Филиите хляб трябва да се препекат до златисто жълт цвят, а не до кафяво. Това ще намали риска от ракови болести, съобщи Би Би Си. Същото важи и при готвенето на картофи.
Акриламидът е канцероген, който се образува при препичането на хляб или изгарянето на картофи при топлинна обработка.
Агенцията по стандарт на храните съветва хората да внимават при препичането на филии хляб, за да изпитат удоволствие от своята закуска, но също така да предпазят и тялото си от вредни вещества.
Акриламидът присъства в различни храни, а вредните му действия се отключват при висока топлинна обработка.
Колкото по-черен е цветът на филията хляб, толкова по-големи са рисковете за нашия организъм.
Експертите съветват да се поддържа балансирана диета, която да включва много плодове и зеленчуци.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.