21 Октомври, 2024 14:50 686 18

Бейрут - един град в плен на войната

  • бейрут-
  • война-
  • ливан-
  • израел-
  • хизбула-
  • иран-
  • близкият изток

Магазините и фризьорските салони работят, преминават автомобили, но постоянното бръмчене на израелските дронове изнервя всички

Бейрут - един град в плен на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По уикенда времето бе хубаво: синьо и безоблачно небе, т.е. идеални летателни условия за израелските бойни и наблюдателни дронове. Те кръжаха над града от сутринта до вечерта, а от южните предградия се чуваха детонации. Въздушните удари бяха най-тежките от много дни насам, пише в репортаж от Бейрут кореспондентът на ARD Мартин Дурм.

В зависимост от посоката на вятъра кълбата черен дим се насочваха към морето или към града. Израелски армейски говорител обяви, че при нападенията военните части са ударили оръжейно депо на Хизбула и са атакували финансовата инфраструктура на терористичната групировка.

Този вид съобщения са обичайни след извършването на бомбардировки. Министерският съвет на Ливан обяви други цифри: от началото на войната загиналите са почти 2500, ранените са 11 500, прокудените са 1,3 милиона, много от тях живеят по улиците на Бейрут или в мизерни лагери.

"Тук не ни искат"

"Още сме живи, но мястото ни не е тук - ние сме чужди, не ни искат", казва пред ARD Мариам, която подобно на много други шиити е дошла в столицата с децата си от южната част на страната, където се водят тежки сражения. Войната е обхванала и Бейрут. В сунитския квартал Хамра, пълен с бежанци, се чува най-вече обичайният градски шум, вижда се абсурдната суета на хората, които се опитват някак да се справят с делника - заради себе си и своите семейства. Магазините и фризьорските салони работят, преминават автомобили и ролери, но постоянното бръмчене на израелските дронове изнервя всички.

Конфликти в града

Непрестанно има конфликти между тези, които живеят в Бейрут, и онези, които търсят убежище в града. "Не трябва да се забравя, че хората, които са прокудени, са преживели ужасни неща, те идват тук, пълни с гняв и сломени от мъка", казва пред ARD Омейма Фара, директорка на Малтийския орден, който осигурява медицинско обслужване на стотиците изгнаници в християнската източна част на Бейрут. Недоверието към чужденците е голямо, носят се слухове за нападения и набези, много християни в Източен Бейрут и много сунити в западната част на столицата се чувстват застрашени от притока на шиити от юг. "Не излизайте от домовете си през нощта", препоръчват по-старите жители на града.

Няма нито вода, нито ток

Жилищният блок срещу студиото на ARD е на 12 етажа. Той дълго време е стоял празен, смятан за невъзможен за обитаване, застрашен от рухване. Сега целият е пълен с бежански семейства. Но вътре няма нито вода, нито ток. През нощта се вижда светлината на фенерчетата - лъчите им по стените изглеждат така, като че ли изгнаниците от всички израелско-арабски войни изпълняват абсурдни игри на сенки.

Автор: Мартин Дурм


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среднощен

    3 2 Отговор
    терористите искат войни
  • 2 честен ционист

    3 16 Отговор
    Бейрут беше хубав град, преди да се полакоми и се напълни с палестинци за по USD 3000 на парче.
  • 3 Долу западния режим на Ротшилдите К за д

    7 5 Отговор
    Това не е война, а геноцид. А вие сте "медия" колкото аз съм Гагарин.
  • 4 Хмммммм

    8 2 Отговор
    (Бейрут - един град в плен на войната) а не е ли да питам (Бейрут - един град в плен на ционисткият окупатор? А не е ли и впрочем........."""" Съгласно Резолюция 1701 Съветът за сигурност на ООН упълномощи мироопазващата мисия на ООН (UNIFIL) да „подпомогне“ ливанските сили да гарантират, че Южен Ливан е „свободен от всякакъв въоръжен персонал, собственост и оръжия, различни от тези на правителството на Ливан“...... 289 снайперисти с натовско оръжие да пуцат израелските окупатори ? А?

    Коментиран от #6

  • 5 Хмммммм

    9 2 Отговор
    Що ни се прибутват ционистки тъпотии а не се цитират официални източници на ООН ? А?
  • 6 честен ционист

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммммм":

    Маронитите, арменците и православните в Ливан със затаен дъх чакат ЦАХАЛ да ги освободи от палестинската чума. Затова няма и съпротива от местното население. ЦАХАЛ за Ливан е като Червената армия за България - жизненоважни.

    Коментиран от #11

  • 7 Аре моля да се спазва закона и

    3 2 Отговор
    Цитирате източници на организации на които и ние сме членове а не някакви там ционистки фееекалии
  • 8 Любопитен

    3 0 Отговор
    И с кой воюва Ливан, че столицата му е в плен на войната? И кой воюва срещу Ливан? Обявена война няма. Но има бомбардировки над цивилни, след лицемерно предупреждение няколко минути по-рано. Има пресичане на държавната граница от чужди войски, които даже забиха националното си знаме над някои части. Това не се ли водеше завоюване? Кво казва международното право и международната цивилизована общост, когато армията на една държава нахлуе на чужда територия, която не е спорна и никога не е била част от територията на нахлуващата държава, там няма население на нахлуващата държава и нарушени права на това население.
    А, кажете де? Кое осъждаме и кое приемаме за добро и правилно? Какъв ви е аршинът?
  • 9 Силите на ООН

    5 1 Отговор
    Вече пръснаха тиквите на двама израелски полковника вчера. Около 320 снайперисти вече са на линия

    Коментиран от #10

  • 10 честен ционист

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Силите на ООН":

    Силите на ООН са добри само в евакуацията, ама не на цивилни. За справка Могадишо, август 93 год.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Буш

    1 1 Отговор
    Само да дойде времето когато Америка ще се разсея на няколко места и тия наглеци ще си го получат.
  • 13 Експерт

    2 0 Отговор
    Щом фризьорските салони работят всичко е наред!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мироопазващата мисия на ООН (UNIFIL)

    2 2 Отговор
    Само за 24 часа елиминираха 18 израелски офицери. Не ми се мисли какво ще стане ако ООН прати иракците
  • 16 Факти,

    4 0 Отговор
    Публикувайте само информация от ООН и международният съд! Спрете моля глупостите на ционистите да тиражирате
  • 17 Факти, колко време точно ви трябва

    4 0 Отговор
    Че да осъзнаете, че това което е обявено от Международният Съд е абсолютно задължително за всички медии в България ?
  • 18 Тити

    0 1 Отговор
    Бейрут след месец ще в руини и само ще спомена че е имало нещо там ама това е цената да приютяваш терористи като Хизбула