6 Октомври, 2024 04:28 377 1

Тръмп се завръща на мястото, където опитаха да го убият

  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • сащ

Харис обеща помощ на пострадалата от урагана „Хелън“ Северна Каролина

Тръмп се завръща на мястото, където опитаха да го убият - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп събира поддръжници на митинг на същото място в Пенсилвания, където въоръжен мъж се опита да го убие през юли, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Днес се завръщам в град Бътлър след трагедията, за да представя просто послание на жителите на Пенсилвания и народа на Америка“, заяви кандидатът. „Движението ни цели да направи Америка отново велика, тя да се изправи по-силна, по-горда, по-единна, по-решителна и по-близо откогато и да е до победата“, заяви той.

Предизборният щаб на Тръмп иска да увеличи до край медийния потенциал на събитието, провеждано по-малко от месец преди той да се изправи на президентските избори срещу опонента от Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис. Тръмп заяви, че убиецът се е опитал да го накара да замлъкне, наричайки го „жестоко чудовище“ и допълни, че не е успял „заради ръката на провидението и божията милост“.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, сенаторът от щата Охайо Джей Ди Ван първи зае сцената преди бившия президент и припомни събитията от първия митинг в Бътлър, като същевременно разкритикува демократите, че наричат Тръмп „заплаха за демокрацията“, определяйки подобен език за „провокативен“.

„Чухте изстрелите. Видяхте кръвта. Всички се страхувахме, че се е случило най-лошото. Но разбрахте, че всичко ще е наред, когато президентът Тръмп надигна юмрук високо във въздуха. Сега вярвам, че това е истинско чудо“, заяви Ванс, който беше номиниран за вицепрезидент само два дни след инцидента.

Милиардерът Илон Мъск също се очаква да говори на събитието.

Огромна тълпа се е струпала още от ранни зори за събитието, определяно като „почит за американски дух“. Местните хотели са препълнени, като някои от присъстващите са пристигнали още в петък.

На скамейките на събитието беше издигнат мемориал за пожарникаря Кори Комператоре, който загина, докато прикриваше членовете на семейството си от изстрелите, като неговата униформа е изложена, заобиколена от цветя.

На място се наблюдава засилена охрана, като въоръжени полицаи в камуфлажни униформи стоят на покривите. Окръжният прокурор на Бътлър Рич Голдингър заяви пред местните медии по-рано тази седмица, че „всички са удвоили усилията си този път нещата да преминат безопасно и както трябва“.

Самолетът на Тръмп прелетя над сцената преди пристигането му, като беше бурно приветстван от събралите се на полето.

Тръмп планира да използва събитието, за да отдаде почит на Комператоре, загинал на митинга на 13 юли, както и на другите двама ранени присъстващи на миналия митинг в Бътлър – Дейвид Дъч и Джеймс Копънхевър. Те и Тръмп пострадаха, когато 20-годишният стрелец Томас Матю Крукс от щата Пенсилвания, стреля от близък покрив, преди да бъде ликвидиран от снайперисти. Сега повечето скамейки са подредени отстрани, а не зад Тръмп.

Окръг Бътлър, който се намира в западната част на важния за резултата от президентските избори щат Пенсилвания, се смята за стоящ твърдо зад Тръмп. През 2016 и 2020 г. той спечели около две трети от гласовете в него. Смята се, че Тръмп трябва да засили избирателната активност в подобни окръзи, ако иска да спечели целия щат през ноември.

По-рано Харис също засили предизборната си дейност в Пенсилвания, провеждайки няколко митинга – част от нейните усилия да спечели критично важните „люлеещи се“ щати.

Тя обеща допълнителна федерална помощ по време на настоящото си посещение в пострадалия от урагана „Хелън“ щат Северна Каролина – второто ѝ за последните четири дни в засегнатата от бедствието зона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя пристигна в град Шарлът ден след посещението в щата на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, който разкритикува реакцията на федералното правителство за справянето с последиците от „Хелън“.

След като по време на среща с щатски и местни служители Харис изрази признателност към „стоящите в стаята и които в този момента работят денонощно навън“, тя обеща федералната помощ да продължи да постъпва.

Оспорвайки твърденията на Тръмп, че реакцията на федералните власти е „отвратителна“, щатският губернатор Рой Купър (демократ) заяви, че Северна Каролина „е дълбоко благодарна за федералните ресурси“ и за навременната реакция на Федералната агенция за справяне с последиците от бедствия.

Повече от 200 души загинаха при най-лошата буря, връхлитала континенталната част на САЩ от „Катрина“ през 2005 г., като учените предупреждават, че заради климатичните промени подобни бедствия ще се повтарят. АП коментира, че в разгара на предизборната кампания дори природните бедствия стават дълбоко политизирани, като кандидатите обикалят пострадалите райони, за да печелят гласоподаватели в оспорваните щати.

Посещенията на Харис представляват допълнително политическо изпитание в разгара на хуманитарна криза. Тя се опитва да влезе в роля, с която Байдън е добре известен – показвайки очакваната от американците съпричастност във времена на трагедия – в заключителната част от нейната кампания за Белия дом.

До тази седмица тя като вицепрезидент не беше посещавала място, пострадало от бедствие.

Междувременно метеоролозите предупреждават, че в момента в Мексиканския залив се образува тропическата буря „Милтън“, която може да прерасне в ураган, който да заплаши щата Флорида. Според прогнозите тя трябва да достигне западния бряг на Флорида следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смел човек

    1 0 Отговор
    В САЩ, ако са решили вече, кой да е следващият президент, то може да се окаже, че Тръмп е излишен. И тогава не е много здравословно този още да се мотае...