Last news in Fakti

13 Май, 2014 18:42 4 032 7

Русия готова да спре GPS системите на САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • gps-
  • глонасс-
  • сателити-
  • димитрий рогозин

От 1 юни работата на станциите на американската навигационна система GPS на територията на Русия може да бъде спряна

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин съобщи, че ако САЩ откаже да инсталира руските станции ГЛОНАСС на своя територия, Русия ще спре сигнала на американската навигационна система GPS на своята територията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Рогозин заяви, че забраната за GPS станциите в Русия може да влезе в сила на 1 юни.

Според него, Русия може да предприеме такива мерки, ако не успее да постигне споразумение с Вашингтон, за разполагане на наземни станции на руската сателитна навигационна система ГЛОНАСС в Съединените щати. Той увери, че това няма да се отрази на качеството на приемания сигнал от руски потребители на системата за навигация.

Рогозин припомни, че САЩ все още не е взел решение относно разполагането на станции на ГЛОНАСС на своя територия, въпреки че в Руската федерация има много станции на GPS. Той добави, че Москва ще въведе забрана за използване на руски ракетни двигатели, предоставени на САЩ за извеждане в орбита на сателити с военно предназначение.

Вицепремиерът заяви, че руската страна в преговорите ще представляват надзираваните от него Роскосмос и Министерството на външните работи.

„Надяваме се, че по време на преговорите ще се намерят решения, които ще възстановят балансираното сътрудничество между страните ни. Ако това не стане, от 1 септември функционирането на тези станции ще бъде спряно напълно“, обясни той.

Роскосмос се е обърнал към американските власти за разрешение да построи няколко измервателни станции на системата GLONASS още през май 2012 г., но страните не са постигнали съгласие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 6 Отговор
    Олелеее, американската демокрация е застрашена от руската путищовина...
  • 2 ярослав станчев

    8 0 Отговор
    Къде я видя тази американска демокрация? В Афганистан ли,в Ирак ли или в Сирия и Египет?
  • 3 Монго

    1 2 Отговор
    Явно не сте разбрали сарказъма ми...
  • 4 Stone Kold

    7 0 Отговор
    тва не е косово,сърбия бг или други малки страни,, с руската ме4ка на глава не можеш излезна затва не я предизвиквай
  • 5 Stoyan Zlatanov

    3 5 Отговор
    Демокрацията е много субективно понятие. Някои хора ритат срещу подслушването, не било демократично. А когато ти взривят къщата, колата или самолета в който пътуваш, май е по-добре да се подслушва? Кой се страхува от подслушване? Тези, които правят далавери. И обработват общественото мнение, че уж заради демократичността, не искат да има подслушване. За мен е по-важно да имам високо платана работа, да не слагам блиндирани врати и решетки на прозорците, да мога да пътувам до всяка точка на света, да не си заключвам колите и дома, с едно вдигане на телефона да си решавам битовите проблеми и т.н.,пък който иска, нека ме подслушва. От много години живея в Америка и никога не съм се притеснявал какво говоря и с кого, защото нямам какво да крия. Подслушването е само един пример. Това се отнася за всички сфери от живота. Някои казват,че в България имало по-голяма демокрация от Америка. Браво, много хубаво, наслаждавайте се и се гордейте...
  • 6 Николай Стоянов

    4 1 Отговор
    Стояне, живей си в Америката и не се обяснявай за Европата.
  • 7 Монго

    1 0 Отговор
    Цялата работе е, че ГЛОНАСС се нуждае и от наземни станции и САЩ не искат да допуснат това, защото знаят , че може да се използват и за военни цели. Те американците как мислите, че използват JPS. Предстои европейска навигационна система-"Галилей"...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания