Тема: Украйна

7 Септември, 2024 11:35 8 122 74

ISW: САЩ поставят под въпрос промяната на хода на войната в Украйна

  • сащ-
  • пентагон-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Западните партньори на Украйна обещаха допълнителна военна помощ за Киев по време на Контактната група за отбрана в авиобаза Рамщайн в Германия на 6 септември

ISW: САЩ поставят под въпрос промяната на хода на войната в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски и европейски официални лица съобщиха, че Иран е доставил стотици балистични ракети с малък обсег на Русия, за да подкрепи нахлуването на нейни части в Украйна, отчитат от ISW - Институтът за изследване на войната.

Прехвърлянето на ирански балистични ракети е част от задълбочаващото се стратегическо партньорство между Иран и Русия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви вчера (6 септември), че нито едно оръжие само по себе си няма да промени хода на войната за Украйна и че разрешаването на украинските сили да използват предоставените им от САЩ оръжия за удари на далечни разстояния срещу руски военни цели, няма да доведе до значителна промяна.

Остин е прав, коментират от ISW, че никоя отделна оръжейна система няма да промени хода на войната, но коментарите му не обсъждат въпроса как оръжейните системи и придружаващите ги правила за ангажиране влияят върху украинските способности и че промените в способностите могат да променят хода на войните.

Западната военна помощ остава от решаващо значение за способността на Украйна да се защитава, а в изявлението си Остин не отчита, че нанасянето на удари на далечни разстояния е важно за прекъсването на подкрепленията от руските тилови зони.

Западните партньори на Украйна обещаха допълнителна военна помощ за Украйна по време на Контактната група за отбрана в авиобаза Рамщайн в Германия на 6 септември. Засега обаче значителна част от тази помощ ще бъде предоставена на един по-късен етап.

Руските сили продължават все по-често да екзекутират предаващи се украински войници по цялата фронтова линия. Това вероятно се дължи на факта, че руските командири отчасти одобряват извършването на подобни военни престъпления.

Руски официални лица се опитаха по време на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси да го убедят как са в правото си да продължат дългогодишните усилия за легитимиране на руската окупация на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и Запорожка област, като същевременно разпространиха лъжливи истории за това, че имало украинска заплаха за Курската атомна електроцентрала (KNPP). Тяхната цел била да намалят подкрепата на Запада за украинското нахлуване в Курска област.

Руският федерален цензор "Роскомнадзор" публикува и незабавно изтри проект на процедура за прилагане на наскоро приет закон, предназначен да премахне анонимността на руските канали на Telegram, вероятно след като получи сигнал каква е позицията на руската ултранационалистическа общност в Telegram.

Кремъл изпрати сигнал, че има намерение да установи пълен контрол над руското информационно пространство и че вероятно ще се опита отново да премахне анонимността на руските социални медии и каналите на Telegram, въпреки че, както стана ясно, засега руският федерален цензор "Роскомнадзор" е оттеглил предложените си разпоредби.

Кремъл продължава да ангажира заместник-ръководителя на руската президентска администрация Сергей Кириенко с длъжности, които са насочени към следене степента на усилията, насочени към оформянето на руската идентичност и идеология.

Русия продължава да разработва механизми за използването на социалните медийни платформи за задействане на специфични активности, както го прави от няколко години в украинското информационно пространство, където усъвършенства тези свои способности.

Руските сили наскоро си възвърнаха загубени позиции в Курска област.

От своя страна украинските сили наскоро си върнаха загубените позиции близо до Покровск, а руските сили наскоро настъпиха близо до Торецк.

От ISW посочват, че потвърдените смъртни случаи на руски военни в Украйна са знак, че в Украйна са загинали повече руски доброволци, отколкото новобранци и мобилизиран състав.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    103 8 Отговор
    Тоя Остин и той путинист. Взе да повтаря думите на Путин. Белия байряк и саловермахта на дальном востоке

    Коментиран от #4, #65

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хъхъ

    106 12 Отговор
    Н–гърът се оказа малко по-умен от тукашните "атлантици"

    Коментиран от #38

  • 4 Хахахаха

    18 106 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Курск замина към Украйна. Путлера да вдига белия байряк.

    Коментиран от #28, #63

  • 5 Сандо

    100 11 Отговор
    Русия+Иран против САЩ+50 лакеи!И защо янките още не са победили в окраината?
  • 6 Без да искат казват истината

    98 13 Отговор
    "Руските сили продължават все по-често да екзекутират предаващи се украински войници по цялата фронтова линия." Докато лъжат без да искат казват истината, а тя е: "предаващи се украински войници по цялата фронтова линия."

    Коментиран от #10, #32, #56

  • 7 Престанете да ме занимавате

    80 8 Отговор
    с разложеният труп на бившата Украйна.
  • 8 Палача на Путин

    65 11 Отговор
    "Руските сили продължават все по-често да екзекутират предаващи се украински войници по цялата фронтова линия. Това вероятно се дължи на факта, че руските командири отчасти одобряват извършването на подобни военни престъпления."
    Така е.....всички които говорят руски с акцент или неми се екзекутират!
    Тва дирят там!
  • 9 111

    69 8 Отговор
    Нормално, нато последните години загуби доста войни. В европа това ще е втора загуба, но тази има решаващо значение от геополитически характер.
  • 10 2222

    17 79 Отговор

    До коментар #6 от "Без да искат казват истината":

    Путин обмисля да се предаде на съда в Хага.
    Това бил по-добър вариант от съдбата на Кадафи.

    Коментиран от #17, #57, #69

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 5 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    Що не тичкаш в Рамщайн да ги осветиш с БЛИЦщяштат си идея ‼️
  • 13 ПРО сиа приклу4и

    8 60 Отговор
    А.Х.. ги е затвариал в хамбари И гориал.... требело е да гии изпепели до последната О р ка... да имаи много свестни руснаци ниамащи нищо обсхто с тиа сега у ру ди но както знаете покраи мокрото и сухото гори или бесхе обратно? слава УКРАИНЕ

    Коментиран от #67

  • 14 Статия, тюрлюгювеч

    56 3 Отговор
    Когато си се "омазал:" до уши ставаш Факти писач трол: В онлайн обществото, “трол” се отнася до човек, който целенасочено предизвиква и провокира други потребители в интернет пространството. Тези дейности могат да включват публикуване на провокативни коментари, спорове или дори долни лъжи и дезинформация, наред с иизмислици и внушения за cлабоумни
  • 15 Ха ха

    44 7 Отговор

    До коментар #11 от "ПРО сиа приклу4и":

    Не говориш български- за екзекуция си.Чий го дириш на територията ни?
  • 16 Не сте

    39 5 Отговор

    До коментар #11 от "ПРО сиа приклу4и":

    Българин,нали?Внукът ми пише по- грамотно от вас.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 7 Отговор

    До коментар #10 от "2222":

    Ех двойкажия, двойкажия, Кадафи го убиха в Либия и Милошович го убиха в Хага❗
    Ама ти явно не знаеш ! Още не си прочел два реда за двамата ‼️

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европеец

    36 4 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ще е двойкаджия, двойкаджия е..... Но като прочетох коментарите стигам до извода, че това му е малкият проблем..... Големият му проблем е ще трябва спешно да си прегледа главата ......
  • 20 В.В.П.

    32 6 Отговор
    Окропистан се вмирисва бавно ,но сигурно.Да благодарят на Сащ И Англия .
  • 21 ТаУмВзе

    34 3 Отговор
    Краварчето ще се бие до последното окраинче да! Хахахха
  • 22 В.В.П.

    25 6 Отговор
    Янукович беше закрепил нещата ,обаче болшевишката жилка ,си каза думата ..Преват и гражданска война .Демокрация .Як уйййй..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    25 7 Отговор
    Едно не ми я ясно..Защо Рф не ги трепе с ядрото тия безродници и шизофреници..Както трябва да бъде.както Труман през 45 та .преби Жапон.
  • 25 Късно е либе за китка

    32 6 Отговор
    С изчезването на окраина ще изчезнат и факти.
  • 26 Янко В.

    7 43 Отговор
    ВСУ започнаха контраатака под Покровско!
    Няколко от най-страховитите бригади на ВСУ осъществяват остри, малкомащабни контраатаки, които затриват успехите на рашките в този район!
    Сред тях са бригадите: “Кара Даг”, Нац.Гвардия, 12-та Азовска и 93 ОМБр.

    Добре подготвени резервисти, задържат рашистите под Селидово и не им дават шанс, да се придвижат към Покровско!

    Нанесени са мащабни загуби на рашистите в жива сила и техника .

    Коментиран от #52, #72

  • 27 Пиночет

    7 22 Отговор
    Путин да приготвя тубата с бензин!
  • 28 Хохо Бохо

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Ма нтий весело май, а? Истеричен смех некъв, а? Бандерите в Курск ги ръфат кучаата докат са умрели май. Смешничко ли ти е?
  • 29 В.В.П.

    28 4 Отговор
    Киев няма да види бял ден поне 100 год..Ще живеят като порове в метрото на Сталин..Рф има право да го трепе без споразумения и договори .

    Коментиран от #68

  • 30 В.В.П.

    26 4 Отговор
    Киев и Зелюл си създадоха враг на вратите ,поне 100 год ..Ще ядат лобута .много дълго време .Сащ и Англия чакат Рф да изчерпи ресурс .и да нападнат .Дотогава жив Окроп няма да има .. Перверзно..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Порно

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Без да искат казват истината":

    Очевидна пропаганда с цел да възпира украинците да се предават. Ако аз бях руски командир , с разстрелялите предали се войници бих постъпил по строгите закони на военното време
  • 33 Руснаков

    15 3 Отговор
    Сащ въртят гъ...ту налявао...ту надясно...а така не става...Хванал ли си се на хорото,ще го играеш както трябва...
  • 34 Колкото повече

    6 26 Отговор
    Кремълското джудже слуша подобни изказвания, толкова повече завлича русия в блатото. Докато си мисли, че може да победи, и да превземе Украйна, няма да спре да тегли към дъното на блатото. А никой няма да му подари Украйна. Ще яде бой до безкрай!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Афроатлантик

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "2222":

    След няколко прецизни удара женският ти родител развя розовите кюлоти.
  • 37 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Само един удар по Киев с Ярса ,1 мега ,и Остин ще оцапа гащите .1 млн окропа ще бъдат ликвидирани на мига ..Това е война .За сега е СВО.
  • 38 На Лойд с простатата

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "хъхъ":

    Му се плаща да е умен.
    На нашите евроатлантици им се плаща да лижат.
  • 39 В.В.П.

    15 4 Отговор
    Много ги трае Рф тия малоумници..За окропа и партньори само яко лобут ..
  • 40 В.В.П.

    18 3 Отговор
    Не понасям окропи и подлогите им .Янки и английски шебеци..СВО ,е по добре от една война ..Затова Киев не обявява война на Москва..Всяко нещо си има методи и стратегия.
  • 41 ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ

    18 3 Отговор
    Зеленски го изоставят и уж приятелите му.
  • 42 Сус бе!

    2 21 Отговор
    Копейки мърляви.
  • 43 50 килограма американска любов

    3 21 Отговор
    Касет снаряда лекува руснака добре и завинаги
  • 44 БРЕЙ

    24 3 Отговор
    Само една ракета по Лвiв и АТЛАНТИТЕ СЕ РАЗМИРИСАХА. Разбягаха се с пълни гащи.
  • 45 Дракарис

    3 23 Отговор
    Абе другари ватенките почват да циврят че бандерасите им палят дупките като на язовци начи

    Коментиран от #51, #58

  • 46 Васко делчев

    11 2 Отговор
    Какъв е тоя негър?
  • 47 Дребен обрязан

    5 2 Отговор
    Палячо... Скоро ще правиш секс, но ти ще си от външната страна на презерватива
  • 48 Факт

    16 3 Отговор
    Курск ще си го върнат. Покровск ще го блокират. Зимата ще слязат на юг.
  • 49 ами

    11 1 Отговор
    поредното сватбарско наддаване - свата дава 5 милиона, брата дава 10......и накрая нищо
  • 50 Не САЩ...

    15 2 Отговор
    ....това е невъзможно, не ви вярвам...вие досега тръбяхте, че няма начин как Украйна да не победи...вие лъжете сега нали...
  • 51 дедо..

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Дракарис":

    Ама другарко..змею явно не си е свършиль работата,има още неща за управянье у тебье..
  • 52 Щом си ги написал в интернета

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Янко В.":

    значи е вярно.
    Но искам все пак Коваленко, Плотников и Геращенко да потвърдят.
  • 53 Простия да приключи,

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПРО сиа приклу4и":

    Да ни пише глупости и модитата да го оставят да пуска дезин ормация и да провокира с тролски простотии. АЛО МОДИТАТА А ДРУГИ КОМЕНТАРИ СПИРАТЕ А? АЙДЕ ДА СЕ СТЕГНЕТЕ ДА НЕ ВИ НАТЕГНАТ...
  • 54 Алексбг

    6 10 Отговор
    Типично за сайтът "Факти".И тази статия е пълно с нескопосания проруска пропаганда.По време на соца имаше рубрика.."В западната преса без чужда намеса"!Лъжа и половина естествено и то ..опашката! Типично по "съветски".Че и тия тук...Ужким американците казали ,колко е безперспективно ,украинците да удрят руски военни обекти,навътре,в Русия.Пълна лъжа пробутан а. .помежду другото. .фейк
  • 55 Последна фаза

    15 0 Отговор
    В коя дупка е Зеления плъх със счупения нос след Полтава?! Ф16 хвърчат ли, хвърчат ли? Или си ги прибраха?
  • 56 Ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Без да искат казват истината":

    Прав сте напълно. А освен това хората предварително предупредиха, че там се води антитерористическа операция и наемници, снайперист и артилеристи били с право мерене по жилищни и цивилни постройки няма да се взимат в никакъв плен, а ще се утилизират . Това са фактите. Запушили са ги вече почти напълно изОтзаде и сега настъпва методично изтребление на отделните групи из горите.
  • 57 Чичо Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "2222":

    Все съм виждал папагали ама като теб не, Кадафи си беше много добър за народа ама англосаксите и там наложиха демукрация та не му се прави на умен... ХВАНИ ПРОЧЕТИ, ДОРИ МОЖЕШ И ДА ГЛЕДАШ ИМА ИЗКАЗВАНИЯ НА КАДАФИ ПРЕД ООН
    Не ми повтаря англосаксонските наративи..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Много любопитно заглавие прочетох

    4 0 Отговор
    в "Дойче веле". Сирски бил заявил, че с оттеглянето си спрели напредването на руските войски към Покровск. Звучи съвсем нелогично, но какво логично има в бръщолевенията на тяхното командване и Еленски.
  • 61 Oправданията продължават

    3 0 Отговор
    , ако трябва и с измислици и лъжи:
    "Американски и европейски официални лица съобщиха, че Иран е доставил стотици балистични ракети с малък обсег на Русия"

    Обидно е да си победен, но още по-обидно е, че 50 държави и най-голямата и боеспособна армия в Европа, бяха разбита от една Русия. И че военния и производствен капацитет на Русия надвишава с пъти, този на целия обединен запад. Въпреки че обединения запад хвърли всичко, колапсира, и обра народите си за болните идеи на шепа глобалисти.

    Затуй пропагандата и медиите им, трябваше да измислят непрекъснато нещо, за да се оправдаят.

    Коментиран от #62

  • 62 Старата партенка

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Oправданията продължават":

    за някакви дронове "Шахед" се поизтърка и не хваща вече дикиш, та лузърите трябваше да измислят нещо "по-балистично" като оправдание.

    Паниката и униженението са огромни и трудни за преглъщане.

    Коментиран от #66

  • 63 Абе що

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахахаха":

    Ми не дадеш розовите ти очила да видя и аз .
    Гледаш ли новини или си кон с капаци .
    Зеленски се срещна с италианката и мърмори за мир .
    Нали нямаше да преговаря за такива работи .
    Лъжат та се пръскат .
    Кулеба Залужни най способните му обръщат гръб на тоз гробокопач .
    Курск до октомври ще си пак руски но много украинци ще си останат там .
    Жалко за тези хора .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Стига бре

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Човек .
    Що ми крадете постоянно никовете , омръзна ми да ги сменям .
    Но щом ти харесва , вземай го.
  • 66 Нов сандал

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Старата партенка":

    Баце , ходи си измий краката и си лягай,
    да не те опраска някой,, Шахид ,, на Сточна гара.
    Избери си някой инженер или доктор от тези на баба Меркелица.
  • 67 Приключи с кой ? С теб ли !

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПРО сиа приклу4и":

    Сега ДПС то на Шиши ще те закара да я приключиш.
    Много ще ми е кеф да съм с теб и да гледам как оцапваш гащите при всеки ,,Фойерверк ,,
  • 68 Нали тъй

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "В.В.П.":

    Русия няма да види бял ден още поне 100 г.
  • 69 Борел

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "2222":

    Обмисля да те прати на външната граница на ЕС
    да поемаш емигрантския поток.
  • 70 Артилерист

    3 0 Отговор
    Всички непеотски/сороски сайтове са мобилизирани да повдигат духа на разкапващата се укроармия...

    Коментиран от #71

  • 71 Хаймарс

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "Артилерист":

    Глуп@ндер стига си л@пал руски п@тки, че ти увреждат сивото вещество, което ти е по принцип дефицитно
  • 72 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Янко В.":

    То може и да е така, но тези бригади са с ограничен брой, нали се сещаш? Ще ударят с 30,000 души наведнъж, но ще имат и загуби, а после тези загуби няма откъде да се компенсират.

    Руснаците точно затова събираха отряди от други места, за да ги пратят в Курск. И Русия има резерви и свежи сили, с които да удари.
  • 73 на час по лъжичка

    3 0 Отговор
    Отбранителна война не може да бъде спечелена. Очевидно САЩ се съобразяват с някакво тайно споразумение с Русия. Не вярвам да ги е страх толкова много. Нека си спомним как в навечерието на войната в Украйна удариха рамо на Радев и ПП които са явно проруски елементи в България.
  • 74 хр.грозев предателят

    3 0 Отговор
    "Западната военна помощ остава от решаващо значение за способността на Украйна да се защитава, а в изявлението си Остин не отчита, че нанасянето на удари на далечни разстояния е важно за прекъсването на подкрепленията от руските тилови зони." Защо Западът ни убеждава ,че всичките " демократични , свободни страни" са длъжни да помагат на Украйна -- тя в НАТО ли е ? Защо целият ЕС са длъжни да финансират войната и да помагат на Украйна "толкова колкото е необходимо " ? България длъжна ли е да плаща на хиляди Украинци рас ходите когато мнозина са от области където няма никакви военни действия.?
Новини по държави: