Тема: Украйна

2 Октомври, 2024 15:49 1 731 64

Зеленски: Създадохме нова отбранителна индустрия

  • украйна-
  • русия-
  • оръжия-
  • зеленски-
  • володимир зеленски-
  • денис шмигал

Една от стратегическите ни задачи е да укрепим способностите за нанасяне на удари на големи разстояния, обяви Киев

Зеленски: Създадохме нова отбранителна индустрия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да произвежда четири милиона дрона годишно и бързо увеличава производството на други оръжия, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

В изказване в Киев пред изпълнителни директори на десетки чуждестранни компании за производство на оръжия Зеленски каза вчера, че Украйна вече е сключила договори за производство на 1,5 милиона дрона тази година.

Преди началото на руската инвазия през февруари 2022 г. в Украйна почти не се произвеждаха дронове, посочва Ройтерс. "В изключително трудните условия на пълномащабна война под постоянни руски удари украинците успяха да създадат една на практика нова отбранителна индустрия", заяви Зеленски.

Украйна утрои общото си вътрешно производство на оръжия през 2023 г. и след това удвои този обем през първите осем месеца на тази година, заяви премиерът Денис Шмигал на същото събитие. Повече от 31 месеца след началото на сраженията с нахлуващите руски сили и в момент, когато изглежда няма признаци войната скоро да приключи, Украйна сега изразходва за отбрана около половината от държавния си бюджет – или около 40 милиарда щатски долара, отбелязва Ройтерс. Страната освен това получава значителна военна и финансова подкрепа от западните си съюзници.

Очаква се Русия, която е много по-голяма и по-богата от съседката си, догодина да увеличи военните си разходи с 25% в сравнение с нивото им през 2024 г. и те да достигнат до около 145 милиарда щатски долара. Украински официални представители казват, че очакват чуждестранното финансиране постепенно да намалява, а нуждите на страната в сектора на отбраната да продължават да нарастват. Киев все повече засилва фокуса си върху необходимостта да произвежда колкото се може повече на вътрешния си пазар.

Шмигал каза, че правителството възнамерява да увеличи разходите, за да помогне растежа на вътрешното производство на оръжия през 2025 година. "Бюджетът за следваща година предвижда увеличаване с 65% на средствата за купуване на оръжия. Това представлява нарастване с почти 7 милиарда щатски долара", посочи той. По думите на украинския премиер стратегическата задача на Украйна е да заздрави вътрешните си способности за нанасяне на удари на големи разстояния и да създаде условия за придобиване на технологично предимство пред руските сили.

"Една от стратегическите ни задачи е да укрепим способностите за нанасяне на удари на големи разстояния на украинските оръжия, така че да няма безопасно място в европейската част на Русия, до което да не могат да достигнат "отломките" на нашите дронове и ракети", заяви Шмигал.

По време на вчерашното събитие бяха подписани няколко споразумения между украински и чуждестранни компании за производство на боеприпаси, различни видове безпилотни самолети, а също и за ремонт на западно оборудване в Украйна. Френско-германската отбранителна група Кей Ен Ди Ес (KNDS), която произвежда тежко бронирани колесни и верижни превозни средства, обяви, че е открила дъщерно дружество в Киев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    59 5 Отговор
    Колумбийчето пак има Бесни Халюцинации на Писта! ХАХАХХА
  • 2 Град Козлодуй

    7 70 Отговор
    Победа Украйна 👍🤟
    Зеленски Унищожи Путин и Русия✌️
    Путин Унищожи Народа си✌️
    Имах Забрана Коментари 48 Часа Защото Подкрепям Свободата на Украйна и Унищожението на Русия от Путин😅

    Коментиран от #11, #21, #22

  • 3 морския

    51 4 Отговор
    тая индустрия скоро ще е на РФ, май !?
  • 4 Съдрана кАпейка на задна

    5 52 Отговор
    Аз помислих че ще правим парада в Киев както преди 3 години бяхме тръгнали с 64 километрова военна колона и там си останахме пред Киев хихохо...Парадь когда таварищи кАпейки?

    Коментиран от #13, #23

  • 5 антрашпиц

    39 3 Отговор
    Абе , зельонай мальчик ,туй производство скоро ще стане руско.Зако се хвалиш ,и на кого..никой вече не те бръсне за слива,бита карта си.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 6 Отговор
    "Пред МаЦква сме, пред МаЦква сме❗"
  • 7 ти да видиш

    44 4 Отговор
    зеленияпор прави пари от смърт и се гордее с това!?
  • 8 Раша потъна в мрак

    6 54 Отговор
    НЕ Е ЛОШО НЯКОЙ ДА ПОГЛЕДНЕ ИСТИНАТА В ЛИЦЕТО........ 2025. ЩЕ БЪДЕ УЖАСЯВАЩА ЗА РУСИЯ ......... ПРОГНОЗИТЕ ЗА ЦЕНАТА НА НЕФТА...... ГАЗПРОМ ВЕЧЕ Е ГУБЕЩА КОМПАНИЯ ........ ВТОРИЧНИТЕ САНКЦИИ УБИХА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА РУСИЯ ....... КИТАЙ НЕ ДАВА КРЕДИТИ ...... ФОНДА ЗА НАЦИОНАЛНО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ Е НА 25% .....ТОЕСТ ПРАЗЕН ..... ИЗПЛАЩАНЕТО НА ПЕНСИИ 2025 ЩЕ Е МНОГО ПРОБЛЕМНО ........ ВДИГАНЕТО НА ВОЕНИЯТ БЮДЖЕТ ОТ 21% ...НА 43% ......ТАКЪВ БЮДЖЕТ НЕ Е ИМАЛ ДАЖЕ СССР КОГАТО ФАЛИРА И СЕ РАЗПАДНА ......... ОСНОВНИЯТ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ Е 19% НО ЗА ОКТОМВРИ СЕ ОЧАКВА ДА СЕ ВДИГА ПОНЕ НА НА 20% .......... НА ВСИЧКО ТОВА ОТГОВОРЪТ НА ПОРЕДНИЯТ УСПЕШЕН ТЕСТ НА РАКЕТАТА МИНИГТМЪНТ 3 ...РУСИЯ НАПРАВИ 5ТИ ПОРЕДЕН НЕУСПЕШЕН ТЕСТ НА САРМАТ И ВЗРИВИХА БАЗАТА В ПЛИСЕЦК .....ИЗОБЩО КРАСОТА 🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #36, #37, #39

  • 9 Ивелина

    8 59 Отговор
    Зеленски е страхотен човек и лидер. Млад, енергичен патриот и родолюбец. Повече такива управници са нужни на днешна Европа.

    Коментиран от #20, #46

  • 10 остап БЕНДЕР

    40 1 Отговор
    НОВИТЕ ЗАВОДИ ЩЕ ГИ ОТКРИВА РАКЕТА ---
  • 11 Последния Софиянец

    6 44 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Не ми се иска да призная но ако някой преди 32 месеца ми бе казал че войната ще е вече на руска територия и ще бъдат чувализирани 1 милион руснаци щях да се самоубия още тогава

    Коментиран от #17, #29, #34

  • 12 Зеленск! Не си си добре

    44 2 Отговор
    С главата? Ама и този, който ти разнася глупостите е по- болен и от теб!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Накратко казано,

    40 1 Отговор
    клоунът пак се е размечтал. И отново търси начини да финансира някак обкръжението си.

    Коментиран от #24

  • 16 Русия е враг №1 на България ! 🇧🇬

    5 37 Отговор
    2.Х.1552 г. – Московският тиранин Иван IV Грозни превзема столицата на Волжка България Казан и я опустошава.
  • 17 Град Козлодуй

    7 40 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Истината е че Путин е Психопат и Сатрап и Унищожи Народа си 🤟✌️

    Коментиран от #35

  • 18 раз

    27 3 Отговор
    Създадохте нова отбранителна индустрия на САЩ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хохо Бохо

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Само ментално лабавите не разбраха, че фокусът се измести към държавата изрел. Пари и оръжия за бандеристан на куково лято. Клоуна повече няма да стъпи на запад.
  • 23 Ъхъ

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Съдрана кАпейка на задна":

    кАпейка, този текст го постваш за кой ли път...наизуст ли го научи от лиШчето на посолството?
  • 24 остап БЕНДЕР

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Накратко казано,":

    ВЕРНО ----СЕЩАМ СЕ ЗА ПУРКО СЪС ЯИЦАТА
  • 25 Обективни истини

    22 1 Отговор
    А хора от къде? Мир кога? Стига с това оръжие, побъркахме се направо, вие сте идiоти.
  • 26 Сатана Z

    25 2 Отговор
    Индустрията се нарича "Гьобелсова пропаганда"
    позната в България като "Пеевските жълтопавени тролове"
    Както е казал д-р Гьобелс на Американските:
    Ако имахме вашите медии,света никога не би научил за разгрома ни под Сталинград.
    4 000 000 дрона няма кой физически да ги управлява 24/7 365 дена в годината.
  • 27 име

    26 4 Отговор
    На обикновените украинци, мнозинството от които гласуваха за лъжливия клоун защото повярваха на обещанието му че ще договори мир в Донбас, им е ясно че държавата им е тотал щета. Виждат как необучени хора се пращат на фронта, как държавата им задлъжнява с милиарди, защото военната и финасова помощ не е безвъзмездна и ако нещо струва 100 долара, на Украйна се продава за 1000, 2000 или 5000 долара. Тези хора нямат намеление да останат и да плащат дълговете, мъжете се крият от мобилизацията и чакат възможност да се евакуират в друга държава. Да, голяма държава са, но не занм кой ще остане да работи в тази "индустрия", която зеленски бълнува.
  • 28 Опааа

    26 3 Отговор
    Какво си създал бе наркоман? Мачкаааай Вова! Денонощно дронове и ракети!
  • 29 Никой не ти пречи

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Коригирай се. Но не ти препоръчвам. Животът напред ще е по-интересно!
  • 30 Ццц

    18 1 Отговор
    Като всички други начинания на този химикал и това обещава да е "печелившо". Отбраната му е силната страна, защото до сега разчиташе на нея във всички офанзиви. Днешните новини от Угледар доказват, че дрогата разбира от отбрана.🤣🤣
  • 31 име

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "антрашпиц":

    Има лечение за такива, като него. Нарича се закон за чуждите агенти. Спират му кранчето и като се наложи да хване работа за да има за хляб, няма да има време за глупости.
  • 32 Мим33

    21 3 Отговор
    Ако е така, Русия няма да стои със скръстени ръце,а веднага трябва да вземе на мушка тези военни заводи и производства.Те трябва да отидат във въздуха. ..

    Коментиран от #49

  • 33 Инглъндсервис

    10 1 Отговор
    Скрили са го още ,под 4 етажа железобетон.
  • 34 ССС

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    "...щях да се..."
    Не се притеснявай, че си закъснял, и сега можеш. Може би малко ще ни липсват ... ти коментари, но сигурен съм - ще го преживеем.
  • 35 ами

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Град Козлодуй":

    ха ха ха добре, че украина процъфтява икономически и е във възход, целия демократичен свят й дава пари
  • 36 Кажи честно

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Раша потъна в мрак":

    На какво си
  • 37 АУУУУУ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Раша потъна в мрак":

    КОПИ ПЕЙСТ ОТ 💩💩🐂💩🇺🇸🐑🇺🇸ВЕСТНИК И ПОСТОЯННОТО МУ ПУБРИКУВАТЕ ТУК ТЕ ПРАВИ СЪЩИЯТ 🤡🤡🤡🤡КАТО🤢🤢🤢ОТ УКРАЙНА И ДРЪТИЯ ОТ ВАШИНГТОН 😄😀😄😅😅
  • 38 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    404 Амин!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Галигео Галигей

    9 1 Отговор
    Много бело.😁😁😁🥳🤡👍
  • 41 Винкело

    12 1 Отговор
    Излиза, че бюджетът на пет пъти по голямата от България Украйна е колкото българският? 80 милиарда.
  • 42 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    15 2 Отговор
    Единствено по големи глупости от тези на зеленият покемон, може да прочетете в коментарите на родният к0зяшки девисил...егати патологията
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 хихихихихи

    14 1 Отговор
    Тоя когато не реве, разказва вицове!
  • 45 Хахахаха

    11 1 Отговор
    Хахахаха
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тото

    5 15 Отговор
    Велик Зеленски!
  • 49 ганю

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мим33":

    фойерверки и летящи заводи
    скоро
  • 50 Дедо ви...

    12 1 Отговор
    Да бе и кога ще стане това на върба в сряда ли или га цъфнат налъмите
  • 51 Хахо

    9 1 Отговор
    Ще продават на Русия дронове през трети страни.
  • 52 Самарин

    16 1 Отговор
    Корабно въже,здрав железен стълб,това трябва да е съдбата на това нищожество.
  • 53 Механик

    16 1 Отговор
    Бе тя може да може да произвежда и 10 хиляди, ама на тях ще пише "сделано в СССР-2".
    Понял, Зеленский?
    А ти почвай да се готвиш, че като ти кажат "с вещами на выход!", да си подготвен. Щото чекистите не обичат много да чакат.
  • 54 натрашпиц

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "ганю":

    Да,добре ,ама ако му хареса...може да им стане абонат...
  • 55 болен мозък

    11 0 Отговор
    Толкова балони не можете да надуете .
  • 56 Васьо

    16 0 Отговор
    Това е най долното същество на планината. Жертва си народа да угоди на Америка. БОКЛУК
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Главочеф

    10 2 Отговор
    България ще сключи споразумение в областта на сигурността с Украйна и ще се присъедини към подкрепения от държави-членки на НАТО „Компакт за Украйна“, гласи едно от решенията, приети на заседанието на Министерския съвет.
    Честито на печелившите, другите духайте.
  • 59 Баце ЕООД

    12 0 Отговор
    Аз на 8 линии ако знаеш ква отбранителна индустрия имам...
  • 60 Баце ЕООД

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ивелина":

    Щото си нацист. Като Зелю наркоманов.
  • 61 Коо

    9 0 Отговор
    Нее. Големи сънища
  • 62 Бай Тъню Кочаня

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ивелина":

    Искаш ли да помогна на тебе, моме не до клатена?
  • 63 Анонимен

    0 0 Отговор
    Някой има ли информация какво с какво ангажименти е поел Главчев към Украйна с присъединяването към някакво международно сътрудничество за дългосрочна подкрепа
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: