Тема: Украйна

3 Септември, 2024 07:37 4 125 80

ISW: Кремъл обучава бъдещите си войници в окупирана Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • мариупол-
  • донбас-
  • курска област

Руски окупационни служители обявиха началото на учебната година в окупирана Украйна, като подчертават изричните усилия на Москва да кооптира образователната система и насилствено да русифицира и милитаризира украинските деца и младежи

ISW: Кремъл обучава бъдещите си войници в окупирана Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Служители на руското Министерство на отбраната (МО) изтъкват възможностите на Русия за военно обучение, вероятно в опит да насърчат набирането на военнослужещи и като част от дългосрочните усилия за възстановяване на руския офицерски корпус. МО на Русия откри и филиал на Нахимовското военноморско училище в окупирания Мариупол, Донецка област, на 2 септември. Руски блогър твърди, че руските власти започват да отварят отново затворените преди военни академии и призовава руските власти да променят преподавателите и учебната програма, за да модернизират "старата система на военното образование".

Руски окупационни служители обявиха началото на учебната година в окупирана Украйна, като подчертават изричните усилия на Русия да кооптира образователната система и насилствено да русифицира и милитаризира украинските деца и младежи.

Окупационният губернатор на Херсонска област Владимир Салдо съобщава, че учебната година е започнала в 105 училища и 11 средни учебни заведения в окупираната Херсонска област, а окупационният губернатор на Запорожка област Евгений Балицки твърди, че над 45 000 деца са започнали училище в окупираната Запорожка област. Окупационната администрация на Херсонска област подчертава, че училищата в окупираната Херсонска област започват учебната си година "по руските стандарти" за трета поредна година. Ръководителят на окупационната структура в Донецка област Денис Пушилин и ръководителят на окупационната структура в Луганска област Леонид Пасечник изтъкнаха новата социална кампания "В първи клас със знания" - кампания, целяща да осигури на първокласниците училищни пособия с подкрепата на руското Министерство на образованието, НПО "Знание", военно-патриотичната младежка организация "Движение на първите", руската авиокомпания "Аерофлот" и руското Национално движение на младите кадети (Юнармия).

ISW подробно е съобщавал за ролята на руските организации, занимаващи се с "младежко възпитание", а именно "Знание", "Движение на първите" и "Юнармия", във въвеждането на проруски патриотични и милитаризирани ценности в училищата в окупирана Украйна.

Церемониите по случай първия учебен ден поставиха специален акцент върху усилията на Русия да институционализира милитаризацията на децата и младежите, за да създаде условия за интегриране на децата в руската армия и военновременна икономика. Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов съобщи, че в Средното общообразователно училище № 30 в окупирания Симферопол са създадени седем кадетски класа под ръководството на кримския окупационен клон Росгвардия и публикува снимки на малки деца и тийнейджъри в церемониални униформи в кадетски стил. Известен руски провоенен блогър публикува интервю с учителка от окупирания град Донецк, която изтъква факта, че няколко от нейните ученици се сражават със силите на Донецката народна република (ДНР) на фронтовата линия. Пушилин също така отбеляза, че руската космическа агенция "Роскосмос" е финансирала клас по "физика в космоса" в Донецкия лицей в окупирания град Донецк. "Роскосмос" участва в технологичните иновации и производството на руската отбранителна промишленост по време на войната. Усилията на Русия да приобщи децата и младежите в окупирана Украйна към руските военно-патриотични идеали чрез кадетски програми и специализирани курсове, подкрепяни от руски федерални структури, вероятно имат за цел отчасти да създадат набор от няколко поколения, от които руската армия евентуално да черпи, а и да унижат украинската идентичност в окупираните райони.

Очаква се Иран "в най-скоро време" да достави балистични ракети на Русия, за да подкрепи руската инвазия в Украйна. В дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW) цитира статията на Bloomberg за очакваните скоро доставки на въоръжение от Иран и посочва, че придобиването от Русия на балистични ракети "Абабил" или "Фатех-360" вероятно ще позволи на руските сили да нанасят удари по украински близки цели, като същевременно запазят руските ракети местно производство като "Искандер" за отдалечени цели, дълбоко в украинска територия.

Руският президент Владимир Путин даде интервю за монголското издание "Унуудур" преди посещението си в Монголия на 2 и 3 септември, в което акцентира върху историческите и съвременните руско-монголски отношения и настоящите тристранни икономически и енергийни инициативи с Монголия и Китайската народна република (КНР).

В интервюто, публикувано на 2 септември, Путин акцентира върху съветско-монголските отношения и руско-монголското споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство от 2019 г. Путин също така изтъкна инициативите за икономическо и енергийно сътрудничество за задълбочаване на отношенията между Русия, Монголия и КНР и изрази увереност в развитието на икономическия коридор Русия-Монголия-Китай и газопровода "Силата на Сибир 2", който след завършването си ще преминава от Русия през Монголия до КНР. Путин също така увери, че ръководеният от Русия Евразийски икономически съюз (ЕАИС) и Монголия са постигнали значителен напредък в изготвянето на временно споразумение за свободна търговия. Путин публикува такива статии в севернокорейски и виетнамски държавни вестници преди посещенията си в страните през юни 2024 г. Усилията на руския президент, насочени към държави, които в миналото са имали приятелски връзки със Съветския съюз, са насочени към формиране на коалиция, която да действа като алтернатива на Запада.

Руски и монголски официални лица посочиха, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на Путин няма да повлияе на текущото посещение на Путин в Монголия, въпреки правното задължение на Монголия да изпълни тази заповед.

Путин пристигна в Улан Батор на 2 септември, а преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не се притеснява от задължението на Монголия да арестува Путин, тъй като Русия и Монголия поддържат "отличен диалог". Руските държавни медии твърдят, че говорителят на монголския президент Улзиебайар Золбайар е отхвърлил информацията, че МНС се е обърнал към Монголия с призив да изпълни заповедта за арест на Путин. Руските власти по-рано са заявявали, че Русия не признава юрисдикцията на МНС, но Монголия е страна по Римския статут от 2002 г.

На 2 септември руските власти задържаха заместник-командира на Ленинградския военен окръг (ЛВО) генерал-майор Валерий Муминджанов по обвинения в корупция.

Кремълската информационна служба ТАСС съобщи, че руският Следствен комитет подозира, че Муминджанов е приел подкупи на стойност над 20 млн. рубли (около 222 000 долара), докато е бил началник на отдел "Ресурсно осигуряване" в руското Министерство на отбраната (МО) и е контролирал договорите за доставка на руски военни униформи. Руски вътрешен източник, който и преди е предвиждал правилно няколко командни промени в руското МО, твърди, че Муминджанов е бил пряк подчинен на бившия заместник-министър на отбраната на Русия армейски генерал Дмитрий Булгаков, когото руските власти арестуваха по обвинения в корупция на 26 юли. Вътрешният източник твърди също, че Муминджанов има връзки с настоящия секретар на руския Съвет за сигурност и бивш министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Известен, свързан с Кремъл руски провоенен блогър твърди, че арестът на Муминджанов показва, че Кремъл не възнамерява да ограничи усилията на настоящия руски министър на отбраната Андрей Белоусов за "прочистване" на руското МО и че арестите не се ограничават до няколко високопоставени служители на МО, а продължават вече пет месеца. Военният коментатор също така твърди, че продължаването на разследванията срещу високопоставени служители на руското МО ще задоволи обществените очаквания за справедливост и борба с корупцията.

Наскоро руските сили си върнаха загубените позиции източно от Коренево, а ISW оценява, че украинските сили вероятно са се изтеглили от селището. Руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали незначително край Погребки и Малая Локня (и двете северозападно от Суджа) и че руските сили преди това са напуснали позиции в тези селища, за да избегнат обкръжение.

Руските сили наскоро напреднаха в направленията Сиверск, Часив Яр, Покровск и югозападно от град Донецк.

Наскоро украинските сили си върнаха загубените позиции югоизточно от Покровск на фона на продължаващите руски тактически успехи в района. Публикуваните на 2 септември геолокационни кадри показват, че украинските сили са си възвърнали позициите в югозападната част на Новохродовка (югоизточно от Покровск), а украинският генерален щаб съобщи, че руските сили по посока на Покровск в момента съсредоточават атаките си край Новохродовка. Украинският военен наблюдател Костантин Машовец заявява, че украинските сили продължават да държат Мариновка (южно от Новохродовка), което, по оценка на Машовец, възпрепятства възможността на руските сили да напредват на юг към Селидово (още по-югоизточно от Покровск). Ръководителят на градската администрация на Покровск Серхий Добряк заяви на 2 септември, че Украйна е изградила около пет отбранителни линии в Покровски район и че украинските сили продължават да полагат усилия за укрепване на съществуващите отбранителни позиции с цел защита на украинската оперативна сигурност.

Руски блогър твърди, че украинските сили продължават да нанасят удари по руските понтонни преходи през река Сейм в Глушковски район, Курска област.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тц,тц

    24 56 Отговор
    Руската палячовщина е безкрайна.

    Коментиран от #50, #68

  • 3 Бла-бла

    62 13 Отговор
    Тази пропаганда отдавна омръзна, дори не я чета. Пари на вятъра...
  • 4 Копейка

    17 34 Отговор
    На нас ни казаха да викаме че ще ни вземат розовият домат!
  • 5 Копейки

    16 34 Отговор
    Кога заминавате да копаете окопи в Курск?Коментирайте.

    Коментиран от #9, #40, #51, #52, #65

  • 6 среднощен

    54 12 Отговор
    "...като подчертават изричните усилия на Русия да кооптира образователната система и насилствено да русифицира и милитаризира украинските деца и младежи...";

    Много "модерно казано" - просто кажете, че там Украйна приключи...

    Коментиран от #17, #59

  • 7 Факти

    18 45 Отговор
    Зомбифицирането е руска политика от векове. Няма значение. Накрая доброто ще победи.
  • 8 Преди войната си мислехме,че

    21 37 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #12, #70

  • 9 Бла-бла

    47 10 Отговор

    До коментар #5 от "Копейки":

    Окопите ги копаят украинците, че ни напред, ни назад, окопават се. А, ти за кога се ослушваш?
  • 10 Светът върви напред

    14 28 Отговор
    Колхозът назад и надолу.

    Коментиран от #71

  • 11 ПАДНАЛА Ф-КА

    49 14 Отговор
    Аглосаксонската пропаганда е точно толкова жалка, колкото са жални и постиженията им във войната в окраина.

    Коментиран от #14

  • 12 Също

    20 37 Отговор

    До коментар #8 от "Преди войната си мислехме,че":

    си мислехме, че са ни братушки.Голяма заблуда е било.

    Коментиран от #53

  • 13 Фен

    40 12 Отговор
    Ми ще ги обучава, а не като САЩ в Ирак и Афганистан - разсипват всичко и бягат позорно. А и тези, които са останали там, все пак са руснаци.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Руснаков

    14 43 Отговор
    На това ги учат..да убиват,да крадат...да окупират и анексират чужди територии...Една военно полицейска държава,това е Русия...един тумор на планетата Земя...
  • 17 Тьотята

    10 13 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Лягай.Свърши ти смяната.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Костадин Костадинов

    8 17 Отговор

    До коментар #18 от "Без коментар":

    Трудно схващате

    Коментиран от #21

  • 20 Да де

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "ОБЪРКАН":

    Знаем че си ОБЪРКАН.Стига се хвали.
  • 21 Без коментар

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "Костадин Костадинов":

    Не бе, не приемаме лъжите и сме фенове на обективността. Нещо неразбираемо за вас.

    Коментиран от #26

  • 22 Опростен,

    20 8 Отговор

    До коментар #14 от "Костадин Костадинов":

    Колкото и да папагалстваш всеки ден няма да промениш истината.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алексей Толстой

    8 22 Отговор
    Не е мила, не е уютна руската земя – по–зле е от горчиво робство – хиляди години избродена с лапти, с досада разоравана с плуг, покрита с пепелта на разорени села и необозначени гробове. Пустота и дивост
  • 25 Баба Яга

    9 16 Отговор
    Откровенията на Сталин от отвъдното, придобити от парапсихолог и посредник с духовния свят:
    "Никита Хрушчов. Едно нищожество, прераснало в чудовище. Отначало изобщо не го взех на сериозно, той винаги беше толкова страхлив и раболепен.
    Честно казано, винаги сме се страхували от руския национализъм. Лесно можехме да се справим с всеки друг, но руският щеше да ни удуши! Следователно руският народ е трябвало да бъде разделен на части и постепенно да се разтвори в културата на националните републики. Идеята е на Ленин, която е разработена от Луначарски и първа е реализирана от Хрушчов в Украинската ССР.
    Предупредиха ме, че Хрушчов ме мрази, но какво можеше да ми направи тогава?
    Да, той ми отмъсти - „изобличаването на култа към личността“ звучеше силно, но малко хора наистина му повярваха, членовете на партията просто се адаптираха към „новата метла“. И го захвърлиха при първа възможност.
    Сега за Крим. Партията никога не е имала планове за прехвърляне на Крим към Украинската ССР - това е инициативата на Хрушчов."
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 много шум

    30 5 Отговор
    за внушението, че руснаците милитаризирали украинските деца и младежи!
    Е, всички сме гледали кадрите от лагерите за "патриотично" образование на Азов. Да не напомняме и кой сваля непрекъснато със закон възрастта за мобилизиране, защото му свършва основния капитал от пушечно месо.
    Жалко е да се чете пропагандата на украинците. Така и не успяха да намерят някакъв интелигентен подход. Това да приписваш своите провали като политика на противника, може и да хване дикиш веднъж-дваж, но освен, че демонстрира безсилие, като цяло е непродуктивно и се объща като бумеранг.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тишо

    23 24 Отговор
    10 години да се готвиш за война.Дс тръгнеш за Киев за три дни,за Берлин за седмица,за Лисабон за две.Да стигнеш до Суджа,траншеи да копаеш около Курск.Да те бият така както циганин не си бие кучето.Страшно е!

    Коментиран от #32

  • 30 Без коментар

    19 21 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Ей го, още един изгубен в паралелната реалност наречена украинска пропаганда.

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бла-бла

    18 24 Отговор

    До коментар #29 от "Тишо":

    Кво става? Как е? Напредвате ли в Донбас? Трябва ли ви оръжие? А хора? Или сте пред портите на Москва вече? Да не я подминете ей, че горките китайци...
  • 33 Копейките по цял ден пишат

    21 17 Отговор
    После показват какво са писали и им дават по 30 лева вече.

    Коментиран от #35, #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 май

    10 8 Отговор

    До коментар #33 от "Копейките по цял ден пишат":

    завиждаш?
    Не ти е лесно безплатно да мразиш! Това живот ли е? Само лоша енергия!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ех, тия руснаци

    19 19 Отговор
    Так му бръкнаха на Зелчо в чревцата. Сега започва поредното квичене за помощ!
  • 38 Костадин Костадинов

    16 15 Отговор

    До коментар #30 от "Без коментар":

    Русия нападна Украйна пък ти ми говориш за украинска пропаганда. Мислиш ли изобщо?

    Коментиран от #43, #49

  • 39 Няма полза от дъртите лъжи

    11 8 Отговор

    До коментар #33 от "Копейките по цял ден пишат":

    и опорки на копейките.. .
    Чиста загуба на време и енергия. Не го осъзнават обаче.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Свободен

    7 2 Отговор
    Фашисти, но в по-мъ.рлява версия!
  • 42 Пере

    9 6 Отговор
    Георги Тихи,съветник на Зеленски:
    Путин нанесе огромен удар на съда в Хага.
    Ние работим за отговор на Монголското правителство което не арестува Путин.
  • 43 Без коментар

    8 7 Отговор

    До коментар #38 от "Костадин Костадинов":

    С хора информиращи се само от медии с определено спонсорство нямам желание да споря. Все едно да спориш със слепец, колко цвята има в дъгата.

    Коментиран от #46, #47

  • 44 Гери

    12 9 Отговор
    БРАВО НА РУСИЯ,А ТЪПИЯ ЗЕЛЕНСКИ СИ УНОЩОЖИ ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ БАЙДЪН И КОМПАНИЯ ОТ ИЗКУКАЛИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ

    Коментиран от #48

  • 45 Богдан Кротевич

    10 5 Отговор
    Началник щаб на Азов= юВсичко се разпада.
    Русия взима Славянск ифКраматорск много бързо

    Коментиран от #54

  • 46 Костадин Костадинов

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Без коментар":

    Аз чета и мисля. Ти се информираш от фейс. поглед инфо

    Коментиран от #56

  • 47 Копей,

    6 12 Отговор

    До коментар #43 от "Без коментар":

    Взе,ли руски паспорт?Процедурата е улеснена! Не се ослушвай!Трябва пушечно месо за курска област!

    Коментиран от #58

  • 48 Костадин Костадинов

    8 15 Отговор

    До коментар #44 от "Гери":

    Русия нападна Украйна,не обратното.

    Коментиран от #72

  • 49 Чавка

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Костадин Костадинов":

    Ти е изклюцала мозъка, дет го нямаш!
  • 50 Стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тц,тц":

    А твоето прайдване е противно
  • 51 нпо агент

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Копейки":

    такива като теб трябва да хващат по улиците и да ги пращат на война ,защото все искате да пращате оръжие на Зеленото недразумение..Искате да вадите кестените от огъня с чужди ръце...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стоян

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Също":

    Те са ни братушки но ти и иостаналите софииски антибългарскиГендари не сте в това число

    Коментиран от #76, #80

  • 54 Ха ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "Богдан Кротевич":

    Соросите са мортос след интервюто пред Таймс на този оказал фашист
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Без коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Костадин Костадинов":

    Кво четеш? Соросоидни медии? Не мерси. Мислещият човек подлага на съмнение, това, което чете в масовия стрийм с явна тенденция - русофобия. Чети независими експерти, чети американски аналитици, може и да ти помогне в прибързаното даване на оценки.
  • 57 БАРС

    6 4 Отговор
    НИЩО ОКУПИРАНО НЯМА,РАШКИТЕ ПРОСТО СИ ПРИБРАХА ЗЕМИТЕ.ДА ТОВА Е НЕЩО КАТО ПРИ РАЗВОДИТЕ НА МЪЖЪТ С ЖЕНА МУ ПРИ ПОДЯЛБА НА ИМУЩЕСТВОТО ВСЕКИ СИ ПРЕБИРА СВОЕТО ПОЛУЧЕНО ОТ СВАДБАРИТЕ ТА И НЕ МАЛКО РАЗВОДИ ЗАПОЧВАТ И ЗАВЪРШВАТ С ГОЛЯМ КЮТЕК.ТА НЕЩО ПОДОБНО Е СЕГА МЕЖДУ РАША И УКРАИНА.КОЛКОТО ДО ВОЕННОМОРСКОТО УЧИЛИЩЕ ГЛЕДАХ ГО ПО РАШЕН ТВ СТРАХОТНО Е НАДАЛИ ИМА ТАКОВА В ЕВРОПА.ДРУГО ЗА ИРАНСКИТЕ РАКЕТИ СЛЕД КАТО РАША НАУЧИ КИТАЙ НА РАКЕТОСТРОЕНЕ И САМОЛЕТО СТРОЕНЕ ДА ТОВА Е ВЯРНО РАША СИ ДАДЕ НА КИТАЙЦИТЕ ТЕХНОЛОГИИТЕ СЪЩО И КАТО ГИ ИЗУЧИ КИТАЙЦИТЕ В МОСКВА ТАКА СА ИЗУЧИЛИ И ИРАНЦИ ГАРАНЦИЯ А АКО ИРАН ИМ ДАВА РАКЕТИ ТО Е ЧЕ ТЕ СА РУСКИ ПРОИЗВЕДЕНИ В ИРАН И ИМ ИЗЛИЗАТ ПО ЕФТЕНИ .НЕЩО КАТО МАРАТОНКИТЕ КОПУВАШ АДИДАС ИЛИ ПУМА А НА ТЯХ ПИШЕ ПРОИЗВЕДЕНО КИТАЙ ТАКА И С РАШЕН ОРЪЖИЕ ПРОИЗВЕДЕНО В ИРАН ДА БЪЛГАРИЯ КАК ПРОИЗВЕЖДА КАЛАШНИЦИ ТА НИЩО УЧУДВАЩО НЯМА В СТАТИЯТА НА УКРИТЕ ДА ИСКАТ ДА КАЖАТ А ВИЖДАТЕ ЛИ РАШКИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ РАКЕТИ МОГАТ МОГАТ И ОЩЕ КАК.
  • 58 Без коментар

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "Копей,":

    Имам си американски, не ме мисли. Мисли себе си, че с тези проукраински партии в България си с единия крак там.
  • 59 Ами те

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    90%от укро питеците говорят на руски, то за тва тук по морето ги бъркат с руснаци тъпоглавците а не знаят, че руснаци няма а е пълно с укри.

    Коментиран от #62

  • 60 Тадеуш

    4 3 Отговор
    Само да не продължат обучението в Полша.
  • 61 БАНко

    5 3 Отговор
    НАТООВЦЕ , ТОВА СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ РУСКИ ОБЛАСТИ !!!
  • 62 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ами те":

    По твоята логика македонците като говорят български и хайде да ги анексираме...

    Коментиран от #66

  • 63 С други думи

    2 3 Отговор
    праща новобранците на фронта.
  • 64 Съвременни

    3 2 Отговор
    еничари.
  • 65 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Копейки":

    Когда-то си видиш ушите без огледало.
  • 66 Трябва

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    анексия на РСМ.
    Бият и тормозят българи.
    8 г.укрите убива ха в Донбас.
    Путин не е Киро Тъпото който в Македония каза...ние слагаме българската история под масата
  • 67 хихихихихи

    7 2 Отговор
    Еееей няма да се научите! Не се казва окупирана Украйна а освободена Малорусия!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ветеран от Протеста

    2 5 Отговор
    Руснаците имат богат опит..Половин век " превъзпитаваха децата в окупирана Европа ,включително в България във военизирани мероприятия още от училище...Не им помогна много - цялата им гнусна комунистическа система се срути до основи !!!
  • 70 Истината?!

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Преди войната си мислехме,че":

    Това напълно доказва, че с0р0спетата са генетично лишени от всякаква мисловна дейност. Живот в матрицата.
  • 71 Ха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Светът върви напред":

    И кое му е "напред" на този, ваш, така набеден "свят"? Оруеловата пропаганда и "истина"? Лгбти "културата"? Плющенето на гмо храна? Протеини от буболечки и червейчета? Зилената инергия? СО2 измамата? Богоборство и всякакви измами, и психопатии. Живейте си във вашите шарлатанщини и въобще не ни ги натрапвайте. Бъдете си просветени и цивилизовани.
  • 72 Поискай

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Костадин Костадинов":

    да ти пратят нови шаблони. Старите съвсем се износиха от употреба. Да не споменаваме, че са най - банална догма, лишена от съдържание.
  • 73 Костадин Костадинов

    2 3 Отговор
    усръинсите дълго си го търсеха и си го
    Получиха
  • 74 ......

    4 2 Отговор
    "Русия институционализира милитаризацията на децата и младежите, за да създаде условия за интегриране на децата в руската армия и военновременна икономика.

    Да се родиш и живееш в Русия си е не само много тежко изпитание, а е направо наказание.
  • 75 Костадин Костадинов

    3 2 Отговор
    азофци се окопават индивидуално
    Под земята

    Още "новини" от усръйнъ
  • 76 Отец Дионисий

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Стоян":

    какви братушки те гонят😂 държавата, която е нанесла най-много поражения и вреди на българския народ и държава, това е Русия.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Сабя дамаскиня

    5 4 Отговор
    Путин е еничар и военнопрестъпник. Зло, на което трябва да му се счупи врата.
  • 80 Стоене

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Стоян":

    ти продължаваш да си под въздействието на руската пропаганда и промиване на мозъци.
Новини по държави: