12 Септември, 2024 20:40 1 045 9

По-слабо търсене на петрол! МАЕ понижи собствената си прогноза за 2024 година

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • международна агенция за енергията

Международната агенция за енергията обаче запазва своята прогноза за търсенето на петрол през 2025 г., според която то ще се увеличи с около 950 000 барела дневно

По-слабо търсене на петрол! МАЕ понижи собствената си прогноза за 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Международната агенция за енергията (МАЕ) понижи своята прогноза за растежа на търсенето на петрол в световен мащаб през 2024 г. заради очакван спад на потреблението в Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базираната в Париж организация ревизира към понижение със 7,2 на сто прогнозата си за нарастване на търсенето на черно злато. МАЕ очаква дневното потребление на черно злато да се увеличи с 900 000 барела, което представлява 70 000 барела по-малко в сравнение с предходната ѝ прогноза.

"Изглежда, че потенциалът (за нарастване - бел. ред.) на търсенето на петрол в Китай се изчерпва, докато в повечето от другите страни се очакват само леки увеличения или спадове", посочва международната организация в месечния си доклад.

Тя прогнозира, че търсенето на черно злато в Китай през 2024 г. ще нарасне със 180 000 барела на ден. Сред причините за тази ситуация е забавянето на икономическия растеж в световен мащаб, съчетано с увеличаване на броя на електрическите превозни средства, отбелязва агенцията.

Международната агенция за енергията обаче запазва своята прогноза за търсенето на петрол през 2025 г., според която то ще се увеличи с около 950 000 барела дневно. Тя отбелязва, че може да се стигне до свръхпредлагане на черно злато през идната година, ако страните от организацията ОПЕК+ продължат да изпълняват своя план за отмяна на своето решение за намаляване на добивите си на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    🥸🥸🥸
    Откраднаха чантата на британския министър по сигурността Даяна Джонсън на среща на високопоставени полицейски служители, съобщава "Ройтерс".

    На нея тя говори именно за нарастващия проблем с обирите и кражбите от търговски обекти.
    😀😀😀
  • 2 Zахарова

    5 1 Отговор
    Лошо,лошо,губим яко
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Математик

    6 2 Отговор
    Ма как така ще се увеличи, бе?! Нали ставаме все по-зелени! По-зелени от тениската на zeленckи! Или електрокарите не могат да минат на преглед в БГ? Само трабантите и фритюрниците минават! Затова ще е увеличението!
  • 6 АУУУУУ

    11 6 Отговор
    РУСИЯ ЗАПОЧВА ДА СИ СПОМНЯ ТОВА ........ 80ТЕ ГОДИНИ СЕ СРИНА ЦЕНАТА НА НЕФТА , И СССР СЕ РАЗПАДНА ....... ЛОШАТА ПОДРОБНОСТ Е ЧЕ ТОЗИ ПЪТ АМЕРИКА НЯМА ДА ДАВА ХРАНА НА ГЛАДУВАЩИТЕ РУСНАЦИ 😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Путин, В. В.

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    Америка НИКОГА не е хранила руснаци! И НИКОГА няма да ги храни! А вече няма и да може, дори да иска!
    Америка е чао! Америка е история! Щото много се взеха насериозно!
  • 8 Васил

    0 1 Отговор
    Лоша новина за копейките!!!
  • 9 Митрофанова комюнике

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    В Посолството май не схващате, че няма търсене на петрол, защото икономиките по света влизат в рецесия и спада производстово. Имам предвид Китай, Германия, САЩ и т.н. При такава ситуация, е добре да започнете да складирате консерви в посолството, да не се окаже че ви спрат фуража от кравария.
Новини по държави: