Last news in Fakti

7 Януари, 2021 13:00 6 959 29

Победа на Москва в Сърбия

  • балкани-
  • сърбия-
  • русия-
  • балкански поток-
  • турски поток-
  • газпром

В крайна сметка Русия най-накрая ще се закрепи на енергийния пазар на Европейския съюз

Победа на Москва в Сърбия - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В първия ден на новата 2021 г. сръбският президент Александър Вучич и руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко откриха официално разклонението на руско-турския газопровод „Турски поток“, който в Сърбия и България носи името „Балкански поток“. Дължината му е 403 километра, а пропускателната способност достига почти 14 милиарда кубически метра газ годишно. Благодарение на него доставките на газ за Сърбия ще бъдат удвоени. Чрез проекта Русия се превръща в основен доставчик на газ за Стария континент и с основание може да се определи като голяма политическа победа за Москва, пише Владо Вурушич в статия за хърватския ежедневник Jutarnji List, цитирана от Агенция "Фокус".

Сърбия и Босна и Херцеговина ще бъдат снабдявани с руски газ по маршрутa, който ще продължи към Унгария и Словакия. Газопроводът „Турски поток“ е съвместен проект на руския „Газпром“ и турската компания Botas. Дължината му е около 1100 километра, а цената е 7 милиарда щатски долара. Пропускателният капацитет на „Турски поток“ достига 31,5 милиарда кубически метра газ годишно и по него вече се доставя „синьо гориво“ на Турция, България, Гърция, Северна Македония и Румъния.

Политически проект

Проектът е много важен за Русия, не само от икономическа, но и от политическа гледна точка. За Турция също не е по-малко важен, тъй като я превърне в един от основните партньори на Москва в газовия бизнес. Чрез „Турски поток“ Русия се опитва да попречи на САЩ да доставят своя втечнен природен газ (ВПГ) в Европа чрез терминали, един от които се намира на хърватския остров Крък.

„Турски поток“ замени отменения „Южен поток“, а руснаците ускоряват изграждането му в момент, когато облаци надвиснаха над още по-важния стратегически проект за „Северен поток-2“, който се строи съвместно с Германия. Заради скандала около покушението върху живота на руския опозиционен лидер Алексей Навални и санкциите, наложени заради инцидента, „Северен поток 2“ се сблъска с проблеми непосредствено преди финалната линия.

Основен доставчик

Ако Русия изпълни тези два мащабни плана в южната и северната част на Европа - a очевидно ще успее – то тя ще стане основният доставчик на природен газ за Старият континент. Освен това тя ще може да заобиколи и напълно да „изхвърли от играта“ ненадеждната Украйна, през която сега преминава по-голямата част от руския газ за Европа. По този начин Русия ще направи Украйна още по-малко привлекателна и следователно по-лесна „плячка". В крайна сметка Русия най-накрая ще се закрепи на енергийния пазар на Европейския съюз.

С помощта на тези проекти Русия ще увеличи своето икономическо, а също и, което е важно, политическо влияние в Европа и ще възпрепятства енергийното присъствие на САЩ. Ето защо мнозина с нетърпение очакват какви стъпки ще предприеме новата администрация на Джо Байдън. А Москва бърза.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раул

    49 5 Отговор
    С активната помощ на Бойко , имам чувството , че накрая американците ще му бият шута на наш тиквоний........

    Коментиран от #8

  • 2 ииихихихи

    30 5 Отговор
    Нали една от основните опорни точки на герберастие е вие срещу Боку сте блшевики , ай ся вижте се добре в огледалото и кажете объркахме се нашиет идол е болшевик , а чекмеджето е истинско :)))

    Коментиран от #26

  • 3 Нещо

    22 3 Отговор
    в повече в недалечно бъдеще по тези тръби може д се транспортира и водород.

    Коментиран от #12

  • 4 един българин

    27 63 Отговор
    Русия е зло! Русия е заплаха за България и Европа! Русия и нейната марионетка Сърбия са най-големия враг на България и основните причинители на разделението между България и Македония! Бойко е комунистическо мек.ре обслужващо руската мафия!

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Айхман

    49 13 Отговор
    Каквото и да разправяте за Русия и руснаците,че са болшевики,ватенки и т.н.,знайте,че не са за подценяване.
  • 6 извинявай

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "един българин":

    не прочетох последното ти изречение и без да исках ти дадох -
  • 7 111

    28 9 Отговор
    Истинска диверсификация в България ще има когато руският газ стане под 50%, за сега е 97% ! Тази тръба само засилва руските позиции в България и на Балканите!
  • 8 Не бързай

    17 34 Отговор

    До коментар #1 от "Раул":

    Докато плаща за оръжие и зорко следи русофилите, няма да бързат да го сменят! А и алтернативата е все още много мижава! Русофилите в България са най-голямата опасност за бъдещето на България!

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мазньо

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "Не бързай":

    Ми Той е най-големият русофил бе...да подариш на Русия тръба за три милиарда-безценно...
  • 12 Д. Петров

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Нещо":

    И с какво ще го плащат, този водород алкашките? С рускини ли?
  • 13 СССРБарета

    20 15 Отговор
    Руснаците са най-умни! Накараха Турция да се извини публично и я превърнаха в близък съюзник! Азерският газ също минава през Турция която е в общ бизнес с руския ГАЗ! ТОЕСТ МОСКВА контролира целият газов бизнес в Европа без американският нерентабилен втечнен газ! Тоест сащ трябва до го докарват на загуба! Няма проблем Москва няма против американските ЗАГУБИ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ! Дори с по ниски цени Русия генерира огромни печалби заради липсата на комисионните на Байдънови през корупционната схема в Украйна!
  • 14 стоян георгиев

    13 22 Отговор
    турски поток е напълно фалирал проект независимо кво ще пишат пропутиновите медии.затова и бе толкова секретен в часта му приход разход!направи се ново трасе за газ които си има такова през украина.ес договаря доставките с русия под условие да се натоварват газопроводите през украина,демек този е напълно излишен.като добавим и бъдещите санкции към него ,ще стане и неработещ!та загубиха се едни бари залудо!

    Коментиран от #17

  • 15 Биби Кинг

    2 2 Отговор
    Команезите не знаиат на каде да се обарат с полово-отделительните си органи! Мразат ме,ма и алкашки паток им пречи! Искат да ме бесиат,ма техен човек да е начело! Харесват Пембен ма не могат да мо пресадиат мисловен орган! Трагедиа пембена дее и команезка садба горесна!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Браво, бе

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Вместо да се чудиш как да счупиш тъпомера тука, защо не светнеш краварите за тези потоци, че голям вой от там, иначе си прав в Европа руска газ отива по всем направления:)

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "Браво, бе":

    аз другар квото съм казал все става!дали е тъпо незнам.според мен е тъпо да правиш два газопровода за една и съща газ!за путиноидите обаче не е проблем че по система на година даваме на русия около 5 милиарда отгоре .после обаче ревете че бензина висок а пенсиите малки.еи тва другар е тъпо!

    Коментиран от #23, #29

  • 23 Браво, бе

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Ти май се имаш за пророк:), остави глупостите ти на пишман експерт според, които немските не струват щом са се захванили със северен поток 2,ами виж най познаващ ия американски проро Едгар Кейси какво е казал:) и той се е изказал другар ски, ама познава за разлика от пишман пророци като теб:)

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НАЗДРАВЕ ЗА РУСИЯ!

    4 4 Отговор
    Турци, немци, англичани
    бият се с дамаджани,
    а съветските катюши
    брулят ги кат зрели круши!
  • 26 Едуард Петров-Едо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ииихихихи":

    Ти си една много объркана глава! Не съзнаваш, какво говориш! ФАНАТИЗИРАН МАРГИНАЛ!
  • 27 Аз съм българин

    5 2 Отговор
    И никой не може да ми забрани да обичам Русия!
  • 28 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Браво, бе":

    аха и баба ванга кво е казала?посткомуниста изведнъж стана и експерт по пророчества.мине не мине и се пръкне някакво ,я положително за путин я отрицателно за сащ!хахахахааа!тоя дето го цитираш е предрекъл че в китаи ще победи демокрацията .тва знаеш ли го бе другар? немските експерти са прави северен поток две ще има икономически смисъл,но няма политически такъв другарю.щото няма причина да даваш пари на путин които да ти праща отровители или да строи ракети с които да те плаши.да си ядат там ракетите другарите и да се оправят!
  • 29 Знаеш ли

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    че тази газ от СП-1 е по-евтина за Германия отколкото когато минава през Украйна и Полша. И през Турция ни е по-евтино отколкото тази през Украйна и Румъния. Сега не знам от къде ни я доставят.