14 Септември, 2024 14:18 979 26

Иран изведе изследователски сателит в орбита

  • иран-
  • техеран-
  • сателит-
  • космос-
  • спътник

Основната цел на мисията на спътника е тестване на космически хардуер и софтуер

Иран изведе изследователски сателит в орбита - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран изведе днес изследователски сателит в орбита с ракета, конструирана от паравоенната Революционна гвардия, съобщи агенция ИРНА, цитирана от БТА.

В информацията се казва, че сателитът „Чамран-1“ е с тегло 60 килограма и успешно е достигнал 550-километрова орбита в космоса. Основната цел на мисията на спътника е тестване на космически хардуер и софтуер, предаде Асошиейтед прес.

ИРНА съобщи, че наземни станции са получили сигнали от сателита. Агенцията информира, че ракетата носител на спътника „Каем-199“, използваща твърдо гориво, е проектирана и изработена от аерокосмическото подразделение на Революционната гвардия. Иран заявява, че има предвидени още 13 поредни изстрелвания на сателити.

Въпреки че Иран отдавна планира да изпрати спътници в орбита, това е първото изстрелване при президента реформатор Масуд Пезешкиан, след като неговият твърдолинеен предшественик Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер през май. През януари Иран съобщи, че успешно е изстрелял в космоса три спътника.

Програмата се разглежда от Запада като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран. Изстрелването се случва и в момент, когато повишеното напрежение обхваща целия Близък изток заради продължаващата война на Израел срещу радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа, което поражда опасения за регионален конфликт.

САЩ вече заявиха, че изстрелването на ирански сателити противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема никакви дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия. Санкциите на ООН, свързани с иранската програма за балистични ракети, изтекоха през октомври миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    4 25 Отговор
    тия пък каква наука имат, та ще изследват? дали алахо ги чака с девиците?

    Коментиран от #3, #6, #8, #18

  • 2 Последния Софиянец

    30 5 Отговор
    А Колонията България купува чушкопеци от Анадола и мартеници от Китай.

    Коментиран от #16, #17

  • 3 Българин

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Иран има такива изследователски и технически центрове,че и България по времето на социализма не е мечтала за такова развитие.
  • 4 да де

    18 4 Отговор
    А от обора се чува мучене.
  • 5 Сталин

    23 5 Отговор
    А България за 30 години западна демокрация,от ядрена и космическа държава с най мощната индустрия в Европа се върна във феодализма и произвежда само цървули

    Коментиран от #7, #19

  • 6 Европеец

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Не знам кой кого чака..... Но знаех че иранците са трупали и взема ли научни знания от краварите, от споделите и от Русия.... Заради това мисля че имат потенциал щом обогатяват уран..... Да не говорим че са и наследници на персийската култура и наука..... Да си чува нещо за арабски числа..... Абе време е за следобедна дрямка.....

    Коментиран от #20

  • 7 Европеец

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Напълно си прав....
  • 8 Сталин

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Ти бегай да копаш на плантацията ,че господаря от Сащ да не развърти камшика

    Коментиран от #9

  • 9 Европеец

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Може би си прав.... Снощи гледах земеделието Илчовски, който каза че България станала американски колониален резерват.....
  • 10 Четиво за комсомолчета

    5 4 Отговор
    Религия в иран
    99,4% ислям
    0,2% християнство
    0,03% зороастризъм
    0,01% юдаизъм
    0,07% други религии
    0,4% без отговор

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сталин

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Четиво за комсомолчета":

    Където няма евреи ,държавата върви напред и нагоре

    Коментиран от #21

  • 13 Европеец

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Четиво за комсомолчета":

    Абе то няма комсомолчета вече.... Не знам що си направил тая класация.... Вероятно смяташ че като преобладава ислямската религия в Иран няма наука, ако така мислиш бъди сигурен че грешиш..... Знаеш ли колко българи се лекуват в Турция, ако не знаеш да ти кажа че са много и бедни и богати.....
  • 14 УкрИнфо

    2 1 Отговор
    Путин е купил 57 броя Чамран
  • 15 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 4 Отговор
    Къде е Иран къде сме ние Да живее демокрацията и бананите Урааааа
  • 16 Интересен факт

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пропорционално на размера на икономиката си България и Иран внасят еднакъв обем стоки от Китай. И като говорим за факти - ако изключим горивата, Иран изнася стоки за $13 милиарда докато България изнася стоки за $44 милиарда, а населението на Иран е 15 пъти по-голямо от българското. Но изглежда най-важното е, че харчат много за оръжия.
  • 17 последния

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    от аспуха ти става чудесен чушкосъбирач
  • 18 Ужас(истински)

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Сверявай си часовника от време на време! Чувал ли си, за използуването на плазмена технология за производство на енергия, за технологията Магграв на иранския ядрен физик проф. Мехран Кеше? Използува магнетизма и гравитацията на Земята и създава източник на неизчерпаемо количество енергия. На летище в Канада го спряха, уж само за проверка на документи, а те му прибраха доста техническа документация. Човекът преди 6 - 7 години направи в Италия конференция, с покана до всички правителства да присъстват специалисти и подари по един двигател на гостите 10 kw/h. Предлагаше технологията безплатно на света, за домакинствата. Присъствуваха най-много държави от Африка, Китай, Русия, мисля и Япония. Ние като много умни ,естествено, бойкотирахме мероприятието.. Може още да има видеа от конференцията в Рим в ютюб. Иран 100 % прилага тези иновации във военното си дело...

    Коментиран от #22

  • 19 Хиперзвукова лопата с чип

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    И цървули даже вече не произвеждаме...
    В еврео-атлантическата кочина в която превърнаха България даже вече и циганите не се възпроизвеждат щото и те напуснаха територията и забягнаха навън.

    Коментиран от #26

  • 20 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Европеец":

    Персите не са араби, бе. Какви арабски числа бълнуваш. Само европейците не правят разлика.

    Коментиран от #23

  • 21 7676

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    СССР кой го създаде.Затова нямаше
    напредък и се спомина.
  • 22 Краси

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ужас(истински)":

    Какво да си сверява часовника. Той дори не е чувал за този ядрен физик.
  • 23 Европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Понеже се правиш на разбирач, да те открехна..... Така наречените арабски цифри ги ползва целия свят.... Измислени са от индийски математици, разви ти са от персите, оттам през арабите отиват в Европа към 10-ти век.... Спри за бълнуваш, събуди се и се ограмоти малко, иначе не може да бъдеш реалист....

    Коментиран от #25

  • 24 соломан паси идиота предател

    2 0 Отговор
    "Програмата се разглежда от Запада като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран. САЩ вече заявиха, че изстрелването на ирански сателити противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема никакви дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия," Световната сг...ан иска всички да са сателити и покорно да изпълняват заповедите им. Никой няма право на нищо без тяхното разрешение. Тъй като са господари на Планетата от тях трябва да се вземат разрешение.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 9988

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хиперзвукова лопата с чип":

    Станахме точно като русия.Не произвеждаме нищо,икономическо джудже сме,никой не ни брои за живи и е все тая дали ще ни има или не.Единствената разлика е,че България има в пъти по добър стандарт и качество на живот.