Last news in Fakti

11 Март, 2022 16:30 8 575 0

Посочиха полезните храни за панкреаса

  • панкреас-
  • храна-
  • диета-
  • здраве-
  • превенция-
  • задстомашна жлеза-
  • полезни храни

Всяко увреждане на панкреаса води до сериозни последици за здравето

Посочиха полезните храни за панкреаса - 1
Снимка: shutterstock

Панкреасът е жизненоважен орган, който изпълнява две изключително важни функции. Той всъщност е жлеза с листовидна форма, която е с дължина около 20 см и диаметър 3–4 см. Разположен е зад долната част на стомаха, заради което е известен и като задстомашна жлеза.

Цялата храносмилателна система на тялото зависи от безпроблемната работа на този орган. Той не само регулира и неутрализира киселинната храна, но и отделя ензими, които спомагат за усвояването на въглехидрати, протеини и липиди. Освен това панкреасът произвежда хормони, които регулират метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.

Неправилното хранене играе ключова роля при заболяванията на задстомашната жлеза, която е изключително чувствителен орган. Сред останалите причини за дисбаланс са: високи нива на стрес, повишена консумация на сладки храни, неправилно разпределение на храненията, продължителна употреба на някои медикаменти (антипиретици, сулфонамиди, нестероидни противовъзпалителни лекарства, диуретици, обезболяващи), автоимунни заболявания, инфекции и други. Дори и лек дисбаланс в работата на панкреаса е сигнал, че трябва да се погрижите за него и да вземете превантивни мерки, за да избегнете по-сериозни здравословни проблеми.

Известно е, че превенцията винаги е по-лесна от лечението, което може да продължи цял живот. Ето защо е добре да сведете до минимум консумацията на мазни храни, алкохолни и сладки газирани напитки, сладкиши. Също така не прекалявайте със суровите зеленчуци и плодове, сладкишите и бързите храни. Всички тези продукти влияят негативно на общото състояние на панкреаса.

Вижте какво трябва да бъде включено в диетата ви, за да се погрижите за здравето на този толкова важен орган:

Елда

Каша от елда, но без олио, сол и захар, ще компенсира липсата на въглехидрати, чието количество се препоръчва да се намали при всякакви проблеми с панкреаса. Елдата намалява възпалението в клетките на панкреаса.

Посочиха полезните храни за панкреаса
Снимка: shutterstock

Тиква

Тиквата неутрализира солната киселина, има мека и нежна структура, не съдържа много фибри. Същевременно съдържа каротин, калий, витамини от група В, магнезий, мед, желязо и пектини. Този зеленчук е идеален за хранене на пациенти с панкреатит.

Боровинки

Тези плодове стимулират работата на панкреаса, неутрализират възпалението и имат положителен ефект върху жлъчната секреция. Боровинките са незаменими за хората с диабет. Чаят от листа от боровинки, както и пресните плодове са отлично средство за понижаване на кръвната захар и стимул за панкреаса.

Използването на боровинките като част от различни билкови смеси, можете да се отървете от огнищата на възпаление в панкреаса, както и да пречистите черния дроб и да подобрите секрецията на жлъчката. При обостряне на панкреатит боровинките се консумират само в намачкан (пасиран, смлян) вид и след термична обработка.

Посочиха полезните храни за панкреаса
Снимка: shutterstock

Червено грозде

Червеното грозде е отличен източник на ресвератрол, мощен антиоксидант, който избавя клетките от свободните радикали. Ресвератролът укрепва кръвоносните съдове и намалява възпалението. Това вещество също намалява клетъчната смърт (апоптоза) при рак на панкреаса.

Спанак

Спанакът е отличен избор за поддържане здравето на панкреаса. Според проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, диета, включваща спанак и други зеленчуци, осигурява надеждна защита срещу рак на панкреаса.

Посочиха полезните храни за панкреаса
Снимка: shutterstock

Броколи

Броколите, най-добре приготвени на пара, ще помогне за защита на тъканите и клетките на панкреаса от отрицателните ефекти на стомашните сокове и ще сведат до минимум възпалението.

В менюто си трябва да включите и сок от моркови и цвекло. Що се отнася до протеиновите храни, първо трябва да запомните, че месото или риба трябва да се варят или приготвят на пара.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА