Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 16:10 647 1

Спешната помощ по въздух влиза в стандарта по Спешна медицина

  • спешна помощ-
  • въздух-
  • стандарти-
  • спешна медицина

Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер

Спешната помощ по въздух влиза в стандарта по Спешна медицина  - 1
Снимка: БГНЕС

Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане няколко седмици след доставката на първия медицински хеликоптер, съобщават от БНР.

С предложените промени в стандарта се прецизират медицинските показания, при които ще се осигурява транспорт по въздуха за пациенти в спешно състояние. Разписани са също редът и отговорностите за вземане на решения за използване на този вид транспорт.

Определени са характеристиките на оперативните бази, които ще бъдат изградени у нас, както и изискванията за авиомедицинските екипи в тях. Записано е, че работещите в тези екипи преминават задължително през обучение по оказване на въздушна спешна помощ и получават право да упражняват дейност след полагане на изпит.

За да започне извършването на полети с медицински хеликоптери у нас, държавният оператор "България Хели Мед Сървиз" трябва да получи свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение от Гражданската въздухоплавателна администрация.

Според правителствено решение операторът ще извършва услугата за период от 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВКК

    1 0 Отговор
    Имаме въздушна линейка, но в ГРАД Балчик Спешна помощ има САМО ЕДИН екип на смяна, както разбрахме от ТВ. И не е само там. Сещате се за какво става дума, нали!?