13 Февруари, 2022 11:43 2 161 21

Проф. Александрова: Ще установим контрол върху COVID-19, няма да е драмата, която бе в началото

  • радостина александрова-
  • контрол-
  • covid-19-
  • драма

Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания, коментира вирусологът 

Проф. Александрова: Ще установим контрол върху COVID-19, няма да е драмата, която бе в началото  - 1
Снимка: NovaNews

Вариантът Омикрон у нас не е самичък отдавна, говорим за три негови подварианта. Повече от 90% от случаите са с BA.1... Ще установим контрол върху това заболяване, то няма да бъде драмата, която беше в началото. И този вирус се включва в портфолиото на инфекциозните агенти, с които към момента съществуваме. Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни, когато се срещнат с хора с имунни дефицити и съпътстващи заболявания". Това поясни пред БНР вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

И припомни казаното от Европейския център за контрол на заболяванията, че вървим към по-стабилна ситуация, но вирусът е все още тук и пандемията е все още жива.

"Има данни за протичане, по-леко, на клиничната картина при Омикрон, но този вариант може да предизвика сериозно заболяване. Протича по-леко, защото засяга по-ефективно горните дихателни пътища. Важна е имунната ни система. Не сме онези беззащитни хора, които за първи път се срещнаха със Sars-CoV-2, все пак са поставени над 10 млрд. доза ваксини, немалко хора са боледували, срещали са се с вируса. Няма съмнение, че всеки един от нас ще се срещне с вируса. Важното е да сме подготвени... В Дания и в Швеция, които са с висок процент ваксинирани, броят на случаите се увеличи, но това не доведе до драматично покачване на броя на хората в болница и на смъртните случаи. В САЩ, където ваксинираните са по-нисък процент, бяха отбелязани рекорден брой случаи".

Вирусологът подчерта, че трябва да се прави разлика между това да се инфектираме и това да боледуваме тежко. Според нея няма как да се знае дали ще се налага поставяне на нови - след третата доза, ваксини. И припомни, че при грипния вирус се налага ежегодно актуализиране на ваксината.

"Знаем, че коронавирусите не създават дълготраен и мощен имунитет. Вървим към усъвършенстване на ваксините, това също ще има значение".
В предаването "Неделя 150" проф. Александрова коментира и темата за напрежението в БАН заради ниското заплащане. По думите ѝ е важно да се обсъди мястото и необходимостта от наука, защото "всяко едно от нещата, които виждаме около себе си, е плод на сериозни научни усилия и на успех на науката".

"Това, което трябва да бъде популяризирано, е необходимостта от науката. Няма как едно общество да върви напред, без да се инвестира в наука. Учените са тези, които могат да хвърлят моста към бъдещето. Фундаменталните научни изследвания са тези, които имат нужда от подкрепа от държавата, имат нужда от средства. Без наука сме беззащитни".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 2 Отговор
    Шрек пак се изказа.

    Коментиран от #15, #17

  • 2 ТаУмВзе

    61 4 Отговор
    Джаба, като дойдат тировете си в Списъка! 2 години се гаврите, кълнете и папкате Комисионка!
  • 3 Делю Хайдутин

    55 3 Отговор
    Вижте на снимката докъде води честата ваксинация с експериментални лекарства.

    Коментиран от #7

  • 4 Гълъбин

    44 3 Отговор
    Ма вирусът умре ма!
  • 5 Име

    45 3 Отговор
    Тази професирка е време да се скрие!
  • 6 Загрижен

    43 2 Отговор
    Специално тая може да установи контрол единствено над ручането. Приоритет са й мазните храни. Ако чакате та да ви лекува, се пишете свирени!
  • 7 Хмм

    49 1 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Такива като тая са политагитатори, вероятно въобще не са ваксинирани
  • 8 Диетолог

    42 3 Отговор
    Госпожо "професор", спешно обърнете внимание на теглото си! Лицемерно е да поучавате хората за здраве и " ваксини", когато изглеждате по този начин!

    Коментиран от #9

  • 9 Мамул

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Диетолог":

    Да е само теглото! Лицето е огледало на душата. А тази какво лице има...
  • 10 ВИРУСИ ,ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЦЕ от

    0 21 Отговор
    Докторката ☝
  • 11 Спектакълът

    19 0 Отговор
    свърши !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    32 1 Отговор
    В бг ковид епидемия никога не е имало,като в страните от алианса.Тук са дълбоко фалшифицирани от статистиката данните за смъртноста и новите случаи.Новите случаи се фалшифицират чрез Активни случаи ,а смъртноста се пише поголовно ковид!Такива,като тази и математиците,както и целия щаб са на топа до живот.....Тази гавра хората няма да забравят и ще искат .....

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    2 24 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко неграмотен си.

    Коментиран от #18

  • 15 ЕДЕНИ И ПИЕНИ

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОХ НА БАТКУ ГУЦИТУ СЪРДЕЧНИЯ ПРИСТЪП ИДВА ПО ОПАСЕН Е ОТ ЛЪЖАТА КОРОНА ОХАААА!
  • 16 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    16 0 Отговор
    Вашето НЕ е наука, а ПРОПАГАНДА.
  • 17 СМЪРТНОСТТА от ковид под 50г. е НИСКА

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Смъртността при ДЕЦАТА и МЛАДИТЕ клони към 0.

    🔴 ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА:

    За България статистиката за СМЪРТНОСТ от КОВИД по възрастови групи е:

    Възрастова група ◼ Починали ◼ Оздравели

    ➡ 0 - 19 год. ◼ 0.03 % ◼ 99.97 % 👍

    ➡ 20 - 29 год. ◼ 0.09 % ◼ 99.91 % 👍

    ➡ 30 - 39 год. ◼ 0.23 % ◼ 99.77 % 👍

    ➡ 40 - 49 год. ◼ 0.65 % ◼ 99.35 % 👍

    ➡ 50 - 59 год. ◼ 1.77 % ◼ 98.23 % 🤚

    ➡ 60 - 69 год. ◼ 5.26 % ◼ 94.74 % 👎

    ➡ 70 - 79 год. ◼ 11.74 % ◼ 88.26 % 👎

    ➡ 80 - 89 год. ◼ 20.03 % ◼ 79.97 % 👎

    ➡ Над 90 год. ◼ 25.06 % ◼ 74.94 % 👎

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ и ДЕЦАТА? И за кого?❓
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Този ,който защитава престъпници и той е престъпник.Вероятно ще се намери някое свободно място и за такива ""Защитници"" на щаба...Говоря за фенерите,простттт фесоре!сигурен съм,че си папиломения,нали...
  • 19 незнайко

    7 0 Отговор
    Проф. Александрова не се ли срамува да се показва с тази дебела физиономия на лекар ? Как не я е лепнал КОВИДА не е ясно . Това не е нормално за тази жена с такава титла .
  • 20 Историята

    5 0 Отговор
    Госпожо ПРОФЕСОРКЕ, къде изчезна НОРМАЛНИЯТ ГРИП? От две години само Covid, Covid, Covid, Covid, Covid...
  • 21 Професорката

    2 0 Отговор
    …"Четирите коронавируса, които предизвикват настинки при човека, те също не са толкова безобидни..."
    Докторке, верно ли ? Аз пък мислех, че откакто свят светува,настинката е резултат на излагане на тялото на студени температури, неподходящо облекло, мокри крака, силен вятър т т.н. …, а тя "науката" вече имала "ново" откритие... вирусът предизвиквал настинка. Как е оцелял светът досега - да се чудиш и да се маеш.