27 Октомври, 2024 03:46, обновена 27 Октомври, 2024 04:52 763 8

Управляващите в Грузия празнуват, опозицията обяви започва протести ВИДЕО

  • грузия-
  • избори-
  • орбан-
  • бидзина иванишвили

Виктор Орбан поздрави победителите от "Грузинска мечта"

Управляващите в Грузия празнуват, опозицията обяви започва протести ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Според Централната избирателна комисия на Грузия управляващата партия "Грузинска мечта" печели малко по-малко от 53,6 процента от гласовете на парламентарните избори след преброяване на данни от почти 80 процента от избирателните секции.

Според тези данни основните опозиционни партии, преодолели петпроцентния праг, също влизат в законодателния орган, включително Единство - Национално движение (около 9,9%), Коалиция за промяна (около 11%) и Силна Грузия (около 8,8%) и „За Грузия” (около 7,9%).

Това бяха първите избори в страната с електронни урни, които бяха монтирани в 74% от избирателните секции, покривайки почти 90% от избирателите. Според ЦИК избирателната активност е 58,94%.

Около час и половина след затварянето на избирателните секции Централната избирателна комисия на Грузия започна да публикува предварителните данни.

Основателят на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" (ГМ), милиардерът и бивш премиер Бидзина Иванишвили, обяви победа на вчерашните парламентарни избори пред ликуващите привърженици на ГМ в изборната нощ, съобщи БТА.

Поддръжниците на ГМ започнаха да празнуват заедно със своя лидер пред партийната централа в Тбилиси, където специално беше монтирана сцена, откъдето партийните ръководители да се обърнат към множеството.

Предизборният съюз "Единство", включващ опозиционното Единно национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили, получава, както се съобщава, около 10% от гласовете, с което изостава от формацията "Коалиция за промяна", която събира около 11%.

"Това е рядък световен пример - една и съща партия да постигне такъв успех в такава сложна обстановка - това е добър показател за таланта на грузинския народ", каза Иванишвили, който е почетен председател на партията, пред ликуващите нейни членове и симпатизанти. "Уверявам ви, че в следващите четири години Грузия ще бъде една от най-успешните страни. Нашият екип ще оцени подобаващо това доверие. Екипът, който е представен тук, включва според мен най-добрата част от нашето общество."

Иванишвили, който печели състоянието си в Русия през 90-те години, дойде на власт през 2012 г., когато защитаваше прозападни възгледи, съчетани с прагматична политика към Москва.

Но впоследствие той започна да изразява остри позиции срещу Запада и каза, че "Глобалната партия на войната" иска да вкара страната му в конфликт с Русия, като същевременно настоява, че Тбилиси ще продължи по европейския си път.

Проевропейската опозиция в Грузия отказа да признае резултатите от парламентарните избори в кавказката страна и ги обяви за манипулирани, съобщи БТА.

На брифинг в изборната нощ опозиционните сили оспориха обявените от изборните власти официални данни за изхода от вота, сочещи победа за управляващата партия "Грузинска мечта", и казаха, че не могат да ги приемат.

"Грузинският народ гласува за европейско бъдеще на страната и затова няма да признаем манипулираните резултати, обявени от ЦИК (Централната избирателна комисия - бел. ред.)", каза лидерът на формацията "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили Тина Бокучава на пресконференция. Водачът на другата основна опозиционна политическа сила, предизборният съюз "Коалиция за промяна", Ника Гварамия определи резултатите като "узурпиране на властта и конституционен преврат" и добави, че изборите са били откраднати.

Така опозиционната Коалиция за промяна не признава резултатите от парламентарните избори в Грузия и започва протести от днес, 27 октомври. Това заяви един от партийните лидери Елен Хощария.

„Тези избори са откраднати, ние няма да приемем това и преминаваме към непрекъснати протести“, каза Хощария на брифинг в събота. „Протестът ще бъде по улиците от утре, 27 октомври, каза тя.

Опозиционните партии "Единство - Национално движение" и "Коалиция за промяна" обявиха в неделя вечерта, че няма да признаят резултатите от проведените в събота парламентарни избори.

По-рано президентът Саломе Зурабишвили, която поддържа тесни връзки с опозицията, написа в "Екс", че проевропейските партии събират 52% от гласовете.

"Горда и убедена съм в нашето европейско бъдеще", посочи тя.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поздрави управляващата партия "Грузинска мечта" за "съкрушителния" ѝ успех на вчерашните парламентарни избори, съобщи БТА.

"Поздравявам премиера (Иракли) Кобахидзе за съкрушителната победа на днешните парламентарни избори. Народът на Грузия знае кое е най-добро за страната му и днес направи така, че гласът му да бъде чут", написа унгарският лидер в социалната мрежа "Екс".

Категорична победа на "Грузинска мечта" би могла да застраши шансовете на кавказката страна да се присъдени към ЕС заради прокараните от партията в последните години противоречиви закони, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    4 8 Отговор
    Най-важното е, че козлодуйската yтpenkaa ще е храна за чepвеите и до другия хелуин от нея ще са останали само едни кокаляци!
  • 2 гробар

    3 6 Отговор
    И само си представете разлагащатото му се рахитично телце и от очните дупки и навсякъде излизат чepвейчета. Пъплят си навсякъде по него необезпокоявано, челюстта му паднала..
    Кeф! 🪱🪱🪱🪳🪳🪳💀🥳🥳🥳🥳
  • 3 да де

    18 1 Отговор
    Хехе грузинците се оказаха евроскептици, евроатлантиците са в траур.
  • 4 Браво на грузинците

    20 1 Отговор
    Не позволяват НПОта и агенти, не позволяват такива като Пасито и Елена Поптодорова и други идиоти да дават акъл и държавата се възражда и не е подлога на корумпирания запад.
  • 5 Уса

    6 0 Отговор
    То и сащ бяха нормална държава до 2002 година после ги удари лудата крава и ковида до полудяване и обявиха война на всички

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    7 0 Отговор
    Така става когато се спре финансирането на Сорос и западните атлантици.Европейчетата плачат.
  • 7 Хахах

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    САЩ никога не са били нормална държава.Държава създадена от престъпници пратени в изгнание как да е нормална .А като заблуждават света след втората световна и открадват сумата злато??И с тази кражба стават това което са .Ама то не остана за крадене в света вече.
  • 8 Бах

    2 0 Отговор
    И в България ще стане , като станем Президентска република.
    Днешните избори ще са една пародия . Довечера ще им гледаме сеира .
    Такива кръвожадни управници съществуват само в България!