Last news in Fakti

20 Август, 2022 06:10 2 333 12

Само 12 линейки обслужват Спешната помощ по южното ни Черноморие

  • линейки-
  • черноморие-
  • спешна помощ

Здравните власти признават, че в голяма степен се разчита на частните центрове по морето

Само 12 линейки обслужват Спешната помощ по южното ни Черноморие - 1
Снимка: БНР

Сериозни проблеми със спешната помощ по Южното ни Черноморие. В летните месеци жителите и гостите надхвърлят над милион и половина души. Оказва се само 12 линейки обслужват областта, като през нощта броят им понякога е наполовина, предаде БНТ. Това е и една от причините удареното преди дни от гръм момиче да чака над 20 минути за да му се окаже помощ.

Вчера служебният здравен министър Асен Меджедиев беше в Бургас и обясни, че проектът за ремонт и организацията на Спешната помощ в цялата страна е неглижиран. Той ще поиска допълнителни средства от Министерството на финансите в размер на 6 млн. лева за тази година и още 40 млн. за следващата.

Спешна помощ в Приморско има, но работи само един екип, с една линейка, който обслужва всички сигнали.

Липсата на достатъчно екипи затруднява и диспечерите в Бърза помощ, които само за части от секундата трябва да организират транспорт.

„Случва се пациент, примерно, който се обслужва от нашия екип в Созопол да се транспортира към Бургас, а в същото време на територията на община Созопол има друг пациент, който се нуждае от спешна помощ и тогава според местоположението се насочва линейка от Бургас, от Приморско", каза д-р Кристина Митева, диспечер в Спешна помощ.

Че има проблем със Спешната помощ по Южното Черноморие, признават и здравните власти.

„Вижте, обезпечеността дори и в Бургас не е прекрасна. През лятото Приморско става около 120 хиляди души. Просто няма реално от къде да подсигурим специално за там допълнително екипи. Поне в двата големи курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да позиционираме по един дежурен 24-часов екип с оформяне на такъв пункт, който да поддържа спешността през летните месеци, не сама до края на този сезон, а и за следващия. Това са възможностите в момента. С това разполагаме като възможности и това мога да подсигуря", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

„Въпрос на кадри е. Дори съществуването му в този вид е под въпрос", посочи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Здравните власти признават още, че в голяма степен се разчита на частните центрове по морето, така че да е обезпечена спешната помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    2 1 Отговор
    12 линейки е максимума. В това число влиза и " трупната линейка" която обслужва цялата бургаска област.
  • 2 Койдозлу

    2 1 Отговор
    Пред УМБАЛ Бургас бяха построили площадка за хеликоптер.
    Аз доколкото знам в България такъв няма.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Тишо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Койдозлу":

    Има много хеликоптери последно Боко тиква беше купил нови хеликоптери на гранична полиция да летят над охрадата с Турция и вожда ги ползваше за лични нужди.
  • 4 Тишо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Койдозлу":

    Напиши в Гугъл гранична полиция нови хеликоптери и виж даже тиквата го има, тези хеликоптери стават за медицински.
  • 5 Хората да внимават

    0 0 Отговор
    И да не се разболяват! Държавна пара трошат и на персонала рахатлъка рушат!

    Коментиран от #6

  • 6 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хората да внимават":

    А и да ходиш сега по курорти си е пир по време на чума !
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Тази събота и Неделя ще има събор на Хвърчилата на Велека!Редно е там да има поне една линейка ще има много народ!

    Коментиран от #12

  • 8 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    3 1 Отговор
    Селяните от София като идват лятото да ни досаждат на морето,
    трябва да идват с линейките си...
  • 9 Рошко

    4 2 Отговор
    Ами тези така наречени здр центрове някои сеща ли се да ги проверява как дерат чужденците и не само. В Бг никога нема да има ред. Ние може да нямаме ама комшиите имат защо ли? Сигурно защото си имат "диктатор" да ги управлява
  • 10 Знайко

    2 0 Отговор
    Много тъпа статия, че то и в София, която е над 1 500 000 постоянно живеещи има точно толкова "само" 12 линейки. Не е проблема бройката на линейкоте, проблема е организацията и законите. Откъде накъде в някакви пет шест села с по 1000 постоянно живеещи в тях да искат да имат повече линейки. От друга страна логично е лятото, когато софиянци и пловдивчани са на морето. В тези градове лятото има по-малко хора и съответно няма нужда от толкова много линейки линейки, колкото зимата. Просто може да се командироват лятото по 2-3 линейко от София и 1-2 от Пловдив заедно с персонал. Да са на работа на Южното Черноморие. Защото есен, зима, пролет няма нужда от толкова много линейки на Южното Черноморие.

    На Южното черноморие селата=курортите, са 5-6 на брой: Слънчев бряг=Несебър; Поморие; Созопол=Черноморец; Приморско=Китен; Царево=Лозенец. И Синеморец, който е много малък и му е достатъчна една линейка. Казват, че имало 12 линейки, т.е. средно по 2 линейки на село. Тогава защо в Поморие има само една линейка.

    Другата глупост е, че спешните случаи ги карат чак до Бургас. Решението е много просто, трябвало е да се направи добре оборудван Спешен/медицински/ център в Приморско или Китен. И по-леките спешни случаи да не се карат до Бургас.
  • 11 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    2 0 Отговор
    Другия голям проблем са спасителите у нас са лошо оборудвани. Наскоро имаше репортаж за румънските спасители, на един малък плаж като Вама Веке имат джетове. А у нас не съм видял някъде спасителите да имат джет.

    За това е виновна държавата. Нашата държава иска да спечели максимално пари от концесионерите на плажа по десетки милиони. А пък концесионерите ги взимат тези пари от нас туристите. Затова чадърите и шезлонгите са по 30 лева/10 лева чадър + 2 бр. шезлонг по 10 лева /.

    Най-сбъркана и виновна е държата/политиците ни/. Когато се дават концесиите, трябва да има критерии не само размера на концесията. Но и задължително концесионера да осигури не само спасители, но и спасителни джетове. Като трябва най-малко на всеки 500 м. плаж да има по 1 спасителен джет.
    Също така критерий при избор на концесионер, не само МАКСИМАНА печалбата на държават трябва да е преоритет. Но преоритет трябва да са и по-ниски цените, на които се отдават чадърите и шезлонгите. Народе, кога ще проумееш. че една голяма част от високата цена, коят оплащаш за чадъри и шезлонги я прибира държават чрез ГОЛЕМИ КОНЦЕСИОННИ ТАКСИ.
  • 12 Това е задължение

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    На организаторите