7 Октомври, 2024 08:36 2 317 27

Конфликтът между Израел и Иран: ще се намеси ли Турция

  • иран-
  • израел-
  • турция-
  • хизбула-
  • палестина-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган

Наскоро Ердоган се опита да разпали страхове в турското общество: в реч пред парламента на 1 октомври 2024 г. той обвини Израел, че иска да нападне Турция

Конфликтът между Израел и Иран: ще се намеси ли Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опасенията, че войната в Близкия изток ще ескалира, са все по-сериозни, откакто Иран нападна Израел - нещо, за което мнозина предупреждаваха месеци наред.

Иран е една от регионалните сили в Близкия изток. Друга такава е Турция. Анкара е на страната на палестинците във войната в ивицата Газа, която Израел започна, след като Хамас извърши терористичен акт на територията на страната. Турският президент Реджеп Ердоган отново и отново обвинява Израел, че извършва "геноцид”. Той не смята Хамас за терористична групировка и нарича хората в Газа "палестинските ни братя”.

"Израел иска да ни нападне"

Наскоро Ердоган се опита да разпали страхове и в турското общество: в реч пред парламента на 1 октомври 2024 г. той обвини Израел, че иска да нападне Турция. "Израелското правителство, което е полудяло в Светите земи, вероятно ще се насочи към нашата родина със своя религиозен фанатизъм след Палестина и Ливан", каза той. Според Ердоган израелският министър-председател Бенямин Нетаняху мечтае да окупира Анадола и да "гони една утопия”.

Експертите определят този сценарий като нереалистичен. "Това не е възможно”, казва политоложката Селин Наси от Лондонския икономически университет. "Турция е членка на НАТО. Нападение срещу Турция би означавало конфронтация с Алианса и със САЩ. Освен това Израел няма причина да иска да атакува Турция”. С думите си Ердоган се опитва да консолидира поддръжниците си и да покаже солидарност с палестинците. Турция има втората най-голяма армия в НАТО - Анкара е не само силна военно, но и е важен съюзник на САЩ - също както Израел.

Но намеренията на Ердоган са други, смята Илтер Туран, професор по международни отношения в истанбулския университет Билги. "Президентът инструментализира външната политика за вътрешнополитическите си цели. Израел няма никакви такива намерения”. Туран смята, че турското правителство се опитва да насочи вниманието на хората в друга посока, докато в страната има сериозни политически неуспехи. Самият Ердоган е загубил част от подкрепата си от последните избори насам, а държавата продължава да е в икономическа криза.

Ще се намеси ли Турция?

Според Туран вероятността Турция да се включи в конфликта е нулева. "Турция няма да участва активно в него, защото Анкара няма желание да води война”, категоричен е експертът. Турция не би одобрила ответен удар на Израел срещу Иран, защото поддържа приятелски отношения с Техеран. Анкара може да окаже морална подкрепа на Иран, но нищо повече от това.

"Тъй като турското правителство подкрепя палестинците и се противопоставя на действията на Израел, сега съществува грешното впечатление, че Анкара подкрепя Иран и милициите му. Това е подвеждащо”, казва Селин Наси. Турция в момента се концентрира над стабилизиране на икономиката, а един регионален конфликт би донесъл само повече нестабилност. Затова не се очаква Турция да се намеси в Газа или Ливан. "Турция не желае военен конфликт с Израел”, смята Наси.

Конкуренти, които се уважават

Турция, Иран и Саудитска Арабия и сега "са в конкуренция, както са били и в миналото”, смята бившият дипломат Митхат Ренде. Той е бил посланик на Турция в Катар и е добре запознат с геополитическата динамика в региона. Турция поддържа връзки с Иран с "уважение и грижа”, въпреки че Техеран и Анкара често имат различни мнения за различните регионални конфликти.

"Турция не желае Иран да разширява влиянието си в региона с помощта на групировките, които Техеран подкрепя и въоръжава. В същото време Турция споделя и желанието на други местни правителства да бъде предотвратен сценарият, в който Иран се превръща в ядрена сила”, обяснява Ренде.

Как гледа Турция на Хизбула?

Фундаменталното различие между двете регионални сили е в това как интерпретират исляма. Турция е предимно сунитска държава и правителството на Ердоган подкрепя по-скоро сунитски групировки като Хамас, които ЕС и САЩ определят за терористична организация. Иранското население пък е основно шиитско и режимът поддържа шиитските групировки, каквато е Хизбула. Тези религиозни и политически различния определят и геополитическите отношения между двете държави.

Разликата се усеща и в последните месеци - например в това как отбелязват убийството на лидерите на двете групировки в Турция. Когато лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит, Ердоган обяви национален траур. След като лидерът на Хизбула Хасан Насрала беше убит, Ердоган изрази солидарност с ливанците, но не спомена името на Насрала. "Това е разбираемо и не е изненадващо - нивото на загриженост е съвсем различно”, казва Туран.

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дурхан

    22 2 Отговор
    Заради егото на политиците хиляди и милиони се убиват

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Турция няма

    14 6 Отговор
    да се намеси. Ердоган кара последен мандат и се надява на пенсия. Сълзливите турски сериали нямат общо с реалността. Единственото вярно е, че турските свекърви могат да са безнаказани отровителки. Ако една тамошна свекърва отрови руската си снаха, никой не си прави труда да разследва.
  • 4 Не на всички политици

    5 27 Отговор

    До коментар #1 от "Дурхан":

    Само на диктаторите като Путин и другите войнолюбиви ламтурници.
  • 5 Дуся от Воронеж

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дурхан":

    Колко па хиляди милиони да са ?
  • 6 Абе

    22 6 Отговор
    Как така "откакто Иран нападна Израел"... Фактически е обратното

    Коментиран от #9

  • 7 Минувач

    23 5 Отговор
    Израел се готви да атакува Иран. Обаче Израел досега винаги и навсякъде атакува не с далекобойни ракети (както Иран атакува), а с авиация и това сега е интересното. Досега Израел си ползваше авиацията срещу беззащитни държави, като Ливан и групировките. А сега е друго - има съвсем силна, подготвена и голяма армия и държава срещу себе си с пълноценно ПВО и авиация. Израел има над 200 изтребителя, но Иран все пак има към 180, както и ПВО. Не е, като Ливан. При подобни тактики на Израел, както досега, ще е сблъсък очи-в-очи с врага и ще е интересно. Явно е, че при въздушна война Израел ще спечели срещу Иран, но не и без загуби. Обаче Израел няма шанс при наземна война с Иран. А, ако Иран загуби ядрените или петролните си инсталации, може да приеме крайни мерки и затвори Ормуз, като го минира. Тогава ще настане световна криза и намеса на няколко държави в голяма война.

    Коментиран от #12, #15, #18

  • 8 Васил

    1 2 Отговор
    Ама защо не се намери и в Украйна????

    Коментиран от #17

  • 9 Да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    С подобни ?си доказваш, че живееш в огледално-паралелен свят.
  • 10 бай Иван

    16 6 Отговор
    "откакто Иран нападна Израел - нещо, за което мнозина предупреждаваха месеци наред."

    Кога се е случило ,че съм пропуснал ?Все си мисля,че гледах и виждах Израел да напада Иран.

    Коментиран от #14

  • 11 ........

    11 1 Отговор
    НетаНаЯху е пощурял нещо като можв да е в следствие от ваксината срещу ковид и бръщолеви нещо за Обетованата земя и проклетисани държави.Няма опасност за Турция.В риск са тези държави,които имат части от Обетованата земя и най-вече Ливан,Газа и Сирия.Все пак Ердо вероятно ще използва случая за създаването на мюсюлманско НАТО и възраждане на Османската империя.Хубаво ги набоцкахте тези политици с експериментални ваксини обаче сега са в мозъчна мъгла и всички страдаме...
  • 12 От Къде минаваш?

    3 16 Отговор

    До коментар #7 от "Минувач":

    В Иран има ток 4 пъти на ден по два часа, лимит на бензин 20л. с безкрайни опашки и хроничен недостиг на вода. Иначе тръгнали аслани…

    Коментиран от #19

  • 13 Ццц

    19 2 Отговор
    Израел винаги е бил туморната клетка в Близкия изток. Всичко, което се случва сега е плод на англосаксонския стремеж да си ровят носа навсякъде, където има келепир.
  • 14 Да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "бай Иван":

    Коментар No 9 се отнася и за теб.
  • 15 Бацо Гацов 😂😂😂

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Минувач":

    Пхахахаха..копейките почнахте рано сутринта с фейлетоните, а..има Иран, грънци и кратуни има..Най-модерния им самолет е мИРАЖ ОТ КРАЯ НА 60ТТЕ, пво ТО ИМ Е ОЩЕ ПО-ДОПОТОПНО. фЛОТ- АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ, САМО КАТЕРИ НА БРЕГОВАТА ОХРАНА.. ТО САМО С АК-47 НЕ СТАА РАБОТАТА, ЯЗЕ ПА ДА ТИ КАЖЕМ. кАТО ГЛЕДАШ РУСИЯ КАК СЕ Е УРИНАЛА В уКРАЙНА, ПА НЕ МОЖЕШ ЛИ ДА СИ НАПРАВИШ ИЗВОДИТЕ
  • 16 дядо поп

    12 2 Отговор
    Значи , когато Ердоган се опасява , че Израел ще нападне Турция е нереалистично , а когато просещия наркоман говори , че Русия няма да се задоволи само с Украйна е напълно реалистично , смешници.

    Коментиран от #20

  • 17 дядо поп

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Защото не се е загубил!
  • 18 да ти кажа ...

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Минувач":

    Що не оставиш фантастиките за някой друг път. Щели да минират..и като минират, та кво..как ше продават петрол на Китай? В бирени шишета ли..? Иран в момента води усилени преговори със Америка и Запада в Швейцария за вдигане на санкциите и ембаргото, и за разблокиране на сметкитеси... Наш кога ше ти се изпълнят мокрите сънища...таман на шестак

    Коментиран от #21

  • 19 дядо поп

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "От Къде минаваш?":

    И какво искаш да направят иранците , кой е виновен , че когато започнат да копаят кладенец за вода , излиза петрол. Виж Израел са добре от към тази страна , затова и Мойсей 40 години се шматкал из Синайската пустиня , успял е все пак накрая да намери място без петрол.

    Коментиран от #25

  • 20 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "дядо поп":

    Кой, кога и къде е казвал, че Израел щял да напада Туркието..? Това са измишльотините на Ердоган за вътрешна употреба, че баят го закъса с икономиката..преди десетина години една турска лира бе лев, сега гони 5тте стинки...иначе Турция няма никакъв шанс срещу 400 ядрени глави..за нула време стават на мода стъклените шалвари..
  • 21 дядо поп

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "да ти кажа ...":

    Личи си липсата на казарма , няма да е лошо да понаучиш нещо за мините и начина им на взривяване.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 1 Отговор
    Немаш нищо под килимявката , попе. Само безвъздушно пространство, което моеш да даваш под наем.. и като минират от къде ще минават танкерите с петрол за КИтай бе, попе.. що си не гледаш попадията и щерките че се не знае знае ли се..
  • 25 От Къде минаваш?

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "дядо поп":

    Попе, ти си направо за всеселеннски патриарх, на Мойсей сметка ще търсиш.
  • 26 Па ти да гледаш

    1 0 Отговор
    Израел няма абсолютно никакво намерение да атакува Турция. Това са празни приказки на управляващия елит там. Израелците са достатъчно умни, че да разбират, че не им е необходима война на два фронта, защото в евентуален такъв конфликт ще им трябват всички налични ресурси и армия, а населението им все пак е доста по-малко от турското. Да, Израел има ядрено оръжие, но няма да го използва, това е грешка, която не би допуснал в такава война. И изобщо израелците не гледат в тая посока, те са заети с Иран и групировките там в Ливан.
  • 27 Иван

    1 0 Отговор
    Аллах Керим
Новини по държави: