Тема: Украйна

30 Август, 2024 16:55 4 278 156

Отбраната на Курска област! Кремъл разчита на доброволци

  • украйна-
  • русия-
  • покровск-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Украинският главнокомандващ генерал Oлександър Сирски заяви на 29 август, че най-интензивните битки в Покровско направление се водят в източните покрайнини на града

Отбраната на Курска област! Кремъл разчита на доброволци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента руските сили предприемат две незабавни тактически действия като част от текущата им настъпателна операция за превземане на Покровск. Руското военно командване вероятно разглежда и двете като предпоставки за започване на засилени настъпателни усилия срещу самия Покровск.

Украинският главнокомандващ генерал Oлександър Сирски заяви на 29 август, че най-интензивните битки в Покровско направление се водят в източните покрайнини на Покровск.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

ISW наблюдава руски успехи в тези райони през последните дни. Но руските блогъри твърдят, че руските сили са постигнали по-значителни тактически успехи в посока Покровск, отколкото наблюдаваните визуално потвърдени доказателства в момента показват.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали до югоизточните покрайнини на Мирноград (непосредствено източно от Покровск) и са започнали битки с малки оръжия с украинските сили в града, въпреки че украински военен наблюдател описва руските сили, действащи в града, като саботажни и разузнавателни групи.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали в голяма част от източно Селидове и са достигнали центъра на града.

Също така твърдят, че руските сили се бият в североизточните покрайнини на Украинск (югоизточно от Покровск), превзели са Мемрик (непосредствено североизточно от Украинск) и са навлезли в Халициновка (непосредствено източно от Украинск).

Руските сили вероятно се надяват, че напредъкът ще подпомогне текущите настъпателни операции западно от град Донецк и че ще накара Украйна да се оттегли от ограничените позиции в селските открити райони източно от Украинск и Гирник. Районът на север от Красногоровка (западно от град Донецк) се състои главно от открити полета с ограничено прикритие или прикритие от сравнително малко ветрозащити и руският напредък през този терен вероятно ще изисква значителни успешни механизирани атаки, които руските сили рутинно се борят да извършат.

Руското военно командване вероятно има за цел да постигне и двете от тези тактически усилия, преди да започне по-ресурсно интензивното усилие за превземане на самия Покровск, въпреки че руските сили могат да започнат битка в градски условия в Покровск независимо, ако напредъкът в тези подготвителни усилия спре.

Остава неясно дали руското военно командване възнамерява руските сили да си проправят път изцяло през Покровск във фронтална градска битка, както направиха през по-малките градове на изток и югоизток от Покровск, или се стреми да обгърне или обкръжи града, както руските сили се опитаха преди това и не успя да направи срещу Бахмут и Авдеевка.

Преценката на руското военно командване вероятно ще зависи от това къде украинските сили решат да предприемат значителни отбранителни усилия. ISW обаче няма да спекулира или прогнозира бъдещи украински отбранителни усилия.

Руските власти създават нови доброволчески части за териториална отбрана в отговор на украинското нахлуване в Курска област. Това подчерта нежеланието на руския президент Владимир Путин да противодейства по-сериозно на нахлуването с мобилизация поради рисковете от обществено недоволство, или с мащабни предислоцирания поради възможни прекъсване на текущите настъпателни операции на Русия в Източна Украйна.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов публично обяви на 29 август създаването на доброволческия отряд "БАРС-Курск" и заяви, че основната функция на отряда ще бъде "осигуряване на сигурността" в Курска област по време на нахлуването и презаселването на граничните селища в Курска област на неуточнена по-късна дата.

Смирнов заяви, че отрядът ще си сътрудничи с руските военни и оперативния щаб за борба с тероризма, които наблюдават текущия руски отговор в Курска област, и също ще предоставя хуманитарна подкрепа за жителите на граничните селища. Смирнов заяви, че доброволците ще подпишат шестмесечни договори, ще преминат обучение и ще получат всяко "необходимо" оръжие за изпълнение на задълженията си. Служителите на Курска област публикуваха обява за набиране на персонал в отряда на 24 август.

Путин последователно е разчитал на доброволчески и нередовни формирования, за да облекчи ограниченията на руската работна сила по време на войната и избягва обявяването на мобилизация, много непопулярна сред руското общество.

Украинският генерален щаб съобщи на 29 август, че украински изтребител F-16 наскоро се е разбил, докато се е отбранявал от широкомащабен руски безпилотен самолет и ракетен удар.

Неназован американски служител каза пред западни медии на 29 август, че самолетът се е разбил на 26 август и украинското министерство на отбраната (МО) е назначило специална комисия за установяване на причината за катастрофата.

Загубите на оборудване и самолети по време на бойни операции не са особено нови и се очаква Украйна да загуби част от военна техника, предоставена от Запада по време на битка. Въпреки това всяка загуба сред вече ограниченото разпределение на Украйна от предоставени от Запад F-16 и обучени пилоти ще има огромно въздействие върху младата способност на Украйна да експлоатира F-16 в близко бъдеще като част от нейния комбиниран чадър за противовъздушна отбрана или във въздушна поддържаща роля на земята.

Руските власти арестуваха и обвиниха бившия заместник-министър на отбраната на Русия армейски генерал Павел Попов в мащабна измама на 29 август. Руският следствен комитет обвини Попов в присвояване на пари, предназначени за поддръжката на Патриотичния парк на руското Министерство на отбраната (МО), руски военно изложение в Москва.

Руските власти не разкриха за колко пари е заподозрян, че е присвоил лично Попов, но отбелязаха, че неговият случай е свързан със случаите на мащабни измами на ръководителя на парк "Патриот" Вячеслав Ахмедов и заместник-началника на Дирекцията за иновационно развитие на МО генерал-майор Владимир Шестеров, когото руските власти арестуван на 5 август за присвояване на над 40 милиона рубли (приблизително 471 000 долара).

Руската държавна медия ТАСС съобщи, позовавайки се на източници от руските правоохранителни органи, че Ахмедов е свидетелствал срещу Попов.

Руски източник, който по-рано правилно превантивно съобщи за няколко промени в командването в руското МО, оцени на 5 август, че Попов може да бъде следващият високопоставен служител на МО, който ще бъде арестуван.

Руски източници по-рано теоретизираха, че арестите на високопоставени служители на МО, които са служили при бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, може да са част от усилията за "прочистване" на свързаните с Шойгу вътре в МО, което според източниците показва, че влиянието на Шойгу в МО Кремъл може да запада.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    77 21 Отговор
    Кремъл може да разчита на каквото си иска , защото ошамари цялото НАТО и Украйна !!!

    Коментиран от #36, #114, #116, #119

  • 4 Бързо

    25 60 Отговор
    Не губете време да пишине тук, заминовайте да браните расия.

    Коментиран от #5, #20, #39, #56

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прогноза

    20 51 Отговор
    Цялата руска армия е в Донбас, затова се налага да създават "доброволчески части" в Курск.

    Колко са "доброволчески" е друга тема. Наборничетата също ги пращат там и скоро ще има още майки с видеа.

    Коментиран от #31

  • 7 копейката

    21 47 Отговор
    Нека всички русофили да отидат да помогнат на братския руски народ,все пак те са ни освободили от 500 годишно турско робство. Слава на Русия.......аз съм зает,да се снимам пред Червения площад и да броя субсидиите, които обещах да ги върна преди да ме вкарате в Българския парламент . Хайде българи,записвайте се.
  • 8 Реалист

    20 46 Отговор
    Московията е на границата на възможностите си и не е изключено всеки момент да рухне, както СССР.

    Коментиран от #140

  • 9 Българин

    55 12 Отговор
    А ОкраИнските доброволци са на плажа
  • 10 МАЛииии ФЪ 116

    55 13 Отговор
    Ба тоя ФЪ 16 голем самоЛУЕт Шахедо го настигнал и го свалил за ужаст на краварите

    Коментиран от #32

  • 11 Tётя Myтpoфaнoвa

    19 36 Отговор
    Разчита, ама никой от копейките не идва в посолството да се запише.
    Само ланкат по форумите и чакат от някой подаяние. По им е хубаво да ровят по кофите за боклук, от колкото да свършат нещо.

    Коментиран от #18

  • 12 А къде е

    20 37 Отговор
    "Професионалната армия" на маскаляците? Защо се налагат доброволци да воюват срещу редовна украинска армия?

    Коментиран от #14, #22, #49

  • 13 Изкукуригал

    44 14 Отговор
    Разликата между запада украина и Русия е че в Русия има много доброволци а в Украина и запада няма .И какво като са събрани от доброволци?

    Коментиран от #17

  • 14 Смила хохохолите

    32 11 Отговор

    До коментар #12 от "А къде е":

    В Донбас.
    Още ли не си схванал?
  • 15 Последния Софиянец

    7 24 Отговор
    19 часа тази вечер, пред входа на Руски културно-информационен център. Ще бъде горещо!

    Коментиран от #25

  • 16 Как е пропагандата

    34 15 Отговор
    Оказа се, че оборът и натю са добри само в пропагандата (лъжата)! Оказа се, че, ако искат да станат нормална държава, Сащ трябва да спрат да размахват пръст и да си пъхат грозния нос навсякъде.

    Коментиран от #30

  • 17 Падна маската

    16 32 Отговор

    До коментар #13 от "Изкукуригал":

    на лъжата, че руската професионална армия още не била влизала в Украйна.

    Цялата с всички свободни части е там, затова трябват доброволци.

    Коментиран от #80

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 тагаренко

    35 15 Отговор
    7800 укрофашаги са отишли при бандера за 3 седмици в Курската им авантюра

    Коментиран от #69

  • 20 Източна ромелия

    33 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бързо":

    А ти защо не си на източния фронт да браниш укрорайха
  • 21 Мдаа

    17 18 Отговор

    До коментар #18 от "Изкукуригал":

    Какви ли не оправдания четем за това колко много обичате Разия , ама ще й помогнете "ама друг път". Резил
  • 22 Винаги лъгаха

    41 16 Отговор

    До коментар #12 от "А къде е":

    Укрите ги ловят по улиците, в магазините и без подготовка на фронта. В Русия се явяват месечно по 30000-45000 доброволци, получаващи пълноценна подготовка. Това казва всичко, не е нужно фабриката за лъжи ЦРУ да се напъва...

    Коментиран от #147, #155

  • 23 ПУТИНИСТИ ОТ БГ.

    15 24 Отговор
    Грабвайте мешкит е и пушките и при Путин....
  • 24 Не ти ли стигат руските?

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Изкукуригал":

    1/2 от армията са.
  • 25 Последния Софиянец

    16 8 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Носете руски знамена, да ги подкрепим.

    Коментиран от #78

  • 26 Дъртака кремълски

    12 17 Отговор
    Не ма ресурс да защити Курск....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Капейка

    11 16 Отговор
    На нас ни казаха да отидем да направим един парад с белосини и червени знаменца и така да помогнем на Русия в Курск.

    Коментиран от #34

  • 29 Истината

    26 7 Отговор
    "F-16 наскоро се е разбил, докато се е отбранявал от широкомащабен руски безпилотен самолет и ракетен удар." Като прочетох това и почнах да се замислям колко е голям герой пилота, браво ! От драскачите тук някой давали си сметка колко е тежко да се отбраняваш от широкомащабен руски безпилотен самолет?
    Слава бе, просто слава на пилота !

    Коментиран от #45, #112

  • 30 Къде по точно се оказа

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "Как е пропагандата":

    това? Между бутовете на Путин ли го надуши?
  • 31 Баце ЕООД

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Прогноза":

    Няма значение една тема, друга тема. Ти не си информиран и по двете.

    Коментиран от #148

  • 32 Колко руски

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "МАЛииии ФЪ 116":

    Таралясници свалиха....

    Коментиран от #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ахах

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Капейка":

    Върви помагай ти. Наще се справят
  • 35 Тра-ла-ла

    23 9 Отговор
    Щом доброволци са спрели най-подготвените и добре екипирани по стандартите на НАТО украйнски войници, Зеля наистина има защо да се тревожи.
  • 36 Хахахаха

    9 18 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    И как по-точно ги ошамари? Хахахаха. Аз като гледам, даже все още не позволяват на Украйна да удря със западно оръжие там, защото рашата вече е без ПВО и няма с какво да се противопостави!
  • 37 Кого лъжеш

    6 9 Отговор

    До коментар #33 от "Реалността в руската армия":

    Сега? Защо изобщо се опитваш.. Нямаш ли себеуважение??

    Коментиран от #41

  • 38 Може ли

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    източникът на съобщението, брой и дата, но да е от тези дни.
  • 39 Хохо Бохо

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бързо":

    Ми тя няма нужда от бранене, в Курск салонаците са надянаха на мечока ама бяха изяли салото и ся им е болезнено. Ходи помагай на нацистите в кииф, виж кви хубави кръстове имат по бронетехниката.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Реалността в руската армия

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Кого лъжеш":

    Реакцията ти (без да си проверил дори да не знаеш) показва, че си получил инструкции какво да пишеш в случа, че някой спомене този факт. А че е факт е ДОВОЛНО известно. Може да го провери ВСЕКИ в тубата.

    Коментиран от #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хихихихихи

    14 2 Отговор
    А доброволци! Беки не ги гонят по улиците, покривите и из фитнес залите? Или това беше някъде другаде?
  • 44 Българин

    24 5 Отговор

    До коментар #32 от "Колко руски":

    Още ТОКа ти е производство от руски таралясници.
    ВЕЦ - ТЕЦ - АЕЦ
  • 45 Ти смя ли се сам

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    на "оригиналната" си измишльотина или да ?
  • 46 Ахах

    6 5 Отговор

    До коментар #33 от "Реалността в руската армия":

    Изобщо доброволци се отнася в правно-трудови отношения.
    Предвид подема на руската икономика, както и липсата м каквито и да е данни/факти, на празните ти приказки. По добре си трай, излагаш се.

    Коментиран от #50

  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 13 Отговор
    още малко и като рухне,просията вище спрете да зловоните по форума,просийски плъшоци!В момента просията е като ,Алкарас тази сутрин.....Ф16 ви....на такова ...........завладя над 1600кв км от просията,а вие си драпате ............на 35км от покровск!

    Коментиран от #141

  • 48 Реалността

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "Реалността в руската армия":

    ... Беги ве сссиганин, беги в Курск да помагаш на О, Украйната. Задоволи ги, като няма да с биеш поне
  • 49 Хохо Бохо

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "А къде е":

    Щото руските ловни дружинки превъзхождат салонацитата от натю. Забтва. Кво не ти е ясно?

    Коментиран от #51

  • 50 Реалността в руската армия

    4 10 Отговор

    До коментар #46 от "Ахах":

    Реакцията като ужилени на руските петоколонници ясно показва, че фактите, които споменавам,са им ДОБРЕ ИЗВЕСТНИ.

    Безмислено е да се правят на неразбрали и нечули.

    ДЕЙСТВИЯТА говорят по-добре от думите.

    Коментиран от #59, #61, #63

  • 51 Затова ли ВСУ

    7 12 Отговор

    До коментар #49 от "Хохо Бохо":

    Гази в Курск....

    Коментиран от #53, #54, #55

  • 52 Натовска скраб

    17 3 Отговор
    Укрофашистката паплач се чуди как да обясни ,че не е свалила сама самолета с бедния и глуповат пилот подлъган от Циркаджията от Кривой рог!Системата Пейтриът се оказа такъв скраб ,че не може да различи сврака от самолет или баркасче от трабанциолет!
  • 53 Ахах

    18 3 Отговор

    До коментар #51 от "Затова ли ВСУ":

    Какво гази? Вече над 5000 украинци загинаха там. Назад тесничко, напред смърт. Какво газят?

    Коментиран от #67

  • 54 Натовска скраб

    15 4 Отговор

    До коментар #51 от "Затова ли ВСУ":

    Младеж ВСУ гази както се гази таралеж с гол задник!
    Там гасят бригадите на най отявлените нацисти!
    Говори се че Зеления нарочно ги е пратил на смърт за да се отърве от тях!Дефекират из киев крадат убиват!Пък така ще ги пратят рашистите при Бандерката у ада
  • 55 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Затова ли ВСУ":

    Да му каже просто.. Милия, не знае
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Натовска скраб

    14 2 Отговор
    Качеството на натовските оръжия е по ниско и от Тему съмнявам се ,че им го сглобяват чайнизи у гаражи!
    То бяло население в западните държави има ли или то е поробено от либералушки и цветни кееееф
  • 58 рашка в блатото

    7 10 Отговор
    Пращайте руските палячовци от В.ъзраждане на фронта, да видят как е 🤣

    Коментиран от #66

  • 59 Баце ЕООД

    13 2 Отговор

    До коментар #50 от "Реалността в руската армия":

    Празни приказки си написал... Донецка област е освободена до седмица. Курска област ще умрат всички украински нашественици

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Натовска скраб

    12 3 Отговор

    До коментар #50 от "Реалността в руската армия":

    Ти представителю на Педигрипал разкажи за бедните натовски армии дето дори не могат да маршируват и дет ги хванат ги разпарят и гонят!
    Изхвърлиха ги от Африка,Хусите по чехли и хавлии ги правят криви!
    Руснаците сами срещу 52 държави ги смилат!

    Коментиран от #64

  • 62 Реалността в руската армия

    2 6 Отговор

    До коментар #59 от "Баце ЕООД":

    Факта, че освен фантасмагории и "пожелания" не можеш да предложиш друго, е показателен ...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Реалността в руската армия

    4 9 Отговор

    До коментар #61 от "Натовска скраб":

    "Руснаците сами срещу 52 държави ги смилат!"

    Когато започнеш да пишеш неща, за които е ясно, че и ти си наясно, че са фейкове, работата не е на добре ...
  • 65 Исторически факт !

    7 8 Отговор
    Поне в една класация русианите водят пред всички други народи.
    Злобата, завистта и омразата.
    И към свои, и към чужди.

    Коментиран от #68

  • 66 Натовска скраб

    10 5 Отговор

    До коментар #58 от "рашка в блатото":

    По добре е да пратим вас жълтопаветните педигрипали и да си очистим държавата ще има деца и ще литнем пак със енергетика и селско стопанство със вас само екстременти и миризми на никой не сте нужни ще си идете като глуповатия пилот на Ф 16 жалки и безполезни!

    Коментиран от #75, #96

  • 67 А не ти ли е жал

    6 7 Отговор

    До коментар #53 от "Ахах":

    за тези 600 000 загинали руски войници, и то загинали за едното нищо. Без никаква кауза, мисъл или цел, а само заради болния и глупав мозък на Путин

    Коментиран от #70, #73

  • 68 Атлантически хоморепей

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Исторически факт !":

    Ти по добре извади краставицата от седателните си мускули ще се счупи и ще трябва да те водим пак до спешното отделение и да ти се подиграват!

    Коментиран от #82

  • 69 Глупашенко

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "тагаренко":

    Е как така? Нали герасима каза че оше първия ден са хи отблъснали обратно??? 🤩🤡🍌
  • 70 Драгомир Шишев

    13 2 Отговор

    До коментар #67 от "А не ти ли е жал":

    Храбрата руска армия ще си върне земите до Киев и природните ресурси и ще тъне в охолство докато западните куратори вложили милиарди ще пият студена вода и ще бъдат унищожени от стада цветни които ще се вдигнат на бунтове и ще избият местното население
  • 71 Драгомир Шишев

    9 2 Отговор
    Храбрата руска армия ще си върне земите до Киев и природните ресурси и ще тъне в охолство докато западните куратори вложили милиарди ще пият студена вода и ще бъдат унищожени от стада цветни които ще се вдигнат на бунтове и ще избият местното население
  • 72 Драгомир Шишев

    10 2 Отговор
    Храбрата руска армия ще си върне земите до Киев и природните ресурси и ще тъне в охолство докато западните куратори вложили милиарди ще пият студена вода и ще бъдат унищожени от стада цветни които ще се вдигнат на бунтове и ще избият местното население
  • 73 Ахах

    5 6 Отговор

    До коментар #67 от "А не ти ли е жал":

    Откъде измисли таз цифра? Кораба майка ли ти я спусна..
    Факт е, една мобилизация 300 000 войника.
    Кви 600 000 жертви. Доброволци не се броят, Вагнер не се брои (частна компания), затворници брои ли? Изобщо, кажи първо кой клас математика имаш най-добре

    Коментиран от #77

  • 74 Ехаааа

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Ти какъв си?Да не би да си самопровъзгласил се диктатор или си сънувал че си премиер?
  • 75 Другар капиталист

    8 9 Отговор

    До коментар #66 от "Натовска скраб":

    Видяхте се колко сте на брой капейките в България като никой нямаше да защити МОЧА хахах чисто статистика максимум 15% от населението така че ако янкой ще изчезва това сте вие рузолюбците...по естествен път намалявате ежедневно а младите имат интернет и мозък и няма как да се накапейчат

    Коментиран от #118

  • 76 Баце ЕООД

    9 2 Отговор
    Фанали се наще сороси, до последния тъоунгер, ама устати.. Вярват на ISW до дупка.
    Баце ви отива да си почива.
  • 77 Не знам, не знам

    5 5 Отговор

    До коментар #73 от "Ахах":

    "Откъде измисли таз цифра? Кораба майка ли ти я спусна."

    Руското социално министверство изплаща 500 хил повече инвалидни пенсии за 2023 в сравнение с 2022ра.

    Откъде ли са се взели тези хора?
  • 78 Аспарух

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "Последния Софиянец":

    Какво руско знаме в България...... събирай си партакешите и в Русия,развявай там на воля руското знаме
  • 79 Дедо ви ....

    14 3 Отговор
    Руската армия напредва без прекъсване във всеки ъгъл на Донбас, след като украинската отбрана е рухнала. Скоростта на настъпление на руската армия е средно 3 км на ден.
    Украинците смятат Торецк, Часов Яр, Покровск и Волендар за изгубени градове. Това е като за начало.
    Досега руската армия има почти пълен контрол над градовете:
    Мирноград, Новогродовка, Карловка, Галинчиновка, Селиндово, Има съобщения за навлизане на руски сили и в:
    Украинск, Селидове, Мирноград, Мариновка, Карловка ,
    Пълен крах на украинската отбрана в Донбас. Украинската отбрана беше унищожена на широк фронт в посока Покровск, украинците избягаха от крепостите си на запад. Руската армия вече се приближава към центъра на Селиндово, едно от най-големите селища в района. В същото време руските войски постигат нова победа в посока Волендар. Украинската крепост в град Константиновка премина под руски контрол.
    Операциите по разчистване на населеното място продължават, докато руското настъпление по пътя принуждава украинските части да се изтеглят от Павловка. Стратегическата заплаха за украинската армия нараства драматично. Сега започва голямата драма за украинците.
    Пристигат първите съобщения, че руските сили са навлезли в Мирноград и напредват към центъра на града.

    Коментиран от #88

  • 80 хахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Падна маската":

    че то кой е вярвал в тези глупости, освен замаяните копейки 😆
  • 81 „Икономист“ бие тревога

    9 3 Отговор
    Настъплението на ВСУ в Курск не постига целта си, отбраната се разпада .
  • 82 Ихууууууу ганьо

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "Атлантически хоморепей":

    Изчерпахте мозъчния ресурс и сега преминахте към сексуалната ориентация на опонента. Знаем ,че сте национални предатели прекланящи се пред една изостанала държава с болен старец за президент с валидна заповед за арест,но това не ви дава право да обиждате,защото може и да го разберете по трудния начин! Не си мислете,че сте се скрили зад клавиатурата и никой нищо не знае за вас!
  • 83 Японец с позивна Камикадзе

    8 2 Отговор
    в състава на "Ахмат" се бие срещу ВСУ в Курска област .
    „В нашия отряд има граждани на други държави. По-специално един представител на Япония, самурай по дух. Той работи качествено, втурва се в битка и е един от първите. Честно казано съм възхитен"

    Коментиран от #106

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Дедо ви...

    14 5 Отговор
    Викове срещу Зеленски, защото фронтът се срина в Донбас
    Украинският президент Володимир Зеленски се сблъска с порой от критики от армията, законодателите и военните анализатори за бурното настъпление на руската армия в Източна Украйна, откакто Киев започна инвазията си в руската провинция Курск.
    „Много украинци празнуваха нахлуването на армията си в Курск на 6 август, надявайки се, че хазартът ще принуди Москва да насочи ресурси към новия фронт и да обърне хода на войната в полза на Украйна“, съобщава Financial Times в тематична статия за Киев и добавя :
    „Въпреки това, сривът на отбранителната линия в стратегическия регион Донецк тази седмица предизвика ответна реакция срещу ръководството в Киев, като критиците твърдят, че позициите на Украйна са били отслабени от предислоцирането на хиляди украински войници в операцията Курск.
    Руските сили се приближават към стратегическия град Покровск, превзеха няколко близки града тази седмица и принудиха украинските части с недостатъчен персонал да се оттеглят от подготвените отбранителни позиции.
    Покровск е един от двата ключови железопътни и пътни възела в Донецк и загубата му би застрашила линиите за доставки на целия регион за украинската армия, според Fronteligence Insight, украински мозъчен тръст.
    Както признават западните медии , „според анализираните сателитни снимки, руските сили сега са само на 8 километра от Покровск“.
    Украинските власти обявяват по високоговорители задължителна евакуация на Покровск

    Коментиран от #93, #94

  • 86 тука сте само фантазьори

    5 3 Отговор
    от седерастичния планктон .
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Ехаааа

    4 5 Отговор

    До коментар #79 от "Дедо ви ....":

    Супер деде. ВСУ напредват към Москва и познай от три пъти какво ще се случи

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Дедо, ти футболен коментатор

    4 3 Отговор

    До коментар #88 от "Ехаааа":

    ли си бил? Липи защо са те изгонили от работа.
    За логорея.

    Коментиран от #100

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 РуZките варвари

    5 6 Отговор
    Руски удари по източния украински град Харкив убиха най-малко трима души, включително дете на детска площадка, и раниха още няколко души
  • 96 БЪЛГАРИ

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "Натовска скраб":

    Не слушайте комунделите,те са на доизживяване!От тях нищо не зависи,един файтон и половина хора вторачили се в миналото,мислейки ,че ще сее върне!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Дедо ви...

    6 6 Отговор
    ЕС не постигна съгласие да отмени ограниченията към Украйна за удари срещу Русия
    Министрите на отбраната на 27-те страни от ЕС не постигнаха съгласие за съвместно премахване на ограниченията за използване на доставените оръжия за удари по руска територия. Това заяви шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след неофициалната среща на министрите в Брюксел.
    „Страните членки решиха, че това е двустранен въпрос, че решението трябва да се вземе от тези страни, които доставят оръжия. Проведе се стратегическа дискусия на ниво ЕС, но министрите решиха, че въпросът остава в ръцете на националните власти“
    А тука ви лашкат с разни измишльотини

    Коментиран от #101, #105

  • 99 А бе, маке,

    6 3 Отговор

    До коментар #92 от "чекисть..":

    надишал си се с упойващи вещества между кълките на Путин, излез на чист въздух да се проветриш.
  • 100 Ехаааа

    4 4 Отговор

    До коментар #91 от "Дедо, ти футболен коментатор":

    Простотията ти е безупречна,продължавай в същия дух!
  • 101 На кого му пука

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "Дедо ви...":

    Какво си седнал да ни ограмотяваш и да ни ограничаваш правата кой какво да чете.
    А, спри се! Всеки си чете каквото си иска, не каквото му копираш ти. Иди даскалувай другаде, неосъществен началник!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Внука ти

    4 8 Отговор

    До коментар #98 от "Дедо ви...":

    Деде,ти също ни лашкаш с измишльотини и лъжи,но това няма особено значение.За ракетите не се притеснявай,украинците си произвежда свои ще бият където трябва и колкото трябва!
  • 106 Привиждат ти се

    4 5 Отговор

    До коментар #83 от "Японец с позивна Камикадзе":

    от райския газ на Путин. Не беше ли монголец? Ами якутец.
    Не яж руските домати с колчетата. Ще се задавиш.
  • 107 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    9 4 Отговор
    Е то друго не остана във втарая, Зеленски изпрати останалото за блатата в чували❗❗
  • 108 Хммм

    2 2 Отговор
    "....руските правоохранителни органи, че Ахмедов е свидетелствал срещу Попов."

    Значи, при лошо развитие на фронта, следващия арестуван ще бъде Ахмедов. Май доста станаха уволняваните и арестуваните високопоставени, че не знам какво ще следва ако се окажат твърде много несъгласните с обвиненията на Кремъл.

    Коментиран от #122

  • 109 хахах до гомнафлекккккккк

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бен Вафлек":

    Руската армия напредва без прекъсване във всеки ъгъл на Донбас, след като украинската отбрана е рухнала. Скоростта на настъпление на руската армия е средно 3 км на ден.

    Украинците смятат Торецк, Часов Яр, Покровск и Волендар за изгубени градове. Това е като за начало.

    Коментиран от #145

  • 110 бай Даньо

    7 2 Отговор
    Става забавно . Аз си мислех че поне окраинците разбират какво означава "За Родину!" за русите. Че и Курск си избраха окраинците .... напълно откачени! ха-ха-ха!

    Коментиран от #115

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Неразбрал

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Още не съм си разшифровал "и са започнали битки с малки оръжия", който бисер е доста по-нагоре от широкомащабния самолет, та не съм стигнал до там... Що е то "малко оръжие", как се почва битка с него, да не се е юрнал някой с джобно ножче в атака...?
  • 113 КОПЕЙКО

    2 5 Отговор

    До коментар #111 от "ОТНОВО ЛЪЖЕТЕ":

    ДЕТСКАТА ГРАДИНА НЕ Е ТУК! НЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ ХОРАТА СА ИДИОТИ!
  • 114 чип

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    и как точно русия ошамари европа и нато Т а тук кафето си е все толкова сладко и на палма де майорка си е 1,20 евра колкото преди 20 години Помощите за българи да си лежат на плажа са 750 евро А при путин как е 1 рубла 1 стотинка а как беше преди 20 години за БЪЛГАРИЯ И българите Я ПОМИСЛЕТЕ ПА ПОСЛЕ ПИШЕТЕ
  • 115 Ихууууууу ганчо

    5 5 Отговор

    До коментар #110 от "бай Даньо":

    Победа с лозунги и възгласи още никой не постигнал! Русия приключва! Няма армия,няма оръжие,запасите от съветско време привършиха! Мобилизациите са социален риск! Приключвай с мечтите и слез на земята.

    Коментиран от #139

  • 116 Голям смях !

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    "Путин изтегля паравоенна бригада от Африка за защита на Курск "

    Русия си е направо на командно дишане, ако мога така да се изразя !
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 дори няма и толкова

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Другар капиталист":

    копейкаджиите в България, са не повече от 5%.
  • 119 Даа бе

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Кремъл е блокиран,на нищо от никъде не може да разчита!Само с подкрепата от ЕС Украйна може да довърши окончателно Русия,да не говорим за същата от САЩ. В НАТО членуват 32 държави!Ако се наложи ще смачкат Русия като хлебарка,освен това САЩ и НАТО разполагат с такива оръжия,каквито руснаците не са и сънували!Между другото те си получиха урока от Аляска, и до ден днешен се чудят какво беше оръжието.Така че с тези лозунги от общи приказки за наивници нищо не постигаш!
  • 120 СПРАВКА

    11 3 Отговор
    РУСКАТА АРМИЯ Е = 1,7 МИЛИОНА И СЕ СЪСТОИ ОТ МНОГО И РАЗЛИЧНИ ЗВЕНА. САЙТА ЗАБРАВИ ДА ОТРАЗИ ЧЕ ДНЕС Е УНИЩОЖЕН ПОРЕДНИЯ ЗРК ПЕЙТРИЪТ,В ОДЕСКА ОБЛАСТ, И ПРЕДИ НЯКОЛКО ЧАСА Е ВЗРИВЕН ЗАВОДА В ГЕРМАНИЯ ПРОИЗВЕЖДАЩ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ,И ЗРК I"RIS" .

    Коментиран от #123, #125, #136

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 А бе

    3 7 Отговор

    До коментар #108 от "Хммм":

    Путин хвърля прах в очите на горките руснаци.Трябва да симулира,че нещо се върши,за да не бъде ускорен неизбежният му край.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 А бе кух

    3 3 Отговор

    До коментар #120 от "СПРАВКА":

    Защо смяташ че от лъжи ще получиш истина?

    Коментиран от #127

  • 126 ХА ХА ХА ХА хи хи хи хи хи

    4 6 Отговор

    До коментар #124 от "ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ":

    Мухахахаха ТИ ЛИ ЩЕ ГО ЗАКРИЕШ КОПЕЙЧИЦЕ??
  • 127 СПРАВКА

    5 2 Отговор

    До коментар #125 от "А бе кух":

    ПРОИЗВЕДЕНАТА СИВА МАСА ДА СЕ НАУЧИ ДА ПРОВЕРЯВА.

    Коментиран от #149, #151

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 А бре

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "ДЖОН":

    Джонка,Русия няма нищо бре за къде си се засилил толкова?
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

    7 3 Отговор
    ТОЗИ САЙТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО СПРЯН И ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И МАНИПУЛИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО С УКРАИНСКА ПРОПАГАНДА.,И НАЛАГАНЕ НА ЦЕНЗУРА В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКИЯ ФАШИСТКИ РЕЖИМ.

    Коментиран от #150

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 СПРАВКА

    11 4 Отговор
    РУСИЯ Е УНИКАЛНА ,И НЕЗАВИСИМА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ,СИЛНА СТРАНА ,С ВЕЧЕ 18 МЛН.КМ2 ПЛОЩ !!!!... ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА СПОСОБНА ДА ЗАЛИЧИ САЩ = ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР ТЕЖКИ ".СС-18" САТАНА " И ЯДРЕН РЕСУРС ДОСТАТЪЧЕН ,ЗА ДА УНИЩОЖИ СВЕТЪТ= 20 ПЪТИ ! РУСКАТА ИКОНОМИКА Е В РАЗЦВЕТ И ПЛЮСОВИ ПОКАЗАТЕЛИ,ДОКАТО САЩ СА ВЕЧЕ. С 35 ТРИЛ $ ДЪРЖ.ДЪГ. НАУЧЕТЕ ГО НАИЗУСТ ЗАПАДНИ МИЖИТУРКИ И ФАШИСТИ МАРИОНЕТКИ !!

    Коментиран от #135

  • 135 ТО И

    4 6 Отговор

    До коментар #134 от "СПРАВКА":

    Сащ може да заличи русия за 9 минути....

    Коментиран от #137, #138

  • 136 При Курск

    4 6 Отговор

    До коментар #120 от "СПРАВКА":

    Масова сеч на обкръжените рашисти.....
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 НЕ,НЕ МОЖЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #135 от "ТО И":

    АМЕРИК.СПЕЦ.ОТ ЦРУ СКОТ РИТЕР ВЧЕРА СЪОБЩИ СЪЩОТО В ИНТЕРВЮ...САЩ НЯМАТ ДА ИМАТ ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ УДАР ОТ РУСИЯ С ХИПЕРЗВУКОВИ БГ "АЕАНГАРД" ПРЕЗ АРКТИКА.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 АМА ВЕРНО ЛИ

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    АМ ЧЕ МИНАЛАТА ГОДИНА ДРАСКАШЕ СЪЩИТЕ ПРОСТОТИИ
    И КО СТАНА
    БАХМУТ АВДЕЕВКА СЛЕДВА ПОКРОВСК
    МИЛО Я ИДИ ДА СЕ ОБЕСИШ

    Коментиран от #146

  • 141 ДЪЛБОКО ВЛИЗАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    КАТО РУСНАК В ПОКРОВСК

    Коментиран от #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Фатkи е отврaтителна укро пропаганда от къде ви плащат mиcиpки какво имаше за тpиeне в пост 139!? Mиcиpки яжте гomна пак!
  • 144 дааа

    2 2 Отговор

    До коментар #141 от "ДЪЛБОКО ВЛИЗАЩ":

    или като Киев в Курск,русняците станаха за смях с непобедимая
  • 145 aaaaa. a за Курск

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "хахах до гомнафлекккккккк":

    a за Курск нещо да кажеш
  • 146 Констатация

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "АМА ВЕРНО ЛИ":

    ИМА НЕ МАЛКО ЖЕЛАЕЩИ ДА ТИ ПОМОГНАТА ДА СЕ ГРЪМНЕШ.
  • 147 ЗАЩО ЛЪЖЕШ

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Винаги лъгаха":

    Копейкиното.Путин се чуди как да сглоби войска!
  • 148 Даа бе

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баце ЕООД":

    Най информирания ,най големи глупотевини драска.
  • 149 А бе празен

    3 1 Отговор

    До коментар #127 от "СПРАВКА":

    РУСКИ ЛЪЖИ НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ ПРОВЕРЯВА!
  • 150 Сульо

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ":

    ФАШИЗМА Е В КРЕМЪЛ! ТИ ИЗОБЩО НЕ СИ НАЯСНО КАКВО Е ФАШИЗЪМ И КЪДЕ Е !
  • 151 А бе смотан

    0 1 Отговор

    До коментар #127 от "СПРАВКА":

    Нали знаеш къде да си положиш справките
  • 152 Зеленски

    1 2 Отговор
    Доказа че още повече украинци могат да загинат в Курс вместо да защитят
    Донбас .
  • 153 Иван

    3 0 Отговор
    Ха, ха, ха - "доброволци".
    Няма доброволци в една комунистическа диктатура !
  • 154 шкафчета

    2 0 Отговор
    А колко пачки изпрати дебелия министър в офшорните сметки на Путин?
  • 155 смях във форема

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Винаги лъгаха":

    Те се явяват по 45000 доброволци на месец, ама всичките отиват в месомелачката. На Укрите им се стопяват цевите да стрелят по многобройната паплач на московията.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: