24 Октомври, 2024 14:52 2 845 39

Чудовищно нападение срещу критично важен център в Турция

  • пкк-
  • турция-
  • атентат-
  • кюрди-
  • анкара

Турският печат коментира вчерашния атентат в Анкара, за който властите обвиняват кюрдите от ПКК

Чудовищно нападение срещу критично важен център в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кървавото терористично нападение, извършено срещу комплекса на националната авиокосмическа компания „ТУСАШ“ в анкарското предградие Кахраманказан вчера, е водеща тема на всички турски вестници тази сутрин, пише БТА.

По последни данни при атентата са убити петима души, а 22-ма са ранени. Министърът на националната отбрана Яшар Гюлер заяви снощи, че вероятно зад жестокото нападение стои Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Коварна атака срещу мира. ПКК е основен заподозрян“ („Хюриет“), “Мерзавците взеха на прицел цивилните“ („Сабах“), „Ръцете на злото влязоха в действие“ („Биргюн“), „Мерзавците извършиха нападение срещу сърцето на турската авиокосмическа индустрия“ („Коркусуз“), „Чудовищно нападение срещу критично важен център“ („Милли газете“), „Терористично нападение в Анкара“ („Джумхуриет“), „Терористично нападение по гордостта на отбраната“ („Йени шафак“), „Самоубийствен атентат срещу усилията за мир“ („Тюркийе“). Това са част от заглавията по темата, поместени на първите страници на турските вестници тази сутрин. Атентатът бе осъден от ООН, ЕС и НАТО, пишат изданията.

Според информация на в. „Коркусуз“ нападателите са били двама – мъж и жена. Те са се качили в такси, след което са убили шофьора и са сложили тялото му в багажника. Двамата бойци са стигнали с таксито почти до главния вход на комплекса ТУСАШ, след което жената се е самовзривила, а другият нападател е успял да проникне в завода, като е стрелял по охранителите с автомат. След това той е продължил да стреля по хората наоколо, като е убил няколко души и е ранил над 20.

Сблъсъците с втория нападател са продължили дълго, пише „Хюриет“. В района са били изпратени специални части и много жандармеристи. Силите за сигурност са успели да ликвидират боеца, посочва изданието. "Коркусуз“ пише, че нападателят, проникнал в завода, е роден през 1992 г. в югоизточния турски окръг Шърнак.

Турските вестници отбелязват, че кървавото нападение бе извършено в деня, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган бе в Казан за участие в срещата на БРИКС. „Мръсните ръце непременно ще бъдат счупени“, се закани към ПКК Ердоган след атаката.

Турският държавен глава се срещна вчера в Казан с руския президент Владимир Путин, който осъди остро терористичното нападение в Анкара и изрази съболезнования заради смъртта на невинни хора. Путин посочи, че подкрепя усилията на Турция за присъединяване към БРИКС. „Хюриет“ съобщава, че заради атентата турският президент е взел решение днес да се върне в Турция. По информация на в. „Сабах“ след атентата турските военновъздушни сили са нанесли удари по 32 цели на ПКК в Ирак и Сирия. Бойците от групировката, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Междувременно в. „Хюриет“ съобщава, че вчерашното нападение е било извършено в деня, в който племенникът на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, намиращ се в затвор на о-в Имралъ, го е посетил за първи път от 43 месеца насам. По информация на изданието Йоджалан е предал на племенника си – депутата от прокюрдската партия ДЕМ Йомер Йоджалан, призив за мир. Йомер Йоджалан вчера е получил разрешение да посети чичо си, който е осъден на доживотен затвор, уточнява "Хюриет".

Вестникът отбелязва, че посещението е извършено малко след „изненадващия“ призив на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели за освобождаване на Йоджалан от затвора, ако той се откаже от насилието и разпусне групировката ПКК. По информация на редица издания планираните за 29 октомври тържества в Турция по повод националния празник на страната се отменят. На 29 октомври ще бъде отбелязана 101-ата годишнина от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк. В. „Хюриет“ посочва, че комплексът „ТУСАШ“ е „гръбнакът на турската отбранителна промишленост“. В завода се произвеждат турският боен самолет КААН, учебният изтребител „Хюржет“, бойният хеликоптер Т129 „Атак“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че то

    19 3 Отговор
    беше завчера .
  • 2 Варненец

    4 27 Отговор
    Султана и путлера няма да го спаси следващия път.

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Турция използва атентата и удари 32 цели в Ирак и Сирия.

    Коментиран от #14

  • 4 Страшна работа са.

    21 7 Отговор
    Кюрдите хал-хабер си нямат от тая работа. Специалните им служби го правят това, за да намерят причина да трепят кюрди.

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 5 Среднощен

    7 3 Отговор
    Терористи и убийци не и Хора
  • 6 ТаУмВзе

    19 4 Отговор
    Аре и Близкия изток се запали ПАК! Турците ще изпердашат легена и ще влязат във Сирия и натам ще стане Веселко за Израел де.

    Коментиран от #17

  • 7 Среднощен

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Страшна работа са.":

    Логично
  • 8 ГОРДЪН

    26 3 Отговор
    ЧУДОВИЩНОТО НАПАДЕНИЕ ДЕЛО НА АМЕРИКАНЦИТЕ , НЯКОИ СЪМНЯВА ЛИ СЕ, ТРЪГНАЛИ ТУРЦИТЕ ДА ВЛИЗАТ В БРИКС НО САЩ НЕ ДАВАТ

    Коментиран от #11, #32

  • 9 Лека Бримка

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Страшна работа са.":

    Да не си мислите че при споменатите удари турците са убивали само кюрди няма нищо такова щом е терорист там и американец да е ще мре.
  • 10 Мустафа

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Варна и пристанището са изконни турски територии временно дадени на БГ от берлинския конгрес ,както Одеса е Руски град.

    Коментиран от #25

  • 11 ринго

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГОРДЪН":

    американско дело е това, подготвена клетка която деиства по нареждане на цру и ми 6
  • 12 Това беше предупреждение

    20 2 Отговор
    Към Ердоган заради БРИКС
  • 13 Да де,именно...!

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Страшна работа са.":

    Също както краварите сами си думнаха кулите-близнаци...!
    Стари номера,Сър...!
  • 14 Путин

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    47 са вече...
  • 15 Летописец

    6 4 Отговор
    " Националната авиокосмическа компания „ТУСАШ“ е не просто фирма , а военнопромишления център на Турция .Едно от 100 найголеми производители на смърт в света . Поръчителите на акта може да са както от чужбина - евреи , палестинци , кипърци , или Ирак и Сирия , които турците нападнаха , но и турски конкуренти , като зетя на Ердоган , който е най-големия турски производител на бойни дронове .
  • 16 Буха ха

    15 0 Отговор
    Прекрасна възможност за Турция да опраска кого как завари

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И к'во

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "Буха ха":

    Тя Турция и без това го прави - войските ѝ са в Сирия , Ирак , Либия ...Мъти водите в политиката на Ливан , България ...
  • 19 Ауе ми

    4 1 Отговор
    Ние кво ша правим кат дойде трета световна.
  • 20 Последния Софиянец

    9 8 Отговор
    Навремето нашите комунисти взривиха Света Неделя. В Християнска България взривиха християнски храм, убивайки стотици жени деца и възрастни. Комунист, значи Демон,Безбожник.

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Цигалианец

    6 6 Отговор
    Каквото повикало...Турчаляците и те не са цвете
  • 22 Мистър Бийн

    5 3 Отговор
    Семейни двойки в шпионажа и подривната дейност се използват най-вече от две служби - Руските и Британските. Почеркът не е на ПКК.

    Коментиран от #23

  • 23 5КААН

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мистър Бийн":

    Именно това повтарям турците заловиха главната връзка на ПКК с Русия.

    И ето го отговора по руски.

    Коментиран от #29

  • 24 Българските турци

    13 3 Отговор
    За какви бойци пишете тука !...Бойци има на бойно поле ... на фронт като в Укайна !... Това са терористи !... Терористи признати от цял свят за такива !!!
    Значи сега е ред на Ердоган да направи същото което върши Нетаняху !... Нали ?!...
    "След нападението ръководителят на НАТО Марк Рюте предложи подкрепата на Алианса за Турция"
    От САЩ валят съболезнования с обещания за подкрепа на "съюзника" Турция !... Това се повтаря от 40 години до днес !....Леят крокодилски сълзи , хвалят ни обилно и уж ни"подкрепят".... , а зад сцената доставят оръжия с транспортни самолети и с хиляди ТИРове въоражават терористите на ПКК и клонингите им в Ирак и Сирия и обилно ги финансират наред с директното обучение за подривна дейност в територията на Турция !... Това е разликата между отрочето им Нетаняху и "незаменимия и крайно небходимия им съюзник " Ердоган , който е на път вече напълно да им се изплъзне от контрола !...Затова започнаха да размахват тоягата.... защото Ердоган започна сам да си сади и отглежда "МОРКОВИТЕ" !!!...
  • 25 Пловдив

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мустафа":

    Виждам, че си турчин и разбирам чувствата ти, но кое прави една територия исконна ? Варна е била и възниква като гръцка колония, когато, както вероятно знаеш, някои са се скитали и търсили мястото си и са се оприличавали с вълк. После идват други и т.н., да не преразказвам. Нищо лошо няма във всичко това. Виждам, че разчиташ на военнопромишления комплекс, което прави един договор временен. Дали е временен, трябва да го прочетем, там трябва да пише. Дано не ти е трудно сред българи, те не са добри хора, нали ?
  • 26 Оли Гофрен

    6 0 Отговор
    Дали има нешо случайно ,че атентата съвпадна с посещението на Ердоган на форума на Брикс?
  • 27 Първия Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Ти още ли вярваш в измислени идоли?! Религията е създадена за да държи овцете в кошарата, мирни и кротки. Твоя християнски, или какъвто и друг да е бог, няма да ти помогне с нищо, ако ще да е хиндуистки, будистки, ислямски или каквото там още се сетиш.

    Коментиран от #36

  • 28 Уайномет

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Нещо да кажеш за НеоКомунистите които властват в момента в Европа и Сащ ?
  • 29 Мистър Бийн

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "5КААН":

    Според мен британските мотиви, макар и по-скрити и неочевидни са по-сериозни.

    Коментиран от #30

  • 30 5КААН

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мистър Бийн":

    Относно БРИКС ли ?

    Едва ли голямата част от страните и по голямата част от населението на въпросния блок са били Британска колония.
    Защо Англия да разваля новообразувана структура в която има или ще има голямо влияние.
  • 31 АБВ

    0 7 Отговор
    Браво а да видят турчулята как им е било на Израел на седми заслужават си го и още ще има
  • 32 Не познават турците

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГОРДЪН":

    Като кажат ще го изпълнят. А БРИКС дали е близо още не се знае. Но за това няма да решава запада
  • 33 Иван

    5 1 Отговор
    Двама нападатели.....а ако бяха 60???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Донев

    0 1 Отговор
    Най новото че руските служби са замесени в атентата ,кюрдите отдавна работят с Кремъл,целта е да се спре производството на модерни оръжия по наттовски стандарт в Турция ,Путин въобще не е забравил че Турците доставят ,безпилотни Байрактари на Украйна и броне техника и то редовно,не слушайте какво плямпат русофилските папагали у нас

    Коментиран от #39

  • 36 да де

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Първия Софиянец":

    прав си че Бог не е това което религиите представят , но Го има , рано или късно ще го разбереш
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Донев":

    Турция не воюва с кюрди а от 40 години насам трепе терористите на ПКК които в началото бяха в инвентара на СССР и НРБ , а днес са на хранилката на САЩ и НАТО !.. В никоя история в света няма пример за такива "здрави и предани" съюзници както натовските съюзници на Турция !...Ние трепем въоръжени със съюзническо оръжие ТЕРОРИСТИ а не като Израел да сеем бомби над жени и деца и да рушим и взривяваме домове и къщи, училища и болници или религиозни храмове !...Човек се вживява когато се пролива кръв за род , родина и вяра !!!
Новини по държави: