Last news in Fakti

17 Март, 2014 09:55 5 189 0

Изчезналият боинг може да е прихванат от талибаните

  • малайзия-
  • боинг

В събота малайзийският премиер Наджиб Разак съобщи, че според разследващите изчезването на самолета е резултат от преднамерени действия

Властите в Малайзия, които разследват тайнственото изчезване на самолета Boeing-777 на авиокомпания Malaysia Airlines, разглеждат и възможността лайнерът да се отправил към региони в Афганистан или Пакистан, които са под контрола на талибаните, пише британският в, „Индипендънт“.

Според изданието има реална възможност самолетът да е се насочил по едно от двете въздушни трасета, по които могат да се стигне до талибански територии.

Експертите смятат, че в този случай лайнерът е трябвало да бъде засечен от радарите на системите за противовъздушна отбраната на двете страни. Властите в Афганистан вече заявиха, че няма регистрирано нарушение на въздушното пространство на страната, а Пакистан лаконично коментира, че не е получавал искане от Малайзия за помощ, съобщава агенция „Ройтерс“.

Следователите потвърдиха, че самолетът, засечен от военен радар, е изчезналият от полет Ем Ейч 370 и че транспондерът му най-вероятно е бил дезактивиран, преди да достигне източното крайбрежие на Малайзия.

Самолетът все пак се е отклонил от маршрута за Пекин. Той е летял на 1500 м височина или дори по-ниска, така че да не може да бъде засечен от радарите. Това съобщават от източници от разследването.

В събота малайзийският премиер Наджиб Разак съобщи, че според разследващите изчезването на самолета е резултат от преднамерени действия. Той уточни, че траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока.

Властите смятат, че проучване на намерения в дома на един от пилотите тренажор може да даде допълнителна информация около казуса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА