Тема: Украйна

8 Октомври, 2024 10:16 3 566 67

Тези страни печелят от войната на Путин: примерът Румъния

  • украйна-
  • румъния-
  • турция-
  • ес-
  • балкани-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • завод-
  • икономика

След нападението срещу Украйна западни фирми се изтеглиха от Русия. От това печелят държави като Румъния, пишат в Германия.

Тези страни печелят от войната на Путин: примерът Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В румънския град Орадеа съвсем наскоро бе открит най-модерният завод за автомобилни гуми в света - на финландския концерн Nokian. Това обаче не би се случило, ако Русия не беше нападнала Украйна, което принуди финландците да търсят нова производствена площадка, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). В новия завод са вложени 650 милиона евро, той е първият в света от този вид без каквито и да било вредни емисии - за производството се използва изключително енергия от възобновяеми източници.

Германското издание посочва, че производствени структури като тези в Румъния, които са близо до големите пазари на ЕС, в момента представляват сигурни пристанища в контекста на проблемите с веригите за доставки, загрижеността за бъдещето на глобализацията и нарастващата несигурност в отношенията с Китай. „Геоикономическата фрагментация" на търговията и инвестициите вече е факт, както отбелязва представителката на МВФ Гита Гопинат, цитирана от ФАЦ.

Още новини от Украйна

Югоизточна Европа става интересна за инвеститорите

Веригите за доставки стават все по-дълги, търговските бариери се увеличават, а преките чуждестранни инвестиции, особено тези от ЕС, „все повече се определят от геополитическата близост". От това печели най-вече Турция, но също така - и държавите от източната и югоизточната част на ЕС. Банковият анализатор Валентин Татару, цитиран от ФАЦ, казва, че тези държави имат стратегическо разположение, разходите са по-ниски, работниците са квалифицирани, а правителствата им подкрепят откриването на нови предприятия.

Наред с държавите членки на ЕС от Източна и Югоизточна Европа, шестте държави от Западните Балкани - Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Албания - в последно време също са привлекли многообещаващи чуждестранни инвестиции, отбелязва ФАЦ. Основните браншове са автомобилопроизводството, електрониката, текстилната и мебелната промишлености. Но те не са само инвестиции от ЕС - в Унгария и на Балканите активни са и китайските фирми, които искат да си гарантират достъпа до ЕС.

Източна Европа става все по-интересна за инвеститорите?

На държавите, в които се откриват нови предприятия, в крайна сметка им е безразлично какви мотиви ръководят инвеститорите - важното е те да дойдат, изтъква ФАЦ. Напоследък обаче те са по-малко - заради проблемите на световната икономика. „Като цяло развитието на преките чуждестранни инвестиции в ЕС, както и в държавите от Източна и Югоизточна Европа бе по-скоро разочароващо през миналата година , а страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария плюс Румъния отбелязаха особено голям спад, гласи оценката на Виенския институт за международни икономически сравнения.

11-те страни в източната част на ЕС са регистрирали през 2023 година приток на преки чуждестранни инвестиции в размер на 59 милиарда евро, което е около една пета по-малко, отколкото в предходната година. Т.е. изглежда, че Германия и Китай са загубили интереса си към региона, смята икономистката Олга Пиднюк, цитирана от ФАЦ. Но Гита Гопинат от МВФ е убедена, че ЕС е в добра позиция. Комбинацията от развити и напредващи страни предлага много възможности за подкрепа на европейските вериги за доставки. Поради това Общността трябва да се погрижи освен за укрепване на правилата за свободната световна търговия, и за задълбочаване на вътрешния пазар, препоръчва тя. Тъй като наред с фабриката на Nokian в Румъния има място и за други инвеститори, се казва още в публикацията на ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    27 42 Отговор
    Русофилската бг кочина може само да диша прахта на европейската Румъния

    Коментиран от #7, #8, #51, #57, #67

  • 2 Краси Марков

    54 0 Отговор
    Румънците имат заводи, ние имаме мурти. Всеки има това, което цени.

    Коментиран от #21

  • 3 Гуньо Простиа

    22 0 Отговор
    А ние де сме?

    Коментиран от #6

  • 4 Евроатлантиците

    37 7 Отговор
    Измислиха и проведоха в България ..Закон за ликвидацията и ликв4дираха промишлеността.
    Каруца не можем да произведем а само снаряди и то без да сме платили лиценза.
  • 5 Kирил

    36 2 Отговор
    Минеш ли Дунав мост и разбираш че си в Европа.
    Минеш ли отсам си в територия от третия свят
  • 6 Ние

    24 29 Отговор

    До коментар #3 от "Гуньо Простиа":

    Сме в Евразия ,пълна с копейки чакащи дядо си иван

    Коментиран от #10, #37

  • 7 Малкия холандец

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Ами Сърбия? И там са русофили но не ги прескачат като запетайка! Ако вие демократи спрете да крадете и да искате комисионни някой ден може да доживеете да видите западна фабрика в България
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вълчан войвода

    21 7 Отговор
    Само дето руската помпания съществува като иконтайърс, прави същите гуми със същите машини, но печалбата остава в Русия!

    Коментиран от #15

  • 10 Иванчо Костовия

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ние":

    Он и левончо оти дадоа Нефтохимо на Лукойл? Нали били еуроатлантици или само евро и $?
  • 11 Дервишоглу

    5 8 Отговор
    Подкрепи Новото начало- наритай дерибеите.

    Коментиран от #14, #35

  • 12 сан себестиан

    11 3 Отговор
    Тъй като последните години инвестициите в Китай намаляха - те вече имат по висок стандарт търсят нови пазари тъй като загубиха 150 милионният Руски пазар заедно с енерго ресурсите. Защото в тези Балкански страни - по евтина е работната сила , електроенергията както и ресурсите . Естествено е инвестициите да са насочени към тези страни не от хуманност за да печелят трябва да влагат тази средства .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шиши е партия с Боко ,Доган чака

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дервишоглу":

    В гръб
  • 15 ДрБр

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "Вълчан войвода":

    Минимална работна заплата в Русия -170$.Верно са на печалба.Мдааа.

    Коментиран от #59

  • 16 В Румъния вкараха част от политиците

    22 0 Отговор
    Мафиоти в Затвора, а Нашите Дерибействат, и се гласят да продължават да крадът! ВЪВ ВСИЧКИ Балкански държави идват Инвеститори, но Заобикалят България??? Мафия на власт, Съдебната система се командва от същата мафия!!
  • 17 Шерлок Холмс

    12 14 Отговор
    Не и България! Страната на "братушкащите" се пенсионери и безкрайните комунистически метастази. Тук всеки опит на чуждестранен инвеститор е задушен в зародиш, ако няма "кяр" зе едни дебели политически мутри! Докато Балканите вървят напред, нашите политикани съумяват да ни превърнат в Остров на Безвремието. И кой ли уважаващ себе си инвеститор ще дойде в Държава където политиците са се хванали от пет години за шиите като озъбени песове в борба за оглозган кокал, Кормчията е вперил поглед в Москва, а масовия българин смята европейците за жендаре?! Тоя пример с Румъния е добър, но е само един такъв. Те /румънците/ току що станаха и единствения производител на муниции за танкове Абрамс. И още и още. Но ние си имаме Копейкин и братушки! Що са ни на нас инвестиции?

    Коментиран от #61

  • 18 Бръмбар

    8 6 Отговор
    Да не почнат като Украйна да печелят? Направо 6 от тотото. 6 милиона демек ще останат там баби и дядовци.

    Коментиран от #23

  • 19 Българин

    12 6 Отговор
    Но не и България, защото България се упрвалява вече 35 години от пребоядисани като "демократи" руски марионетки. И бизнеса това много добре го знае.

    Коментиран от #62

  • 20 Мишел

    8 6 Отговор
    България също печели. Военните ни заводи като Арсенал, ВМЗ-Сопот и Аркус -Лясковец работят на 3 смени и средните заплати там са вече 4.400 лева. Денонощно произвеждаме оръжие, снаряди и боеприпаси за Украйна!
  • 21 Шерлок Холмс

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Краси Марков":

    Ами Бате Краси, докато идола на българските младежи е напомпан и нашарен като маор ММА батка - толкова! То къде и погледнат - светъл пример. Дали ММА батката, дали лачената кифла, дали дебелия мазен политикан минаващ между капките - все светли примери. Ако някой случайно стане умен - бързо разбира, че тук няма бъдеще.
  • 22 9228

    11 1 Отговор
    На румънците продават ф35, а на нас ф16 - явно ни нямат голямо доверие, особенно на "евро-атлантичедките" ни генерали?

    Коментиран от #24, #44

  • 23 Шерлок Холмс

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бръмбар":

    Така е Бръмбар. Кой е свел главица и е коленичил пред РуZZия все е прокопсал. Примери да искаш. Я виж колко волно и охолно се живее в Беларус?! Пък ти още си губиш времето тук!

    Коментиран от #26

  • 24 Шерлок Холмс

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "9228":

    С тоя "Главнокомандващ" дето избяга от срещата на НАТО на върха в България и отиде да се гушка с Орбан, от където взе да соли НАТО като дръта шведка от Женския пазар?! Ти шегуваш ли се пич? Доверие?!?

    Коментиран от #25

  • 25 Прогноза

    9 9 Отговор

    До коментар #24 от "Шерлок Холмс":

    Рано или късно руската марионетка Радев ще отговаря за анти-европейското и анти-българското си поведение и действия.

    Коментиран от #41

  • 26 Бръмбар

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Шерлок Холмс":

    Мда а който е тръгнал да се бие с тях, виждаме за какво става въпрос. Смело дрънкаш зад клавиатурата, но ако ни доведе тази политика до война, пръв ще избягаш. Сигурен съм.

    Коментиран от #28

  • 27 Тома

    7 2 Отговор
    Нека печелят сега защото после не се знае със сармата на първа линия са
  • 28 Факт

    5 8 Отговор

    До коментар #26 от "Бръмбар":

    Единствените, които заявяват, че ще бягат, са руските петоколонници.

    Коментиран от #29

  • 29 Бръмбар

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Факт":

    Ами отивай още сега. Фронта знаеш къде е. Като се пънеш толкова. Украйнците ще те приветстват, както и Руснаците. Отивай да трепеш орки. Още днес ти можеш!

    Коментиран от #39

  • 30 Фотев от Русе

    10 0 Отговор
    Интересното е,че БЪЛГАРИЯ не е в списъка с атрактивните за инжестиции страни от Балканите!Защо ли????!!!!! Ами просто е....заради ПРОДАЖНИТЕ ни и КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ!!!!!!! А сега пак гласувайте за ТЯХ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Демократ

    8 7 Отговор
    България не е сред държавите за инвестиции,защото не иска да скъса с Кремъл като Румъния и е управлявана от ретроградна ДС-КГБ мафия, която я държи в миналото и й забранява бъдеще. Докато търпим това, така ще е. Сега за изборите отговаря комсомолския секретар от времето на Живков Росен Карадимов и задачата му е пак да са нечестни,манипулирани и мафията да не изпусне парите,властта и контрола.

    .
  • 33 В.В.П.

    9 2 Отговор
    Тука има едни клавиатури мишоци ,дето искат да трепят руснаци ,,Ахаха ..
  • 34 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Нокиан и гуми..Ахаха .
  • 35 Балканджи Йово

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дервишоглу":

    Go to TURQIE.....Ако не си БЪЛГАРИН- хващай си такъмите и кеф ти на югоизток кеф ти на Североизток! ТУК Е БЪЛГАРИЯ! Не да ми правиш реклама на една етническа партийка-разцепила се на две заради алчността на лицата в нея ......какъвто Доган-такъв и ШИШИ......
  • 36 В.В.П.

    7 1 Отговор
    В Сърбия има заводи за коли ,за гуми ,за резервни части..Даже НЕе в ЕС..

    Коментиран от #45

  • 37 Цако

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ние":

    И кои сте "ВИЕ".....подлоги и роби на КРАВАРИТЕ!!!!!!!! Ние не сме от вашето ПРЕДАТЕЛСКО тесто....за БАНАНИ-УНИЩОЖИХТЕ ДЪРЖАВА в първите 20 по ИКОНОМИКА и РАЗВИТИЕ в Света.....айде заврете си БАНАНИТЕ-там дето Слънце не влиза......

    Коментиран от #56

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Факт

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бръмбар":

    "Ами отивай още сега."

    Често ли си даваш мнението там, където никой не ти го е искал?
  • 40 ОК!

    4 1 Отговор
    ,,В новия завод са вложени 650 милиона евро..."
    И кога ще ги избиват финландците тия пари...,че да тръгнат на печалба...?!
  • 41 Можеш ли да

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Прогноза":

    формулираш т.н.правилно европейско поведение?Или просто си един от стадото,на което са му назначили нов овчар?

    Коментиран от #43

  • 42 Любопитен

    4 2 Отговор
    Някой руски петоколонник може ли да обясни защо Румъния ни подмина с 200?

    Те са в ЕС и НАТО и имат една от най-бързо развиващите се икономики и армии.

    Защо България, която има дори по-благоприятно стратегическо положение от Румъния е в трагично състояние (спрямо европейските стандарти)?

    Коментиран от #49

  • 43 Прогноза

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Можеш ли да":

    "формулираш т.н.правилно европейско поведение?"

    Защита на демокрацията, отхвърляне на авторитарни и диктаторски режими и техните действия, съблюдаване на законосъобразността и добрите европейски практики.

    Коментиран от #46

  • 44 Не е въпрос на ,,доверие"...!

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "9228":

    А въпрос как ще излъжат политиците ни!
    Нашите продажници подписаха договор за доставка на много по-стари модели самолети,за много повече пари- за нови модели самолети...!
    Не е луд тоя,който е изял баницата...,нали...?!?!

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Декламираш само

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Прогноза":

    общи приказки.

    Коментиран от #48

  • 47 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Не е въпрос на ,,доверие"...!":

    Точно въпрос на доверие е, и примера с изхвърлянето на Турция от програмата Ф-35 го показа кристално ясно.
  • 48 Прогноза

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Декламираш само":

    Просто не ти вършат работа, за да започнеш да рецитираш руски опорки. Разбираемо е разочарованието ти. Очаквал си някой с посредствени знания.

    Коментиран от #58

  • 49 Шерлок Холмс

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Любопитен":

    То па една тайна?! Защото те изправиха Чаушеско до стената, а нашите соцносталгици още точат лиги по "Бай" Тодор! Защото тук управлява 35 години ДС мафията която се изпра, преобърна и си направи фейслифт. Защото никога не скъсахме с комунизма, освен на приказки. Защото българския политикан "служи" на Запад а се подлага на Кремъл. Защото в сърцето на българина е вкоренена робската руска окова. Други причини необходими ли са?

    Коментиран от #50, #52

  • 50 Любопитен

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Шерлок Холмс":

    Да, точно това е причината, но ми е любопитно дали някой от тези хора има връзка с някакво приличие за да си го признае. Явно не е виновна нито демокрацията, нито западните партньори, щом в Румъния, която беше много след нас като развитие, може.
  • 51 Гумите Нокиан се

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    произвеждаха преди в Русия бе глъмар. Сега се произвеждат в мамалигария защото за лъжица мамалига ша бачкат кат тазманийци денонощно и без да мъркат. Мамалигарите с тяхната анти руска политика скоро могат да станат на падиоактивна пепел или най малкото да ги гази мечока и трансфагарашкия път няма да ги спаси да ги премажат като валяк горещ асфалт.

    Коментиран от #53, #63

  • 52 Отговорче

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Шерлок Холмс":

    Крагуевац Сърбия - електрическият Fiat Grande Panda.

    Коментиран от #55

  • 53 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Гумите Нокиан се":

    "могат"

    Най-обичам да чета фантасмагориите на руските марионетки.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Факт

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "Отговорче":

    Мда, доказателствата, че руските марионетки в България хем са по-беззъби, хем са по-големи продажници на националните ни интереси. До степен в която увреждат България по всеки възможен начин.
  • 56 Шерлок Холмс

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Цако":

    Цакооо, Цако! Правилно думат хората, че няма по прецизно руско оръжие от пропагандата им. Тя поразява мозъците ви, дори когато липсват. Като при теб. Кои сме тея "ние" бе, Цако? Тея дето разграбиха т.н. българска индустрия, до един са синовете на ДС и БКП бе Цако! Само дето сега им викат "селф мейд" капиталисти. Ама с куфарчетата от Партията и Комсомола!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Споменаването на руски опорки

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Прогноза":

    не е аргумент при дебат.Но ти дори не спориш.Не можеш или си привърженик всичко да се решава с контролирани обяснения,които не могат да бъдат поставяни под въпрос?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 пацоо,авер как ги умееш ти тия работи!

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гумите Нокиан се":

    иначе статия без автор,демек автор без име-не види ли ти се,че тва деуче веле много му пада някогашното високо реноме,а?

    Коментиран от #64

  • 64 види се

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "пацоо,авер как ги умееш ти тия работи!":

    бившият партиен секретар на радио "софия" е прибрал много примитивни писачи на работа в дойче веле,
  • 65 гунчева

    1 0 Отговор
    Три различни модела гуми купувам на този производител.Единият бе за спортна кола,другият за малка градска и един за сув.Няма да направя повече грешката да купя нищо от тази марка.Изключително недоволен съм и от качеството на изработка и от материала.Явно за скандинавският пазар "бирата"е друга.Направих този избор поради факта,че ми пристигна кола от скандинавска държава с такива гуми зимни.Бяха невероятни и дълго ги карах.След това купих 4 от тук за спортната ми кола,три тресяха постоянно(заводско бяха криви в някъкъв си допуск)така ми обясниха при рекламацията.Не искаха да ми ги сменят понеже били последните 4.След това си купих за градската малка кола 4.Бучаха неимоверно и не спираха на мокро.За джипа спечелих две и две си закупих,бяха зимни.Пълно дърво.Представям си сега чеушесковци какъв мармалад ще бъркочат.

    Коментиран от #66

  • 66 Икономист

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "гунчева":

    Не е проблема в чаушесковците,най вероятно завода им е оборудван технологично както трябва,но в някои серии продукти босът Нокиан ги кара да спетяват материали и качествени компоненти.Както кафето кимбо което купувам от една българка хранителна верига,напоследък няма нищо общо с това което ни носят от Италия.Най вероятно веригата поръчва стотици хиляди бройки и казва искаме го на тази цена,качеството не е важно.Нищо общо с другото.Нарича се корпоративна алчност.
  • 67 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Такива гл..ци като тебе дори и не осъзнават,че България изобщо не се споменава,тоест,тук не се инвестира.
Новини по държави: