Last news in Fakti

24 Януари, 2017 04:15 1 447 1

Изгорелите филийки увеличават риска от рак

  • хляб-
  • риск-
  • рак-
  • вреда-
  • филии-
  • златист цвят-
  • картофи-
  • акриламид
Изгорелите филийки увеличават риска от рак - 1

Филиите хляб трябва да се препекат до златисто жълт цвят, а не до кафяво. Това ще намали риска от ракови болести, съобщи Би Би Си. Същото важи и при готвенето на картофи.

Акриламидът е канцероген, който се образува при препичането на хляб или изгарянето на картофи при топлинна обработка.

Агенцията по стандарт на храните съветва хората да внимават при препичането на филии хляб, за да изпитат удоволствие от своята закуска, но също така да предпазят и тялото си от вредни вещества.

Акриламидът присъства в различни храни, а вредните му действия се отключват при висока топлинна обработка.

Колкото по-черен е цветът на филията хляб, толкова по-големи са рисковете за нашия организъм.

Експертите съветват да се поддържа балансирана диета, която да включва много плодове и зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.