13 Октомври, 2024 14:15 1 001 51

Говори Москва: БРИКС никога няма да бъде военен съюз

  • брикс-
  • русия-
  • владимир путин

Освен това БРИКС дори не е международна организация или интеграционна структура, а междудържавно обединение на равноправни участници

Говори Москва: БРИКС никога няма да бъде военен съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

БРИКС никога не е бил и не възнамерява да стане военен съюз. Сътрудничеството между страните от асоциацията не е насочено срещу никого.

Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Коментарът бе направен в отговор на статията на Роджър Бойс в The Times - "Разширяването на БРИКС трябва да тревожи НАТО". В нея Бойс представя БРИКС като почти военен съюз.

"БРИКС никога не е бил, не е и не възнамерява да стане военен съюз. Освен това БРИКС дори не е международна организация или интеграционна структура, а междудържавно обединение на равноправни участници. Това е мултидисциплинарно стратегическо партньорство, което се основава на три ключови стълбове - политика и сигурност, икономика и финанси, култура и хуманитарни връзки. Отношенията между партньорите от БРИКС се изграждат на основата на равнопоставеност и взаимно уважение, принципите на откритост, прагматизъм, солидарност и, най-важното в случая, не са режисирани. срещу никого", подчертаха от МВнР.

Руското външно министерство припомни, че една от основните задачи на БРИКС е създаването на справедлива и многостранна световна икономическа система.

"От самото си създаване БРИКС се застъпва за мирни методи за разрешаване на международни спорове и засилване на многостранността при разрешаването на глобалните проблеми и зачитането на суверенитета на държавите допринася за разширяването на БРИКС засилване на ролята на развиващите се държави в международните дела, което произтича от обективните промени в глобалната икономика", допълват от там.

"Дори теоретично поставянето на БРИКС наравно с агресивния военен блок НАТО, който през дългите десетилетия на своето съществуване е белязан само от кървави нашествия и подкопаване на сигурността в различни региони на планетата, е просто абсурдно документи на Северноатлантическия алианс, че има ясно дефинирани "противници", а именно НАТО провежда все по-мащабни учения както на руските граници, така и в Азиатско-тихоокеанския регион. НАТО доставя все по-смъртоносни оръжия и разузнавателна информация на марионетен неонацистки режим в Киев, който хвърля украинците на клане и си сътрудничи с международните терористични организации", настоява дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство отбеляза, че НАТО е "изсъхнала реликва от Студената война, която отдавна е загубила смисъла на своето съществуване", докато БРИКС е "създаване, помощ в развитието, взаимно обогатяване на цивилизациите, зачитане на интересите на всички страни в интерес на изграждането на истински справедлив световен ред.

Русия пое едногодишното ротационно председателство на БРИКС на 1 януари тази година. То включва повече от 200 събития по широк кръг от въпроси. Основният акцент на руското председателство ще бъде срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан на 22-24 октомври.

Русия покани генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да присъства на предстоящата среща.

ООН очаква, че на срещата на върха ще бъдат постигнати важни споразумения и че тя ще "даде необходимия тласък напред, за да се гарантира, че всичките 17 цели, заложени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., са изпълнени и правят живота на планетата по-благоденстващ и безопасен".

Куба официално поиска да се присъедини към БРИКС, като е изпратила писмо до руския президент Владимир Путин.

Азербайджан потвърди, че също настоява за членство след среща между Путин и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Членството в БРИКС става чрез покана, като в началото на тази година няколко страни получиха такава, включително Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Аржентина също получи покана, но отказа да се присъедини.

БРИКС, първоначално формирана от Бразилия, Русия, Индия и Китай, се разшири през последните години с добавянето на Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Русия по-рано подчерта важността на структурата, като отбеляза, че държавите от БРИКС представляват 45% от световното население, произвеждат около 40% от световния петрол и осигуряват приблизително една четвърт от глобалния износ на стоки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хе хе

    21 22 Отговор
    Хайде първо го направете съюз, че още нямате учредителен договор

    Коментиран от #15

  • 2 така е

    27 9 Отговор
    Около 150 европейци са поискали да се преместят в Русия по новата схема за граждани на "държави, които натрапват деструктивни неолиберални постановки" и споделят духовно-нравствените ценности на Москва, съобщи Телеграм каналът Mash. Сред тях няма нито един българин.

    Най-много молби за временно местожителство до руски консулства в Европа има от Румъния и Германия - по 30. Кандидатите са на средна възраст и приличен социален статус, отбелязва каналът. По 10 молби има от холандци и австрийци, три - от латвийци. Има кандидати и от Великобритания, Италия, Канада.
    ...

    Приказката обаче бързо се сблъска с реалността. Сметките на семейството бяха блокирани заради странни финансови операции. Аренд и Аниса продали своя дом в Канада, получават и пари от абонатите на видеоблога си, както и дарения от хора, които искат да им помогнат с преместването в Русия. Всичко това се видяло много съмнително на руските власти.

    Аренд Фейнстра записа видео, в което разказва какво се е случило, а съпругата му заявява, че е разочарована от Русия и иска бързо да се махне.

    Коментиран от #16, #27

  • 3 Анти милиицонер

    21 17 Отговор
    Голям "мозък" е милиционера Путин. Как ще бори НАТО??? Като им се натиска и подлага ли?

    Коментиран от #4

  • 4 Затова се натиска да е приятел на запад

    21 18 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиицонер":

    Като си праща децата на запад, за да са добре, а не да мизерстват на външни тоалетни в Русия.
  • 5 иБрикс е една седянка

    19 16 Отговор
    иБрикс е поредния фейк за най бедните народи
  • 6 Последния Софиянец

    20 18 Отговор
    Бъдещето на България е в БРИКС .ЕС стана военен съюз.

    Коментиран от #20, #39

  • 7 Ми той и имономически

    14 16 Отговор
    няма да бъде, па камо ли съюз!


    🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣
  • 8 МЪЛНИЯ от Масква

    15 15 Отговор
    Биде решено за единна валюта на БРУКС да приемем виетнамските Донги. Като най-силна валюта в союза.

    Коментиран от #43

  • 9 Kaлпазанин

    13 13 Отговор
    Ек да слуша и да се учи ,и да си развява шарените байрячета .а обора хич не го мисля .когато говори Москва отваряйте си ушите и слушайте ,ако не го разберете си го пуснете още един път да го разберете .щото накрая като вземе много да искате и да ставате нагли се налага да го разбирате все по трудния начин

    Коментиран от #14, #18

  • 10 К.О.Т.а.р.А.К 🐱

    14 13 Отговор
    а поне икономически може ли да бъде?къде е централата му?
  • 11 име

    21 13 Отговор
    НАТО трябва да се тревожи не заради това че БРИКС може да е военен съюз, а защото НАТО е нищо повече от терористична организация за налагане на амеликанските и британските интереси чрез военни похвати, а БРИКС предотставя независимост от долара и достъп до капитали и пазари за държави, които иначе ще трябва да играят по американската демокрация.

    П.п. САЩ са първенци по военни бази по света и брой на военните конфликти, а Великобритания са първенци по брой на държавите, подложени на тяхната военна агресия, от там и тероризма.

    Коментиран от #19

  • 12 Демократ

    15 19 Отговор
    Не може тъп руснак да ми поставя условия. На кой му пука какъв съюз ще е тъпи руски маймуни

    Коментиран от #41

  • 13 Знаем това

    14 17 Отговор
    Но копейките пак не бяха разбрали и бързаха да се радват.
    БРИКС е фирма за заеми на балъшки държави под хегемона на Китай. С цел икономическо поробване. Като предишната СИВ.
  • 14 Либерал

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Kaлпазанин":

    Прекялено много права се дават на хетеросексуалните и това е огромен проблем.

    Коментиран от #23

  • 15 Рошко

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    Договора е за да се спазва ,ме да се лицемерничи .простено да ти е невежеството риноше малко малко и наблюдател ще искаш да бъдеш ,ама то там сороски образовани лбгт не допускат ,няма как да го разбереш ,докато не родиш или сина ти да ти роди внуче ,по просто казано там е за мъже и жени без теиполови с психични отклонения
  • 16 Хахахаха

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "така е":

    Не може да бъде? Нито един българин? А къде са копейките? Ааааа да, те са в ЕС и НАТО, къде другаде!

    Коментиран от #22

  • 17 българин

    12 12 Отговор
    Евала на снимката, путин на най-горното стъпало за да изглежда по-висок. 😂😂
  • 18 Защо да слуша изостанали?

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "Kaлпазанин":

    Заминавай в тия държави да просперираш, преди да е станало късно за костния ти мозък.
  • 19 Не ти ли омръзна

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    да се самоуспокояваш с фантазии?
  • 20 Запознат

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Защо не си в рашия?! няма един българин от ЕС да е заминал за рашия.

    Коментиран от #51

  • 21 Ама

    7 11 Отговор
    То няма и нужда икономическият съюз БРИКД, ще е по-силен от военния агресивен НАТО съюз! Парата прай играта! САЩ на колесника!

    Коментиран от #24

  • 22 гражданин

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    вакснати антиваксъри против еврото със сметки в евро, това са вгъзрожденците.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахаааа!

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ама":

    Какъв майтапчия!))))))))))))
  • 25 Гориил

    6 7 Отговор
    Нека не си създаваме илюзии и не се отдаваме на еуфория, но всички членове на БРИКС ще гласуват синхронно и единодушно в ООН. Москва и Пекин са на прав път.

    Коментиран от #38

  • 26 Говори Москва

    10 4 Отговор
    Русия няма никакво намерение да напада Украйна !
  • 27 стига лъгали

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "така е":

    Копейкин пръв подаде документи да се мести в РФ!
    Не го одобрили, защото не им требвали предатели.
  • 28 Само питам

    11 4 Отговор
    Русофилчета, нито един с български паспорт не е заминал за Русия!!! Около 150 европейци са поискали да се преместят в Русия по новата схема за граждани на "държави, които натрапват деструктивни неолиберални постановки" и споделят духовно-нравствените ценности на Москва. Сред тях няма нито един български русофил. Защо така?

    Коментиран от #44

  • 29 Минувач

    5 7 Отговор
    Oт статията се разбира едно - някакъв американски мозък, облъчен в собствената си американскаидеология, е приравнил БРИКС с почти военен съюз. Това е разбираемо само от американска гледна точка, при която не може да съществуват икономически отношения в идеализирания им вариант, а те би трябвало да са премесени задължително и с военно сътрудничество. Защо ли? Защото американската мисъл не допуска равнопоставеност без значение малък ли си или голям, там има значение на първо място американския национален и империалистичен интерес, а другите съюзници трябва да са ограничени понякакъв начин, за да приемат изпълнението на американските политики без значение, дали те отговарят на техния интерес. Тези ограничения се поставят от американците по военен начин - окупация, отслабване на армиите на съюзниците, създаване на външен враг и поставяне на съюзниците в положение - или следваш нашите интереси (политически и икономически), или оставаш безащитен пред създадения враг. НИКОГА САЩ не са сядали на масата, като равноправен, НИКОГА! Те никога не са жертвали и частица от своя интерес. Затова и тоя от статията вижда, като нещо задължително икономиката да се обвърже и с военни инструменти.
  • 30 ГОВОРИТ МАЦКВА

    11 3 Отговор
    НИЕ НИКОГА НЯМА ДА НАПАДНЕМ УКРАЙНА!?!?!?

    Коментиран от #42

  • 31 Либерал

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Стига с твоите фиксации":

    Атига сменя никовете и се прави на хетеро ясен си ми
  • 32 Фарса брикс

    10 2 Отговор
    Брикс не са свършили работа и за един цент,събират се няколко комуниста ,ядат пият,гръмки слова,и на края държавите им най бедните в света

    Коментиран от #36

  • 33 Демократ

    5 3 Отговор
    Тъпите афстриици германци и италинци подкрепят рашкия но тяхното време е изтекло. Франция е основният враг на Русия и ще ги буха както повремето на Наполеон
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 3 Отговор
    НА КОМУНИСТ НЕ ВЯРВАМ ЕДНА ДУМА ................... ФАКТ !
  • 35 Ха ха ха

    6 2 Отговор
    Ами то с маймуни не става
  • 36 И Коцето си купува билет,

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Фарса брикс":

    за да ги гледа от публиката как плюскат.
  • 37 шаа

    2 7 Отговор
    западните мозъчета (и местните кудкудяк-мисирки) посмъртно не могат да разберат как може да съществува толкова голямо нещо, което няма военни или завоевателни цели, което се гради на равнопоставеност и взаимно уважение. това нещо трябва да стане враг, трябва да бъде смазано ... такова им е мисленето на мозъчетата и кудкудякчетата.

    Коментиран от #46

  • 38 Че кой го спазва ООНето?

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гориил":

    Путин например – не.
  • 39 Заминавай!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Кой те спира?
  • 40 пешо

    7 6 Отговор
    е то брикс е едно нищо само име
  • 41 Така е

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Но в БРИКС Русия е от бедните роднини. Там Китай диктува.
  • 42 име

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "ГОВОРИТ МАЦКВА":

    3 години и още не разбрахте че това не е нападение, а специална военна операция по денaцифициpaнето на Украйна. Липсва му на зеления една 500 хилядна нeoнaциcтка армия от преди 3г и кой знае колко още след това, явно добре се справят!
  • 43 Когато гръм удари.....

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "МЪЛНИЯ от Масква":

    Може и Малавийската квача, една от най силните валути в света😜.
  • 44 Хахахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Е как защо, копейките не искат за раша? Копейките искат за раша, но нямат желание! Хахахаха.
  • 45 Гориил

    5 2 Отговор
    В Казан ще бъдат съгласувани и одобрени политическите условия за присъединяване към БРИКС. Тъй като повече от 50 държави вече нетърпеливо се редят на опашка за присъединяване към БРИКС, тези условия ще бъдат много по-строги и по-задължителни, отколкото изглеждаше преди. Новите членки на БРИКС няма да могат свободно да тълкуват членството си и ако започнат да подвиват опашка, ще бъдат обект на санкции.
  • 46 Хахахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "шаа":

    Не, нямат завоевателни цели тези държави, не! Само раша иска да взема Украйна, а Китай иска Тайван, но по принцип нямат завоевателни цели! Хахахаха.
  • 47 То както се очертава....

    3 5 Отговор
    БРИКС няма да бъде нито военен нито икономически съюз, а ще бъде едно голямо нищо, сбирка на едни провалени диктатури за да си чешат задниците и да мечтаят.
  • 48 Мумията от мавзолея

    6 5 Отговор
    БРИКС е едно недоносче, както би казал правешкия другар. Няма валута, няма да има.Всеки се надява на някаква аванта, ама няма. Никой от участниците няма вяра на другите.
  • 49 Волгин....

    2 3 Отговор
    Ха така... Само БРИКС!, започвам да агитирам от Брюксел да се присъедините сите българи към БРИКС и матушка Русь.
  • 50 Москва не вярва на сълзи......

    1 1 Отговор
    Поредната ленинска сталиниска лъжа и поредните подлъгани страни повярвали на коминтерна тепърва ще усетят комунистическата лъжа,където са минали комунягите нищо добро не се е случило....
  • 51 Калоян

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    А защо нито един български политик не е избягал на Запад?
    Този въпрос задавал си си го?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания