Тема: Украйна

4 Септември, 2024 15:06 2 806 104

ISW: Украинският щурм в Курска област не е променил плановете за войната на Владимир Путин

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • курска област-
  • крим-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Владимир Владимирович смята, че Русия може бавно и за неопределено време да погълне Украйна

ISW: Украинският щурм в Курска област не е променил плановете за войната на Владимир Путин  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили удариха гражданска инфраструктура и военно учебно заведение в град Полтава с две балистични ракети Искандер-М. При ударите загинаха или бяха ранени голям брой хора, като част от по-голяма серия удари в нощта на 2 срещу 3 септември.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли три балистични ракети Iskander-M/севернокорейски KN-23 от окупирания Крим, крилата ракета Kh-59/69 от Курска област и 35 дрона Shahed-136/131 от Курска област и окупирания нос Чауда, Крим .

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 27 дрона Shahed над Киевска, Одеска, Харковска, Николаевска, Херсонска, Полтавска, Черниговска и Сумска области, че шест Shahed не са поразили целта си и че два дрона Shahed са летели към Белгородска област и окупираната Донецка област.

Това съобщава в поредния си анализ на бойните действия "Институтът за изследване на войната" (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски и украинският главнокомандващ генерал Олександър Сирски съобщиха, че две ракети "Искандер" са ударили военно учебно заведение и близка болница в град Полтава, като са разрушили частично сграда на Полтавския военен комуникационен институт.

Зеленски заяви, че ударът е убил най-малко 51 души и ранил най-малко 271 други.

Зеленски подчерта нуждата на Украйна от повече системи за противовъздушна отбрана и прехващачи и призова западните страни да премахнат ограниченията за удари на далечни разстояния срещу военни цели в Русия, тъй като такива ограничения пречат да се защитават срещу руски удари на далечни разстояния.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред CNN на 3 септември, че само системите за противовъздушна отбрана Patriot и SAMP/T са способни да прехващат руските балистични ракети.

Резултатите от украинското нахлуване в Курска област върху войната и дипломатическото решение на войната все още не са ясни и оценките са преждевременни. Зеленски заяви по време на интервю за NBC на 3 септември, че украинските сили планират да задържат територия в Курска област за неопределен период от време, но не даде повече подробности за целите поради опасения за оперативна сигурност.

Зеленски повтори, че това от част от "плана за победа" на Украйна за прекратяване на войната при справедливи условия и участие на Русия на масата за преговори. Украйна възнамерява да размени руски военнопленници, заловени в Курска област, с украински военнопленници, които в момента са в руски плен, каза още той.

Той повтори, че една от целите на нахлуването е била да принуди Русия да преразположи войски от фронтовата линия в цяла Украйна, особено в източна Украйна. Зеленски заяви, че Русия е отклонила приблизително 60 000 войници от Украйна към Курска област. Украинският главнокомандващ генерал Сирски съобщи на 27 август, че Русия е преразпределила над 30 000 войници от фронтовата линия в Украйна в Курска област.

ISW наблюдава индикации в продължение на няколко седмици, че руското военно командване преразпределя сили от северна Харковска област, линията Купянск-Сватове-Креминна и западна Запорожка област към Курска област и наскоро наблюдава индикации, че руското военно командване преразпределя сили, вероятно предназначени за бъдещи настъпателни операции с по-висок приоритет в Покровско направление към Курска област.

Руският президент Владимир Путин досега е избягвал предислоцирането на типа бойно ефективни и опитни фронтови части, които вероятно ще са необходими за изтласкване на украинските сили от Курска област, а изявлението на Зеленски предполага, че украинските сили вероятно ще запазят позиции в над 1100 квадратни километра територия, където се съобщава, че украинските сили действат в област Курск, докато Путин избере да изпрати такива сили. ISW оценява, че Путин се опитва да запази руската атака към Покровск за сметка на забавяне в Курск, но че нахлуването вероятно ще има различни ефекти.

Докато украинското нахлуване в Курска област изглежда оказва въздействие на оперативно ниво върху руската армия, то все още не е променило мисленето на Путин на стратегическо ниво. Путин смята, че Русия може бавно и за неопределено време да погълне Украйна. Русия може да постигне целите си чрез война на изтощение срещу украинските сили и въпреки продължителната западна подкрепа за Украйна - оценки, които карат Путин да не желае мирни преговори при други условия отколкото украинската и западната капитулация пред неговите искания.

Путин завърши посещението си в Монголия с подписването на споразумения, които укрепват двустранните икономически връзки и тристранните енергийни отношения между Русия, Монголия и Китайската народна република (КНР).

Путин и монголският президент Ухнаагийн Хурелсух подчертаха увеличаването на проектите по програмата за икономически коридор Монголия-Русия-Китай, която подкрепя руската икономическа инициатива "Голямото евразийско партньорство", инициативата на Китай "Един пояс, един път" и плана за развитие на Монголия "Пътят на степите".

Путин подчерта, че газопроводът "Союз Восток", свързващ Русия, Монголия и КНР, е напълно изграден и очаква държавна експертиза.

Путин покани Курелсух на форума на БРИКС през есента на 2024 г. и предложи Монголия да се присъедини към формата BRICS Plus/Outreach.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса и президентът на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин дадоха съвместно изявление, в което взаимно похвалиха предполагаемите усилия за справяне с войната в Украйна. Двамата президенти пуснаха съвместно изявление на 2 септември, в което изразиха подкрепа за съвместното предложение на КНР и Бразилия за "политическото уреждане на украинската криза" и усилията на Африканския съюз за разрешаване на войната в Украйна.

Двамата лидери потвърдиха, че диалогът и мирните преговори са от съществено значение за трайно решение на войната. Призоваха Русия и Украйна да се придържат към три ключови принципа, които са в полза на Русия: избягване на разширяване на бойното поле, предотвратяване на ескалация на битките и въздържане от провокации. ISW продължава да оценява, че мирният план на КНР е благоприятен за Русия. Няколко африкански държави се стремят да балансират между Украйна и Русия, за да поддържат дългогодишни двустранни отношения с Русия, без официално да изразяват подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.О.Т.арАК 🐱

    5 29 Отговор
    малко истински новини от КУРСК

    Коментиран от #32, #59, #67

  • 2 Хохо Бохо

    46 3 Отговор
    Без да съм институт тва го знаех още кат започна

    Коментиран от #21

  • 3 Тов. Членин

    8 35 Отговор
    КУРСК - наш мяш ! Маша и Медведя .. 🤭😁
  • 4 мдааа

    13 42 Отговор
    Киев за три четири деня.

    Коментиран от #8, #36, #41, #45, #48

  • 5 Сатана Z

    63 10 Отговор
    Вчера в Полтава беше унищожен НАТОвския център за координация на Украинските бандите влезли на чужда територия в Курска област на Русия

    Коментиран от #14

  • 6 Курск ,

    22 4 Отговор
    За Дедо ..
  • 7 да де

    52 8 Отговор
    Щурм ли това си е заколение, а не щурм. Генерал Сирски ще се окаже тайното оръжие на Путин занули най-боеспособните части на бандеровците.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Костя

    9 51 Отговор
    Курск ще остане украински до края на войната.След това референдум.

    Коментиран от #74

  • 10 Пригожин

    6 26 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Где Ахмак скорост?
  • 11 Ама сериозно ли

    45 6 Отговор
    То беше една еуфория удо.всики козяци крякаха като жанБии

    Коментиран от #20, #71

  • 12 Гориил

    52 9 Отговор
    Продължава обкръжаването и унищожаването на украинските сили, откъснати от доставки на оръжие, гориво и храна. Всеки ден от 50 до 150 украински войници, както и десетки полски, френски, английски, шведски и холандски наемници се предават. С тях се отнасят хуманно. Русия е снизходителна и милостива.

    Коментиран от #22, #56

  • 13 Пригожин

    6 19 Отговор
    Где Ахмак скорост?
  • 14 Специална Военна Опсерация

    10 36 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    "Нравится не нравится , терпи моя красавица..."
    Каза Путин на Русия, а всички си мислеха, че говори за Украйна.
    Само някои, още не са го разбрали...
  • 15 жжжбб

    49 8 Отговор
    Загинали голям брой хора? И какви са тези хора, бре. Военни натювчета ,дето не знаят чийй го търсят в покраината. И не е цивилна и фрастуктура, а е военна . Хахаха. Да ви имам института .
  • 16 Бибиян

    10 33 Отговор
    Питахме путилифона радио Ереван шо Путин се казва Путин и радеото отговори:Шо е милецеонер, да не забрава од де е тръгнал деа!
  • 17 Сатана Z

    38 8 Отговор
    Русия удари комуникационния тренировъчен център в Полтава въз основа на информация, която украинските военни са предали на руското разузнаване. Те направиха това срещу парична награда, съобщава Forbes.

    Изданието отбелязва, че Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили плаща добре за подобни услуги. Така се твърди, че е платена такса до 500 хиляди долара за информация за Полтава.

    Коментиран от #42

  • 18 Kaлпазанин

    28 5 Отговор
    Промени промени ,как беше до последния украинец ще се бият и накрая ще пият една студена вода ,само дето човечетата по света намаляха
  • 19 Ново 20

    7 36 Отговор
    Монголците отказали на путлер трасе за газопровод.Ще прави през луната.
  • 20 РОКОКО

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ама сериозно ли":

    Хвърчаха

    РО га,
    КО пита и
    КО зина- говежди.
  • 21 Ъхъ

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Не е необходимо да имаш пет педи чело, за да разбереш, колко е опасно да дърпаш мечката за опашката! Особено, ако приятелите ти са Заю Баю Гейропейский, Ежко Бежко Атлантика и Кума Лиса Албионска!

    Коментиран от #38

  • 22 Маймуне ,

    6 23 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    И така , три години вече ... 🤭😁
  • 23 АБВ

    4 31 Отговор
    Украинците до кога ще се лигавят с Крим да го думнат и да се приключи

    Коментиран от #25

  • 24 Ива

    5 29 Отговор
    Присъствието на украински войски на руска територия хич, ама хич, не са променили плановете на путин за тридневно СВО, което "върви по план"...и продължава вече над 300 дни. Жалко за погубения живот и загиналите, украинци и руснаци, заради болните амбиции на един масов убиец.

    Коментиран от #28

  • 25 Читател

    30 5 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    И какво ще приключи бе човек и предава си нямаш за мащабите.Те им го казаха докато нацисткия режим инсталиран от сатанистите не бъде ликвидиран няма да спрат.Лошото е че страдат два брадски народа и се избиват помежду си заради поклонниците на дявола отвън океана.
  • 26 колумб

    12 5 Отговор
    новината ви на часа откри топлата вода
  • 27 да питам

    3 9 Отговор
    Абе , как можахте да пуснете такава снимка на Дедо , къде са му опадали керемидите ?! 🤭😁
  • 28 Ива

    23 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ива":

    Да допълня- това е Зеленски, слугата на Байдън.

    Коментиран от #33

  • 29 Хахахаха

    11 11 Отговор
    Е тогава няма проблем. Украинската армия, продължава към Москва.
  • 30 Ники

    23 5 Отговор
    Войници от Въоръжените сили на Украйна са се "разбягали хаотично“ при влизането на руските войски в село Пречистовка в Донецка област, предава РИА Новости, като се позовава на Министерството на отбраната в Москва.

    "По време на освобождаването на село Пречистовка части от 58-а отделна мотопехотна бригада на украинските въоръжени сили се разбягаха хаотично, като изоставиха оръжието и боеприпасите си на фронтовата линия“, се казва в изявление на ведомството.

    Уточнява се, че военните на Киев са "избягали“ в посока Золотая Нива - Шахтерское, оставяйки ранените си другари на бойното поле. Това е заснето от дрон на подразделение на руската групировка войски "Восток“.

    По-рано през деня Министерството на отбраната на Русия обяви превземането на селата Карловка и Пречистовка в Донецка област.
  • 31 зелю

    24 4 Отговор
    ЩО НЕ ПИШЕТЕ КОЛКО УК СКЛАДОВЕ С БОЕПРОПАСИ ВЪВ ЛВОВ СА ВЗРИВЕНИ ОТ ПОСОЛЯ НЕ ВИ РАЗРЕШАВАТ ЛИ
  • 32 Антитрол

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    "истински новини от КУРСК"

    От посолството ли те увериха че са "истински" или ти сам ходи там да се увериш.
  • 33 Ива

    3 32 Отговор

    До коментар #28 от "Ива":

    Да, ама не! Зеленски ли нахлу в Украйна? Зеленски ли уби хиляди цивилни /жени, деца и старци/ в Украйна? Зеленски лираз руши домовете, църквите, училищата и т.н. в украинските села и градове? Само същество с мозъчна дейност клоняща към нулаИ може да вярва на путиновата пропаганда. За съжаление, ако се съди по писаниците в нета, в България има много създания въобще без мозъчна дейност.

    Коментиран от #37, #39, #40, #43, #49

  • 34 Правоверен Евроатлантик

    20 3 Отговор
    По време на боевете в посока Курск въоръжените сили на Украйна загубиха над 9,3 хиляди души, 80 танка, 38 бойни машини на пехотата, 70 бронетранспортьора, 561 бронирани машини, 273 превозни средства, 68 артилерийски оръдия, 20 MLRS установки, 8 ПВО системи, две транспортно-зареждащи машини, 17 станции за радиоелектронна борба, седем контрабатарейни радара, два радара за ПВО, осем единици инженерна техника.
    За 20000 или 30000 хиляди ВСУ говореха, че участват в тая авантюра. При оптимистични разчети са елиминирани 1/3.
    До Москва остава още малко - 5-6 милиона разход. Страхотен успех на Зеленски и Сирски - ускориха руското настъпление в Донбас 3 пъти. Село след село падат почти без съпротива. Руснаците вече са в предградията на Покровск.

    Коментиран от #47

  • 35 Уса

    10 2 Отговор
    Под боята на ф16 изскочил надпис к.р.Така САЩ разбрали,че това не са техни самолети и отказали подръжката
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Правоверен Евроатлантик

    23 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ива":

    Вярно, не беше Зеленски - още Порошенко започна АТО в Донбас и от 2014 година без почивка ВСУ стреляха по Донецк - там по къщите на хората. Чак сега след като превзеха и Красногоровка Донецк вече е извън обсега на украинската артилерия.
    Кой плаща заплати и пенсии на хората в Донбас и Крим? Зеленски ли?
    Кой спря водата на Крим и им сряза електропроводите след референдума? Тия, дето твърдят, че е украински.
    Кой пишеше в Болград "Чемодан, вокзал, София"? Путин ли?

    Коментиран от #75

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ ДО 2019 Г

    24 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ива":

    В УК БАНДЕРОВЦИТЕ И УК ФАШАГИТЕ ПО ДАННИ НА ООН ЗА ИЗБИЛИ НАД 14000 МИРНИ РУСКО ГОВОРЯЩИ СВОИ ЖИТЕЛИ ПУК И ЖИВИ ГИ ПАЛИХА АМА ТВОЯТ МОЗЪК ИЛИ ЛИПСВА ИЛИ И ТОЛКОВА ПРОМИТ ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ
  • 40 Ива

    28 3 Отговор

    До коментар #33 от "Ива":

    Бандерите нахлуха в Донбас. Зеленски уби хиляди цивилни /жени, деца и старци/ в Донбас. Зеленски разруши домовете, църквите, училищата и т.н. в руски села и градове. Само същество с мозъчна дейност клоняща към нула може да вярва на козяшката пропаганда. За съжаление, ако се съди по писаниците в нета, в България има много създания въобще без мозъчна дейност.
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "мдааа":

    "Ако има пълномащабна военна инвазия на Руската федерация на територията на Украйна,

    Киев може да падне след 72 часа,

    а 15 000 украински и 4 000 руски военнослужещи да загинат." -каза ген. Марк Мили. Това пише украинското издание "Главред", цитирано от агенция "Фокус". Според вестника няколко конгресмени от САЩ са обезпокоени, че администрацията на президента Джо Байдън не е реагирала достатъчно бързо и не е предоставила на украинската държава противовъздушни ракетни системи и реактивни системи за залпов огън, които да защитят страната при руска военна намеса."

    Коментиран от #77

  • 42 Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.

    20 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана Z":

    В украйна е ПЪЛНИ с хора които го правят напълно безплатно.Само и само нацистите- бандеровци да приключат. И аз бесплатно Пиша тука, а не кат центаджиите и Мара со колеги
  • 43 Украинец

    22 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ива":

    "Зеленски ли уби хиляди цивилни /жени, деца и старци/ в Украйна?"

    Ами Донбас не беше ли Украйна - там зеления колко жени, деца и старци изби. Протестиращите в Одеса които подпалиха живи сигурно не бяха цивилни. Ама тогава нещо не протестирахте срещу киевската хунта - защо ли?

    Коментиран от #52

  • 44 Наритай руснак

    3 21 Отговор
    Путин е вече бита карта!
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "мдааа":

    До коментар 4 от "мдааа":

    "Ако има пълномащабна военна инвазия на Руската федерация на територията на Украйна,

    Киев може да падне след 72 часа,

    а 15 000 украински и 4 000 руски военнослужещи да загинат." -каза ген. Марк Мили. Това пише украинското издание "Главред", цитирано от агенция "Фокус". Според вестника няколко конгресмени от САЩ са обезпокоени, че администрацията на президента Джо Байдън не е реагирала достатъчно бързо и не е предоставила на украинската държава противовъздушни ракетни системи и реактивни системи за залпов огън, които да защитят страната при руска военна намеса."
  • 46 Олександр Шмирц

    2 25 Отговор
    Курска област е вече наша украинска и ще я браним със зъби и нокти но тя никога вече няма да бъде руска! Няма да отстъпим а Русия вече не я притежава! Слава Украiне!❤

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кооо

    22 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ива":

    Путин ли продаде Украйна на Блек рок и сорос,Путин ли уби над 14 000 цивилни и деца в Донбас,Путин ли забрани изучаването на българския език в училищата,Путин ли изгори българите в Одеса,Путин ли се кланя на Бандера,Путин ли прогони милиони украинци след 2014та година бягащи от фашизма....Света не е само CNN и сорос
  • 50 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    1 20 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То бива , бива , ама си пропуснал Симонян , Соловьов , Лукашенков ... Имаш ли татуирана петолъчка , на челото ?!

    Коментиран от #55, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Анонимен

    2 17 Отговор
    Защо се вижда червена точка от лазер на тила на Путин?
  • 55 Бай Курти

    17 1 Отговор

    До коментар #50 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Те пък тез пропагандатори козялки да не чуят нещо от ген. Мили, който го каза още на втория ден от СВО-то.
  • 56 МДС

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    50- 80 жертви дневно?
    Преди два дни ВСУ дадоха в Курска област 450 жертви, Преди ден 480. Досега са дали над 9000 жертви.
    В Курска област руската армия е организирала с мощни далекобойни оръжия и авиация показно изтребване на нашествениците.

    Коментиран от #60

  • 57 Антитрол

    13 1 Отговор

    До коментар #50 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    "ама си пропуснал Симонян , Соловьов , Лукашенков"

    Пропада ви опорката ли - нищо вие си я повтаряйте като папагали на нас не ни пречи. Та кой от изброените по горе от теб е официално руско лице и повечето от тях цитираха ген. Мили.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хохо Бохо

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Колко требе да си глупав да отваряш нов фронт при положение, че стария се разпада? Преди това руснаците провокираха в сумска област и харков точно с цел саловермахта да разтегне фронта. Та тва в Курск е изцяло в полза на Русия, хем разтягат фронта без ресурси хем сплотяват руснаците и ги надъхват за свещенна война. Та зелениопор май е руски агент или мбого глупав

    Коментиран от #61

  • 60 Гледаш ли ежедневните

    4 16 Отговор

    До коментар #56 от "МДС":

    Сводки над 1200 1300 ватенки фирясест.

    Коментиран от #63, #79

  • 61 Ууубърккксл си рейсоо

    2 6 Отговор

    До коментар #59 от "Хохо Бохо":

    Мойто момче.Ще видиш още си малък да рабереш.
  • 62 Хихи

    2 10 Отговор
    Не променило нищо, а:

    1) първо изтеглиха войски от Калининград и Далечния Изток
    2) пратиха необучени наборничета на ГРУЗ 200
    3) изтеглят войски от Буркина Фасо

    Иначе "нищо" не се променя де, сигурно щото живота на руските крепостни не струва нищо за кремълския фашист.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Олександр Шмирц

    1 14 Отговор
    Всем русские жителям находяшчие на Курской область надо разстрелять!

    Коментиран от #76

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не направила ли вече референдум там?

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Курско-украинска неземна република?
  • 68 Украинец

    16 0 Отговор

    До коментар #52 от "Абе Лешпер":

    Когато първи почнеш да си играеш с огъня така се получава. Трябваше само да спазва Минските споразумения хунтата в Киев а не да слуша господарите си и нямаше да има нищо сринато. После в Истанбул имаха последен шанс укрите ама и него проиграха заради онзи рошавия от мъгливия остров - пак слушат господарите си. Е сега да се сърдят на господарите си за сринатото.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Гошо

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ама сериозно ли":

    Знаеш ли как се хваща жива маймуна ?
    -Прави се тясна дупка /като в отбраната на границата при Курск / вътре се слага няколко фъстъка /както граничният град Суджа / ,маймуната си пъха ръката /като Зеленски/ хваща фъстъците , но не може да си измъкне ръката ,дупката тясна ,ако ги пусне ще си я извади, но това не ѝ идва в акъла Идва човека / Путин,връзва я маймуната/Зеленски/и ..... я води на кайшка из Белгород ,Донецк ,Крим по моста и т.н, накрая в Москва разходка покрай Кремъл ,после После по живо по здраво я пуска да си търси късмета из Сибир или Чечня
  • 72 УФСЪ бандерска.

    10 0 Отговор

    До коментар #66 от "Къде бре":

    Мами Гали гледам
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ха ха ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Костя":

    Ще останат костите на укрофашистите в Курск област
  • 75 Хахахаха

    2 14 Отговор

    До коментар #37 от "Правоверен Евроатлантик":

    Копейкииии, рашистите сега всеки ден стрелят по Курска област и по Белгородска област по руснаците върху главите им! Всеки ден пускат бомби по къщите на руснаците! Кво прайм? ВСУ трябва да взима територия за да освободи хората от руската армия.

    Коментиран от #91, #101

  • 76 Ти ли бе

    7 3 Отговор

    До коментар #65 от "Олександр Шмирц":

    Лгтб
    Ако ти дом юКалашвик щи си завреш озад

    Коментиран от #87

  • 77 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    0 9 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Марк Мили ти е влезнал надълбоко , а не виждаш гредата ...🤭😁

    Коментиран от #80, #81, #85

  • 78 Факт

    0 13 Отговор

    До коментар #73 от "Българин":

    Копейките в България нямат общо с България на българите. Те имат общо с България на руските им господари.

    Затова и не могат да си представят дори "България в ЕС и НАТО", щото руските им господари са им забранили такава идея.

    Коментиран от #84, #96

  • 79 МДС

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "Гледаш ли ежедневните":

    Задай си въпроса: с какво и как украинската армия причинява на руската такива загуби? Няма с какво, няма и как.
    Никой, даже ISW вече не цитира такива измислени украински данни за руски загуби.
  • 80 Зевзек

    8 0 Отговор

    До коментар #77 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Лош човек, да ви развали опорката - не може така - как сега ще пишете за "три дня". То имаше файда само ако руснаците са го казали а не някакъв американски генерал. Пък такава хубава опорка ви беше - язък.
  • 81 Бай Оня

    14 1 Отговор

    До коментар #77 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Статия от ФАКТИ
    05 Декември, 2023 06:46ч.

    "САЩ смятали, че Русия ще превземе Киев ЗА НЯКОЛКО ДНИ
    Това заяви на брифинг пред журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер

    Администрацията на САЩ смятала, че руската страна ще установи контрол над Киев скоро след началото на инвазията в Украйна Това каза в понеделник на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер..........."

    Освен ген. М. Мили ,ето кой го казва това.

    Коментиран от #92

  • 82 Умна копейка

    0 7 Отговор
    Бункерният дедо чертае,ли червени луни още?
  • 83 РАЗБИРАЩ

    10 0 Отговор
    Всъщност БЕЗМИСЛЕНОТО нахлуване на руска територия ПРОМЕНИ МНОГО плановете на Путин. Вече наистина няма да има прошка за англосаксонските проксита. Затова Кулеба бяга като плъх.
  • 84 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    "България в ЕС и НАТО"

    България е била и под Византийско и под Турско робство - Византия отдавна я няма въпреки че е била най-голямата сила по свое време. И тогава е имало едни хора на които сега казвате "копейки" които не можели да си представят "България във Византийската империя" или "България в Османската империя" както е имало и едни хора на които сега им казват "козячета" които се радват на господарите си и на това че са ни окупирали.

    Коментиран от #88

  • 85 реру

    6 0 Отговор

    До коментар #77 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Хвани полирай шперца малко ,та да успокоиш нервата.
  • 86 Леонсио Парчето

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Абе Лешпер":

    Сусссс бе гьоотт верренн,я се успокой да няма Qteck,че после следва любене.
  • 87 Олександр Шмирц

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ти ли бе":

    В Бахмуте я ногу потерял...теперь я инвалид. Что тебе надо?
  • 88 Факт

    0 9 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Руските петоколонници са толкова зомбирани, че БУКВАЛНО не могат да пиат или говорят НИЩО ДРУГ освен това, което Кремъл им спуска. Няма едно изречение в поста, което да не е или безмислица (защото има напън за оригиналност, но няма никой на втория етаж) или да не е една от руските бълвания.

    Даже не успя да адресираш това, че вие с България в ЕС и НАТО дори не можете да си се представите. Следователно вие принадлежите към "другата" България - на руските окупатори, мачкали ви официално 45 години, а неофициално 140.

    Коментиран от #93, #94, #100

  • 89 мдаааа

    0 6 Отговор

    До коментар #63 от "Гледам и чета":

    Аз обичам математиката , ама нещо у сметките ти не е наред ... 30 дни по 2000 , са 60 000 на месец ... 30 месеца по 60 000 , милион и 800 хиляди има ли живи украинци ...🤭😁
  • 90 Артилерист

    12 0 Отговор
    Русия смила бавно но сигурно Украйна. Същият този американски институт за изследване на войната е изчислил, че руските войски досега са използвали 10 000 ракети, 14 000дрона с голям обсег на действие, 33000 високоточни планиращи бомби и др. Няма да правя предположение какво е унищожено, осакатено, разрушено и тн. с тази огромна поразяваща маса. Само ще потвърдя констатацията, че Русия няма да остане без рекети, бомби, дронове, снаряди и мини...
  • 91 Правоверен Евроатлантик

    10 2 Отговор

    До коментар #75 от "Хахахаха":

    Дорогой, на какво си, че ги пишеш такива? ВСУ тероризират Белгород, Курск, че и по навътре в руската територия, когато успеят. Не им стигаше това, трябваше и да нахлуят и да мародерстват. Като предците си казаци. Е, какво им се случва там според теб? Чакат ги с хляб и сол ли? Бият ги като брашнян чувал. Сега стана като втори Сталинград - хем ВСУ не могат да превземат нищо, хем тикат резерва след резерва да стават курбан и да поддържат илюзията за някаква инициатива.
    Междувременно вече и правителството на клоуна с изтекъл мандат взе да дава фира, не само фронтовете. И заради терора от стрелбата по цивилни цели Украйна ще кара зимата без ток и газ. Не им завиждам на тия от градовете.

    Коментиран от #95

  • 92 Бай Този

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "Бай Оня":

    Само не ми го причинявай това , да ми казваш , какво съм гледал , на руzкия телевизор ... 🤫 А може да е било и на белоруzкия ..
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Геобразен С0р0С0иД 🌈

    8 0 Отговор

    До коментар #88 от "Факт":

    Тези факти Маман Галя на ушенце ли ти ги шепне?
  • 95 Хахахаха

    1 8 Отговор

    До коментар #91 от "Правоверен Евроатлантик":

    ВСУ тероризират в ръфъ???? А руската армия дорогой не тероризираше ли Донбас и Крим 2014 година?

    Коментиран от #98

  • 96 Грантаджиев соросоид

    10 0 Отговор

    До коментар #78 от "Факт":

    И какво като сме в ЕС и НАТО? С какво сме по-добре от една Сърбия примерно? За Швейцария дори няма да питам. Твоят чип вижда навсякъде копейки и путинисти, а не си виждаш кафявите еврови гащи, че те доят и стрижат със зелени данъци, регулации и ти пробутват най-големите боклуци и ти крадат най-ценните ресурси за без пари. И за това ли Путин ти е виновен?
    В момента внасяме храна от страни извън ЕС, а нашата плодородна земя пустее или слагат фотоволтаици и перки, където са близо подстанциите от енергийния пръстен строен още при соца.
    Вместо да си развиваш промишленост и земеделие внасяш всичко на кредит. А НАТО какво ни даде?
    Обезоръжи ни армията и ни направи фронтова държава срещу ядрена сила. Чувстваш ли се по-сигурен с мишена на челото?
  • 97 Украинският щурм затъна и не мърда

    12 0 Отговор
    Не разбрахме защо се отказаха украинците да вървят към Москва. Така добре вървеше рекламата по правителствените медии у нас, че направо очаквахме да повторят щурма на Пригожин.

    Хората имат подозрения, но по новините ни облъчват, че "не е това". Един соросоиден експерт обясняваше, че всъщност напредват, но никой не го вижда, пък после след две изречения каза, че се окопават, за да задържат завзетото.

    А зрителите си чакаме бъдещите видеофилмчета от идващата нощ, за да видим утре поредните невинни трупове със синьо тиксо на каската. Жълтото тиксо свърши заедно с облепените с него.

    Коментиран от #102

  • 98 Правоверен Евроатлантик

    11 0 Отговор

    До коментар #95 от "Хахахаха":

    Я кажи колко души загинаха в Крим през 2014-та година? 0. Пиша ти го и словом - нула. Пушка не пукна. Кой почна да стреля по Донецк? Русия или ВСУ? Те почнаха от Славянск всъщност. А преди това в Одеса изгориха живи едни хора, сред тях имаше и българин.
  • 99 Факти- на снимката е космическият център

    10 0 Отговор
    Изстрелването на ракета Ангара А5, чиято схема се вижда отрязана в дясно.
    Толкова ли ви е зле снимковия материал, чак потресаващо.

    Не смеете да сложите снимки на натовците в Курска област как спят вечно. Поне ще отговаря на заглавието.
  • 100 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #88 от "Факт":

    "България в ЕС и НАТО"

    Ами явно не ти достига да осмислиш предателството си. Както казах България е била в най-силната империя по това време - Византийската ама защо ли едни българи не са се радвали на това. След това е била в състава на също най-силната империя за нейното време - Османската но защо ли пак някои българи не са се радвали. Сега сме в състава пак на най-силната империя на наше време НАТО и пак някои истински българи не се радват.

    Е има и такива като вас които се радват - то и по времето на Османската империя ги е имало и тогава султана доста успешно ни е защитавал от "руската агресия" цели 500 години и много като вас са казвали да не се бунтуваме а да се радваме на властта на султана.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Курягин

    0 2 Отговор

    До коментар #97 от "Украинският щурм затъна и не мърда":

    Щурма не е това , което си мислиш че е ...🤭😁 Требе и акъл , не само самагон ..
  • 103 МИТ

    2 1 Отговор
    Нито пък плановете на Запада да си правите кавото искате, нека така да го кажем е по добре от самата статия
  • 104 Украински кашик

    3 0 Отговор
    И този юруш като първите два.Ялов!
Новини по държави: