Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 22:50 2 292 21

Доц. Весел Кантарджиев: Covid-19 обостря хроничните кожни заболявания

  • доц. весел кантарджиев-
  • псориазис-
  • заболяване

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, което се дължи на хиперактивност на имунната система и често засяга както кожата, така и ставите

Доц. Весел Кантарджиев: Covid-19 обостря хроничните кожни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Псориазисът е социалнозначимo кожнo заболяванe, което оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите и заради това бива сравнявано с други тежки хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични и психични болести.

Вече почти две години живеем в пандемия от COVID-19 – инфекция, за която прицелен орган са белите дробове, но често засяга и други органи и системи от организма. Опитът ни от тази и миналата година показва, че пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се връщат с влошен кожен статус, съобщават от ВМА.

Това ни подсказва, че COVID-19 обостря хроничните кожни заболявания, в това число и псориазисът, посочва доц. д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести на Военномедицинска академия

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, което се дължи на хиперактивност на имунната система и често засяга както кожата, така и ставите. Обичайно се характеризира със силно зачервени и залющени плаки по кожата и скалпа, придружени от сърбеж. При малко над 30% от пациентите биват засегнати и ставите, което се изразява с болки и скованост, коментира още доц. Весел Кантарджиев.

Заболяването засяга най-често кожата по лактите, колената, окосмената част на главата и слабините, като при пациенти с по-тежко протичане, може да обхване и областта на корема, гърба, бедрата.

Обикновено плаките сърбят, покрити са от сребристо-бели сквами, подчертава дерматологът и допълва, че под действието на морската вода и слънчевите лъчи през лятото плаките затихват, а зимата и студените месеци ги провокират отново. Стресът също е ключов фактор за „активиране“ на заболяването. Но не той е основният причинител и повод за неговата поява. Има случаи, при които пациентите съобщават за единични плаки, които остават непроменени продължително време.

Често обаче след определени състояния, като вирусна инфекция, е възможно прогресивно влошаване на псориазиса, споделя доц. Кантарджиев и подчертава, че засега остават неизвестни причините за сложната верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на които се развива и възпалителният процес в нея.

Заболяването не е заразно. В зависимост от степента и тежестта му се предприема строгоиндивидуален подход и различни начини на лечение – от фототерапия през конвенционална терапия до най-модерната и застъпена в развитите държави, а именно – биологичната терапия с моноклонални антитела, като ВМА разполага с комисия към НЗОК за отпускане на медикаментите с моноклоналните антитела.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    17 5 Отговор
    Тез хептен ни взеха за месе, още един доцент че и весел, а в тоалетната дали изостря или притъпява обо янието
  • 2 др Гей Билтс

    19 1 Отговор
    Какъвто бащата, такъв и синът - шегобийци.
  • 3 ФактЪ

    16 2 Отговор
    Псориазис се провокира също и при смяна на сезона И от още куп неща. Професор Тричко такъв.!
  • 4 Митко

    7 2 Отговор
    Глупости,глупости ........
  • 5 Съгласен съм!

    6 5 Отговор
    На 4я месец от преболедуването ми изведнъж скалпа ми побеля и косата ми започна да пада, добре че една кожна лекарка ми изписа лекарство за мазане, та този налеп падна и косата ми порасна! Ужас
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор
    Стига сте лъгали.Псориазисът е проблем на жлезите с вътрешна секреция.Би трябвало да се лекува Вътрешно и външно с Пектин много пектин!Псориазис се получава от стрес ,който разбалансира хормоните в организма!Обикновенно при млади хора.Може и от някакви опасни реактиви с,които работят!Днес гледах докато работех руска....те ги плашат с проблем с Възпроизводството...При мъже и жени...Само и само да ги набодат!Навсякъде едно и също..Къде ви дойде на акъл псориазис!Външно много слънце и мажете с пектин,може ябълков оцет ,но внимавайте той гори.Всъщност оцета не гори на дълбоко освен,ако не заспите във вана с оцет........!Облекчава и скрива,но това е винаги временно!

    Коментиран от #10

  • 7 Дончо

    6 0 Отговор
    Много тежко се разви при мен след Ковид.
    Лекарствата са с 4 нули.
  • 8 Псори

    13 2 Отговор
    Та Господин Професоре, да си дойдем на думата– Псориазисът е автоимунно заболяване, което уврежда в различна степен организма– от няколко лезии( лющещи се плаки), до пълно инвалидизиране – при тежка форма на заболяването– най–вече псориатичен артрит. Биологичната терапия е достъпна за малцина, а нуждаещите се са с хиляди повече, отколкото добралите се до най–съвременното лечение (по НЗОК). И пропускате най–същественото, а именно че болните от всякаква форма на псориазис не би трябвало да бъдат ваксинирани с която и да е използвана до момента ваксина за К19. Лично аз си живея повече от 40год. с моя Псори, знам,че няма да стана по–добре, но не искам и да се меся в Божиите дела– т.е. НЯМА да се ваксинирам. Бъдете здрави и успешни– 29 октомври– Световен ден на хората с псориазис.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Л У Н А🌙ЧЕ ВИ ИЗЛЕКУВА С MACTРУБАЦИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ПИЙТЕ ЯБЪЛКОВА РАКИЯ А ОЦЕТА СЛАГАЙТЕ В САЛАТАТА И СЛУШАЙТЕ МОЙТЕ ХИТОВЕ🙌🙌🙌
  • 11 УЖАСЗ УЖАСЗ😲

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Раданч Татлъту":

    И ВЪРХУ КАКВО ГО ЧЕШЕШ😬НА РЕНДЕТО ЗА КУ КУ РУЗ ЛИ🤔
  • 12 Онзи

    5 1 Отговор
    Отровни храни. Кемтрейлс. Отровни лекарства.
  • 13 Влади

    11 0 Отговор
    Преди малко проверих Австрия при 65% напълно ваксинирани , за последните няколко дни новозаразените са се удвоили от 2200 на 4200 , което значи със ваксина и без ваксина е все същото

    Коментиран от #18

  • 14 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    Мене ме притесняват ваксинираните.
    Те не са защитени от заболяване.
    Те не са защитени от Covid-19 обострени хроничните кожни заболявания.
    Те не са защитени от Пост-Ковид синдром, ужас

    А САМО ПОНАСЯТ НЕГАТИВИТЕ ОТ ВАКСИНАТА

    а и допринасят за заразата
    имат зелен паспорт и се събират с неваксинирани /с тест/
    И ГИ ЗАРАЗЯВАТ
  • 15 лекар Швеция

    2 4 Отговор
    Псориазисът не е социално значимо заболяване.Нито е заразен нито се предава наследствено,нито са засегнати много хора.Доцент с купена титла!
  • 16 Просветен илюминат

    2 1 Отговор
    Псориазиса се води автоимунно заболяване.
    Силно чувство за вина и желание за самонаказание, възникнали след силни стресови ситуации, психическа натовареност при което биват унищожени чувството за доверие, любов и безопасност.
  • 17 Лелее

    1 0 Отговор
    А на мен ми се доповръща ?
    Дали е от вируса или от “наследствени “ доценти ? Дали може да се “установи “???
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Влади":

    Сега ли го разбра???
  • 19 Интензивното

    1 1 Отговор
    Тази измислица я има в яхото от 2 дена редом с други ковид щуротии и бръщолевенията на оня лудия Фаучи
  • 20 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Отровни храни, изкуствени вирус, заразени комари, пръска не със самолети и още ред други, НАМАЛЯНЕ на населението план от преди 30 години, най богатите саго планирали и сатаните изпълняват
  • 21 Ллллллл

    0 1 Отговор
    Мъжът ми 7-8 мес вече е с нещо като розов лишей след ковид.Така е при него...