Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 18:37 2 289 14

Bayer и Rentschler ще помагат за производството на COVID ваксината на CureVac

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • байер

Германското правителство очаква да получи общо 18,3 милиона дози ваксини през първото тримесечие от тримата западни производители на лекарства, които вече имат одобрението на Европейската агенция по лекарствата

Bayer и Rentschler ще помагат за производството на COVID ваксината на CureVac  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската биотехнологична компания CureVac подписа договор с фармацевтичния гигант Bayer и с компанията за лекарства Rentschler, който ще помогне за производството на експерименталната ваксина на фирмата срещу COVID-19. Това би дало допълнителен глобален тласък за увеличаване на доставките на коронавирусни ваксини, съобщава Ройтерс.

Компанията CureVac, която започна през декември изпитването на своята ваксина в късна "Фаза 3" и се очаква да обяви междинни резултати през това тримесечие, заяви, че има за цел да произведе до 300 милиона дози през 2021 г. и между 600 милиона и 1 милиард дози през 2022 година.

Очаква се Bayer, който ще направи своя първи опит за производство на ваксини в своята 160-годишна история, да произведе 160 милиона дози от ваксината на CureVac през 2022 г. в завода си във Вупертал, Западна Германия, каза на пресконференция в понеделник шефът на фармацевтичния гигант Щефан Оелрих.

Въпреки че целевият обем е за следващата година, Bayer се надява да успее да започне производство още през 2021 г., посочи той.

През януари германската група се съгласи да си партнира с CureVac, за да помогне за разработването на коронавирусната ваксина на биотехнологичната компания, въпреки че Оелрих заяви, че в момента Bayer не желае да вземе участие в бизнеса, подкрепен от инвеститорите Dietmar Hopp, Gates Foundation, GlaxoSmithKline и германското правителство.

Bayer е последният голям производител на лекарства, който се присъединява към усилията за отстраняване на недостига на ваксини срещу COVID-19, след като през миналата седмица фармацевтичните компании Novartis и Sanofi заявиха, че ще помогнат при производството на ваксината на Pfizer и BioNTech.

CureVac отделно заяви, че се е обединила с контрагента Rentschler, за да увеличи производството на COVID ваксини. Производствените процеси се тестват на площадката на Rentschler в Лаупхайм в югозападна Германия, където се очаква да се произвеждат над 100 милиона дози годишно, съобщиха двете компании.

Европейските правителства се сблъскаха с критики заради затрудненията в доставките и производството, след като производителите на ваксини AstraZeneca, Pfizer и Moderna обявиха намаляване на доставките точно когато се очакваше те да увеличат производството.

Германия е най-голямата икономика в Европа, но много германци завистливо гледат на по-бързите темпове на програмите за ваксинация срещу COVID-19 във Великобритания, Израел и САЩ, отбеляза Ройтерс.

Желаейки да покаже, че предприема действия, германското федерално правителство трябва да се срещне с регионалните лидери, с производителите на ваксини и с европейски представители по-късно в понеделник, за да се обсъди как да се увеличи производството.

Германското правителство очаква да получи общо 18,3 милиона дози ваксини през първото тримесечие от тримата западни производители на лекарства, които вече имат одобрението на Европейската агенция по лекарствата, посочва правителствен документ, видян от агенция Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боли ме

    5 0 Отговор
    Едноокия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ваксината на СureVac

    0 2 Отговор
    Това е.
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    3 2 Отговор
    Байер се сля с Монсанто. Нормално е да са в бизнеса с ГМО-то. Очакваше се.
  • 6 ами

    0 0 Отговор
    уий донт нийд а киюр
  • 7 Шпек

    4 0 Отговор
    Остава само и Домуз ага с неговите Разградски Високи Технологии да се включи в джуркането на новата лечебна отвара—ваксина.
  • 8 Шекел

    1 1 Отговор
    Еаксинирайте се като има улави.След няколко години катомпочнете да измирате ваш проблем
  • 9 Евала днес на Дичо !

    1 0 Отговор
    В "Пресечна точка" !По Нова ТВ !
    Гледайте предаването !
  • 10 No way

    0 1 Отговор
    В ЗAПAД нe cъщecтвувa cвoбoднa мeдия.
    Нe мoжeтe дa пишeтe кoмeнтaри в никoя мeдия.
    Eврoпeйcкaтa кoмиcия e cрeщу cвoбoдни мeдии.
    Тoвa, кoeтo пишaт, трябвa дa вярвaтe, зaщoтo в прoтивeн cлучaй нямa рaбoтa, нямa къщa, нямa ceмeйcтвo. Нa улицaтa.
    Тe нямa дa му пoмoгнaт, нo щe пoмoгнaт нa кoрумпирaни хoрa кaтo тях.
    В Руcия вeрoятнo e cъщoтo!
  • 11 Стига

    1 1 Отговор
    С тез глупости Бее (от пкп е, нещо кат о Ф са ша е .. хи хи.) стига с тея ваксини максини
  • 12 Хемус

    0 1 Отговор
    В девненските заводи,може също да измислят някой тюрлюгювеч
  • 13 Алфа Вълкът

    0 1 Отговор
    КурВаг идва! Д-р Вълчо почва да бие ваксини на всички от сърце!
  • 14 Яко се работи по популацията ....

    0 0 Отговор
    Скоро ще се разбере,за какво иде реч.. във едно съм сигурен ,че Бил Гейц има запазено място за казаните 666..