Last news in Fakti

6 Януари, 2021 17:10 2 715 36

Сърбия купува 2 милиона руски ваксини

  • сърбия-
  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • спутник v

Първата партида беше доставена в Сърбия на 30 декември 2020 г.

Сърбия купува 2 милиона руски ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и правителството на Сърбия са се договорили за доставка на западната ни съседка на 2 млн. дози коронавирусна ваксина "Спутник V", съобщават руските медии, цитирани от News.bg.

"РФПИ и сръбското правителство обявяват споразумение за доставка на 2 милиона дози ваксина "Спутник V", първата в света регистрирана ваксина срещу коронавирус, за страната. Ваксинацията на населението срещу коронавирус със "Спутник V" започна днес в Сърбия", се казва в доклада. Първата партида ваксина беше доставена в Сърбия на 30 декември 2020 г. Ваксината беше одобрена без провеждането на допълнителни клинични изпитвания в страната.

Споразумението между РФПИ и сръбското правителство ще гарантира ваксинирането на 1 милион души (руската ваксина се състои от две дози). "Доставките на "Спутник V" ще позволят на Сърбия да диверсифицира портфолиото си от ваксини срещу коронавирус. Ваксината за доставки за Сърбия ще бъде произведена от международните партньори на РФПИ в Индия, Китай, Южна Корея и други страни", отбелязват разработчиците на руската ваксина.

"Русия и Сърбия имат дългогодишно партньорство и ние подкрепяме решението на правителството да използва ваксината "Спутник V" за борба с коронавируса. Ваксината се основава на добре проучена платформа от човешки аденовирусни вектори с доказана безопасност", увери Кирил Дмитриев, ръководител на РФПИ. Сръбският вътрешен министър Александър Вулин и председателят на парламента Ивица Дачич бяха ваксинирани срещу коронавирус с руската ваксина днес, като по думите на Дачич членовете на правителството избират различни ваксини в подкрепа на ваксинацията.

Ваксинацията в Сърбия започна на 24 декември с американско-германско лекарство, произведено от Pfizer и BioNTech, първите 4875 дози от които бяха доставени със самолет до летището в Белград и след това изпратени до Института по вирусология и ваксини "Торлак". По-големи партиди са насрочени за януари. По-рано сръбският президент Александър Вучич обеща, че той, премиерът Ана Бърнабич и министърът на труда и социалната защита Дария Кишич-Тепавчевич ще ваксинират с ваксини от различни производители, за да "укрепят доверието на гражданите във ваксините". Брнабич беше първата държава в страната, която получи ваксина Pfizer.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ

    29 3 Отговор
    ВИЕ СЕ БОЦКАЙ ТЕ С ВАКСИНИТЕ НА БИЛГЕЙ! !!

    Коментиран от #2

  • 2 Мангъров

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ":

    от боцкане по 30 хил.на месец ще ни отнеме десетилетия за да ваксинираш народа

    Коментиран от #7

  • 3 рашън

    21 6 Отговор
    Нещо да кажете соросоиди

    Коментиран от #26

  • 4 Русия е птицата Феникс

    18 5 Отговор
    Който е по-просветен,знае.Това е птицата която се възражда от собствената си пепел.Всички Империи се разпаднаха,само Руската остана.Мислите ли,сериозно ви питам,че ТОЗИ на небето ще си остави земните съкровища на кой да е?..

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    8 0 Отговор
    И тия има нужда да се изпитват дългосрочно, но поне не ти бъркат в днк-то. Ако започне реакция, защо никой не пише как се прекъсва тая ваксина? Една трета вдигат от гейтсовата по 39 много дни наред. Недостигът на инфо може да ни убие, в този случай.
  • 6 Вучич

    20 3 Отговор
    Мисли за народа си...
  • 7 да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мангъров":

    Ми , закъде бързаш .?
  • 8 Грета Тунберг

    9 2 Отговор
    Няма русия няма америка всички ще мрат защото земята няма средства за тази система и когато последната река изъхне и последна риба умре ще разберете че парите не се ядат и пият
  • 9 ми ,

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е птицата Феникс":

    Има време . И ти ли бързаш ?

    Коментиран от #14

  • 10 Айдааа

    3 11 Отговор
    2 милиона петолъчки .
  • 11 Тим

    18 4 Отговор
    Сърбия почва с 2 000 000, а България-водеща по смъртност - с 25 000. Смях в залата! Това е, защото ние най-добре управляваме кризата!

    Коментиран от #36

  • 12 JEB

    1 8 Отговор
    всичко добре но мога да си представя сърбите как ги пишат на кредит тия работи плюс газта..ще стане много добре в един момент
  • 13 JEB

    3 12 Отговор
    ее феникс я ми обясни какво значи империя първо ?? значи ли да владееш чужди народи с различно вероизповедание пряко волята им ??
    ши падне и ваща спокойно..за момента съществува само защото владеят пустоща без хора в нея
  • 14 Феникс

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "ми ,":

    Закъде да бързам,че не разбрах?! Ако е за Оня свят,там си има ред,не помага ни бързане,ни бавене.Младо русофобче,ранко ти е още да се правиш на рамбо осем,обречени мишлета сте.Пък и Голливуд го затвориха..

    Коментиран от #21, #22

  • 15 JEB

    1 11 Отговор
    ленин и сталин избиха милиони на етнически принцип
    хората помнят..владейте пустоща сега

    Коментиран от #18

  • 16 гадоС

    1 9 Отговор
    ...ще бъде произведена в Индия, Китай... Като знам качеството на всичко китайско ! Ужас ! За индийските стоки нямам мнение, ама и те нали са роднини на нашите роми ?

    Коментиран от #20

  • 17 Аз40

    1 2 Отговор
    Пак по-добре, защото Тони Фаучи нещо мърмореше против руската още септември.
  • 18 То се вижда

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "JEB":

    колко са ти познанията,само се чудя дали това което го написа сам ли го съчини в което се съмнявам,а по-скоро някой ти е бутнал листчето да го набичиш с клавиатурата.
  • 19 Историк

    1 11 Отговор
    БОЦКАЙТЕ СЕ С руските боклуци. Те само отрови, чадъри и оръжия могат да произвеждат
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ми , не ..

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Феникс":

    За разпада ..
  • 22 Ееее

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Феникс":

    Де да бех младо ... Дърта ошанке ..😁
  • 23 JEB

    2 2 Отговор
    чети малко книги..империя на злото се казва едната
    почва с точка 1ва..революцията я направиха интернационалните войски на германия
  • 24 JEB

    1 4 Отговор
    руснаците постоянно са разменяли някакви еврей..притеснени от комунистическият режим за долари..ей такива хубави работи са ставали..по царско време били с най-големият златен резерв изобщо..после всичкото го изнесли в швейцария и щатите
  • 25 JEB

    1 4 Отговор
    след 20-30 години напреднал социализъм от кпсс стигнали до заключението че номенклатурата трябва да се прочиства периодично защото генерира огромен икономически ресурс от корупция..системата им никога не е работела изрядно но са умирали милиони за да подържат легендата
  • 26 Кузя

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "рашън":

    Какво да ти кажем, бегаи да д... ш на късия.
  • 27 стоян георгиев

    3 7 Отговор
    една добра новина за путинофилите у нас.ето другари решен ви е проблема.билетче за цариброд с ваксинация!може да си купите и кашкавал!нинова да почне да го организира по места с париини автобуси!

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 JEB

    0 4 Отговор
    афганистанската война и андропов са за утре
    ае дръжте се прилично
  • 30 Феникс

    5 3 Отговор
    Абе русофобчета,стари и млади,все Адолф чакате,като мургава Хортензия клиент на Околовръстното.Нема как да стане.Легайте си при пачите и заспивайте,сънят е дар Небесен,лека..
  • 31 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Скрий се бе":

    не съм само соросоид,а и джендър и фашист другасрю!само че не разбрах кво лошо казах?отивате в сърбия бият ви ваксина купувате си сръбски кашкавал и се връщате!нас ни оставете с лошите ваксини да се мъчим.може да идеш с москвича и сам ама е по-добре да сте повечко!за кашкавала ще ви направят отстъпка!
  • 32 Трол

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Десо,пак ли се разгони?

    Коментиран от #33

  • 33 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Трол":

    кво викнаха те на пожар,а?да защитиш другарите срещу фашиста джендър!!!!кво лошо казах бе другар?отивате в сърбия бият ви руската безопасна ваксина купувате си и евтин истински кашкавал и се връщате.решен е проблема.нали в групата обичам путин тва ви е болката че няма руска ваксина у нас?хаххахахаа!

    Коментиран от #34

  • 34 Здравомислещ

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    На руската ваксина българите вярват повече. Запада се показват като лъжци и мошенници. Да си припомним "Оръжията на Садам и масовата пропаганда по вестниците,,, струваше към 1 милион жертви.... ами за Сергей Антонов, споняш ли си, години лъжи и пропаганда из Западните медии и маскарене на България за атентат срещу папата .... Сергей Антонов, Бог да го прости, го тъпчеха с психотропни да изтръгнат "признание" и го умориха
    ... ами фантастичните несполучливи КГБ убийства с новичок и радиоактивни вещество.... Кой разумен повярва че КГБ ако реши да трепе някой ще го трепе по най-сложния начин,, и няма да успее да го утрепе, ще го изпратят на лечение в Германия...Ега тва КГБ и тоз Путин ...
    И ся, искаш да вярвам на Западняци...
    ами двойния стандарт при храните...Т'ва си е мошеничество. Сигурен ли си че и ваксината не е по двоен стандарт....
    Вервай си на лъжци. Здравомислещите на лъжци не вярват. Запада станаха като лъжливото овчарче -- все повече и повече не им вярват.

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Здравомислещ":

    само трябваше да уточниш кои вярват на руската ваксина другар.щото ние макар и на опашката сме част от запада дето е толкова лош за теб.та на руската вярват тия дето неомгат да имат друга.също както бе с ладата едно време.купуваш я щото няма как да вземеш опел ,за мерцедес или бентли даже дума не отварям!та вземаите ваксина и евтин кашкавал другар.то вас тва ви радва.всеки соцносталгик не гледа как да се изъкне от мизерията ,а как да задържи и други в нея!та не вярваите на запада .путин е вашето спасение!путин не е трепал скрипал,навални и т.н. не е влзъл с воиска в украина,не е свалил малаизииския самолет и т.н. и т.н.после се чудиш с тоя акъл що вземаш сто евро пенсия?ами щото с тоя акъл сте бая и бутате напред такива като путин ама у нас.та за вас няма спасение.казвам го със съжаление !
  • 36 шиптър

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тим":

    Сърби Я ..Сърби Я