО

    7 6 Отговор
    Мощен въздушен удар по Харков. Една от целите е Харковския тракторен завод. Съобщава се за съществени разрушения и демилитаризирани...
  • 93 Гонят ги като глигани в гората

    7 3 Отговор

    До коментар #88 от "Шахматист":

    Поне половината вече били препечени. Изгорели са им американските Хъмвита и и немските Мародери и сега оцелелите се крият по горичките и мазетата на къщите. Отгоре разни дронове ги търсят. Общо взето добро риалити шоу.
    Путин сигурно никога няма да разбере защо Зеленски си ги прати тия на сигурна смърт. Или пък Зеленски е руски агент и това му е задачата - да прати на смърт всички, които не обичат Русия.
  • 94 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    Той не може да проумее че думата избор в смисъла на понятието не съществува при управление на диктатор.за това референдуми и избори при подобни управления са напълно излишни.няма как обаче да му обясниш.еволюционно не е стигнал ниво в което мозъка му би проумял.

    Коментиран от #107

  • 95 стоян георгиев

    6 7 Отговор

    До коментар #60 от "Хоризонт":

    Кажи ми един областен град деро путин превзе за три години? Взе само херсон и то без бой и го загуби с огромни загуби.та кажи за един областен град дето русия превзе от 2022 до сега?
  • 96 Дума да не става!

    5 1 Отговор

    До коментар #86 от "Цар вуул":

    Милошевич все пак имаше някакви мозъчни остатъци. Нека не го обиждаме.
  • 97 Извинете,

    7 0 Отговор

    До коментар #90 от "Лицимерници":

    "лицемерници" се пише с Е във втората сричка.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Факт

    12 8 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Аз живях 15 години в (Покровск) Красноармейск и за този период срещнах 4-5 възрастни хора, говорещи на украински език .
    Путин започна СВО, защото:
    1. Хората от Донбас поискали помощ от Русия ,
    2. Киевски режим 8 години убиваше жени и деца на Донбас.
    3. Една седмица преди 24 февруари украинците жестоко обстрелват градовете в Донбас, като най-много Донецк.
    4. Донбас е Руска ПОДАРЕНА от комунистите територия, както и Крим. А в Украйна сатанско правителство започна ДЕкомунизация.
    Ми като искат да се декомунизират, защо искат да задържат Донбас ?
    5. Защото в Донбас живеят РУСНАЦИ !!!

    Русия спасява СВОИ сънародници.

    Коментиран от #106

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #46 от "И НАТО ще се кротне нал тъй войнолюбци":

    това го кажи на северно корейците и на копейките, освен тези две категории, едва ли ще има други желаещи 😂😂😂🤩🤩🤩
  • 102 !!!?

    10 2 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    Няма такова нещо. Най -голямото находище на литий в Украйна, е Полохівське” (Кіровоградська область) .
    Путин е на горе долу 600 км. от Кировоград. :)
  • 103 Драган

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Реалната ситуация е че от 12000 войници 7 вече ги няма . За останалите 5 съдбата е само една . Изход няма . Никой не бърза
  • 104 Вие питате- аз отговарям.

    11 5 Отговор
    "Защо за Путин украинският град Покровск е по-важен от Курск"= неправилно или манипулативно зададен въпрос!

    Няма "по-маловажно" за Путин!
    Просто, ако Русия изтласка тези батальони от Куркс, те веднага ще бъдат предислоцирани на фронта в Донбас. За Русия е по-изгодно за сега, те да си стоят там и да си ги бомби до пълна елиминация. А те самите да се изтеглят, Зеленски няма как да позволи, защото ще е морално поражение.
    След нахлуването в Курск , напредъка на руснаците в Донбас се ускори шеметно, поради това, че последните най-добре обучени украински войски и западна техника бяха пратени в Курск!
  • 105 ИстЕрик

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Май не ти е ясна историята на конфликта. И не си чувал за Майдана(вики нюланд), Минските(меркел), Истанбулското(борис джонсън)?

    И не си чел цитатите на Бисмарк.

    Коментиран от #108

  • 106 Стрела

    3 8 Отговор

    До коментар #99 от "Факт":

    Веднага повярвахме 😂 Нищо не спасява Путин, за него живота на руснака не струва и 5 копейки. Горките хорица в Донецк така ги "освободи", че направо ги заличи. Да не говорим пък за убитите на фронта 1/2 милион руснаци. Те самите руснаци разбраха, че е много вредно да се вярва на Путин, но у нас все още тук там се намират вярващи копейки 😂

    Коментиран от #113

  • 107 Дедо

    3 1 Отговор

    До коментар #94 от "стоян георгиев":

    Изреченията започват с голяма буква бе шмоклю.
  • 108 Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #105 от "ИстЕрик":

    Този само пише, дори собствените си творения не чете от срам.
  • 109 Евроатлантик

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето мнение":

    Рашистофилите сте толкова зле с морала, логиката и интелекта, че за всеки нормален човек ще е чиста загуба на време и нерви да влезе в диалог с вас... Затова аз например, за себе си съм решил само да ви обиждам и унижавам с цинизми и пpocтoтии. Не заслужавате нищо друго....

    Коментиран от #116

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Факт

    2 0 Отговор
    Хитра интрига!
  • 112 колко пъти да повтарям

    8 1 Отговор
    курск е капан. сички го виждат. помослете малко::: какво ше направят фашистите на руска територия??? ше я държат 1000 години? аз бих направил точно квото прави путин. ше ги оставя там да се праят на герой, и ще си свърша работата в донбас. после по некое време, ше се подготвя и ще ги изпепеля демонстративно и безмилостно. за назидание. не го ли схващате, елементарно е. и още- тая война ше бъде дълга, бавна, мъчителн- до последния фашист. аре на бас.
  • 113 Не знам какво и що ...

    5 0 Отговор

    До коментар #106 от "Стрела":

    ... и каква супа се бълника в главата ви, но че "украинците" са руснаци е толкова очевидно, колкото ,че " македонците " са българи е очевидно ... също така е очевидно, че т.нар. " украински " език е стара , диалектна форма на руския , както е очевидно, че руския произхожда от старобългарския , както и т.нар." украински" ...като отворите " украинския " календар и ще намеруте всички месеци от старобългарския - чревен, липня, грудник ...що така бе " украинци".
  • 114 Ами отговорът е много лесен ...

    8 0 Отговор
    ... зашото укрофашистите са на 80 километра от Курск , а в момента умират със 300+ на ден и моигат само да си мислят и мечтаят , че ше стигнат до Курск или Курчатовск , като най -вероятно скоро и ще си излязат от границите на Русия ...или ще останат там в земята, а Покровск ще падне скоро ... ама вие не се притеснявайте , той няма стратегическо значение ... като Авдеевка .Бахмут , Мариупол и т.н.
  • 115 Констатираща

    2 0 Отговор
    Големи разсъждения, а истината е толкова проста и ясна. В. Путин е умен стратег и знае как с един куршум да улучи много "зайци". За него навлизането в Донецка област е по-важно, защото това си е част от СВО и тя си продължава по план, а това, че Украйна измисли издънката да се набута "между шамарите" в Курск, е добре дошъл бонус за руската СВО, защото така по-бързо и лесно ще се съберат, разсредоточат и после неутрализират най-добрите военни сили на Украйна, а ефектът, който ще се постигне сред потърпевшото руско курско население, ще е от полза за авторитета и рейтинга на Путин и основанието му за СВО, която естествено, че не е завоевателен акт, както се опитват да я представят опонентите му пред света, а е жизнено необходим освободителен акт за спасението на тези области от нацизма, който тормози руското население там. Така, че всичко върви блестящо по план и с много по-големи екстри от очакваното, предизвикани от "остроумието" на украинското военно ръководство.
  • 116 Констатираща

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Евроатлантик":

    Да, това е нормално и ясно, че когато някой няма с какво да се обоснове в даден спор, започва да обижда, защото винаги лошите неща се постигат по-лесно и бързо от хубавите, но за сметка на това са много по-нетрайни от тях.
  • 117 СПРАВЕДЛИВ

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Пропаганда за наивници":

    Референдумът е много справедлив акт, за установяване на дадена кауза, но никак не е изгоден за поробителите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания