11 Ноември, 2021 16:21 4 361 8

Градовете с най-силно поскъпване на имоти

  • луксозни имоти-
  • класация-
  • данни

В ТОП 3 не влиза нито един европейски град

Градовете с най-силно поскъпване на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Международната консултантска компания Knight Frank актуализира данните на Prime Global Cities Index (PGCI) за третото тримесечие на 2021 г. В 46 анализирани града средният темп на увеличение на показателя е 9,5%. Москва – със стойност на индекса от +20,5%, влиза в челната петица заедно с Маями (+26,4%), азиатските градове Сеул (+22,6%) и Шанхай (+20,5%), Торонто (+20,4%).

Цените на луксозните жилища в ключови градове по света продължават да се покачват. Индексът PGCI за годината се е увеличил с 9,5% (+ 8,3% в края на второто тримесечие на 2021 г.). Цените са се повишили в 85% от анализираните градове, като в 16 от тях показателят е двуцифрен. Миналата година само Окланд (+ 12,9%) и Манила (+ 10,2%) показаха подобна силна динамика.

„Отварянето на границите и нормализирането на ситуацията в международния въздушен трафик, както и перспективата за затягане на паричната политика, повишаване на данъците и предприемане на други стабилизиращи мерки за „охлаждане“ на нарастването на цените на жилищните пазари в много страни – всички тези фактори оказаха значително влияние върху високата динамика на показателя през третото тримесечие на 2021 г.“, казва Алексей Новиков, управляващ партньор на Knight Frank.

„Глобалната тенденция на значително увеличение на цените на луксозните жилища предполага, че този сегмент все още е особено ценен от работещите в ултра-високите технологии, както по отношение на инвестиция, така и за покупка на имот като втори дом. От страна на руснаците има натрупване на отложено търсене, което постепенно се реализира във вече отворените градове. Инвеститорите се насочват към големи градове като Женева, Виена, Берлин, Лисабон, Лондон, Монако, Париж, Мадрид и други. Ако купувачите избират жилище в града с цел преместване, предпочитат апартаментите да са с големи тераси. Ако недвижим имот се купува на брега, тогава клиентите се интересуват от вили с 3-4 спални, със собствена градина и басейн. Независимо от целта на покупка предпочитание се дава на райони със стабилна икономика. В Маями - лидерът в класацията, също виждаме постепенно връщане на търсенето. Богаташите започнаха да летят до града по-често, за да разгледат недвижими имоти. Много клиенти планират да прекарат новогодишните празници в САЩ, така че страната се очаква да бъде в десетте най-търсени дестинации“, казва Марина Шалаева, регионален директор за чуждестранни недвижими имоти и частни инвестиции, Knight Frank.

ТОП 10 на градовете с най-силно поскъпване на луксозните имоти

град държава изм. %
1 Маями САЩ 26.4%
2 Сеул Южна Корея 22.6%
3 Шанхай Китай 20.5%
4 Москва Русия 20.5%
5 Торонто Канада 20.4%
6 Сан Франциско САЩ 20.2%
7 Тайпе Тайван 18.9%
8 Лос Анджелис САЩ 18.2%
9 Гуанджоу Китай 17.6%
10 Санкт Петербург Русия 15.5%


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кярът

    9 4 Отговор
    И у наше село поскъпнаа откак има локдаун, или язе както му викам " Беж на чисто". Ама добре че го има, та и нашийо бизнес се саживи. Дойдат граждани, чужденци, купат плетарка и се радват, че са на въздух. Даваме им млеко, яйца, ама да не е ич без пари, кажеме некоя стотинка, а тия викат: " о, еко, био, найс" и вадат по лев за две щрокави марули, къде ги фърляме на кокошките. Иначе– Сполай на Господ, здрави сме. Научиме ги да пият рекия, козе млеко(ама неварено), въобще– замогнааме се и най–важно– има с кой да си хортуваме у кръчмата.
  • 2 Байдан

    4 2 Отговор
    1 Маяви САЩ 26.4%

    Тоз първия град не ми е много познат.

    Коментиран от #4

  • 3 Боко

    3 4 Отговор
    по-хубав град от Барселона няма!
  • 4 мис Ирка

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Байдан":

    "Mayavi: 3D scientific data visualization and plotting in Python" - Да, в САЩ е, но не е град, а апликация за визуализация на Пайтън.
    :) и не се е вдигнала цената, а е безплатно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мдда

    3 3 Отговор
    как да влиза европейски град като всичко е смрад, разруха и кафеви посетители?? Кой ще купи скъпо жилище в кенеф??
  • 7 падат

    6 4 Отговор
    Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.
  • 8 Йеронимус БОШ

    4 2 Отговор
    А къде в списъка е Барселона ?