27 Октомври, 2024 14:53 795 11

Властта в Япония може да се смени

  • япония-
  • избори-
  • парламент-
  • власт-
  • смяна

Управляващата коалиция е заплашена да загуби мнозинството си в парламента

Властта в Япония може да се смени - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Япония, състояща се от Либерално-демократическата партия (ЛДП), председателствана от новия министър-председател Шигеру Ишиба и партията Комейто се изправи пред реална заплаха да загуби коалиционното си мнозинство в ключовата долна камара на парламента след резултатите от изборите в неделя. Това се доказва от данните от екзитпола, японската обществена телевизия (NHK).

Според NHK вероятността управляващата коалиция да запази мнозинството си е „изключително малка“. В същото време самата ЛДП вероятно ще загуби еднопартийното си мнозинство и няма да получи 233 места в ключовата камара на парламента. В най-добрия случай ЛДП ще получи само 219 места.

В същото време основната опозиционна Конституционно-демократическа партия на страната може значително да подобри позицията си след изборните резултати, като спечели до 191 места. Оглавява се от бившия министър-председател Йошихико Нода.

Изборите се проведоха при доста слаба избирателна активност - според Министерството на административните въпроси и съобщенията на страната към 18:00 ч. местно време избирателната активност е била 29,01%. Това е с 2,63 п.п. по-долу. отколкото през 2021 г., последният път, когато Япония проведе избори за долната камара на парламента.

На последните избори 1344 кандидати се състезаваха за 289 мандата, чиито собственици ще бъдат определени чрез гласуване в едномандатни райони, и 176 мандата, които ще бъдат разпределени при гласуването по пропорционалната система (партийна списъци). Управляващата партия подходи към предсрочните избори, които новият премиер Шигеру Ишиба обяви, преди още да заеме поста ръководител на правителството, не само с ниски рейтинги, подкопани от мащабен финансов скандал в събирането на политически дарения, но също с разногласия вътрешнопартийни настроения. При най-негативния сценарий за управляващите опозицията може да състави коалиционно правителство, както се случи веднъж през 1993 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 си дзън

    3 13 Отговор
    Не видях в Япония про-руска партия, като в БГ или Германия.

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 2 Kaлпазанин

    14 2 Отговор
    Ще се смени когато говедата си идат в обора ,та белким тогава Путин им върне някое островче

    Коментиран от #10

  • 3 болен copосоид

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "си дзън":

    Колега, само почакай новите управляващи да кривнат от курса и ще настане мощно мучене че работят в полза на руските интереси.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз съм

    21 1 Отговор
    "Властта в Япония може да се смени", но, но ... САЩ няма да да напуснат военните си бази в капитулирала Япония от 1945 г. Япония е подчинена страна!
  • 6 Лека

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "си дзън":

    Всъщност има такава партия. Казва се "Партията на японското възстановяване". Дясна националистическа партия е, и лидера и Шинтаро Ишихара се обявява за премахване на санкциите към РФ. Обаче не е много популярна... Трета политическа сила е в Японския парламент, но е с огромна разлика от първите.. има 54 от 480 места.
  • 7 Избирател

    6 1 Отговор
    "Либерално-демократическата партия (ЛДП)"

    Либералите(разбирай подлогите на краварника) губят позиции в целия свят което си е жива мъка за нашите козячета. В Грузия също печели проруски ориентирана партия.
  • 8 Антитрол

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "си дзън":

    "Не видях в Япония про-руска партия"

    То и в България и в Германия няма но според пропагандата всеки който мисли първо за интересите на държавата си а не за интересите на краварите е "про-руска партия", "путинофил", "копейкаджия", "вата" и какво ли още не. Чърчил го е казал че няма постоянни приятели а само постоянни интереси но на нашите "евроатлантици" краварите са им постоянни приятели а интересите на България кучета ги яли.

    Виж сега ако краварите ни бяха предложили по-евтини реактори от руските (а не 18 пъти по-скъп) или по евтин газ или по-евтин петрол, или по-евтини самолети аз щях да съм най големия америконофил.

    Но сега ми е интересно как след като нашите козячета знаят че господарите им ни грабят могат да ги обичат - или мразят българите или го правят за пари.

    Коментиран от #11

  • 9 Артилерист

    1 0 Отговор
    Аз съм руски демократ.
    Стрелям по атлантска гад.
    Но ми пречат сухи вейки,
    та отстрелял съм копейки.
    Стават грешки, мина време
    от казарменото бреме.
    Как да стрелям във захлас –
    стар съм и с диоптри аз.
  • 10 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kaлпазанин":

    В края на ВСВ Сталин искаше Хокайдо - или като част от СССР или за разделение на Япония както Корея
  • 11 Мордор

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Рашката газ на Орбан му излиза доста по-скъпо от другата. Поне 1,5 пъти. Тя е евтина само за китайците, защото са приклещили Раша.
    Тоест ти нищо не каза дотук.
    Даже и опорките трябва да се проверят дали стават за нещо преди публикация. Не се пейства първосигнално като бивш милиционер.
Новини по държави: