17 Септември, 2024 11:36 675 3

Иран освободи австриец, арестуван през 2022 г.

  • иран-
  • австрия-
  • австриец-
  • техеран-
  • кристиан вебер

Агенцията не уточни причината, по която е бил задържан Вебер

Иран освободи австриец, арестуван през 2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранските власти са освободили австрийския гражданин Кристиан Вебер, задържан за извършени в иранската провинция Западен Азербайджан престъпления, и са го предали на австрийския посланик в Техеран, съобщи днес иранската новинарска агенция "Мизан", цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Австрия съобщи през 2022г., че неин гражданин е бил задържан в Иран по обвинения, свързани с протестите, избухнали там след смъртта на Махса Амини.

"Мизан" посочи, че австрийският гражданин е бил освободен като жест на ислямско милосърдие. Той е бил предаден на посланика на страната си, който се очаква да организира отпътуването му. Агенцията не уточни причината, по която е бил задържан Вебер.

През септември 2022 г. смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини, за която се предполагаше, че е нарушила ислямските правила за облеклото в Иран, доведе до месеци на протести и се превърна в най-голямото предизвикателство пред духовните лидери на Ислямската република от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рускиня

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Австрииката е бременна!
  • 3 Халифата иран

    0 4 Отговор
    Клякат пред запада ,иначе ще стоят гладни