Тема: Украйна

2 Октомври, 2024 11:20 2 403 78

Къде греши Западът спрямо Путин? Кърт Волкър пред ДВ:

  • украйна-
  • кърт волкър-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • владимир путин-
  • путин-
  • доналд тръмп

Западните лидери не бива да се поддават на ядрения шантаж на Путин

Къде греши Западът спрямо Путин? Кърт Волкър пред ДВ: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кърт Волкър е бил постоянен представител на САЩ в НАТО при управлението на Джордж Буш-младши, след което две години е работил като специален представител на Държавния департамент за Украйна по време на президентството на Доналд Тръмп. Пред ДВ той прогнозира как биха се променили отношенията на САЩ с Русия и Украйна, ако Тръмп отново стане президент, както и какво е постигнал по време на посещението си в САЩ украинският президент Зеленски.

ДВ: Според Вас беше ли посещението на Володимир Зеленски в САЩ успешно?

Още новини от Украйна

К. Волкър: Не мисля, че тази визита беше много успешна. Основната цел на украинците е администрацията на президента Байдън да им разреши да използват американско оръжие за удари по цели във вътрешността на Русия. В крайна сметка не бе обявено да е получено подобно разрешение. А и президентът Зеленски пристигна в разгара на предизборната кампания – много неподходящ момент, особено ако идвате във връзка с поддръжката за Украйна.

Същевременно Зеленски, според мен, проведе много продуктивна среща с президентския кандидат на републиканците Доналд Тръмп. След нея Тръмп говори за необходимостта от справедлив мир за Украйна, което е голяма крачка напред, тъй като дотогава той говореше само за мир и за прекратяване на войната. Все пак по-мъдро щеше да е да не се пристига в разгара на бурния политически сезон и да не се допуска темата за Украйна да става разменна монета в междупартийните прения.

ДВ: Как мислите, дали САЩ – независимо от това кой ще спечели изборите – все пак в някакъв момент ще разрешат на Украйна да използва предоставеното оръжие за нанасянето на удари по цели във вътрешността на Русия?

К. Волкър: Предполагам, че още преди изборите или малко след тях администрацията на Байдън ще започне да сваля тези ограничения. Може и да го направи без гръмки заявления, но ще започне да го прави. И е вероятно решенията да се взимат по конкретен повод, постепенно.

Ако победи Тръмп, не е изключено той да отиде и още по-далеч. Той ще каже на украинците: „Можете да заемете толкова пари, колкото са ви нужни, ако с тях ще закупите американско оръжие. Воювайте! Но при едно условие – когато Путин е готов да приключи войната, и вие ще я приключите“. Паралелно той ще оказва натиск спрямо Путин и ще му каже: „Ще дадем на украинците толкова оръжие, колкото трябва, ще осигурим влизането на Украйна в НАТО. Приключвайте войната!“.

ДВ: Смятате ли, че която и да е бъдеща администрация на САЩ в следващите четири години ще е на мнението, че Украйна трябва да се сближи с НАТО?

К. Волкър: Да, така мисля. Добре би било новата администрация, която и да е тя, да разглежда това като неотменна част от плана за приключване на войната в Украйна. Според мен обаче нито демократите, нито републиканците са готови за това. Но постепенно се приближават до тази позиция. Мисля, че рано или късно ще стигнат до следния извод: трябва първо да завърши войната, след което, за да се закрепи мирът, да бъде приета в НАТО. Тогава ще има и устойчив мир, и условия за ефективното сдържане на Русия.

ДВ: А защо, според Вас, НАТО не реагира, при положение, че руски дронове постоянно нарушават въздушното пространство на ЕС? Как би трябвало да се постъпва в такива случаи?

К. Волкър: Това, че НАТО не реагира, според мен е неприемливо – със своите опасни действия Русия постоянно създава заплаха за населението в страните от Алианса. Много бих искал НАТО да активизира противовъздушната си отбрана. Необходимо е да има разширена зона за противовъздушна отбрана в Източна Полша и в Румъния от 150-200 км. Не трябва да допускаме в тези райони да долитат опасни обекти – те трябва да бъдат сваляни. Това трябва да се съгласува с украинците, защото става дума и за тяхното въздушно пространство. Но аз съм сигурен, че те ще се съгласят.

ДВ: Западните издания написаха наскоро, че липсата на реакция е свързана със страха Русия да не започне да отмъщава в отговор. Мислите ли, че опасенията от ескалация от страна на Русия са оправдани?

К. Волкър: Тук има един много важен момент – заплахите на Русия да използва ядрено оръжие. Западните лидери имат такива притеснения, което е голяма грешка! Русия се сдържа не заради нашата сдържаност – тя би искала още сега да победи Украйна. Не успява, но не защото Москва се „сдържа“. Разрешението за нападение на цели във вътрешността на Русия би могло забележимо да промени ситуацията. В противен случай Русия просто ще продължи да прави това, което прави и сега.

Що се отнася до ядреното оръжие, Русия се въздържа от подобен ход не в резултат на нашето бездействие, а поради възможните последици от такава стъпка. Ако те използват ядрено оръжие, ще последва ответен удар по силите, които са го използвали – Русия ще получи твърд отговор.

ДВ: Наскоро Путин обяви готовността си да промени ядрената доктрина на Русия така, че да може да се нанася ответен удар и по страна, която не притежава ядрено оръжие. Отнасяте ли се сериозно към неговите думи?

К. Волкър: Не. Смятам, че Путин каза това, за да повлияе на политиката на Запада, да го принуди да се откаже да помага на Украйна и да не позволи на Киев да използва оръжейни системи с голям обсег. Защото – какво би попречило на Путин да вземе решение за използването на ядрено оръжие, ако поиска? Той не е обвързан с доктрината – за него това е просто хартийка. Сдържат го именно потенциалните последствия от използването на ядрено оръжие, които, както той разбира, много силно ще ударят Русия.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    67 5 Отговор
    Цял ден скимтят тия нещастници

    Коментиран от #12, #63

  • 2 бен Ходжа

    72 4 Отговор
    Не ми се четат глупостите на Дойче веле и поредното славоукраинстващо зомби.
  • 3 Ролан

    44 4 Отговор
    Простотии да щеш)))
  • 4 Последния Софиянец

    45 9 Отговор
    Путин и САЩ разиграват война и правят пари а ЕС плаща сметката.Тръмп си призна че чакат заводите в Германия да фалират и да ги преместят в САЩ.
  • 5 Хахахаха

    5 40 Отговор
    По повод ЯО на раша! Има ли смисъл, да воюват за Крим и Донбас, ако изчезне раша? Не, нали? Значи няма да ползва ЯО!

    Коментиран от #22, #55

  • 6 Грешката е вярна

    6 48 Отговор
    Путин никой не го бръсне за слива.
  • 7 Сталин

    43 2 Отговор
    Бай Дъмп нарече Зеления наркоман,.....най великия търговец на света,.....

    Коментиран от #10, #17

  • 8 МирО

    40 2 Отговор
    Облъчването със страхове и предположения продължава, ма кво става на фронта?? Май Рашаните , както през ВСВ - здраво мачкат бандерите?

    Коментиран от #32

  • 9 ТаУмВзе

    32 1 Отговор
    Краварчето дава заден у Украйна, щото Израел са им по лачени де. Да видим кой Няма да подписва Капитулацията на Украйна!
  • 10 Последния Софиянец

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Лош превод.Нарече го търгаш
  • 11 Италия

    43 4 Отговор
    Огромни плакати с надпис “Русия не е моят враг!” в:
    Рим, Милано и още десетки градове на Италия.

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 касата

    2 9 Отговор
    Изкукуригалият враг на целия свят, е пълен комплексар
  • 14 име

    22 2 Отговор
    Стига разтягайте локуми. Един лев не сте дарили на киевсака хунта, да не говорим да отидете доброволец за хуманитарна подкрепа, еле па да се биете срещу тези, от които уж ви е старх. Айде, бай дън знаем че не знае къде се намира, ама нали някой му дърпа конците. Този някой знае че обяснението "изгубихме Вашингтон щото помагахме на зеления лъжец" няма как да мине пред американците. Затова и си траят и не дават на хунтата оръжия с далечен обсег.
  • 15 Пиночет

    5 32 Отговор
    Пращайте и палячото Путин на фронта, да види как е!

    Коментиран от #28, #34

  • 16 Чума

    5 37 Отговор
    Путин няма да използва атомната си бомба, но Израел със сигурност ще го направи, ако САЩ не натупа Иран и останалите войнствени врагове на самият Израел! Путин е един немощен старец, както и голямата му на територия, но все по парцалива страна! Грешка е да му се отдава такова внимание, както и на господин Клоуна! Оставете ги да се бият и те ще се помирят!

    Коментиран от #44

  • 17 Нарече го

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    ТЪРГАШ
  • 18 Съотношение на силите

    26 1 Отговор
    Ако последва "ответен удар" от страна на "запада", ще посредват няколко последователни масирани ядрени атаки, не само срещу военни цели. Западна Европа, САЩ и Канада просто ще изгорят. Така че, за Китай и РФ е по-изгодно да оставят "запада" спокойно да си фалира.
  • 19 404

    28 1 Отговор
    При точен удар на зенитно-ракетната система "Искандер-М" загинаха до 60 командири на 37-а бригада морска пехота на украинските въоръжени сили, съобщава руското министерство на отбраната. Украински военнослужещи са били на среща в сграда, разположена в село Велика Александровка, Херсонска област. Ракетният удар също унищожи три микробуса и 12 автомобила на украинските въоръжени сили
  • 20 Артилерист

    23 0 Отговор
    Абсолютно нищо ново не е добавил този към повтаряното много пъти от американската пропаганда...
  • 21 Бреййй, Гьобелс ряпа да рупа

    25 2 Отговор
    Вие Сащ нападате Русия и викате било ядрения шантаж на Путин!
    Какъв шантаж като натовските бази са около Русия и това е ядрена защита.
  • 22 Хахахаха

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    САЩ искат ли да изчезнат от картата заради укра, балтийските паразити , или Полша? Не нали!

    Коментиран от #39

  • 23 Обаче

    21 1 Отговор
    Няма да чета ДВ. Досега нищо не са познали.
  • 24 ШУШУ МИГИ КАТО

    23 1 Отговор
    ТОЗИ ГОЛЕМИ ЯСТРЕБИ СЕ ПРАВЯТ ПРЕД МИКРОФОНИТЕ , НО ПРИ ПЪРВИЯ ИСТРЕЛ СА НАПЪЛНИЛИ ПАМПЕРСА !
  • 25 Чочо

    20 1 Отговор
    Искам да видя САЩ,заобиколен от соц.страни.....и да видя тяхната реакция.
    Дали ще са съгласни с това,а?
  • 26 един

    2 15 Отговор

    До коментар #11 от "Италия":

    То и там има рубладжии,ти кво си мислиш!
  • 27 Историк

    4 22 Отговор
    Всички оръжия на Запада скоро ще могат да се използват навсякъде в Русия от украинците.

    И това не се решава от блъфовете на Путлер, а от навременността на разрешенията.
  • 28 касата

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пиночет":

    Пращайте и палячото Зелю
    на фронта, да види как е!
  • 29 Унция

    10 0 Отговор
    Капутът,както и да го украсяват си е пак такъв.А може утре и за победа да го листват.Нещастниците ги пращат да мрът зорлан за измислени лозунги.А милиардите се наливат във военните производства,като печатниците на книжни пари бълват продукция.

    Коментиран от #33

  • 30 99999

    14 2 Отговор
    КЪДЕ ЛИ ? ЧЕ РУСИЯ НЕ ВИ Е ПО СИЛИТЕ,И ЧЕ САЩ И НАТО МОГАТ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. ЗАЯВЛЕНИЯ НА -09,072024 .СКОТ РИТЕР- АМЕРИКАНСКИ СПЕЦИАЛИСТ ОТ ЦРУ,-09.07.2024, И НА 21.06.2024-ЛАРИ ДЖОНС -АНАЛИТИК ОТ ЦРУ,, ПРЕДИ СЕДМИЦА СЪЩОТО ЗАЯВИ И ГЕРРХАРД ШРЬОДЕР БИВШ РЕРМАНСКИ КАНЦЛЕР.

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЕВРОНЮЗ

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "МирО":

    Червената армия е размазала европейската кафява чума преди 80 години.. Днес сме свидетели как руската армия размазва европейската хунта.. Внуците на ония фашисти тръгнали на реванш срещу Русия.. Срещата завършва трагично, подобно на първата

    Коментиран от #36

  • 33 Историк

    4 17 Отговор

    До коментар #29 от "Унция":

    Да, Рузия е напълно пропаднала държава.

    Коментиран от #37

  • 34 Дон Корлеоне

    3 14 Отговор

    До коментар #15 от "Пиночет":

    Джуджета и педофили не ходят на фронта!

    Коментиран от #41, #49

  • 35 Готин Пич

    14 2 Отговор
    Поредния умен папуняк говори за твърди удари във Русия. Защо никой не го попита как ще отвърне Русия на тези удари? Путин го каза ясно, ако а няма Русия, няма да го има света. Кърт е Пълен Смешник
  • 36 Историк

    3 12 Отговор

    До коментар #32 от "ЕВРОНЮЗ":

    "Червената армия е размазала европейската кафява чума преди 80 години.. "

    Сталинов СССР и Хитлерова Германия заедно нападнаха Европа.
  • 37 999999

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    ПОСЕТИ ДОКТОР. ! СПЕШНО ! СЛЕД ТОВА СЕ ОСВЕДОМИ,ЗА ДА НЕ ПАРАЗИТИРАШ С ИНФОРМАЦИОННА ОЩЕТЕНОСТ И НЕАДЕКВАТНА ОРИЕНТАЦИЯ.
  • 38 Пешо

    13 1 Отговор
    Истинската война е в Израел, Палестина,Ливан .От там ще пламне света Нещо да сте чули? Евреите могат да си правят всичко.И това ще спре.
  • 39 Хахахаха

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Е па рашите да пробват бе ейййй! Голям зор имат да удрят с ЯО! Да пробват! То ако човек отстъпва сега, трябва винаги и след това да отстъпва! Не става! Светът не може да се управлява от диктатори от държави от третия свят.
  • 40 Факт

    5 11 Отговор

    До коментар #30 от "99999":

    Скот Ритър е престъпник, лежал в затвора за педофилия. Хубаво е да се знае на какви "източници" разчита руската пропаганда. Особено като се има предвид какви са останалите й опорки свързани с педофилията.

    Коментиран от #42

  • 41 касата

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дон Корлеоне":

    Затова Зелю не отива там.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пак аз @ 111

    13 3 Отговор
    Натюто е гола вода , само разтягат лакардии , а истината е - ЧЕ ГИ Е ШУБЕ ОТ РУСНАЦИТЕ . Крайно време е да си го признаят , не да разтягат локуми по медиите .
  • 44 т-п трол соросоиден

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чума":

    Е, що пак САЩ трябва да тупа, в случая Иран?! Нали ционистите се бият в гърдите че могат ками да се защитават срещу целия арабски свят? Айде да ги видим, де! Що пак трябваше коалиция от пет-шест-надесет държави да ги пази от иранските ракети?
  • 45 касата

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "касата":

    Всички знаят, че пасивния педофил е Зелю.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Буха ха

    11 26 Отговор
    Плановете за Украйна в НАТО са гаранция за продължаването на войната докато не остане нищо от Украйна
  • 48 фасве

    16 26 Отговор
    Поредния американски пръдльо дето нищо не разбира за Русия. Всички евро атлантически пръдльовци са с ампутирани мозъци. Щял да заплашва Русия тоя глупавия? Ще заплашва Путин че ще приемат Украйна в натото? И няма поне един умен та да им каже че Русия няма как да я уплашите с вашето си нато. До такава степен сте оглупяли че не ви идва дори на ум че Русия ще ви начупи всичките накуп. Само на натовци ще станете. От Афганистан бягахте преоблечени като жени, а от Русия как ще бягате дори нямате представа. Такъв пердах ще ви бухат. А краварите тоя път да не си мислят че ще им се размине. Тоя път най големия бой руснаците са го приготвили за вас. Само на кравари и на натовци ще ви направят. Слава Богу Русия е силна и то много силна.

    Коментиран от #64, #67

  • 49 име

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Дон Корлеоне":

    Ти от джуде ли си или педофил, че не си на фронта?!
  • 50 Хънтърчо

    8 9 Отговор

    До коментар #46 от "име":

    Активно съм. Питай Зелю.
  • 51 Евроатлантик

    20 10 Отговор
    Кремълският, дърт фашист отлично знае третия закон на Нютон...
    Именно затова не може да използва ядрено оръжие...

    Предполагам и, че ще бъде ликвидиран от руските генерали, ако продължи да говори прекалено много по тази тема.
  • 52 Путинумря вече

    3 7 Отговор
    няколко пъти, забравихте ли?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Освен това на всички е ясно,

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    че руските ракети свършиха, а другите са анимация.И лъжат, че са превзели Угледар, Авдеевка, Соледар, Мариупол...
  • 56 ЗАЩО ЦЕНЗУРИРАТЕ ИСТИННИ БЕ ФА---ТИ ?

    5 0 Отговор
    ПУТИН ТРЯБВА ДА ВИ ИЗТРЕБИ ! МА--ВИ ДЕЗИНФОРМАЦИОННА МАРИОНЕТНА ПРИМИТИВНА !!!
  • 57 Дон Корлеоне

    4 6 Отговор
    С две думи, палячовската Гомнорусия става Москалия!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Наритай руснак

    4 6 Отговор
    Ботоксовия охлюв с токчетата, е пътник!
  • 63 Бълг

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баце ЕООД":

    Скимтите ти подобните на теб руски помаци!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дон Корлеоне

    3 8 Отговор

    До коментар #48 от "фасве":

    Почти всички руснаци са полуидиоти и роби на Кремълските идиоти, а нашите путинофили завършени идиоти!

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дрън , дрън , та пляс

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Дон Корлеоне":

    Като се започне от такива като теб .
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 9544788

    9 0 Отговор
    ДА Е ЯСНО ! РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА......ТОЧНО ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР. ХИПЕРЗВУКОВИ ТЕЖКИ ,РАКЕТН.БЛОКА,ОТ МЕГАТОНЕН КЛАС Х 20 МГТ.- SS-29 Sarmaт 15А28-РС-28 И, САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЕПЕЛЕНИ ! ТЕХНИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НЯМА. ЗА БРИТАНИЯ Е НУЖНА 1 БОЙНА ГЛАВА И 4 МИНУТИ,СЛЕД КОЕТО НЯМА ДА Я ИМА.В ПЕНТАГОНА ЗНАЯТ ТОВА, И НЕ ВЕДНЪЖ СА ГО КОМЕНТИРАЛИ
  • 75 !!!?

    1 6 Отговор
    Кремълската хунта няма полезен ход освен да обяви СВО за "успешно приключила" и да изтегли варварския си башибозук от Украйна !!!?

  • 76 факуса

    3 0 Отговор
    изровиха поредния сащисан тъпак,какъв отговор бе кравар,кат сащисаните си знаят ръждясалото оръжие
  • 77 ТИР

    2 0 Отговор
    Западняците се държат като циркови артисти, запалили са огньове и с камшик в ръка карат другите да изпълняват номера,,,,
  • 78 Мнение

    2 0 Отговор
    Какъв долен човек е този Волкър? Питам се, въобще човек ли е!